Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nyiz
csendes tag
Sziasztok!
Elkeseredettségemben már nem tudom mit kezdjek a géppel, ezért már hozzátok fordulok, hátha ti még tudtok segíteni nekem, én már tanácstalan vagyok. Elég hosszú a történetem, úgyhogy előre is bocsi, de próbálok minden lényeges dolgot leírni, hátha segít.
Szóval a dolog kb 2 hónapja kezdődött, a gép elkezdett kikapcsolni minden jel nélkül. Azaz nem teljesen kapcsolt ki, mert a perifériák, illetve az USB slotok továbbra is áram alatt maradtak (nem tudom ezen kívül még mi, ezeken van led, ami világított). Először azt hittem, hogy valami kósza jelenség, de napi 1x-2x előfordult. Először a RAM-ra gyanakodtam, 2 1 Gb-s 800-as Kingmaxom volt. Elkezdtem velük próbálkozni, és találtam egy olyan átmeneti megoldást, hogy csak az egyik ramot benthagyva nem fagy gép. Egy hétre rá vettem egy új, ugyanolyan Kingmax RAM-ot, betettem a jó mellé, a gép megdöglött. Itt említeném meg, hogy pár hónapja vettem egy nV 250 GTS videokártyát, aminek elvileg 450W-os táp kéne, de akkoriban csak egy noname 350W-os volt. Szóval vettem ehelyett egy 400 W-s (max output 450) FSP tápot, aminek gond nélkül vinnie kéne a dolgot, mert képes annyi ampert leadni a két 12V-os railen, ami nekem kell (CPU 90 W, VGA max 150), ez 20A-t ad, a táp egy railen képes 18A-t leadni, szóval nem itt látom a problémát (vagy teljesen rossz az elgondolásom?). A táp nem oldotta meg a problémát, vettem új alaplapot is (Gigabyte M52L-S3P, az előző lap is Gb. volt). Betettem mindent, 10 perc alatt megdöglött. Megnéztem gyorsan, hátha még mindig a VGA a ludas, visszatettem a régi 8600 GT-met, amivel sosem volt problémám. A gép megint kikapcsolt 20-30 perc után, ebből azt a következetést vontam le, hogy nem a VGA. Na itt adtam fel a dolgot, ez egyedül, googles keresésekkel nem megy, szeretném a segítségeteket kérni a probléma orvoslásában! Szívesen veszek minden ötletet, mert az enyémek elfogytak.
Amiket megcsináltam: A ramokat az összes kombinációban kipróbáltam, a HDD-t HD Tune-nal és Seatoolsszal is leteszteltem, mindkettő pass volt, a procit 7 órán keresztül nyúztam a prime95 stress tesztjével, probléma nélkül állta a sarat. Minden lehetséges triviális megoldáson végigmentem (portalanítás, új Windows, stb) , szóval részemről ennyi. Előre is köszi a segítséget!
UI: A hsz-t betettem az alaplapos topikba is, mert lövésem sincs, ez a hiba most hova tartozhat. Remélem nem gond!
-
Nyiz
csendes tag
válasz Calogero #26505 üzenetére
Megnéztem, de bevallom mindegyiket csak 2 passig futtattam, szóval nem tudom, hogy ez elég-e, de úgy tűnik, hogy nem. Estére az egyik ramot benthagyom neki, meglátjuk, hogy mit fog produkálni. De mondjuk egyelőre tegyük fel, hogy mindegyik pass egyesével. Utána mi a teendő?
Amúgy, még valamit elfelejtettem megemlíteni. Az nVidia néha feldobja, hogy kevés a kraft a VGA-nak. Ami mondjuk előfordulhat, mert még mindig nincs 450-es tápom, de, ahogy már említettem, számításaim szerint (ami persze nem jelent semmit), a 400-asnak is gond nélkül bírnia kéne. Jah igen, és a kikapcsolások mindig tehermentes állapotban történnek, sima windowsos pötyögés közben (zene, net, Word, Excel, ilyen VGA 0 fogyasztós dolgok).
Ez a hsz. a másik topikban is pont releváns, úgyhogy egyelőre klónozok, bocsi!
-
-
Nyiz
csendes tag
válasz Ren Hoek #26509 üzenetére
Jön egy nvidiás ablak, hogy a VGA nem kap elég áramot, ezért csökkentette a teljesítményét a biztonsági modul. Megoldási javaslatként azt írja, csatlakoztassam az extra tápcsatikat a VGA-hoz. A "vicc" az, hogy ezek be vannak dugva (2 db 4 pines csatlakozó kell neki).
-
Nyiz
csendes tag
válasz Calogero #26511 üzenetére
Pont olyan csati, amit mutattál, és valóban, 1 ágon van a két 4 pin. Ugyanakkor, az alaplapos témában előjött a kérdéskör: visszatettem a régi 8600 GT-et, aminek 350 W-os táp elég (anno elég is volt, két évig a régi tápon üzemelt), extra csatlakozója nincs, a gép mégis produkálta a "szokásos" hibát, ezért én önhatalmúlag kizártam, hogy a VGA lenne a gond. Nem kellett volna?
-
Nyiz
csendes tag
válasz Calogero #26514 üzenetére
Ezzel kisebbfajta problémák lehetnek, ugyanis a régi tápom ventije eléggé gány volt már, ezért kicseréltem benne. A hiba előtte is jelen volt, szóval nem ezzel indult a lavina. Azóta a ventit kiszedtem már belőle (persze vissza tudom tenni gond nélkül), csak kérdés, hogy így adhat-e még reális visszajelzést?
szerk. @Ren Hoek: Amint betettem az új tápot, az is kvázi azonnal adta a "szokásos" hibát. Az idő közben ebben az esetben ezért csak pár óra lehet, ennyi idő után jelentkezett ezzel is a hiba. Gyárilag ugyanúgy rossz, mint a régi volt?
[ Szerkesztve ]
-
Nyiz
csendes tag
Tudok adni egy képet a hibaablakról:
-
Nyiz
csendes tag
válasz Ren Hoek #26517 üzenetére
-Szóval akkor összegezve: Régi táppal, új táppal, régi alaplappal, új alaplappal, régi VGA-val, új VGA-val is produkálja a hibát. Tehát proci vagy ram.
Egyedül a régi minden komibnációt nem próbáltam végig, mert ahhoz most fabrikálni kéne. A többi helytálló, minden-mindennel döglik.Most amúgy a két régi ram van bent, direkt úgy betéve, hogy single channelben fusson. Persze azóta is lehalt már 2x... A procira van valami jó tesztprogram? Én csak a stressz tetsztet (prime95-tel) hagytam éjszaka futni, gond nélkül állta a sarat. Most a bios flashelést javasolták a kollégák az alaplapos topikban, de nem hinném, hogy segíteni fog.
-
Nyiz
csendes tag
válasz Calogero #26521 üzenetére
- B, In-place large FTTs: a procit számoltatja, és a memóriákkal is használja, tehát a buszokat is teszteli. Ez melegíti a legjobban a proci, és ekkor zabálja a legtöbb áramot.
Ez ment előző éjszaka 7 órán keresztül. Gép életben maradt végig, csak aztán én nem tudtam tőle már aludni, ezért 7 óra futás után kinyomtam.
-
Nyiz
csendes tag
válasz Ren Hoek #26523 üzenetére
Sajnos a gép kirakása nem megoldható, mert 3 méterre van az ajtótól, és az ajtó és a gép közt van félúton az ágyam. Éjszaka még el tudok tőle aludni, mert fáradt vagyok, de reggel 7-8 körül már nem tudok miatta visszaaludni. Orthost megnézem, az Everest azóta is fut (40 perce), ennyi idő alatt persze tudom, hogy semmi következetetést nem lehet levonni, de a feszültség értékek szép stabilak, gyakorlatilag 1 százados különbségek fordulnak csak max elő.
-
Nyiz
csendes tag
válasz Calogero #26529 üzenetére
A másik bibi ami nem tiszta nekem hogy VGA miért kap kevés áramot. Próbáld meg a külön ágra tenni a csatlakozót, illetve minden felesleges perifériáról húzd le a tápot.
Csak az alaplap kapjon áramot 20/24pin + az extra csati,VGA,HDD ami a rendszer van)Másik kolléga az alaplapos topikban ugyanezt javasolta, két külön ágról megy most a két csatlakozó, azóta nem írta ki a figyelmeztetést, úgyhogy egyelőre úgy érzem, sinen vagyok, legalábbis ezzel. Most megyek a PC-shez, elég jó arcok, megkérdezem, mit lehetne tenni.
-
Nyiz
csendes tag
Sajnos a PC-s srác nem volt ott, úgyhogy csak 4-én tudom bevizsgáltatni a gépet. Amúgy azt a körülményt még megemlíteném, hogy a memtest nekem a ram speedre éjszaka 435 MHz-et számolt. Gyárin van a bios beállítás, nagyon nem is szeretném abajgatni, de ezzel nincs így probléma?
-
Nyiz
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok: Eddig 3 db 1 GB-s Kingmax rammal rendelkeztem, ezért, mivel így csak single channelben tudtak üzemelni, gondoltam veszek még egyet. Ma ez megtörtént, a gépbe szerelve azonban meglepődve tapasztaltam, hogy továbbra is single-ben folytatja az ipart a vas. Egy gyors CPU-Z futtatás után kibukott a probléma: az új ramnak más a timingja, linkelek egy képet róla: [http://kepfeltoltes.hu/100709/ramok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
A kérdésem az lenne, hogy van arra lehetőség egy biosos állítgatással, hogy egy timingra hozzam a ramokat? Úgy értem, tudom, hogy ez lehetséges, csak bírni fogja ezt az új RAM? Vagy elégedjek meg annyival, hogy 4 giga single channel?Köszi a választ előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Nyiz
csendes tag
Gigabyte M52L-S3P alaplapom van 32-es Win7-tel meghajtva. A kombinációkat végigpróbáltam, egyik sem volt hajlandó dualban megenni, a másik 3 viszont (nyilván) bármilyen kombóval adta dualt, dehát ez nem meglepő, azoknak a timingja teljesen egyező, ezért gondoltam arra, hogy, ha esetleg átállítható az új ram is erre az értékre, hajlandó lenne elvinni dualban az alaplap. Persze lehet, hogy naív vagyok, hogy ilyeneket gondolok, mert tuningolni egyáltalán nem szoktam, ez most lehet meg is látszik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Építő/felújító topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Politika
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Spórolós topik
- Windows 11
- További aktív témák...
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
- G.SKILL FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest