- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Hogy állunk emberek a netbsd-vel? Miért nem tudom a pkgsrc-wip-t működésre bírni... ?
-
Vladi
nagyúr
Majd visszatérsz, ha lediplomáztál.
Itt nézz szét, ezek közül ami nem bütykölésbe torkolló linux, kb: vector, zenwalk, pclinuxos.Én most ghostbsd-t nézem. Esetleg. Mondjuk nézem a robbonuggei csatornáját, de má neki is beszólok. Mert telepít guit virtuális pc-re, arra nem kell driver, ergó arról nagyvonalúan megfeledkezik.
-
Vladi
nagyúr
Áh nem telepítem újra. Annyira nincs elcseszve, mire megcsinálok mindent, meg is tanulom az alapokat.
Fura ezt mondani, de a linuxos rutinok még naggyon élnek. Ugye a linux kernel az amdgpu drivert berántja automatice, itt meg ugye magadra vagy utalva.
Mindegy, megérdemeltem.
Megyek szépen sorba, előbb lelövöm a guit és rátérek a partíciók gatyába rázására. Egyébként van bsd-re uuid, ez megkönnyítheti a dolgomat. Túrok majd egy jó leírást és megoszotm itt.
mod: egyébként a rootot tudom mountolni, csak ugye a többi hdd-t le kell húzni, hogy meglegyen a sdb1 akármi sorrend. Jah meg kéne nézni hogy nevezi a meghajtókat a rendszer.
Volt olyan is, hogy az
rc.conf
ot elszúrtam, na attól is agyfaszt kapott. Kaptam egy ro gyökeret. natessék. Írjam át... mindegy ezt egymount -a -v
megoldotta, újracsatolta rw módon! -
Vladi
nagyúr
Akkor nem egyedül bénázok.
Ott tartok, hogy felment egy ssd-re. de telepítésnél lehúztam megszokásból, persze ha mindent visszarakok akkor nem talál gyökeret és ... levgyokszrva.
Kéne valami uuid az fstabba, tud -e ilyet?
Vagy bebénázom konzol alól, vagy linux alatt felmountolom. mountolom... hmm... egyáltalán milyen fájlrendszeren vagyok???
A másik, hogy nem indul el a gui. Vagy amd driver hiánya van, vagy a slim nem tölt be vagy nemtom. Nézni kellene xorg logot, goto 1. pont.
-
Vladi
nagyúr
Namsot megint rámjött az 5 perc, majd ha elérem a 10-et akkor teleíptek is. Addig nézem a RoboNuggie csatornát.
-
Vladi
nagyúr
Kevesen használják itt.
Nem tudom mennyire lenne gyorsabb, elég jó ilyen szempontból. A driver támogatottsága elvileg meközelíti a linuxét, tekintve, hogy használni tudja a linuxos drivereket.
Megpróbálhatod. Van direkt deksopre készült változata is. A szoftverek meg gyakorlatilag azonosak lesznek azzal, amit linux alatt is használnál. Pl: firefox.
-
Vladi
nagyúr
Nevük alapján ki lehet bogyózni, hogy melyik melyik. Az első kettő gondolom a telepítők. De van vmware image is.
-
Vladi
nagyúr
Elvileg lehetséges linux driver használata. Erről szól a kompatibilitás a két rendszer között. Ugye nyílt forrású cuccoknál könnyebb ezt biztosítani.
A kézikönyvet lapozgatsd. [link]
bsd-osx átjárás:
Sajna az osxről még a bsd-nél is kevesebbet tudok. Az elvileg kereskedelmi program és talán nem is nyílt forráskódú. (A bsd licence ezt lehetővé teszi.) A drivert szerintem nem érdemes próbálgatni, inkább linux alól kivenni drivereket. Biztos van erre leírás.
A programok: ha nyílt forrású egy szoftver és megfelel a posix szabványkan, akkor minden további nélkül mehet fel. Ezeket érdemes nézegetni. Illetve a bsd-k többnyire portage rendszert használnak csomagkezelésre. Ez hasonló a linuxos csomagkezeléshez. (gentoosok kiokosítanak, mert ott is portage van, ha jól tudom.)
De mivel bsd-n is ugyan az a fordító, így a forráskód is lefordítható. (Erről készült cikkemben az egyik példában látszik is, hogy a configure ellenőrzi, hogy bsd-e a rendszer amin fordul éppen.)
Úgyhogy kiindulásnak ott a portage benne sok program, vagy a forrásvidék, ha az előbbi haszontalannak bizonyul.ui: az osx-et nem szivesen keverném ide, mert az egy kicsit másról szól. Meg aztán van annak saját topikja.
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Ezt a topikot azért nyitom, mivel a Linuxos topikokban időnként felbukkan 1-2 bsd-vel kapcsolatos kérdés és nincs igazán topikja ezeknek az operációs rendszereknek. Szerintem elég nagy informatikai portál ez ahhoz, hogy elbírjon egy ilyen topikot.
Lássuk mi is az a BSD!
A Berkeley Software Distributiton névből áll össze a betűszó. Ezek unix szerű operációs rendszerek, valamint alkalmazás gyűjtemények. Ezek a Berkeley egyetemen fejlesztett kódon alapulnak. Létezik szabad és fizetős változatuk is.
Linuxal összehasonlítva elmondható, hogy beépített emulációnak köszönhetően kompatibilis a Linuxos alkalmazásokkal. Viszont többnyire nem GPL licencük, hanem saját un. BSD licence alatt jelennek meg. Legfontosabb célkitűzéseik hasonlóak a Linuxéhoz: stabilitás, biztonság, rugalmasság és a unix hagyományok felhasználása.
Több kisebb nagyobb változata létezik:
FreeBSD:
A legnépszerűbb és legszélesebb körben használt szabad terjesztés. Elsősorban kiszolgálókon használják, de természetesen használható desktop környezetben is.
A project oldala: [link] A freeBSD kézikönyv: [link] (alapmű a BSD-k világában.)
Jelenlegi stabil, karban tartott verziók: 6.3 és 7.0Logója egy jópofa ördögfióka:
OpenBSD:
Szintén szabad felhasználású terjesztés. Legfontosabb tulajdonságai a megelőzésen alapuló biztonság és a beépített titkosítás. A szakértők az egyik legbiztonságosabb operációs rendszernek tartják. Nem véletlenül. Több mint 10 éves fejlesztése alatt 2 (!!) ismert, távolról kihasználható hibája volt csak. Elsősorban kiszolgálókra ideális, gyakran használják kritikus helyeken mint tűzfal szerver operációs rendszerét. Jellemzője továbbá, hogy nem készül belőle hivatalos iso kiadás, telepíteni ftp-ről lehet. A project vezetője Theo de Raadt híres figurája a szabad szoftver közösségnek. (Hírhedt?)
A project oldala: [link]
Jelenlegi legújabb kiadás: 4.2Logója:
NetBSD:
A NetBSD célja a maximális hordozhatóság. Kicsit tréfásan azt is mondhatnánk, hogy még egy kenyérpirítón is elfut.
Weboldala: [link]
Stabil kiadás: 4.0Logó:
DesktopBSD:
Mint a neve is mutatja, ez egy kifejezetten asztali rendszernek szánt FreeBSD alapú rendszer. Céja, hogy a desktop userek is kihasználhassák a BSD rendszerek nyújtotta előnyöket.
Weboldala: [link]
Stabil kiadás: 1.6Logó:
PC-BSD:
Ez egy kifejezetten desktop orientált kiadás, melyet igyekeznek a legkönnyebben telepíthetővé, konfigurálhatóvá alakítani. KDE grafikus felülettel érkezik. A legkönnyebben kezelhető BSD rendszer. Kezdőknek is ajánlott. FreeBSD 6 alapú.
Wegoldala: [link]
Aktuális verzió: 1.5Logó:
Számos kisebb-nagyobb változata létezik még ezeken kívül. Az érdeklődőknek érdemes a hup wikiben a BSD-s cikkeket tanulmányozni. Itt számos hogyan és gyakorlati leírás is fellelhető.
Sok sikert a rendszerhez és a topiknak is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robotporszívók
- alza vélemények - tapasztalatok
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Autós topik
- Kuponkunyeráló
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Tőzsde és gazdaság
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest