Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
válasz bigdady #30219 üzenetére
Amperenként 5e ft-tal számolj. Nekem volt 1x16A vezérelt és 3x16A a "síma". A vezéreltet vissza adtam, amit be is számoltak és kértem 3x25A-t. 55e ftot fizettem. Május 19.-én adtam be az igényt, rá 30 munkanapra jött meg az MGT. Ezután jött a regisztrált szerelő, mert szabványosítani is kellett a mérőhelyet, mivel a garázsban volt a villanyóra. Ez 350e ftba került. e hét kedden beadtam az MGT-t és a csatlakozási dokumentációt, szerdán hívtak, hogy ma jönnek áthelyezni az órát és kicserélni a csatlakozó vezetéket. Ez ingyen volt.
Ha valakinek szüksége van megbízható regisztrált villanyszerelőre Bp. környékén, akinek egyelőre még van szekrénye is, akkor privátban szívesen megadom az elérhetőségét. Árban közepes kategória szerintem és alanyi adómentes, tehát nem kell még az áfát is kifizetni.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
senior tag
válasz bigdady #30251 üzenetére
Ez nagyban függ attól, hogy jelenleg hogy néz ki a mérőhelyed?! Dobj be ide egy képet és lehet jobban tudunk válaszolni. De alapból szekrény csere szerintem tuti és igen, lehet, hogy véséssel is jár. Új óra a szabványosításkor elvileg nem kerül fel, az majd csak a napelemnél az advesz óra.
varek: nekem lehozta a reg. szerelő falon kívül, nem vágta meg a szigetelést . Azt mondta ha bele kötnek , mondjam azt, hogy jön még rá 6 cm szigetelés, mert kevés a mostani . De nem kötöttek bele szerencsére .
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senki68
senior tag
válasz bigdady #30537 üzenetére
Az engedély beadásához tudni kell az inverter pontos típusát.
Egyszerű intézni, megbízol vele egy erre szakosodott céget.Elég tág határok közt van az ár 55 ezer-től a csillagos ég és még az ÁFA.
Persze magad is inézheted, csak be kell szerezned egy egyutas rajzot, egy olyan villamosmérnök aláírásával , akinek van kamarai regisztrációs száma. -
törölt tag
válasz bigdady #30537 üzenetére
Összefoglalva az interneten fellelhető infókat...
------------------
A HMKE igénylés befogadása+elbírálása díjtalan a szolgáltatónál.
és
Nem kötelezi el az ügyfelet semmire a megkapott OKÉ-s MGT sem.-------------------
Ilyesmi a HMKE igénylés ügymenete.
1.
El kell dönteni a majdani inverter konkrét típusát.Ellenörizni kell van-e elég Amper bekötve hozzá!
3 fázis esetén a képlet: inverter_kW/0,69
A legkisebb plombált megszakító értéke sem lehet kevesebb ennél.pl. 8 kW inverter >> 8/0,69=11,6 Amper/fázis
Akkor kell >> legalább 3x16 Amper/fázis bekötött minimum.
Avagy 16 Amper vagy nagyobb plombált kell minden fázison, ha eltérnek.
Létezik: 6 10 16 20 25 32 40 50 63 Amperes plombált.Ha nem elég az Amper valamelyik fázison vagy nincs is 3fázis.
Akkor előbb Amper/Fázis növelés elindítása....Ha a növelés már jóvá van hagyva >> mehet utána a HMKE igénybejelentés is.
(azaz nem kell kivárni a tényleges növelést a HMKE igényléshez)2.
Az igénybejelentő kitöltése.HMKE Igénybejelentő letöltés a saját szolgáltatótól.
démász esetén pl. innen
https://mvmhalozat.hu/attachments/3163
[link]Adatok kitöltése a villanyszámláról és egyéb forrásból.
A ?! adatok a villanyszámlán vannak (hrsz nem mindig), a többi adja magát.
(Ha valamelyik címadat nem pont úgy van írva a számlán, mint máshol.
Akkor, ha csak lehet a számla adatait ésszerű beírni az igénylőre is.
Egyezzenek a nyilvántartottal, ha valamiért nem lehet így megoldani.
Akkor a balhés adatot gyorsan rendbe kell rakni az ügyfélszogálaton személyesen.)Aláírás.
Minta igénybejelentő MVM: https://hullozoo.hu/hmke_igenybejelento_mvm.pdf
[link]3.
A mellékletek elkészítése szükség szerint.pl. MVM esetén kell,
3 kép a mérőhelyről
- egy portrékép az egészről
- egy közeli a nappali "A" tarifás mérőről (olvasható gyáriszám, állás)
- egy közeli a plombált a hozzátartozó kismegszakítókról (olvasható felíratok)tulajdoni lap
(földhivatal online >> ügyfélkapu és esetleg regisztráció)
https://kau.foldhivatal.hu/auth/login
[link]
pdf-be mentés (Ctrl-P >> Mentés PDF-ként)térképvázlat
(közműnyilvántartás >> ügyfélkapu,
közműtérkép megtekintése, oldalt ki/bekapocsolgatni ami kell,
10m nagyítás és printscreen vagy mentés pdf-ként itt is)
https://ekozmu.e-epites.hu/alkalmazas/lakossag/menu/nyitooldal?1-1.-kozmuterkepLink
[link]
A térképbe az elrendezés berajzolása
(rajzoló programmal vagy kinyomtat, belerajzol+ír, scannel/fotóz)Mehetnek egyenként mellékelve is.
Vagy összelehet rakni egy pdf-be is.
(pl. szerkesztés WORD-ben és >> mentés másként pdf-be)
Minta melléklet MVM-nek: https://hullozoo.hu/99%20hmke_melleklet.pdf
[link]4.
Tulajdonosi hozzájárulások, ha nem 1/1 tulajdon van.Annyi kell ahányan szerepelnek a tulajdoni lapon tulajdonos-ként
olvashatóanfotózott/scannelt képekként mehet
Minta WORD-ben pl.
https://hullozoo.hu/tulajdonosi_hozzajarulas.docx
[link]("használati megosztás"-i irattal rendelkező osztatlan közös tulajdon
esetén csak az adott részingatlan számít, mivel az el van különülve
ez is mehet olvashatóanfotózott/scannelt képként pl.)5.
Beküldés emailben... a teljes pakkot !MVM-DÉMÁSZ esetén pl. ide: csatlakozas@mvmdemaszhalozat.hu
"A mellékelt iratok alapján kérem
a HMKE igény elbírálását és az MGT megküldését.
xy
telefon"****
A többi szolgáltató is hasonló ügymenet.
De eltérő az igénylője és beküldési email címe van.
(EON, EON/ELMŰ, EON/ÉMÁSZ pl. más-más)
Van aki mellékletből is kevesebbet kér.-------------------------------
A tipikus válaszidő 2-3 hét (volt eddig) hibátlanul beküldött pakk esetén.
Elrontás esetén nem szoktak szólni.
Érdeklődni kell ~3 hét után... ha késik a válasz.MVM-DÉMÁSZ esetén 62/565--902
(az ügyfél azonosító alapján, ami a számlán van)Ha gond van az szívás >> kezdődik előlről a buli.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz bigdady #30655 üzenetére
Ha kész lenne a bruttó elszámolás, akkor a lakásfelújításban telepített és 2021.07.01 után átvett rendszerek már abban lennének. Aztán milyen kitételek vannak passz, bármikor módosíthatnak ugye bármit. (KATA, BP terület államosítások, kút rendelet, hogy csak az elmúlt napokból csemegézzünk)
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
senki68
senior tag
válasz bigdady #31001 üzenetére
Átlag lakosság vagyok.
Ami extra nagyfogyasztó az a jakuzzi.Nyugdíjas szüleim nem férnek bele, a kormány által kitalált átlagfogyasztásba, nemhogy egy 2 gyerekes család.
Átlag lakosságnak a megtérülési idő volt 10-12 év /egyes számítások szerint 7-8 év, csak vissza kell olvasni pár napot/ na ez most megfeleződött.
Ha neked most is 10 év jön ki, ott valami nem kerek. -
Impair1980
aktív tag
válasz bigdady #31011 üzenetére
Nekem pl. 450kW a havi fogyasztásom! Jelenlegi árakkal számolva havi 28eFt-ra jön ki. 5,7-es rendszerem kerül 2,3MFt-ba. 50%-os kedvezményt igénybe tudom venni. Akkor már 1,15MFt lesz. Viszont még van OTP lakástakarékom, amit 7 éve kezdtem el rakni, ami szintén felhasználok. Ez jelenleg 1,7 - 1,8 MFt. Összegezve! Lesz egy 5,7es rendszerem ami nem kerül semmibe! Ráadásul kapok még vissza pluszba 5-600eFt-ot! Nekem ez került havi 20eFt-ba 7 éven keresztül!
-
senki68
senior tag
válasz bigdady #31011 üzenetére
Majd ha egyszer elfelejted az állami átlagot, beszélhetünk átlag lakossági fogyasztásról.
Az átlag olyan 5-6000 kWh környéke.
Főleg most, hogy egyre több a klíma fűtés és a villanyautó.Az, hogy te mekkora rendszerárral számolsz, az miért is vonatkozik rám? Én megoldottam okosba olcsóbban. Nekem a 13kWp-s rendszer 3 millába van. És már egy része 1 éve üzemel. Tehát már valamit megtérült. A maradvány meg max 3 év alatt térül meg.
-
kemcso
Ármester
válasz bigdady #31033 üzenetére
Van, akinek meg több 2 és 10 év közötti megtérülések vannak az ismerettségi körömben (mindenféle támogatás nélkül számolva), a friss árak alapján (igen, sok helyen érdemes lenne szigetelni, de annak a költsége 2-3x-os ma egy napelemhez képest, ha amúgy klímák vannak, így a megtérülés is)
-
HunChris
senior tag
válasz bigdady #31033 üzenetére
Pont ez a baj, hogy a mai állapotot veszed alapul.
Mi van, ha 3 év múlva full piaci ár lesz?
Az EU most 5 éven át valszeg felszívja a napepemeket, invertereket, aksikat, nyomatja a szélerőműveket. Ha támogatás sorozatok lesznek, újabb áremelkedés garantált. 2050ig karbonsemlegességet vállaltunk.[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz bigdady #31034 üzenetére
Kitermel??? Ne viccelj már, a devalválódásának az ötödét termeli meg... még az értéktartás közelében sincs, nehogy már profitot számolj rá! A kamattal együtt fog annyit érni, mint a betételkor 1,5M Ft.
a 2M-s napelem rendszered, meg lehet egy év múlva már 3M-t fog érni.... és közben megtermelte a villanyfogyasztásodat IS!
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
bekesizl
csendes tag
válasz bigdady #31225 üzenetére
Itt sem a napelemtől lesz eladhatatlan a ház, hanem a fűtési módtól/szigeteltségi állapottól.
Amúgy nem vagyok nagy híve az ilyen tisztán elektromos fűtésnek, de egy jól szigetelt házban megfelelő vezérléssel (akkor fűtünk, amikor a napelem termel, helységekre lebontva, a termelés mértékéig) részben akár még megoldható is lenne a dolog. Még bruttónál is.
A helyben felhasznált napenergiánál nincs olcsóbb.Azt persze csak sejtem, hogy a beépített termosztátok nem pont ilyen elvek mentén működnek...
-
gorbep
senior tag
válasz bigdady #31225 üzenetére
Alapítasz egy Kft.-t ,aportként beviszed a házat. Aztán a szerződő már többé nem változik. A Kft-t bármikor eladhatod... csak a cégbíróság átvezeti a tulajdonost... nincs vagyonszerzési illeték SE!
Nagy ingatlanbizniszek jogi személyek között történnek...
( ha utána telepíted a HMKE-t, még az ÁFÁ-t is visszaigényelheted...)
Meg a többletet se 6 Ft-ért adod el... De csak nettó termelőként éri meg, fogyasztóként már piaci árat kérnek...
De ez csak gondolatmenet, azzal nem vagyok tisztában lehet e csupa 0-s bevallást beadni, ugyanis a Kft-nek nincs bevétele, csak úgy van... meg mi van ha a Bahamákra van bejegyezve, stb... Meg mi van, ha nem üzleti célra hasznosítod az ingatlant, a természetbeni juttatás mennyire adóköteles. De egyszerűbb, ha rezsi + jelképes összegért bérbe veszed a Kft-től...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- iOS alkalmazások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs