-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
ja legutolsó szolgáltatói levélben ez szerepelt:
A fenti felhasználási helyre vonatkozóan Társaságunkhoz háztartási méretű kiserőmű (továbbiakban HMKE) üzembe helyezésére irányuló igénybejelentése kapcsán 2024.01.14-én beküldött megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a beérkező megkeresésben megadott felhasználási hely azonosító száma nem egyezik meg a nyilvántartásunkban lévő adattal.
A fenti felhasználási címhez a XXXXXXX sz. fogyasztási hely azonosító tartozik.
Fenti fogyasztási helyen ZZZZZZZZ számon HMKE folyamat indult, melyre az aláírt Műszaki gazdasági tájékoztató 2023.01.24-én beküldésre került. 2023.05.24-én kiküldtük YYYYYYYY iktatószámú levelünket miszerint a csatlakozási terv dokumentáció beküldése szükséges a folyamat folytatása érdekében.Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, akár a fentiekkel, akár egyéb témákkal kapcsolatban, a jövőben is forduljon hozzánk bizalommal.
-
veterán
válasz #41553344 #62702 üzenetére
hát maga a történet is zavaros és nem látok tisztán.
Próbálok válaszolni (nem nagyon tudok):
1) 2020-ban megbíztam a vállalkozót mindenre adtam meghatalmazást, hogy utána ő mit csinált és hogyan nem tudom. Jött telepített és az volt az ígéret intézi a folyamat további lépéseit.
- Állítása szerint megtörtént ekkor az Inverter engedélyezése, kijönni nem jöttek ugye covid alatti március-áprilisról beszélünk
- Szerintem nem történt meg a hivatalos része2) Köszi a tanácsot akkor bemegyek a szolgáltatóhoz és utána járok, hogy mi a helyzet.
- ami miatt gondolom, hogy 2020ban nem lett engedélyezve az inverter vagy elakadt nem ment végig a folyamat az, hogy most kérnek csatlakozási dokumentációt. Ez emlékeim szerint rajta volt a MGT iratban is, mármint, hogy kell csatlakozási dokumentáció.3) A fázis bővítés / vagy inveter csere igénybejelentés 2022 őszi, én a fázis bővítési díjat a díjbefizetési határidő végén januárban fizettem be 2023 januárban.
Szaki azt állítja, hogy beadta a papírokat
Szolgáltató azt állítja (online e-mail ügyfélszolgálat) hogy nem adta be
Kérdés, ha nincs csatlakozási / HMKE módosítás végig járva, akkor hol tudok találni olyan kivitelezőt (hol érdemes keresni) aki megcsinálja a papírozását a rendszeremnek (SE rendszer). Természetesen tudom, hogy ez plusz pénz az nem érdekel csak szeretnék a végére jutni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz BB9000 #62700 üzenetére
A probléma nem hogy nem kaptam meg...
- 3F 20-16-16 A van
- igényelt 3F 32-32-32 Aengedélyt kaptunk, extra díjat befizettük.
azóta volt már kint a kivitelező aki villanyóra szekrényt is cserélt.
A GOND, hogy
- a kivitelező azt állítja a csatlakozási doksit beadta (ami tudtommal amúgy nem kell fázis bővítéshez, ezért gondolom, hogy a 2020-as inverter bővítést most papírozná le)
- a szolgáltató meg nem jön megszakítót cserélni mert nem kapta meg a csatlakozási dokumentációtÉn meg szopok kb 1 éve emiatt ... mondjuk eddig a szolgáltatóval való levelezésre kaptam már kb 20.000 ft-ot mert sose válaszoltak időben.
Mit szeretnék: Megoldást, hogy legyen végre 3 fázison fázisonként 32A-em
-
veterán
Sziasztok,
problémám régre nyúlik vissza de kezdem az elején (próbálom röviden )
Probléma 2 éve nem sikerül egy fázis bővítést megoldani
Előzmény:
2017-ben lett napelem 1 fázisú 4 kW-os inverterrel "A" vállalkozóval kivitelezve
2020-ban bővítve lett a rendszer átépítve SolarEdre 7 kW-os inverterrel "B" vállalkozóval.
2022 márciusban fázis bővítést indítottunk a "B" vállalkozóvalJelenlegi információim:
- 2023 januárban befizettük a fázis bővítés díját
- azóta a fázis bővítés nem történt meg
- a vállalkozó azt állítja (havonta hívom) hogy ő leadta a papírokat bent nem találják, egyeztet jövőhéten (kb mindig ugyanazt mondja)
- a szolgáltató várja a csatlakozási dokumentációtMit tudok tenni, hogy végére érjen a történet?
Tippem:
- a "B" vállalkozó 2020ban nem papírozta le az inverter cserét
- 2022 tavasza helyett 2022 szeptember körül adta be a fázis bővítést. Egyben az inverter cserében
- valamiért nem megy végig a folyamatSzerintetek mit csináljak?
- a vállalkozótól a beadott csatlakozási dokumentumot hónapok óta (igazából több mint 1 éve) kérjük
- eddig nem igazán volt időm ezzel foglalkozni (örökbefogadásra jelentkeztünk, közben demens édesanyám dolgait intéztem több állás mellett) -
veterán
válasz gorbep #59530 üzenetére
nem tudom, hogy hol van az a jakuzzi ... nekünk az udvaron napos időben májustól - szeptember végéig alig fogyaszt áramot a vízmelegítés mert a nap elvégzi a dolgát
Amúgy 10 év múlva az lesz a megoldás, hogy be kell rakni egy plusz invertert - vagy lecserélni a meglévőt - ami a 3 fázison termelt energiát akkuba tárolja és onnan asszimetrikusan ki tudja szolgálni a házat... így a helyben elfogyasztott energia simán lehet 50-60%... elektromos autóval még több... (akár V2L vagy bidirectional töltővel)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz jdeutsch #53981 üzenetére
Na hát most jutottunk odáig, hogy óra csere lesz...
emiatt kell fedlapot cserélni, de a csatári 3060 3FM ablak nélküli és az EON által elfogadott ablakos esetén máshova kell kerülnie a kismegszakítóknak...
így úgy néz ki nem elég fedlapot cserélnem hanem egész dobozt kell...
Ezesetben is megoldás lehet, ha rendelek valahol egy fedlapot a sima 3060-ashoz és szerelő ablakot? Mekkorát? És én összeépítem? Hogy derül ki, hogy pontosan hova kell az ablak? -
veterán
válasz HunChris #53367 üzenetére
néztem én is a 80-100e között lévő üveg-üveg napelemekből is lehet már 50-60 között venni
sőt minap volt poszt valamelyik napelemes csoportban, hogy egy srác kerítést csinált napelemből mert olcsóbb volt mint wpcvel, fával, vassal borítani a kerítést ... és így termel áramot is... -
veterán
válasz -szabi- #53205 üzenetére
Szomszéd néni akkor kezdett napelem építésbe amikor volt a pályázat... tudott volna pályázni, de pont akkor ment nyugdíjba...
Mivel akkor két lehetőség volt:
- palyazat vagy nyer vagy nem és 0 Ft és bruttó elszámolás?
- vagy saját erő a nyugdíjba vonulás jutalma + megtakarítás és örökre szaldo (szerződés modositas nélkül)...Ő utóbbit választotta.... most meg úgy néz ki beszopja mert a plusz 2,5m kiadasabol semmi előnye nem származik...
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52765 üzenetére
Nálunk központi hovisszanyeros szellőztető miatt nincs sosem pára gond... egyedül a zuhanykabin sarkai penészednek, mert annyira zár a zuhanypanel, hogy nem tud mozogni a levegő...
-
veterán
válasz tha_answer #52708 üzenetére
jó lenne ha kerülnéd a fórumot az agymenésekkel...
"Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó."
Soha nem a napelem nélküli fogyasztó fizeti ezt ki... hanem az egész társadalom mikor az MVMbe milliárdokat kell betolni... Valamint a vállalkozások akiknek magasabb emiatt az energia ára...
De ne zavarjon, hogyha igaz az 50.000 Ft-od akkor ez 10 milliárd forint... Miközben a rezsicsökkentés cirka 100x ennyi az áramnál... Gondolom az nem zavar...
"Inkább hitt a politikai ígéreteknek, mint a józan észnek."
Feltehetően arányaiban a jobb módúaknak vannak napelemei de ez azonnal hülyeséggé válik ha a 100%-os 0%os kamatot nézed... Vagy olyan időseket (például a szomszédom) aki a nyugdíjba menetelkor kapott pénzét (jutalmát és kis megtakarítását tolta napelembe) 2,5m forintot, hogy nyugdíjas évei alatt kiszámíthatóbb legyen az élete...
Igen nekem is van napelemem amikor először bővítettünk akkor 2,3m forint kb az éves megtakarításunk volt... azóta szerencsére sokkal jobban keresek ...
#52714tha_answer ez is hülyeség ... (remélem troll vagy és nem ennyire okos) ... Szóval a paksi atomerőmű teljesítményét nyáron egyre gyakrabban vissza kell venni, mert felforralja a dunát... Mit gondolsz az új paks2 nagyobb teljesítménnyel még inkább prolémát fog okozni a Dunán... még jó hogy ilyenkor süt a nap és napelemmel ki lehet váltani a lentebb kapcsolt paksot..
És van egy jó tanácsom neked: "SOSE TOLD FULLBA A KRETÉNT"
-
veterán
válasz edeleny #52626 üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy hagyományos otthoni napelem nem olyan elszámolásban van ami alapján betermelésre is kellene rhdt fizetni 10 éven belül...
Bruttó esetén meg egyértelmű, hogy kell akku a rendszerbe, mert ezzel 70%ban körülbelül megoldható, hogy helyben fogyasszuk el az áramot.
-
veterán
igen ez a lényege a bruttónak, hogy hónap végén az elfogyasztott és betáplált energiát külön-külön el kell számolni...
ugye a korrekt az lenne ha 31 ft-ot adnának 1 kWh energiáért amit mi 70ért tudnánk megvenni...
most ugye a 5 és 38 ft lesz... viszont a helyben elfogyasztott áram ingyen lesz...
remélhetőleg a fázisok szummája fog számítani és nem külön-külön fázisonként nézik -
-
veterán
válasz kardkovacsi #52605 üzenetére
3 Ftxp20as hangja nulla bentre nem hallatszik, pedig kettő a tetőkonzolon van...
Nálunk egyedül a leolvasztás hangja zavaró... azt elég gyakran csinálja +-2 fok körül... az alatt mikor már szárazabb kint a levegő
-
veterán
válasz H-Mano #52579 üzenetére
nálunk 3 Daikin FTXP klíma van tálcafűtéssel amivel a fél házat fűtjük ... összes áramfogyasztásuk 900-1000 kWh / év ... de a padláson 35 cm szigetelés van (falon 10 cm) amúgy déli fekvésű ingatlan...
eredetileg a padláson 15 cm szigetelés volt, akkor évi 1000-1200 m3 gáz fogyott (pontosat nem tudok mert kandalóval akkor még sokat fűtöttünk)
most a szigetelés és klíma mellett
- 480 m3 gáz fogyott kb 1 év alatt (2022-es év)
- ebből 150 m3 a melegvíz (2en vagyunk) tehát a fűtésre kb 330 m3 gáz megy -
veterán
válasz eldoble #52573 üzenetére
télen lefelé kell fújnia fűtés módban a klímának és akkor nem lesz alul hideg... persze ehhez úgy kell telepíteni, hogy akkor is olyan helyre fújjon ahol tartósan nem tartózkodik az ember... és így tudja az egész szoba levegőjét keverni. Nálunk 3,5x3 méteres a hálószoba az ajtó a szoba sarkában van felette a klíma... az ágy elé fúj és nincs télen se szélhatás mert nem ránk fúj.
-
veterán
válasz eldoble #52567 üzenetére
hát én mellette alszok és a komforttal csak annyi gond van hogy amikor előtte mászkálók akkor zavar a szél de azt ki lehet bírni... és a 3 klíma amit fűtésre használunk a 4-ből 900e volt szereléssel nem 2-2,5 millió mint egy hőszipka ... ha meg 1-1 elromlik - volt már ilyen gariban - akkor meg a másik kettővel tudunk fűteni...
Csak klímát jó helyre kell szerelni és használni is tudni kell... lásd pl most felettem megy és hűt de semmi szél nem zavar engem -
veterán
válasz eldoble #52540 üzenetére
a pályázat kiírásában szerepelt már írtam... ne csak írj olvass is
a RFF-6.2.1-2021-felhívás 2.1 ponton belül:
"a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan
úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a
pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az
új elszámolást alkalmazza;"
nincs benne bruttóról szó az van, hogy mindig az aktuális elérhetőre kell váltaniuk...
azaz ha 2024 január 1-gyel jön a bruttó 1:2-es akkor arra
ha 2025 január 1-gyel jön a bruttó 1:3 akkor arra...
stb ... -
veterán
válasz senki68 #52512 üzenetére
de a pályázat beadásával elfogadták a pályázat feltételeit amiben szerepel
a RFF-6.2.1-2021-felhívás 2.1 ponton belül:
"a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan
úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a
pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az
új elszámolást alkalmazza;" -
veterán
válasz senki68 #52470 üzenetére
Hát akkor apósomék jól jártak... mi meg rosszul a 10 évvel :D ...
Amúgy érdekes lesz, mert ugye a pályázat feltétele volt a bruttóba való kötelező áttérés... szóval jelenleg számomra úgy néz ki, hogy akkor maradhatnak szaldóban, de akkor még nem teljesítik a pályázati feltételeket... ami alapján akár vissza is kell fizetni a pályázaton elnyert összeget.
Na majd kiderül...
-
veterán
válasz kardkovacsi #52469 üzenetére
Phevedben milyen akku van?
-
veterán
egyelőre a kormány kommunikációjában nincs különbség ... szóval nem tudni mi lesz... ha tartják magukat az eddigi információhoz akkor
10 évig éves szaldó lesz érvényes
- önerős
- 0% támogatott hiteles
- OFT
100%os támogatott elvileg megy bruttóba...
Amúgy elég durván kibaszás lenne az önerős és hitelből finanszírozottakkal szemben, hogyha nekik 10 év szaldójuk lesz és a 100%-os támogatottaknak is... az OFT kicsit más mert családok pályáztak bár igazságos az lenne ha mindenki befektettett összege hasonlóan térülne meg...
pl ha 10 év az önerősnek, akkor 5 év a oftnek, 1 év (igazából ez jó részüknél meg is lehet) a 100%-os pályázatosnak (mert végül a kormány balfsága miatt ott is volt önerő)
vagy 15-7,5-1,5... -
veterán
válasz kardkovacsi #52449 üzenetére
Lifepo akku 6000 ciklust bír ki... ami napi 1 ciklusban 16 év...
-
veterán
válasz kardkovacsi #52400 üzenetére
13 forint helyett amúgy 18-20 kellene ... szerintem...
hát akkor január 1től is megérheti napelem akár akkus rendszerrel rakni... bár a megtérülés kb 15 évre felmehet
inverter kb ugyanannyi... akku 1,5 millió 20 évre nézve egy átlagos napelem rendszer így 2,5m helyett legyen 4 millió...
napelem nélkül:
- 5000 - 6000 kWh / év fogyasztás
- éves villany: 270.000 Ft - 340000 Ft(30% helyben elfogasztott árammal) bruttó elszámolással 5 kWp-s rendszer esetén
- összes termelés: 5000-6000 kWh / év (20 év alatt 100000-120000 kWh)
- helyben elfogyasztott: 1500-1800 kWh
- betáplált: 3500 - 4200 kWh -> 45.500 - 54.600
- vételezett: 3500 - 4200 kWh -> 165.000 - 214.000 Ft
- éves villany: ~120.000 - 160.000 Ftakkuval 70%-os helyben elfogyasztott árammal 5 kWp-s rendszer:
5000-6000 kWh / év (20 év alatt 100000-120000 kWh)
- helyben elfogyasztott: 3500 - 4200 kWh
- betáplált: 1500 - 1800 kWh -> 19.500 - 23.400 Ft
- vételezett: 1500 - 1800 kWh -> 57.000 - 68.400 Ft
- éves villany: ~40.000 - 45.000 körülakku megtakarítás évi 80000-115000 szóval 15 éves távlatban megtérülhet...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
apósoméknál mindig 200-250 kWh + melegvíz ... okos bojler lett feltéve... és vezérelve van, hogy nap közben fűtsön... és a klíma is hasonlóan amíg van áram... náluk szerintem 60% is lehet a helyeben elfogyasztott áram...
az egyértelmű volt, hogy hőszivattyúra ahol már van gáz nem éri meg átállni - de ez megint olyan ami a pályázat beadásakor egyértelmű volt - max úgy, hogy a tavaszi őszi időben legyen azzal fűtve... -
veterán
válasz kardkovacsi #52297 üzenetére
-
veterán
-
veterán
válasz eldoble #52257 üzenetére
Csak nem lenne igazságos...
A 100% támogatás alap feltétele volt, hogy aki pályázik az vállalja a bruttó elszámolást...
Sokan ezért nem pályáztak, s csinálták inkább meg önerőből... nekem van ismerősöm aki elállt a pályázattól amikor az volt a kérdés, hogy 20% önerő és pályázat és bruttó elszámolás... vagy 100% önerő szaldó...
Ja és uniós jogszabályokba ütközik a kettős támogatás miatt...
És azért ne akarjon már valaki örömlányként dolgozni és szűz is maradni....
Ja és igen nekem önerő pályázatom van... a családban több 100%os pályázat van (szülők pályázatát és önerőjét mi fizettük)
És így sem tartom jogosnak, hogy a 100 % szaldoban maradjon... 400e az önerő ott 4 év alatt megterul bruttóban akár 38-5 akár 70-31 fttal számolunk...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Andras6800 #52187 üzenetére
Azért gondolom, hogy a dc töltőben olcsóbb lehet a SE, mert neki az inverterből jöhet DC 750-900 volt amit már csak 400/800 voltra kell alakítani...
Persze valószínű (99%) hogy a régi SE inverterekkel nem fog menni....
Jelenleg e208asunk van nem tudja a bidirectional töltést... de DCn ettől még tölthető lenne naparamról szerintem, s így nincs kétszer veszteség (DCAC ACDC)
Az új esélyes a Cupra Born V3 77es nettó akkuval ami tudja a bidirectional töltést
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Andras6800 #52177 üzenetére
Jelenleg a wallboxnak ismerek egy bidirectional dc töltőjét, de az 2m Ft.... :(
Itt elvileg lehetne olcsóbb mert az inverterben ott a DCAC átalakító, de ahogy korábban írták új inverter is kellhet... amivel együtt még már tuti drágább lesz... :(Maga a töltőre amúgy 2000 euro ár tippet hallottam a solaredge-es ismerőstől...
-
veterán
válasz Reggie0 #52166 üzenetére
ez a 3S és sok P mit jelent? ennyire nem vagy képben
Ha jól tudom a SE esetén az optimalizálók adják a 750V (többféle fesz van SE esetén is már) a SolarEdge töltőnek ami DC-DC átalakítással rá tudja adni az autóra...Sőt azon autók esetén amik tudják a bidirectional töltést... azoknál az akkukból jövő DC feszültséget vissza tudják string feszre alakítani és az SE inverter csinálhat belőle ACt a háznak... már csak az lenne jó ha asszimetrikus termelést tudna a SE inverter (szerintem az én 7km nem tud ) mert akkor éjszaka aktivált visszvatt védelemmel offgridként is tudna működni ... elvileg már van asszimetrikus SE inverter ha jól tudom...
-
veterán
Párunknak érdkes lehet a SolarEdge új (2024-ben megjelenő) bidirectional töltője ...
https://www.pv-magazine.com/2023/06/16/solaredge-unveils-bidirectional-ev-charger/
400-800V-os töltés állítólag közvetlenül napelemről ...
-
veterán
válasz senki68 #52101 üzenetére
Huh bakker te nagyon rossz vagy szövegértésből....
A napelem megtérülésnek mi köze ahhoz, hogy szerinted megéri a H tarifa...
Te jöttél azzal, hogy a klíma aramat 24 fttal kellene számolni...
Erre írtam, hogy nem, mert nincs H tarifam... és amúgy akkor is csak fél évben...
Erre jöttél hogy a H tarifa nem drága... neked lehet de mint kiderult azért neked sincs ...
leirtam, hogy nekem mennyi lett volna a amikor felmerült 2 éve ....
az neked nem jó mert miért nem 6 éve csináltam meg...
Erre leirom, hogy mert arról nincs áram, hogy mennyibe kerülne... és amúgy 6 eve nem volt tervben még klima sem....
De azért kérek tőled erre árat erre, hogy akkor számoljuk ki hány 10-20 év alatt termelte volna ki a H tarifa a plusz beruházást nálam.... erre jössz ezzel...De továbbra se értem, ha csak az általam leirtak 300-400e lett volna 2017ben (igen a 2018at az előbb elirtam) az oraszekreny csere, villany szerelés, fal és szigetelés javítás szinezessel... akkor ez cirka 37 év alatt terült volna meg...
Remélem mostmár sikerült felfognod, mert nem az első alkalom, hogy képtelen vagy megérteni a másikat, s a másikat tartod hülyének....
-
veterán
válasz senki68 #52099 üzenetére
Mert onnan van erre körülbelüli áram, mert akkor volt tervben hőszivattyú... és akkor felmerült a H tarifa... korábbi áram H tarifa kialakítására nincs... de ha te tudsz ilyet akkor szívesen számolok vele:
- új dupla doboz
- 10-15 méteren szigetelés bontás belül vésés
- szigetelés visszajavítása
- belül javítás
- kismegszakító szekrény csere tele van nincs hely (ezt amúgy jövőre meg akarom csináltatni, mert elég szarul van összekötve... -
veterán
válasz senki68 #52092 üzenetére
Még egyszer 2 éves díjakat írtam, mert akkor tervbe volt.... nem éri meg...
Továbbra is ÉVI 520 kWh megy el fűtésre...
Erre értelmetlen a H tarifa....De legyen, akkor 520 kWhval kevesebbet kell fizetnem 38 ftos áramból...
És ezt kifizetni 24 Fttal ha jól értem...2016os az oraszekreny 1 helyes így vettük q házat... szerinted mennyi lett volna 2018ban itt kialakírani a h tarifát?
S akkor "sporolnék" ÉVI 7280 Ftot...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz senki68 #52088 üzenetére
Nálunk 3 fázis van egy dobozzal... ha H tarifa kellene akkor át kellene alakítani a dobozt... egy helyeset szereléssel két évvel ezelőtt 240e Ftért cserélték volna...
Plusz nincs elég vastag cső az óra és a kismegszakitó között tehát szigetelés bontással, véséssel járna... cirka 500e 2 éve nem takarta volna be... hamarabb lett volna mire minden kész 700-800e Ft...
De persze ahol van h tarifa az más lehet...
-
veterán
válasz gorbep #52083 üzenetére
igen de akkor bele kellene rakni a H tarifa átrakását... villanszerelő költségét.. aminek meg kell térülnie a 24-38 vagy 24-70 ft közötti összeg között... ráadásul 3,4 SCOP értéknél jobb klíma kell hozzá... és akkor október 15 - március 15 között olcsóbban kapod az áramot ...
nekünk októvertől márciusig a 3 klíma fogyasztása:
15,7 - 71,5 - 154 - 119 - 117,9 - 81,4
tehát nálunk az évi (közben pontosan megnéztem 900 kWh-ból) maximum 559,5 kWh és akkor az egész márciust és októbert ide számoltam... szóval inkább 520 kWhról van szó... a h tarifa előnye 14 (akkor 7280 Ft) vagy 23920 Ft különbség lenne / év ... mennyi lehet a h tarifa kiépítése ? 300-500e? akkor 15-70 év alatt meg is térülne[ Szerkesztve ]
-
veterán
Tehát most az, hogy a 2022es télre azt mondtam, hogy nem volt enyhébb mint a korábbi pár év... abban miért mond ellent, hogy 1991-2020 közötti telek átlagánál 2,7 C°kal melegebb volt?...
Évről évre egyre enyhébbek a telek...
Én 2019-2020-2021es telekhez hasonlítottam...2018 január 1 óta a gázszámláink alapján nem igazán volt 2018 végétől hidegebb tél mint az 2022-es... korábbi évek sajnos nincsenek meg
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz senki68 #52047 üzenetére
Amit ki kellene építeni... az mennyi lenne? Fel millió... 1000 kWh megy el egy évben klímára, amiből 300 a hűtésre... tehát 700x14 ftot tudnék évente megtakaritani...
Évi 9800 Ft... amit ráadásul nem tudnék a napelemmel megtermelni... mekkora biznisz lenne, 5 ftért eladni az áramot, hogy 24et fizethessek érte:DD
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52038 üzenetére
máshol való dolgokat nem is hoztam fel... de lehetett volna már akkor úgy csinálni, hogy 50%-os támogatottaknak 10 év teljesen önfinanszírozóknak 15 év ... és még ez se igazságos mert 50% - 100% a saját erő... tehát 10-20 év lenne az igazságos, de ugye családosok kapták az 50%-ot ennyit engednék nekik
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52036 üzenetére
Gázon sprótoltunk 100e-t de az most áramból megy el ezért csak a megtermelt áram árával tudok számolni mivel számoljak? Viszont pont mostanában számoltam ki és ebből a 100eből a padlásra felrakot szigetelés (+20 cm) spórolt meg kb 60e ftot...
Az elektromos autónál miért számoljak a gázolaj (4200 ft / 100km) és áram (1400 Ft / 100 km ha otthon töltöm) közötti különbséggel? azt nem a napelem termeli meg hanem a 3-4 millióval drágább autó
A klímás fűtés meg nem lényegesen olcsóbb sőt... 1 kWh áram ára 38 / 70 Ft ...
- egy átlagos/jó klíma átlag 3as copt tud a teljes fűtési szezonra (a mienk talán 3,5-et)
- egy kondenzációs kazán 1 m3 gázból (10,5 kWh energiából) kb 10 kWh energiát ki tud venni... tehát 127 Ft körül alakul... ami 10 kWh energia...
- a klíma 10 kWh hő leadásához 108,68 Ft áramot fogyaszt (38 fttal számolva) 200 Ft-ot ha gázt használom -
veterán
válasz 7Heads Drago #52024 üzenetére
Pont ezért nem igazságos, hogy a teljes önerős és az 50%ban támogatott napelem ugyanúgy 10 évet kap... mert egyik 100%ot fizetett ki a másik csak 50et...
De így jártunk mi akik teljesen önerőből telepítettek rendszert...
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52024 üzenetére
Ez csak az az áram amit megtermel és elhasználunk... természetesen minden amit tudtunk és volt értelme azt átraktuk áramra...
Így részben klímával fűtünk, lett plusz hűtő, lett jakuzzi, lett elektromos autó...
Elektromos autónál az áram benzin közötti árat az elektromos autóra számolom mint "megtérulés"...
Mivel 12e kWh között fogyasztunk így a termelt 9500 nálam 70 fttal szamolodik már... mert ugye ez a 9500 miatt a maradék 2000-2500 kWht 38 fton kapjuk...
-
veterán
válasz tothbe #51985 üzenetére
Nem mindenki most 2020 után ruházott be napelemre... nem mindenki egy lépcsőben csinálta... nem mindenkinek ideális a tájolás...
Nekünk először 2,3 majd 1,9m volt a napelem... azaz 4,2m... az első három évben évben 513e ftot hozott... majd bővítve lett... azóta 2 év alatt 722e Ftot hozott, majd az elmúlt 1 évben (rezsitamogatas változása miatt) 665e Ftot
Így 6 év alatt 45%a megtérulés.... ha maradt volna a 38ftos ár akkor 13 év lenne a megterules... így a drágább árammal 9 év lesz... annyira nem jó biznisz így... :(
Ha szerencsém lesz a bővítéstől indul a 10 év ami 2020... bár úgy néz ki a balfék kivitelező a bővítést nem adta be csak 2022vegen és még most sincs végig vive a papír... szóval lehet jól járok és 16 év lesz így a szaldoban maradás... majd kiderül...
-
veterán
válasz tha_answer #51567 üzenetére
Tartósan átlagár...
-
veterán
válasz tha_answer #51547 üzenetére
És mi volt 2022ben mikor nyáron drágább volt az áram mint télen? ;)
-
veterán
válasz tha_answer #51525 üzenetére
éves szaldót is elvileg mindenki kapott aki beruházott napelemre (ruházik 2024.január 1-ig ha nincs változás a jelenlegi infókban) tehát? bárki rakhat fel napelemet... az hogy a hálózat nem bírja sokan későn ébredtek vártak az ne az én hibám legyen már aki hamarabb rakott fel napelemet minthogy be volt rendezve a lakás és kész volt az udvar... mert más volt a fontossági sorrendem...
és kérlek válaszolj a korábbi kérdésemre a sok agymenés helyett
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tha_answer #51521 üzenetére
de miért kellene miskolcra vinni? így megspóroljuk, hogy miskolc melletti erőműből nem kell Szegedre vinni... és többet termelni...
-
veterán
válasz tha_answer #51475 üzenetére
egy nagyon egyszerű kérdésem van hozzád...
mikor jár rosszabbul az álam?
Ha én 10 MWh éves fogyasztásomat hazai erőművekben kell megtermelni (atom, szén, gáz) és ezek akár az ország másik végéből kerülnek "szállításra" ami mondjuk simán lehet 10% szállítási veszteség...
Vagy ha van napelemem ami termel 10 MWh éves fogyasztást így ezt a 10 MWh-val kevesebbet kell az utcába szállítani egész évben?
Mert amit én betermelek az elfogy az utcában ... így mondjuk 10% ... 1 MWh-val kevesebb hulladékot használ el a hálózat?
Ezért a 10 MWh óráért szabad CO2 kreditek keletkeznek amit akár értékesíteni is tud az állam? -
veterán
Régen 2017ben kellett kérni az éves elszámolást és a 0as átalányt...
2023ban kb 3 hónapja indult apósomék rendszere semmit nem csináltak és azóta nem kaptak számlát... palyazatos így 2024.jan.01től mennek bruttoba...
Biztos lesz aki okosabbak és frissebbet tud mondani...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz eldoble #51357 üzenetére
Nekem elektromos autóval igyekszünk napközben tölteni... a nagy fogyasztókat igyekszünk szintén napközbeni használni... így 2022 június-2023 június között 60% volt a helyben elfogyasztott energia...
Még a klímával tudnék játszani, hogy napközben fűtsön, mert akkor jobb a COP és picit növelni tudnánk még a helyben elfogyasztott áramot...
-
veterán
válasz senki68 #51350 üzenetére
Azért vicces, amikor összeérnek facebook és prohardver szálak...
Én ott csak kíváncsi voltam milyen jakuzzi az ami 5000 kWht fogyaszt, miközben nekünk az elmúlt egy évben 1800 kWht se, s fűtésre csak 1150 kWh körül... de ott már megbeszéltek, hogy milyen jakuzzid van neked és nekem... :) (hogy a többiek értsék 1600 literes vitalspa jakuzzija van nekünk 1200 literes hotspring)
-
veterán
válasz Andras6800 #51036 üzenetére
szerintem itt is leírtam ezt és facebookon is, hogy az elmúlt 3 évben kb 4-5 alkalommal jött, hogy ezt végülis ki lehet bírni... aztán ezekből például az én esetemben évi több mint 3,5 millió extra adózás jött össze... persze nem keresek rosszul, de 2020-21ben ennyiből megéltünk a párommal ... most meg ennyivel több az adó...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz leslieke #50942 üzenetére
Persze lehet így is hozzáállni... az elmúlt 3 év ezt még ki tudom fizetni ... engem károsan érintett változásokkal ott vagyok, hogy havi 300e Fttal több adót fizetek, a nettó jövedelmem meg csökkent kb 30%kal...
Járulék alap, Kata eltörlése, extra adók (boltok sarca, jövedéki adó emelések) cirka 3,6 millió extra adó / év
2024tól napelemen is 100-150e Ft körüli bukó, autópálya matricán cirka 40e a dráguló matricák és új megyék miatt...
Plusz ha jól értettem az üzemanyag jövedéki adója is emelkedik (bár abból már sokat nem használunk... 300-400 liter / év)
Szóval míg jelenleg 200e Ft kifutja a havi rezsit, üzemanyagot, kaját kettőnknek alap hangon... úgy jövőre éves szinten 1 havi megélhetést megint lehuznak rólam ...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- One/DIGI pppoe probléma - állandó reconnet
- Call of Duty: Black Ops 6
- Óra topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gmail
- Mikrotik routerek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest