Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HookR

addikt

válasz saturn27 #12653 üzenetére

"Mondd, HookR, megérte saját házat építeni?"
    Igen.

"Nyilván azon kívül, hogy olyan lett, amilyet csak akartál, de én pénzügyi szempontból kérdezem."
    Anyagilag jobban jártam volna, ha kész házat veszek boltból? Igen.

"Megéri az anyagköltség+idő+egyéb költségek, hogy saját, mondhatni személyre szabott házad van, vagy jobban jártál volna te is, ha belemész egy kompromisszumba és veszel egyet készen? :))"
    A probléma ott kezdődik, hogy nem egy, de rögtön több kompromisszumot is kellett volna kötnöm. Ezen kívül még számos dolog árnyalja a képet.
    - Nem ez az első és nem is az utolsó háztervem. És nem is az első, ami túljutott a tervfázison, ezért eleve nem volt idegen a saját ház építésének gondolata.
    - Ez a projekt még 2010-ben indult, mikor még nem volt AMD Llano, vagy Trinity, hogy diszkrét VGA nélküli konfigban gondolkozzak és a ház és tápegység választék is lényegesen szegényebb volt. Kissé ironikus, hogy mivel egy szedált csiga tempójában dübörög a megvalósulás felé, még mindig nincs VGA a gépben... :)
    - Hogy megéri-e anyagilag, az leginkább a házzal szemben támasztott elvárásaidtól (összetettség, megmunkálási minőség) és a választott alapanyag/konstrukció megmunkálási igényétől (idő, géppark) függ. Minél több mindent tudsz magad csinálni, azaz minél kevésbé szorulsz rá, hogy megfizesd valaki más idejét/gépparkját, annál olcsóbban jössz ki. Pl. igényesebb fém házhoz precíz megmunkálást biztosító forgácsoló gépek szükségesek. Ha meg tudod csinálni az egészet, akkor anyagilag simán kijöhetsz olcsóbban egy gyári háznál, mert nem az alapanyagköltség az, ami megdobja a végösszeget. Cserébe persze az időddel fizetsz.
    Fával, vagy plexivel sokkal könnyebb dolgozni otthon.

Ha ma kéne tisztalappal indulni (nem lenne olyan alkatrész-elrendezésem, amit jobbnak tartanék a piacon fellelhető alternatíváknál), dacára a műanyag burkolatnak, a diszkrét VGA és a 3,5"-es hely hiányának, valószínűleg komolyan fontolóra venném az Antec ISK 110 és Morex T3500 házakat. A pöttöm méret, normálisabb CPU-hűtő férőhely, a jó szellőzés és némi bővíthetőség (2db 2.5"-es HDD és/vagy 1db 2.5"-es HDD + slim ODD) megléte okán ezekkel szimpatizálok a leginkább (Nameg azért is, mert azon kevés házak közé tartoznak, ahol rájöttek, hogy a meghajtókat az alaplap alá is lehet tenni, s nem kell feltétlenül elbarikádozni velük az alaplapra applikált hűtési megoldásokat). Persze ezek sem éppen a legolcsóbbak.

(#12654) saturn27: Asrock A75M-ITX + Scythe Kozuti más szögből - [link]
    Ennek tanulsága alapján a képen középen látható, közönséges hűtővel felvértezett RAM elfér, de szükség esetén akár a Samsung Green DDR-1600 VLP (MV-3V2G3D / MV-3V4G3D) is beszerezhető.

Amúgy újfent ráébresztettél egy nem elhanyagolható tényre. Mivel az AMD rögzítőfuratai téglalap csúcsai mentén helyezkednek el (48x96mm), ezért a hűtőt nem lehet elforgatni 90 fokonként, mint az Intel foglalatok esetében (pl. LGA1156/1155: 75x75mm). Hacsak nem lehet magára a hűtőre többféleképpen rögzíteni a lefogatómechanizmust, ami az ilyen alacsony profilú hűtőkre nem jellemző.

(#12657) saturn27: "elférjen egy 3,5"-ös vinyó meg egy 2,5"-ös SSD, jó szellőzés, meg ilyesmi."
    Mivel amúgy is SSD mellé vennél HDD-t, érdemes fontolóra venni, hogy feltétlenül szükséges-e 3.5"-esnek lennie? Már a 2.5"-esek között is vannak több terások, s mivel csak tárhely céljára szolgál, az alacsonyabb sebesség sem akkora érvágás.

• Pista0001

addikt

válasz saturn27 #12653 üzenetére

Én is építettem korábban egyedi gépet, nekem megérte anyagilag is. Kb 10K forintból jött ki nekem, bár néhány dolog maradék volt egy korábbi projektből, meg sokminden rendelkezésre állt a munkahelyemen. Amúgy ha nincsenek túl nagy igényeid, de van kézügyességed és néhány alapvető szerszámod (fűrész, fúró, esetleg menetfúró vagy popszegecs húzó) akkor kis kreativitással építhetsz olyan gépet ami funkcionálisan biztos megfelel. A szabványok méretei megtalálhatók az interneten, de ha komolyan bele akarsz vágni akkor szerintem akár HookR, akár én el tudjuk küldeni a fontosabb dokumentumokat.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés