Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pista0001

addikt

válasz Rowon #62678 üzenetére

Nálam gbit vezetékes és ac wifi hálózat van, bár az utóbbit csak a "flotta" fele használja ki. A router a szolgáltató eszköze 4 ethernet porttal, ha kell, egy 8 portos switch-em is van. Ezen a rendszeren lóg kábellel egy WD nas (2×4 tera raid1) és egy épített mitx nas 2×250 giga raid0. Előbbi a "fontos" adatoknak, utóbbi torrentnek. A letárolós filmeknek van egy külső usb dokkoló (esata és usb, utóbbi talán csak 2.0, usb-n használom) és 2 4 terás meg 1 2 terás merevlemez. 1 mitx gép van egy 2 terás m.2 ssd-vel filmezésre és alkalmi netezésre, ezen lóg a dokkoló. Van egy belső sata "rack" is, jelenleg a "játszós" szerverben van, amit viszont még nem kezdtem használni. Más alkalmi merevlemez olvasás lehetőségem nincs, de arról a gépről, amin a dok van meg tudom osztani, vagy a dokkot is át tudom vinni másik géphez. A gbit/ac/n sebesség nekem elég, 6-8 gigánál nagyobb állományok nem jellemzőek nálam.

Ha már az alkalmilag használt/használandó merevlemezek megvannak, és be is vannak lakva, és az usb (lehetőleg 3-as) dokkot javaslom. Ha jellemzően egy gépen kellenek az adatok, ezzel le is tudtad. Ha több gépről, akár szimultán is el kell érd, akkor nas a hosszabb távú megoldás szerintem.

• phulee

tag

+1 a NAS mellett. Az irodában egy Synology DS920+ 4TB Raid6-ban (2*500MB SSD Cache) a fő tároló. Erről napi és heti mentés készül egy Raid1-es külső tárolóra. Másodlagos eszköz egy DS420j (2TB Raid5) külső helyszínen, amire folyamatosan szinkronizálásra kerülnek az elsődleges fontosabb mappái, illetve erre is megy napi és heti mentés.
    Mivel elsősorban dokumentumokkal dolgozunk, ezért bőven elég ennyi tárhely a jelenlegi tendenciák mellett még évekig.

Itthon egy Dell T20 fut xpenology alatt, 6TB Raid5, elsősorban fotók tárolására, illetve egy 2TB kötet filmeknek és ezen fut a torrent is. Az asztali gépben van egy 500MB-os és egy 1TB-os Nvme m.2 SSD a programoknak, illetve játékoknak. Lokálisan érdemi adatot nem tárolok, kivéve a Lightroom library-t, amit célszerűbb helyben tartani, de ez is mentésre kerül a NAS-ra.

Mindkét helyen sima gigabit hálózaton vagy wifi6-on kapcsolódnak a kliensek, gond nélkül. Erre a célra (ügyvédi iroda dokumentum kezelése) tökéletes fenti megoldás jelen állapot szerint.

• TurboK0

tag

Nálam van egy 10GbE vezérlő a matx lap második x16 slotjában (ami valójában x4), arra csatlakozik közvetlenül a két szobával arrébb lévő TrueNAS box amiben van kb 40 tera hdd. A meghajtók iSCSI-val vannak beállítva, így úgy jelennek meg a windowsban mintha közvetlen a gépbe lennének bekötve (még particionálni is ugyanúgy kell), nem kell szenvedni az SMB/Samba hálózati megosztás gyerekbetegségein. Mivel 10GbE csatlakozón van, így kb 90% olyan gyors mintha saját gépben lenne, illetve mivel a vinyók egy része ZFS Z1 tömbben van, ezért az a blokk olyan 500mbyte/sec csúcsot ér el.
    A TrueNAS box meg egy régi hangszigetelt Antec P183 házban van, szilikonozott lemeztálcákon, szóval nem rezeg és nem zúg.

A dolog hátránya hogy így le vagyok korlátozva olyan alaplapra amin minimum 2 pcie x16 slot van, egyik videokártyának, másik a hálózati vezérlőnek. ITX-nél ezt nem is tudom hogy lehetne megoldani, talán egy m.2 -> pcie konverterrel. De az ITX lapok annyira drágák hogy nem is kell olyan gép.
    Egyedül úgy lehetne megoldani hogy a normál routeren keresztül csatlakozna, az alaplapi lan csatlakozóval, de akkor max 100mbyte/sec sebességen osztozna az összes külső lemez és az internet is. Esetleg egy 2.5GbE switch-el fel lehetne turbózni, de azok indokolatlanul drágák.

Illetve mivel iSCSI-val van megosztva, ezért csak 1 gép csatlakozhat a lemezekhez egyszerre. Így nem is NAS hanem inkább egy túlkomplikált külső lemez tároló az egész.

Szóval neked lehet egyszerűbb és olcsóbb megoldás lenne 2-3db külső USB3 ház.

• Crabface

senior tag

Van egy 6TB WD vinyo a routerre dugva, oda mentek mindent. 5 eve egy darab nvme van a gepemben (1tb) Elotte 2-3 HDD-vel zsonglorkodtem...

• flashpointer

őstag

mondjuk egy normalisabb itx lapba belemegy 2 nvme ssd de van amibe 3, hol itt a problema

Új hozzászólás Aktív témák