-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bb71
őstag
-
bb71
őstag
én szívesen átnéztem a rendszered így elméletben:
itt az látható, hogy 312,2 a panelekről jövő egyenfeszültség (DC), 8db Risen 405 paneled van a korábbi hozzászólásod alapján, azaz 39,025V jön le panelenként, DE 0 áram.
Ma gyönyörűen süt a nap, nézz rá az internetes felületére az inverternek, hogy most mik ezek a DC értékek!
Az okosabbakat kérdezem, hogy nem szerelési hiba ez, vagy, ha van 312V akkor a DC kábelek jók, még ha nem is folyik áram?
-
bb71
őstag
Hirtelen a googleval keresve:
"I had a question, now when my inverter does not have enough V/A it will just go to waiting mode"
Tobb ilyen problemas esetrol irnak:
If its a DC issue, either the inverter is not working properly, or perhaps a panel connection has come loose. The "Waiting" display confirms that the inverter had AC power at that time, but not sufficient DC power.
If a panel (or maybe two) is not connected, this may happen again – the average 250w type panels would make maybe 27v on a cool day each, but maybe 24v on a very hot day – enough to drop below required operating voltage minimums.
Perhaps johnpon could check the inverter's DC voltage displayed, and we'd get an idea if all 6 panels are connected...it was warmer yesterday (41 or so) only about 34C at 9am today, and dropping since then :)Keves a feszultseg, jok a dc kabelek, csatlakozas, mennyit ir dc feszultsegre?
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Feltételezem, hogy az első ábrát a Huawei datasheetből vetted... van egy rossz hírem:
AC oldalon kamu a III-s védelem, csak II-es van - ha jól emlékszem, amikor ennek utánajártam eléggé elszomorodtam, mert ugye emiatt tavaly tavasszal még a Solar-kit nem rakott külső túlfesz védelmet!
Szabvány: [link][ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
-
bb71
őstag
Kiszamoló a cumiról: [link]
Econnak - jól emlékeztem -
"Az egyik hazugságuk, hogy Brüsszel miatt kell megszüntetni a szaldó elszámolást. Ezzel szemben az igazság, hogy az egyik kikötés, hogy 2024 után már csatlakozni nem lehet szaldóval, az Unió semmit nem mond a meglévő rendszerek elszámolásáról."
Ami történt, azt már nem lehet jelzőkkel illetni!Ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Na, idén naptári évre ma meglett a 10MWh. (8,14kWp)
-
bb71
őstag
-
bb71
őstag
Éjjel kijött egy közlöny, amelyben korlátozzák jövőre az RHD összegét nekünk! Azaz nem emelhető... már amennyire jól értettem a cikket.
-
bb71
őstag
válasz Tsebacsi #38155 üzenetére
Nem lehet, hogy a most kapott egy elszámoló számla?
Egyébként fel kell hívni az ügyfélszolgalálatot és kérni, hogy éves elszámolás legyen és szaldóban legyél... tavaly nekem azt mondták, hogy az app állítgatása semmit nem ér, de azóta lehet, hogy ez változott. (volt ELMÜ terület)
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz 7Heads Drago #37858 üzenetére
Ezt finomabban is a tudtara hozhattad volna...
-
bb71
őstag
válasz senki68 #37743 üzenetére
1. Kb. 160m2-re egy kb 10-12kW-os hoszivattyut ajanlottak. Csak Mitsubishiben gondolkozva 4,5Milla minimum.
Ha egy ilyen elromlik, eleg huzos lesz javitani, en ettol felek leginkabb, illetve egy tenyleg hozzaerto ceg jelenleg szerintem iszonyat keves lehet ma Mo-on, en sajnos egyet sem ismerek...2. Hogy lehet atalakitani a radiatoris rendszert, hogy elvigye egy hoszipka 45 fokos vizzel?
-
bb71
őstag
jut eszembe: a Solar-Kitnél már van raktáron Huawei optimalizáló, kollegámnak jövő héten pakolják tele a feltett rendszerére...
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Sessy akku: [link]
-
bb71
őstag
Na utoljara statisztikazok a fagyaszto es huto cserek/kidobasok kovetkezmenyerol...
oktober - a tavalyi 818kWh utan iden 521kWh-t fogyasztottunk, ami 36%-os csokkenes.(igaz, h sokkal enyhebb volt az ido, ha ez befolyasolt-e valamit is)******* on
Most lattam egy cikk cimet: e-auto mint akku az inverterre (nem szo szerint csak a lenyeg), ebben lehet racio, vagy baromsag? -
bb71
őstag
válasz MrZed001 #36865 üzenetére
és vajon ha most van betáplálási engedélyem, akkor 31-e után felesleges is egy - ugyanolyan teljesítményű - Deye-re igényt bejelenteni? ... vagy betű szerint meg se próbálja az ember, még ha műszakilag nem is pluszként jelennék meg a rendszerben?
A most termelőt megtartani és utána egy Deye-t akksival - pénzpocsékolás? Dupla hibaforrás...
Eladni a mostani termelőt - gondolom pikk-pakk elvinnék... vagy nem (SUN2000-8KTL-M1) és csak a Deye-t használni (5 év gari ellenére is...)?
Morfondírozóm a fotelből...
-
bb71
őstag
válasz MrZed001 #36824 üzenetére
tudom hogy értetlen vagyok:
akkor a Deye-t 31-e után is megvehetem, de csak a termelő és a ház közé tehetem be: 1-2 állás?**********************************************************************************
1-1 és 2-1 állás: normál termel a Termelő, hibrid kikötve áramkörből (pl szerviz)
2-2 állás: áramszüneti állapot, termelő hibrid mögött
1-2 állás: normál üzem, Termelő termel szolgáltatónak, hibrid UPS
**********************************************************************************de a kép alapján a Deye-t is a hálózatra kötötted a barna vonallal nem? Ekkor mindenképp kellene 31-e előtt igénybejelentő, nem?
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz csodacsoki #36829 üzenetére
Miért érintene? 31-e előtt be lett adva, nem?
-
bb71
őstag
Egy kis változás megjelent a közlönyben, de nem amire vártok... [link]
-
bb71
őstag
Egyébként, ha akar valaki Deye-t, azt most 10.31-ig kellett volna megtennie... mondom magamnak is... jól gondolom?
-
bb71
őstag
8kW Deye Alibaba-rol:
By railway. Door to door ,tax included. It needs extra 200usd. Totally. 2150usd DDP
By air it needs extra 490usd. Totally will be 2440usd DDPha tényleg igaz, hogy DDP-vel küldi, akkor eddig ez a legjobb ár.
-
bb71
őstag
Alibaban 1980USD+ÁFA+szállítás (min. 10db) -> 1053000,- + száll. /darab,
ez itthon 1592000,- (igen tudom... ez nem ilyen egyszerű képlet)
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz senki68 #36301 üzenetére
Tessék utánanézni a gyártó oldalán, minden ott van.
[link] 1string/2MPPT[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz MrZed001 #36266 üzenetére
amíg gépeltem pont írtál...
Az is kérdés számomra, hogy 3F esetén, mi a célszerűbb,
- marad a Huawei és elé (bejövő és Huawei közé) a Deye
- eladni a Huawei-t és csak a Deye akksival?Pénzügyileg kedvezőbbnek tűnik a második, mit tanácsolsz?
Az 5kWh-s akksi mire elég egy családi háznál?
Akkor Deye akksival az szigetüzem vagy hibrid megoldás? Áramszünet esetén a Deye hibriddel van a házban áram, jól gondolom?(őszintén nem foglalkoztam részletesen az ezen témáról szóló írásaiddal mert nekem túl "magas"...)
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz MrZed001 #36261 üzenetére
Egy Deye-nél melyik a jobb, az alacsony vagy a magas feszültségű akksi, miért van 24 ill. 48V-os is?SUN-5/6/8/10/12K-SG04LP3 | 5-12KW | Three Phase | 2 MPPT | Hybrid Inverter | Low Voltage Batteryvsaz első 48V-os... így már értem.
egy 8kW-os mitől 36kg??? És "csak" 5 év gari...
Van értelme egy SUN2000-8KTL-M1-et erre lecserélni? Lehetséges?[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Házon belül van egy régi faszekrényes villanyóra (3F) (beépített veranda), most jönne napelem telepítés, ha nem lesz teljesítmény bővítés, akkor ezt így elfogadja vajon az EON-MVM páros (Bp. XVII ker.) ???
******************* #35856Blamazs
kardkovacsi megelőzött: ha most jó, akkor ki tudja...[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Palkovics interjú mai: [link]
-
bb71
őstag
NA ezért mondta Palkovics egy hete, hogy 3 nap alatt engedélyezve lesz a napelem igénylés! ... az 100db/év
-
bb71
őstag
EON távleolvasási portál kampec?
-
bb71
őstag
válasz kardkovacsi #34948 üzenetére
Köszi a linket, ez elég sok mindent és mindenkit a helyére rak(ott)!!!
-
bb71
őstag
válasz jani0625 #34798 üzenetére
34419 környékén írogattam:
Kidobva
- 30 éves Lehel kis fagyasztó
- 2x éves Zanussi kombiLeállítva
- uolyan ZanussiÚj
- 390 literes Samsung (169kWh/év C en. osztály az új szerint) véve a 310literes Samsung (299kWh/év elméletileg) mellé (ez lekerült a szülőkhöz a Zanussi helyére)[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
Hűtőcsere hatása:
a szeptemberi fogyasztásunk - a termelés PVGIS 0% veszt. -20% lett - 487kWh lett, miközben az augusztusi 625kWh volt (tavaly mindkét hónapban 720kWh körül volt - tehát kb. azonosnak kellett volna lennie)!****** Huawei opti Alibaba.com-ról
megjöttek az ajánlatok: 25000,- szállítással per darab[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
talán igaz lehet:
megfuttattam két árajánlatot alibaba.com-on: dögivel vannak Huawei optimalizálok náluk, rákérdeztem, hogy eredeti Huawei-e, a válasz szerint igen...
10kW-os SUN2000 inverter - 800EUR szállítási ktg. nélkül... -
bb71
őstag
21-e óta 00:00-04:15-ig nincs Eon fogyasztási adatom a távleolvasási portálon, nálatok?
-
bb71
őstag
napelemtuzek-ugyanazon-okra-vezethetok-vissza-a-huawei-szerint: [link]
Ennyit a kivitelezők minőségéről...
-
bb71
őstag
válasz erdeidominik #34468 üzenetére
pedig van...
-
bb71
őstag
válasz kardkovacsi #34459 üzenetére
Korrekt!
-
bb71
őstag
pontosan!
Blamazs
ezt kidobtuk, jött helyette egy új fagyasztó + egy 25 éves Zanussit kombináltat kidobtunk, ahelyett lett egy 6 éves Samsung (kombi 180cm magas) + a 6éves helyére egy új Samsung (kombi 200cm magas litereket nem tudok fejből) és lekapcsoltunk még egy 25 éves Zanussit.[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz Blamazs #34412 üzenetére
Csak kicsit kapcsolódva hozzád:
én nem a panelek számát bővítettem - nem sikerült, mivel nincs Huawei opti -, hanem a fogyasztást csökkentettem... megmértem a nagyfogyasztókat és vettünk egy hűtőt, meg egy fagyasztót és kikapcsoltunk egy másik hűtőt.
Harmad árba került a bővítéshez képest és spórolunk vele kb. 1000kWh-t / év.
A panelekből 1,6kWp-t tettünk volna fel, ami kb. 2000kWh-t hozott volna / év.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Házimozi belépő szinten
- Revolut
- Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óra topik
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...