Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Öregszem
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Keldor emlékére
- Asszociációs játék. :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qfm
őstag
válasz Donki Hóte #4254 üzenetére
Ez mind a kettő könnyen használhatónak tűnik. Ezt a fiskarst említette gyapo11 is (#4252), csak ő azt írta hozzá, hogy inkább csak finomításra való kő után. Itt most épp a kő kihagyása lenne a lényeg. Erre írtam, hogy a blademedic és az ikea élezője is hasonló elvű, csak az egyiknél 2 különböző keménység, a másiknál pedig 3 van. Gondolom azért, hogy jobban be tudj avatkozni, ha nagyon életlen lenne. A csattogós is szimpatikus, bár ott gondolom a működési elvből adódóan alapból csak egy keménység lehet.
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
Köszönöm a válaszokat. Nem műszaki. Elektromost láttam már, az gyakorlatilag darálta el a kést, olyat nem akarok. Megnéztem amiket említettetek. A fiskars meg a blademedic húzós verziója tűnt a legegyszerűbbnek, de ha jól értem, egyik túl kevés élezéshez, másik meg nagyon eszi a kést. Ha nem tekintem problémának, hogy eszi a kést, akkor ezekből a manuális eszközökből melyik vállalható? A blademedicen kívül van ajánlott/jobb alternatíva? Láttam volt aki itt az ikeásat ajánlotta, az is hasonló elvű, bár lehet sokkal gyengébb minőség.
Még a Lansky Turn Box-ot átbeszélem vele, mennyire tartja bonyolultnak.
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
Tudtok valami végtelenül egyszerű, de jó élezőt ajánlani? Ami elég hatékony, még ha nem is tökéletes? A kő jól használható, de elég időrabló, jó lenne a konyhába valami kompakt eszköz amivel gyorsan lehetne élesíteni és nem igényel annyi odafigyelést. Valami kevésbé drasztikus kellene, amivel nem szabjuk át az egész kést, cserébe használnánk inkább gyakrabban. A legjobb lenne, ha párom is tudná használni.
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
Nem tudom megnézni szögmérővel révén, hogy nem vettem, mert nem vagyok meggyőződve a hatékonyságáról. A videókon meg amin ezt a késre rakható verziót mutatják be, úgy tűnik egyszerűen csak rá van húzva a hátuljára, mindenféle állítás nélkül. A probléma amit felvetettem inkább matematikai jellegű, mint sem hogy egy kezembe lévő dolgon ne tudnék szöget mérni. Bár azt hittem elég egyértelműen leírtam, mi a fura nekem.
De akkor megpróbálom átfogalmazni, ha a kép nem mondana elég sokat. Mivel a szögsegéd amire felfekszik a penge a penge élétől eltérő távolságra van, így különböző beesési szöge lesz az élező kőre, ha csak erre nem figyeltek valahogy a tervezéskor. A kérdés így átlényegül azzá, hogy ezt megoldották valahogy, vagy egyszerűen nem tartják be a 15 fokot, és simán arra használják az éltartót, hogy egyenletes szöget alakítsanak ki végig mind a két oldalon, akár azon áldozat árán is, hogy eltérnek a 15 foktól?
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
Ezek az élszögtartók hogyan működnek? A kés egyik oldalát megemeli, így a másik oldala egy adott szögben éri el a követ. de egy kisebb szélességű penge adott magasságból nagyobb szögben fog a kőre esni, mint egy szélesebb penge. Akkor hogyan lehet vele tartani a szükséges szöget? Vagy megoldották ezt rajta valahogy, csak elsőre nem esett le nekem?
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
Tudnátok segíteni egy kicsit, hogy kitaláljam melyik itthon késünk ér valamit?
- Van egy pár Crofton késünk amire az van írva, hogy "5Cr15MoV" így néznek ki
- Van egy szett Lamart Damas késünk, de arról semmi bővebbet nem találtam így néznek ki
- Valamint van egy Fakelmann Nirosta késünk, amiről csak annyit találtam, hogy rozsdamentes acél ilyesmi a kinézeteHa elkezdem a korábban ajánlott japán követ használni rajtuk, mit várhatok tőlük?
Ez a kő: [link]
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
válasz MittuDomain_ #2230 üzenetére
Visszanézve, amiket írt, az övé ~5x drágább típus.
[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
válasz balazs1956 #2100 üzenetére
A kettő együtt amit írtam + szállítás.
HAIDU HCA-600 + HAIDU HCJ-1200 + szállítás. Így nézd.
(#2098) schawo
Közben az alapján amit írtál, megtaláltam, hogy akkor 1200/4000-nek felelt volna meg ez a páros a JIS alapján.[ Szerkesztve ]
-
qfm
őstag
A haidu verzió 14150-re jött volna ki, az már túllépte a tűréshatárt, ha 8-10 között megállt volna, lehet annyit rászántam volna. Tapasztalat híján elképzelhető, hogy én gondolkoztam rosszul, de egy nagyobb méretű HAIDU HCA-600-ban gondolkodtam, mert úgyis azt kellene többet használni, a végén a finomításhoz pedig a kisebb méretű HAIDU HCJ-1200-ast néztem eredetileg.
A kínaiakról: Ez volt az egyik kínai amit néztem: [link] a 600/1500-as belőle 7500-ért. Bár ez egyelőre inkább felületes lehetőség felmérés volt, mint valódi vételi szándék.
Ezért is kötöttem ki itt, hogy több tapasztalattal jobban ráláttok ezekre.
-
qfm
őstag
Sziasztok!
Ráférne az itthoni késeinkre egy kis rendberakás, mert már nem vágnak túl fényesen. Pár videó és honlap átnézése után elgondolkoztam egy HAIDU 600-as és 1200-as kő pároson, de végül nem szántam rá annyit. Találtam ma ebay-en kínai kétoldalú követ is 600/1500-ast, de attól meg tartok, hogy nem lenne olyan minőségű. Jó egyáltalán az elképzelés, hogy rendszeres apróbb karbantartásra jó egy ilyen páros? Vagy lenne ettől megfelelőbb, ha csak apróbb beavatkozásokat szeretnék végezni? (Komolyabbra nem mernék vállalkozni) És ha külföldi forrást nézek, akkor milyet lenne érdemes nézni? Pont ma világosított fel egyik fórumtárs, hogy a japán kövek pl. máshogy vannak számozva mint ezek a haidu-k.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Samsung LCD és LED TV-k
- Elite: Dangerous
- Xbox tulajok OFF topicja
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- iOS alkalmazások
- Mikrotik routerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- További aktív témák...
- Elektromos rollerek/tabletek eladók kiváló áron (500/750/5600 Watt)
- Secretlab TITAN Evo "Classic" Regular méret Vadi új Bontatlan Számlával
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
- Asztali lámpa 15W vezetéknélküli beépített töltővel új 6hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest