- sziku69: Szólánc.
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hege8888: Retro Kocka Kuckó 3
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most olvastam csak végig az utolsó kb. 100 hsz. - t.. ha még aktuális, akkor válaszolnék.
Igen, a J sorozat az integrált Intel procikból a "desktop" vonal, az N pedig inkább egybegépekben, laptopokban fordul elő. A jelenleg még futó Gemini Lake Refresh vonal is ugyanúgy 10W (J) és 6W (N) TDP-vel gazdálkodhat, mint az elődök, a fejlesztés inkább csak az alap és turbo órajeleket érintette.
A legerősebb ezekből a J5040-es, négy magos pentium, ami hozza korábbi, kisebb Core sorozatos procik teljesítményét integráltan, passzív hűtéssel.
Mini-ITX méretben az Asrock kínálatában vannak szép számmal passzív hűtésű lapok, de sajnos nincs DC tápos. Egy két magos kivételről tudok csak: J4005DC-ITX, de ez még az egyel korábbi vonal.
Más lehetőség az Odroid H2+ de ez inkább SBC mint ITX... -
törölt tag
Intel slim HSF: E97379-001 (ez full-alu i3-hoz adott hűtő. A "réz-magos" megoldást valamiért sokkal hangosabbnak találtam
)
80x15mm-es 3 vezetékes ventilátor: Yate Loon D80SM-12B
80mm-es ventilátor rács,
4,2x22 lemezcsavar,
Alkalmas szemes saruA ventilátor rács közepéből pár gyűrűt ki kell vágni, úgy hogy a borda talpa kiférjen rajta keresztül. A szemes saru vezetékhez illeszkedő végébe metszettem menetet. A felfogatáshoz (AM1-re) a rács két szemén nyitottam egy kicsit és ráakasztottam a szemes sarut, majd vissza csuktam. lga 1155-höz mondjuk a sarut a lemez csavarra kell fűzni és lehajtani oldalra a csúcsos végét. A legvégén műanyag alátét + metrikus csavarral rögzíteni az alaplap háta felől.
A lemez csavarokkal kell a bordát a ventilátor és a rács közé szorítani, mint ahogy a képen is látszik. Ennek nagy előnye, hogy a ventilátor és a borda lemezkéi össze szorulnak, nem tudnak berezonálni.
A háromvezetékes ventilátor előnye, hogy nem kattog, illetve alacsonyabb, a biztonságos induláshoz szükséges min. feszültsége. DC vezérlést ismerő alaplap szükséges, ha 40W-nál nagyobb terhelést is el kell vezetni és fordulatszámot kell emelni. Különben (25-30W-hoz) egy kézi 3,5-4V-ig leszabályozható manuál vezérlő is megfelel.
Én 2db ventilátort vettem és a hang/rezgések szempontjából ígéretesebbet használtam fel a feladatra. -
törölt tag
Nehéz kérdés, mert az AMD-s lapoknál a lefogatás furattávolsága ugyan illeszkedik a lga115x-hez, viszont az alkatrész pozíciók/magasságok miatt még egyáltalán nem biztos, hogy fel tudsz rá tenni egy szabvány kivitelű LGA115x hűtőt.
Inteles oldalon picit egyértelműbb a helyzet, mert "low-profil" hűtők közül kell választani, csak a nagyon halk kritériumnak ezek nem felelnek meg.Viszont tudok ajánlani egy diy koncepciót aminek a tapasztalatom szerint vissza lehet venni a fordulatszámát, úgy hogy minimális zajt kelt a ventilátorral és mégis produkál légáramot, ami a maximalizált felület miatt bőven elég lehet alacsony TDP-hez. Szóval azt gondolom, hogy ezzel kihozható egy ilyen "limitált" helyzetből a maximum.
#51819: Szerintem azért kapott ventilátort, mert olyan körülmények közé szánják, ahol nem figyelnek oda arra, hogy a chipset-en keresztül szellőzőn át a ház, a cpu hűtő beszívó nyílása felé.
-
PROTRON
addikt
Pont az általad jelzett dolgokra akartam rávilágítani. a J1900 gyengébb mint a tied, ugyanúgy legalább 4000-es procival szerelt kéne abból is. De azok amik ilyen paraméterek mentén DC táposak egyszerűen meg drágák. Kivéve ha eboy és szerencséd van és nem vernek át.
Egyszerűen a DC tápos dolgokból kevés van consumer piacon, amit linkeltél j5005-öst azon is látszik a 24 pin, tehát pico kell hozzá, vagy rendes táp.
Mert hogy vegyen mindenki notebookot.
Direkt megírtam hogy az i5-ös procim csúcsterhelése 27+4w, nehogy már 45W-nál gyengébb laptop tápod van.
És netezés alatt nem melegszik még passzívan sem 50 fok fölé ez a proci, mivel netezés alatt most épp 15W körül eszik.
A 75 fok az a csúcs terhelés során volt.
Azt írod hogy csendes konfigot akarsz, de próbáltál már személyesen egy 400-ra beállított tényleg csendes, minőségi ventit, a nappali zajokkal használni? Mert nappal a városban általában simán van 30 dB alapzaj, bár nemtom merre laksz.
persze ha azt írnád hogy 200k a keret minden megoldható, de pont az van hogy kevés az általad jelzett büdzsé. Én továbbra is az olcsóbb rendes procik és venti mellé keresgélnék.Vagy HA-n használt gépek között is érdemes körbe nézni, milyen egybeszerelt megoldásokat dobnak ki a kollégák.
-
Chaser
legenda
nem feltétlen kell bios hozzá
win energiasémában is be tudod szabályozni a cpu-t, jobb híján notebookban így csinálom
adott % mellé adott órajel párosul - és így feszültség -, zömében nálam passzívan megy a notebbok, persze vesztek teljesítményt, de valahogy nem érdekel
van aktív hűtőből hangtalan, csak a jó venti a titka és pár száz rpm ha 120/25-ös, ha kisebb akkor mehet fentebb is a fordulat
ha te meghallasz pl egy kaze flexet 400rpm-en 10cm-nél messzebbről fizetek egy üveg vodkát ( : van egy példányom aminek semmi motorhangja nincs, még éjszaka sem hallom csak ha tényleg belenyomom a fülem közvetlen pár centire -
PROTRON
addikt
Azt láttátok hogy az általad linkelt CHIEFTEC IX-03B-OP házikóból kivehető a HDD keret? A 30 mm cpu hűtő magasság a keretbe szerelt 3,5 HDD miatt értendő. Mindig a gyártó honlapját kell nézni, nem írtad hogy kell a 2,5 colos meghajtó, így ha a határok feszegetéséről van szó akkor ez kezdő hiba gyerekek.
Így már odafér valamelyik csendesebb low profilos cpu hűtő ventivel. Ha i7-6700-at letudtak hűteni NFC S4 Mini házban ami alacsonyabb mint ez a ház, akkor ezt is le kell tudni.
De lehet használni csak 1 db 2,5 colos meghajtóval és akkor az üres hely fog a hűtőegység fölé lógni.
Meg van hozzá extra csomag(lehet csak opcionális), ahol a gyártói leírás 5. oldala szerint kéne van magasító elemek a felső laphoz [link].
Amúgy nem lehetne inkább máshova rakni az SSD-t?Figyelem a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom következik! Bár csak teszt volt.
Én továbbra sem vetném el a normál asztali procival történő használatot. az alábbi fotón látható hogy én milyen hűtőt raktam rá az i5-7500T procimra, 4C4T, hivatalosan 35W TDP. Az alaplap Gigabyte H110TN thin-mini itx. 120W tégla tápról üzemel.
Szóval én a tapasztalataimat írom meg, nem tippelgetek.
Direkt nem a felszerelni szót használom, mert a gravitáció tartja a hűtőegységet.
Amikor nem volt venti rajta szóval passzív, akkor 15 perces stressz teszt alatt 75 fokra melegedett,de végig stabilan tartotta a 3,1 GHz-t. Közben HWInfo szerint 27W volt a peak CPU package power, mellette 4W a "rest-of-chip" peakje. Te viszont netezős PC-t említettél, ott nem fogod így használni, alacsonyabb terheléseid lesznek, rövidebb ideig.Mint a fotón látható ez az összeállítás nem rendes passzív hűtős, odatervezett dolog, hanem az AM2-es athlon 64 procihoz kapott gyári hűtő, amit ventivel adnak, arra van tervezve hogy aktív hűtés, nem passzív üzemre.
Amúgy a passzív ház egyik eleme sokszor hogy magára az alumínium házra is kivezetik a hőt, lehet hogy a tieddel is meg lehet gányolni.Persze a Te döntésed, csak a tisztán látás miatt írtam meg. Akitől vettem az alaplapomat, megint aukcióra rakott egy ilyet ebay-en 50 ajró kezdeti árral(nem licitált senki rám) + szállítás, eredetileg nem állított be szállítást MO-ra, de miután ráírtam megbeszéltük, igaz magyar királyi postán keresztül érkezett, Ő rendesen becsomagolta. (Arról nem tehet hogy gyári hibás a hdmi port, így csak a displaport és VGA működik). Meg persze 6th genes procit támogat az alap bios, frissíteni kellett.
De sok egyéb opció van eboy-on, csak körültekintően kell eljárni még akkor is ha PP-n keresztül vásárolsz. -
HookR
addikt
AM4-es Thin Mini-ITX alaplapok pl.:
- ASRock A320TM-ITX
- ASRock X300TM-ITX
- Lenovo AM4IH
- ONDA B320-IPC
(Lehet, hogy van újabb is, nem nagyon követtem őket.)"A thin ITX azért szempont, mert van egy ilyen házam, amibe bele kéne férnie a dolgoknak: [link]"
"...a linkelt thin mini-ITX-es házban..."
A Chieftec IX-03B-be ugyan tehetsz Thin Mini-ITX alaplapot is, de eredendően normál Mini-ITX ház. -
Chaser
legenda
én is szerettem volna olyat de igazán kis méretben nem életképes, ha meg picit nagyobb oda már kraft is elfér, és mindkét méretben igen drága a végeredmény mai hw-ekkel
az atomra épülő pentium/celeron csodákat valahogy kipróbálni sem volt kedvemszerk:
a mac új m1 chipjére majd lehet lesz idővel további alternatíva, de az nem mostanában
na ott már van kraft minimális foyasztás mellett, a notebookjuk teljesen passzív, de ugye annak is van mellé egy ára -
AM4-ben valóban karcsú a kínálat, de már nálunk is rendelhető pár helyen az új X300-as ASRock Deskmini, az ház+táp+alaplap egyben 55k HUF, és egy Athlon 3000G-t szerintem le tudsz benne szabályozni passzívra, vagy egy normális ventivel közel hangtalanra.
Bár az APU-k ára is eléggé kilőtt, a készlet meg megcsappant... -
Chaser
legenda
magát a cpu-t éppen le lehet hűteni passzívan, de nem max 30-as hűtő magassággal, a 7nm amd-t sem lehet úgy
csak megfő minden körülötte, sok értelme nincs
pár szár rpm-es 120-jó ventinek nem hallod a hangját már 10cm-ről sem - persze ha nem nyávog/cicereg/stb-zik a motorja -, de légáramot már eleget generál hozzá hogy minden élhető hőmérsékleten maradjon
g4560 kikapcsolt ht-val, alacsonyabb órajellel még elkaristolhat passzívan, bár a max 30-as hűtőmagasságnál nem hiszem
100x100x70 az arctis passzív bordája am4-re, az nem boldogul zen 3100-zal 3600mhz-en smt nélkül sem, 2,2ghz-ig le lehetne vinni, de a soc akkor is fogyaszt, még ha a cpu-t lehűteni is vrm, chipset és ramok szétsülnek egy itx lapon -
PROTRON
addikt
Hát sok sikert, eléggé alkatrész hiányos időkben vadászol, nekem tavaly 1 egész hónapom ráment mire találtam minimális kompromisszummal hasonló thin, dc tápos alaplapot, igaz nekem követelmény volt a rendes proci foglalt és az pcie slot.
Viszont ahogy nézem az összes bolt kivette a teljes thin kategóriát a listából.Vannak olyan lapok, amikben a 2 magos 4000-es proci helyett 4 magos 4100-as van, de szerintem nálad nem csak a mag szám, hanem a boost órajel is kevés ha el tud fogyni a proci ereje, azért a notebookok is szeretnek 3 GHz fölé boostolni. Amúgy legalább dual channelben használod? Meg azért a celeron architektúra nem véletnül olcsóbb a pentium, vagy core szériáknál, pl hálózaton folyó múveleteknél erősen megérződik a különbség.
Miért ragaszkodsz az integrált procihoz? Rendes foglalatos procikból is van olyan ami vagy alapból elég alacsony hőtermelésű, vagy vissza lehet fogni hogy az integrált procikhoz hasonló low profilos passzív hűtéssel el ketyegjen és nem sokkal magasabb az energia fogyasztás, hisz ugyanúgy thin-mini itx DC tápos.
Inkább az IOT területen használatos egyéb kommunikációs portok szoktak lenni a szűk keresztmetszet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Drón topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- OpenMediaVault
- Bluetooth hangszórók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Medence topik
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest