Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sifarr

senior tag

válasz Renwick #85860 üzenetére

Azt mondod, hogy az inflációs korrekció ciklikusságát illetően most akkor ezek szerint ellentmondás van az ÁSZF két pontja között?
    Nem igazán ellentmondásról beszélnék. A 7.1. kvázi kötelező érvényű emelést fogalmaz meg. A 12.1.2.2. b) pedig a szolgáltató döntési kompetenciájába helyezi az emelést. Az első eset kógens szabályként is érthető, míg a másik mintha diszpozitív lenne. Nem ez az igazán fontos kérdés.

... beszéltem egy telenoros jogásszal, aki határozottan állította, hogy nincs felmondási alap, mivel a hatóság elfogadta az osztrák esetre hivatkozó jogi érvelést.
    Nem vitatom, hogy a hatóság elfogadta. Csak ez önmagában kevés. Írtam korábban, hogy az osztrák eset honi alkalmazásához a magyar jogszabályt módosítani kellene.
    Jelenleg a az Eht az ÁSzF-be foglalt szolgáltatói egyoldalú módosítás esetében pl. a "díjak" módosítását az ügyfélszámára hátrányosnak minősíti. Nincs kivétel pl. egy inflációs korrekcióra nézve. Tehát a díjváltozás felmondási jogot keletkeztet. A Telenor új ÁSzF-je az inflációs emelést az egyoldalú módosításhoz sorolja. Ez nincs ellentétben a 7.1-gyel, a kettőt együtt kell nézni. Az inflációs emelésről is tajákoztatni kell majd az ügyfelet. Na, itt lesz kérdés, hogy mit tartalmaz a tájékoztatás. Mert ebben a szolgáltatónak kell közölnie, hogy a módosítás (emelés) felmondási jogot keletkeztet-e. Az Eht szerint igen, és ezt közölni kell.

Szerintem az NMHH és a Telenor tárgyalásán azt történt, hogy megegyeztek. A Telenor bevezeti a módosítást teljesen jogszerű tartalommal. Viszont 1 évvel halasztódik a gyakorlati hatályba léptetés. Addig pedig a jogszabályokat hozzá lehet igazítani az EU-s direktívához. Most, a választásokhoz közeledve törvényt nem fognak ezért módosítani, NMHH rendelet módosítása pedig nem biztos, hogy ehhez elég lenne. Majd a választások után visszatérnek a kérdésre.

Egyébként pedig az egészről az a véleményem, hogy ez vihar egy pohár vízben. A lezárt csomagokra nézve értem egy ilyen emelés bevezetésének indokát (bár ott is lenne jobb megoldás), de az elérhető csomagok inflációs emelése a gyakorlatban abszurd helyzeteket eredményezne. Ha akarod, kifejtem.

Új hozzászólás Aktív témák