Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Egy fél GPU passthrough KVM-en
- New Game Blitz - 2024
- Astra kalandok @Első rész
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gaben92
őstag
Sziasztok!
Örökléssel kapcsolatban kicsit ellentétes információkat kaptam és ha valaki kicsit helyre tudná tenni a dolgokat azt nagyon megköszönném.
Röviden a történet:
Feleségem édesapja nemrég elhunyt (Magyarországon élő magyar állampolgár) és ketten vannak örökösök a testvérével. A dolgot bonyolítja, hogy Finnországban élünk életvitel szerűen (itt adózunk, itt van TB-nk, bejelentett lakcímünk, stb.), viszont van magyarországi állandó lakcímünk is és kizárólag magyar állampolgárok vagyunk.
Magyarországról azt az infót kaptam, hogy mivel van Magyarországon bejelentett lakcím, így minden a magyar jog szerint megy és a finn NAV (Vero) nem követelhet semmit mert ellentétes az eljáró ország joggyakorlatával. A Vero ezzel szemben azt állítja, hogy ha Finnországban élünk akkor öröklési adót kell fizetni itt.
A Vero nem igazán tér ki arra az esetre ha valakinek van az adott országban állandó lakcíme és állampolgárságról se említ semmit. Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mi is a tényállás most.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Gaben92
őstag
válasz bitpork #20918 üzenetére
Ettől félek én is. Adómentesség "sajnos" nem fenyeget, sokkal inkább aggódok amiatt, hogy ha az öröklés után a (családon belüli) házeladást is megadóztatják itt akkor az állam ~20.000€-t nyel le "mer' mér' ne?" alapon...
Szóval erőteljesen örülnénk ha a finn államot ebből ki lehetne hagyni valahogy.
-
Gaben92
őstag
válasz bitpork #20920 üzenetére
Van testvér de azzal se vagyunk feltétlenül előrébb. Az itteni jog ugyanígy fogalmaz ajándékok esetére is. Még a saját gyerekednek se adhatsz 5000€-nál többet 3 év alatt "gift tax" nélkül.
60.000€ értékű lakásra 3500€ az öröklési adó. Ha mondjuk lemond a hagyatékról a tesetvére javára aki cserébe "megajándékozza" 60.000€-val, azután 12.850€ a gift tax.
-
Gaben92
őstag
válasz bitpork #20924 üzenetére
+coco2:
Beszéltem közben a finn adóhatósággal (vissza kellett hívniuk mert ahogy ők fogalmaztak "speciális eset" de gyakorlatilag valóban itt kell fizetni az illetéket. A lényeg ott van, hogy a finn jog nem különböztet meg ingatlant, ingóságot, stb. hanem csak az örökség értékét nézi emiatt más szabályozás vonatkozik rá. Különösebben nincs bajunk amúgy az itteni adórendszerrel hiába mocskosul bonyolult és én például többet adózok mint Magyarországon (nem összegben, %-ban). Hazaköltözés olyannyira nem opció, hogy most készülünk házat venni, annyiban változott a dolog csak, hogy az örökség megy bele az önrészbe, hogy kevesebb legyen a hitel.Még egy dolog eszembe jutott de nem tudom mennyire járható út, viszont két legyet ütnénk egy csapásra. Ehhez mondjuk nem árt ismerni a teljes történetet.
Feleségem és a báttya a 2 örökös, végrendelet nincs emiatt ugye 50/50-ben menne a dolog. A hagyaték tárgyát képező ingatlan az asszonynak nem kell, báttyának kellene de annyi megtakarítása nincs, hogy kifizesse az asszony ráeső részét arra viszont hajlik, hogy akár az évek során több részletben megvegye tőle. A 70-80%-át kb ki is tudná fizetni.
Ha jól tudom a hagyatéki tárgyaláson lehetőség van az örökség egy részének átengedésére ellenérték fejében. Szóval az asszony átengedné az ő részének a 80%-át a báttyának aki ezt kifizetné neki olyan áron amennyire az ingatlant felértékelték. Ilyen esetben ugye ingatlan adásvétel történik.
Egyszerűség kedvéért 100.000€ értékkel számolva:
1. Mindketten örkölnének 5/10 részt az ingatlanban 50k € értékben
2. Az asszony visszterhes átengedés jogcímen átenged 3/10 részt az ingatlanből 30.000€ ellenérték fejében (haszon nélkül).
3. Ilyen esetben a jogcím vétel szóval az asszony csak 20k€ bevételre tesz szert öröklésből, és 30k€ bevételre ingatlan eladásból.Illetékfizetési kötelezettsége Magyarországon semelyik félnek nincs (egyenes ági öröklés, és közeli hozzátartozók közötti adásvétel illetékmentes). Finnországban pedig egy 20.000€ öröklést jelent ami még adómentes, illetve egy 30.000€ bevételt ingatlan eladás után amihez Finnországnak viszont semmi köze mivel egyrészt az ingatlan Magyarországon fekszik, másrészt nyeresége nincs rajta mivel szerzési áron adta el.
Aztán idővel mikor úgy alakul a maradék 20%-ot is megveheti a bratyó. Benéztem valamit vagy ez járható út?
-
Gaben92
őstag
válasz bitpork #20947 üzenetére
Futok vele még egy kört de elvileg az már nálunk rendben van. Eladáskor capital gain/loss van kalkulálva és az után kell adózni (vagy kapsz vissza adót), de mivel itt árában megy majd a dolog minket nem érint.
Másik része, hogy ha mégis "capital gain"-nek tekinti a finn/magyar állam akkor se kellene, hogy probléma legyen ugyanis a finn jog világosan fogalmaz arról, hogy a kettős adóztatásról szóló egyezményben definiált metódus alapján kaphat adójóváírást vagy teljes felmentést. A korábban linkelt finn-magyar kettős adóztatós elkerüléséről szóló egyezmény 13. cikkének első bekezdése pedig egyértelműen arról ír, hogy kizárólag abban az országban adóztatható ahol a vagyon fekszik. Szóval még ha rá is fogják, hogy a 30k az capital gain mivel egy olyan ingatlant ad el ami korábban nem volt az övé, akkor is csak a magyar állam adóztathatja.
-
Gaben92
őstag
Igazából tisztán akarjuk megjátszani de felesleges extra fizetése nélkül. A finn jog kizárólag azt nézi, hogy mekkora értéket örököltél. A magyar jog viszont mindenhol csak arról nyilatkozok, hogy “mi alapján állapítanak meg illetéket”.
Példánál maradva a 100k €-s ingatlan 1/2-1/2 esetre ahol az egyik fél az ő 1/2-ét átengedi 50k€ ellenérték fejében a másik örökösnek annyit definiál, hogy:
- az átengedő 50k € után öröklési illetéket fizet
- az átvevő 50k € után öröklési, 50k € után visszterhes vagyonszerzési illetéket fizet.A finn adóhivatalt ezzel szemben kizárólag az érdekli, hogy ténylegesen mennyit örököltél meg, azaz a hagyatékátadó végzésen szereplő tételek összege.
Amiről nem találok infót az az, hogy ilyen esetben az az 50k € hagyaték rögtön a másik félnek lesz átadva és az átengedő fél lényegében nem örökölt semmit az 50k € bevétele pedig eladásból van, vagy pedig ugyanúgy öröklésnek számít-e. Márpedig a finn adóhivatalt egyedül az érdekli, hogy ténylegesen mennyit örököltél meg öröklés jogcímen.
-
Gaben92
őstag
Sziasztok.
Lehet, hogy hülye kérdés de az adó- és értékbizonyítványt csak megfellebbezni lehet vagy valami egyéb úton is támadható? Az a helyzet, hogy az önkormányzat (hagyatéki eljárás keretében) kiküldte, hogy fel lett értékelve a lakás és hát egy icipicit mellélőttek. Konkrétan minimum 30 millióval többre értékelték mint amennyiért el lehetne adni, de talán 40-el is. Megfellebbezni éppen meg lehet egy jó 500.000-es illetékért cserébe de ez konkrétan nonszensz, hogy fizessek be 500.000-et mert ők tévednek 30 milliót és emiatt nekem keletkezik 3 millió forintnyi extra fizetési kötelezettségem (külföld, öröklési adó)...
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ/Újszerű APPLE MACBOOK AIR 13 - M2 (MLY13MG/A) Csillagfény - 8GB/256GB SSD- 9 Ciklus - 2+ év gari
- Yoga Slim 7 Pro - 5800H/16GB/1TB, 2.8K OLED 90Hz
- Panasonic Toughbook CF-54-3 i5 2,6 GHz 8 GB RAM 256GB SSD
- Getac UX10 G2 i5-10210U 8GB RAM 256GB SSD Win 10 Pro
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest