Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Asszociációs játék. :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
-
LOGOUT.hu
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
Vennék ilyen monitort, de nincs rendes talpa, csak támasztó pöckök, amik lelógnak az asztalról, meg állítani se lehet rajta semmit. Kéne rendes asztali talp hozzá. Mivel VESA 200x200 csatlakozója van, csak csinált már hozzá valaki ilyesmit? Az se baj ha lehet rajta cserélni a felfogató fejet, hátha később más szabványú monitort vennék majd. Eddig kemény 1 db ilyen talpat találtam, azt is csak 100x100-as csatival. Szekrény méretben persze van, de az nem íróasztal kompatibilis.
Van egyáltalán ilyen? Elvárások:
- asztali talp, nem szélére csavarozós, idővel letörős, monitor leesős, hanem hagyományos asztalon állós.
- VESA 200x200 csati
- 40-50" monitort elbír[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz troviko #76283 üzenetére
32"-esen toltam fHD-ban, nem volt annyira gáz mint számítottam rá, de azért pixeles a kép. 27"-ben a WQHD ami pont megfelelő.
Viszont az U2415 igazoltan PWM mentes - [link] (még az oaziscomputernél se mind az amire ráírják), valamint az U2715H is, amiből az U2717H is valószínűsíthető.
Jó az 16:10, volt régebben olyanom, szinte észre se venni hogy nem 16:9, játékok is lekezelték, igaz akkor még nem 4K, hanem csak fHD számított.
Én az AOC-vel is kellemesen csalódtam, és nem 400k egy 4K-s 32"-es belőle, csak 230.
-
Dr. Akula
félisten
válasz snefftamas #76318 üzenetére
Ha neked 32"-en nem pixelhalmaz az fHD, akkor jó messziről nézed, közelebb kéne ülnöd. Még nekem is karcs, pedig szar a szemem.
Az IPS lehet hogy glow, meg nem olyan mély a fekete, viszont játékra is megfelelő a késleltetése, és mégse fos TN panel. Minden hibája ellenére ez a paneltípus adja a legkevesebb kompromisszumot.
-
Dr. Akula
félisten
válasz MmDorian #76372 üzenetére
A PLS a Samu IPS panelje. Veheted btran.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Synthwave #76405 üzenetére
Én egy Philips BDM4350UC-t vennék. Garantáltan PWM mentes, 43", 4K, IPS, HDMI 2.0 és olcsó. Egyetlen baja van csak: nem állítható lábas. Ha lehetne ilyen VESA 200x200 asztali állványt kapni hozzá, már rohannék is a boltba.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Synthwave #76409 üzenetére
Lehet hogy nem olyan, de az ára se. Amúgy nemtom mit jelent konkrétan az a "nem olyan". Nekem pl. már 2. AOC monitorom van, ami elvileg gagyi kínai márka, előtte Dellek meg HP-k voltak, hát nem látok semmi különbséget a márkajelzésen kívül. Meg az árcédulán. A panelt nagyjából ugyanonnan veszi mindegyik, más eltérés meg mi lehet? Én a technikai specifikációk alapján szoktam vásárolni, panel pipa, HDMI 2.0 pipa (DP 1.2-t nézni se kell, az mindenhol megvan), mi kell még egy monitorhoz? Egy normál, otthoni monitorhoz. Mert itt aztán olyanmindegy hogy a narancssárgának kicsit más az árnyalata, nem a nyomdába viszek anyagot. Itt van mellette egy IGZO paneles noti, azon kívül hogy olyan mintha feltekerték volna a fényerőt, világosabb a fehérje, más különbséget nem látok. Valszeg a monitoron is lehet tekergetni, ha nagyon akarnám.
Szóval mi az a "nem olyan"? A fílingen kívül, hogy most más szereli össze. Az ár viszont nagyon nem mindegy hogy 2 kiló vagy 3-4. Meg lehet engem győzni az ellenkezőjéről, de csak konkrétumokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Synthwave #76411 üzenetére
Hidd el, egy Dellben sincs több anyag, mint egy AOC-ben. Tapasztalatból mondom. 144 Hz? 4K-nál? Örülök ha a 30 megvan, 1080 SLI-vel. Lehet hogy majd egyszer szempont lesz, de akkor meg valszeg a 16K lesz a kifutómodell. IPS monitornál kb. mind ugyanolyan gyorsan reagál. Volt már sok monitorom, de semmi különbséget nem láttam. Inkább a kihajtása szokott gondot okozni a szgépnek, hogy legyen elég fps a felbontáshoz. Viszont a VALÓS PWM mentesség az valahol a legelső szempontok között van, ha nem tudja, az kizáró ok. Kell a szemem még 20 év múlva is, a CRT korszak már eleget rontott rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz deja vu #76412 üzenetére
Samsungból csak tévém volt (amit lehet monitorként is használni), vészmegoldásként MM-ből, hirtelen kellett. Legidegesítőbb feature hogy félóránként el akart menni sleep módba, persze játék közben, szóval tévét többet soha.
400-ért nem veszünk monitort, ha 200-ból is lehet. Az AOC-n is megvolt a HDMI 2.0, elvileg PWM mentes, 32" / 4K. Ennél az Asus, Benq, Dell se tud többet. Adaptive/GSync ilyen felbontáson sehol nincs, de ha lenne sincs mivel kihajtani (valszeg ezért nem pazarolják rá az elektronikát meg a drága jogdíjat). Lehet hogy kicsit keményebb a burkolata a márkásnak, vagy valami apróság, de az nem ér +200k HUF-ot.
Számít a pénz nekem is, csak olyanra adok ki, amiért kapok is valamit. Fílingre nem. Semmivel nem keresek többet mint az átlag, csak nekem ez a hobbim, nem autókra meg frankhitelre költöm el, hanem erre. De nem ész nélkül. Már ha a mérgemben lezúzott hardver pótlását leszámítjuk.
-
Dr. Akula
félisten
válasz KillerKollar #76509 üzenetére
4K-hoz kicsi a 24". 32-től felfelé érdekes csak.
-
Dr. Akula
félisten
Az miért van hogy egyre több gyártó hazudja a monitorát / tévéjét IPS-nek (még a dobozán nagy betűkkel is, nem csak eladói marketingfogás), miközben csak VA paneles (displayspecifications.com, valamint szemmel látható)?
-
Dr. Akula
félisten
válasz Tomko78 #103880 üzenetére
Meg a lassúság. Hiába írnak mindenféle hihetetlen ms-okat a papírra, olyan utáűnhúzásuk van mitn egy 20 éves TFT-nek. És szeretik IPS-nek kamuzni, még a gyári dobozán is(!). Engem is átkúrtak vele. Biztos van valami mese rá, hogy itt az IPS csak "márkanév" vagy ilyesmi, de érdemes előtte lecsekkolni a displayspecifications.com-ot, mert utána csak a felismerés marad hogy IPS így nem utánhúz, már megint átkúrtak a palánkon. A VA az új TN.
-
Dr. Akula
félisten
Például ezt. Persze a leírásában apróbetűvel már VA, meg a displayspecifications szerint is. Csak épp a dobozán 10 centis betűkkel "IPS" (arról nem tudok mutatni képet, már kidobtam a dobozt, de szerintem bármelyik MM-ben találsz még). És ez már a 2. ilyen fakeIPS monitorom, az előző is MM-es "jó"fogás volt.
-
Dr. Akula
félisten
Úgy hallottam az Asus PA329Q kifutó modell. Mi jön helyette? Mielőtt megvenné az ember és 2 hét múlva ugyanannyiért valami jobbat kap.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Khaosz55 #103999 üzenetére
A VA panelnak állítólag jobb a kontrasztja mint az IPS-nek, cserébe olyan szaggatottan, színinvertálással, utánhúzással és lassan mozgatja a képet hogy azt hiszed diavetítés van. Persze biztos kijönnek a g2g értékek, csak mire a színeket is a helyükre rakja, addigra már a 3. képet kéne kirajzolnia. Ha jót akarsz, maradsz az IPS-nél, még mindig a lilás "IPS glow" a legkisebb probléma.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Franklin #104008 üzenetére
Jó, hát ilyen teszteket már láttunk az Inteltől is hogy mennyivel jobb az IGP-je az AMD-nél. Ugyanezek az emberek szokták "kihallani" a denevérhangokat is a hifi hangrendszerekben, hogy aztán a 320 kbps mp3-ra bólogassanak vakteszten hogy igen, ez a jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Hunner #104019 üzenetére
Nyilván ingyen nem zavarna senkit akármennyi freki se. De nem ingyen van, hanem negyedannyi pixelt bámulhatsz cserébe. Na az már feltűnő, és túl nagy ár (fullHD vs 4K), miközben a 60Hz vs 120-240 az már tényleg csak érzetre megy, miközben már a 60-nál is folyamatos a kép.
-
Dr. Akula
félisten
Az nem, a TN-t semmi nem múlja alul. Csak az IPS-hez képest rosszabb. Kivéve kontrasztban, tehát állóképeket nézegetni valószínűleg jobb, de photoshoppolós munkán kívül kb. mindenhol mozog a kép (videó, játék, oldalgörgetés weblapon), na ott meg gáz a lassú VA. Engem legalábbis jobban zavarnak az ideiglenesen (a mozgás idejére) elváltozó szinek, utánhúzás, mint ha kicsit lilásan dereng a kép széle, de az folyamatosan, és ha nem koncentrálok rá, fel se tűnik. Meg elvileg a fekete se annyira fekete IPS-en, inkább nagyon sötétszürke, de ugye az is folyamatosan olyan, nem váltakozó módon, tehát nem zavaró, valamint kevés az alapból full fekete képrészlet, sokszor akkor se jutna szerephez a full fekete ha tudna olyat a monitor. Ha meg igazán kötözködni akarunk, akkor a VA se egy OLED, az is csak az IPS-hez (meg persze a TN-hez) képest feketébb.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
Ennyire azért nem vágom színkód szinten. Volt IPS és VA monitorom is (most is VA előtt ülök). Úgy kell elképzelni az IPS feketéjét, mintha feltekernéd a fényerőt, és a full sötét egy kicsit világosabb lenne. De szemmel a különbség csak akkor tűnik fel ha egymás mellé teszed a 2 monitort. Tényszerűleg jobb a VA feketéje, de nem zavaróan szar az IPS-é se. Ellenben a VA-n a mozgó kép az folyamatosan fog zavarni. Sajnos a kettő kombinációja nincs. Elvileg az OLED lenne az, de az meg beég mint a régi tévé, ha sokat áll rajta ugyanaz a kép, meg nem is nagyon gyártanak OLED monitort. Ellenben "jó" ára van.
-
Dr. Akula
félisten
válasz zseko #104059 üzenetére
Azt így nem tudom neked megmondani, én szemmel látom, nem műszerrel. Valószínűleg a monitoroknál megadott "grey 2 grey" paraméterek rendben vannak, csak ettől még nem lesz szines a kép, mire a szinek megérkeznek, az még plussz idő VA-nál. Konkrétan úgy látod a képet mozgásnál hogy mozgás közben bizonyos szinek másikra váltanak, valamint utánhúzást produkálnak (a kék betűk pl. nálam zöld holdudvart húznak). Amint megáll a mozgás, visszanyerik eredeti színüket. De minden mozgásnál kezdődik előlről. Ez ilyen tranziens jelenség, csak mozgás közben látod, de akkor mindig. És mint mondtam, nem egyformán, bizonyos színeknél jobban, másoknál kevésbé.
-
Dr. Akula
félisten
PWM mentes, elvileg Samu paneles (PLS, ami náluk az IPS fedőneve), sima 8 bites (nincs +FRC, legalább nem basztatja azzal is a szemet). A 250 cd/m2 kicsit halovány fényerőben, bár mostanában notebook fronton is ennyivel nyomul pl. a Dell. Napsütésben legfeljebb le kell engedni a redőnyt.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Askformore #104067 üzenetére
A színváltás pl. képek görgetésekor (mondjuk weblapon) látványos. Itt most ezen az oldalon leglátványosabb a "Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!" felirat elszineződős utánhúzása görgetéskor. talán a fehér háttér miatt jobban látszik.
-
Dr. Akula
félisten
válasz zseko #104071 üzenetére
TN-en is lehet filmet nézni meg játszani, csak nem szabad nagyon oldalra hajolni. Gyors mozgásnál kb. semmi nem tűnik fel, mert el van foglalva a szemed és az agyad a mozgóképen látottak értelmezésével. Lassú mozgásnál látszik meg, ahol van időd a részletekre is figyelni. Pl. scrollozod ezt az oldalt. Először csak a tudatalatti hogy valami nem oké, aztán ahogy egyre jobban kezded kutatni hogy mi lehet a gáz, akkor veszed észre ezeket. Ez inkább olyan apró bosszantó effekt, kb. mint amikor a szúnyog zümmög körülötted, és egy idő után már inkább felállsz és megkergeted Chemotoxxal, pedig még meg se szúrt. Ezek a VA effektek is idővel, folyamatos használat után lesznek egyre zavaróbbak (főleg ha volt előtte IPS-ed összehasonlításképp), 1-2 rápillantás után még nem tűnik fel (annyira), meg legyintesz rá hogy á ez nem olyan gáz. Lehet hogy valaki meg a mélyebb fekete nélkül nem tud élni, nemtom, engem inkább a villódzó, utánhúzó, szaggató effektek zavarnak jobban mint a folyamatos IPS glow. Az IPS-nél tényleg csak a kisebb kontrasztba tudok belekötni, másba nem.
-
Dr. Akula
félisten
válasz bumper #104113 üzenetére
Csak így gyorsban:
Utánhúzás van, de ez VA paneloknál természetes
Képet azt nem tudok csinálni róla, mert nyilván valamivel fotózni kéne, és az se ártana ha az valami minőségi felvétel lenne hogy ne annyi látszon rajta mint a "körözzük" képeken a 2 pixeles ember. A 2. linken a "TN mód" alatt van egy (kettő) szürkes színátmenetes csík, a képet görgetve ezen nagyon látszik hogy mozgás közben villog.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Thom! #104130 üzenetére
Displayspecifications.com-on beírod a típust és kidobja az adatlapját. Ha "flicker-free", akkor PWM mentes. (Amúgy az, mentes.) Ezt a szutykot használom most én is, gyorsan kellett valami ideiglenes, de már nagyon érik a csere. A színei nagyon szarok, bár 8 bit + FRC-t ír az oldal, én ezt is hihetetlennek tartom, szerintem a 6 bit közelebb áll a valósághoz. 8 bit + FRC a Benq PD3200U is, és hát ég és föld a különbség (volt olyanom is). Olyan kockásan, pixelesen jeleníti meg a színeket, mintha a kettő közti átmenetre nem lenne képes, és egy darabig az egyikkel szinez, utána a másikkal, a kettő közt meg éles határ. Nem létezik hogy ugyanannyi bites mint a Benq. Na és amit lentebb írtam a VA panelre, az itt mind megtalálható. Tűzoltásra megfelelő, ha vasárnap kell hirtelen valamit leakasztani bárhonnan, de ha ráér hétfőig, inkább valami rendes monitor.
-
Dr. Akula
félisten
válasz szasanyi #104133 üzenetére
Legtöbbször nincs hozzá fényerő. Láttam olyat hogy DisplayHDR400 (amihez 400 cd/m2 fényerő a követelmény) és tud 350 cd/m2-t. Nem is tudom hogy kaphatta meg a plecsnit. A legszarabbat. Mert van még a 600 meg az 1000 is. Eilvleg a DisplayHDR1000 már jó, de talán a 600-on is fel lehet fedezni némi törekvést. A 400-as tényleg csak alibi, 350-es fényerő az kb. a legalapabb amit ma egy monitor tudhat. Azért egy ilyenre valószínűleg már nem csak úgy marketing célokból írják rá a HDR-t, és még ráadásul IPS is.
A te monitorod az csak HDR10-es, ami a legalja HDR, ráadásul 350 cd/m2 fényerővel, azért nem látsz rajta semmit.
-
Dr. Akula
félisten
válasz szasanyi #104136 üzenetére
Amit linkeltem monitort, az pont ilyen FALD zónás. Ez ugyanis egy professzionális monitor, leginkább hivatásos tervezők pénztárcájára szabva. Aki ennyi pénzt kiad, azt nem lehet egy matricával átejteni, csak akkor nyílik a pénztárcája ha tud is valamit a cucc. Ezért van is benne 1000 cd/m2 (3x annyi mint a tiédben, vagy kb. mindenki máséban). Az meg csak egy dolog hogy az IPS-nek kisebb a kontrasztja, cserébe a VA meg minden másban szarabb, rosszabbak a színei, utánhúzása van, mozgás közben színváltozás. Szóval azon se segít a fényerő meg a kontraszt.
-
Dr. Akula
félisten
- IPS
- >= 32"
- rendes 4K (nem kanyar, nem csíkmonitor)
- >= 144 Hz
- G-SyncLétezik ilyenben belső tápos (csak mezei tápkábel kell hozzá, nem lóg rajta egy tégla)?
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz sztivo #136000 üzenetére
Köszi!
Az AOC U32G3X fent van az Nvidia G-Sync kompatibilitási listán, videó szerint külső tápos (27", de ugyanaz a sorozat), ez szuper.
A Gigabyte M32U / Aorus FI32U nem hivatalosan, de támogatja a G-Syncet, a review szerint ezek is külső táposak, ez is frankó.Az MSI MAG 323UPF-ról viszont csak olyan infót találtam miszerint nem tud G-Syncet. Erről van más infó esetleg?
A nagy keresgélés közben találtam mégegyet: MSI Optix MPG321UR-QD. Ez dolgoztatott meg legjobban kideríteni milyen tápos, sehol nem mutatják a tápcsatit, csak a jel portokat, de végül egy videóban kiderült hogy ez is belsős. (A gyári datasheet is feltűnteti hogy AC plug, de kép nélkül kinézem belőlük hogy valami egyedi, annak még nem hittem el.)
-
Dr. Akula
félisten
válasz sztivo #136008 üzenetére
Nem kötözködés, de érdekelne hogy ez miből derül ki? FreeSync Premium Pro = 100% G-Sync kompatibilitás? Elolvastam ezt a 2019-es PH és ki tudja mikori Oázis cikket, de nem sokkal lettem okosabb. Szóval kezdetben vala a G-Sync az Nvidiának, meg az Adaptive/FreeSync az AMD-nek, hogy véletlenül se legyenek átjárhatók. Aztán az Nvidia (nyilván partnerei unszolására) rájött hogy nem fogynak elég jól a G-Sync monitorok, jobb lesz átállni AdaptiveSyncre, innentől kezdve az Nvidia is azt fogja használni, a G-Sync nevek meg valahogy így alakulnak:
- G-Sync Compatible = egyszer ránéztek, nem nagyon gáz, biztos jó lesz az...
- sima G-Sync = 300 tesztet lefuttatnak, megállapítják hogy jól saccolták, tényleg jó lesz.
- G-Sync Ultimate = a cél hogy jó drága legyen, olyan cuccokra rakják, ahol már fel se fog tűnni még egy kis luxusfelár, számunkra kb. lényegtelen.Naszóval akkor mostmár mindenki AdaptiveSyncet használ, akkor ha egy monitor is tudja azt (értem hogy azon belül is vannak szintek, Premium, Premium Pro), akkor ma még egyáltalán lehet akadálya annak hogy a vga és a monitor összefütyüljön és minden frankó legyen, akár plecsni nélkül is? Mit számít hogy melyik mennyire G-Sync meg kompatibilis? Max a közös nevező lesz kisebb (mezei sync, prémium, pro), de valami adaptive sync csak lesz, nem? A PH cikkből úgy vettem ki, hogy a korábban készült monitorokkal lehet gond, de pl. a kérdéses MAG 323UPF 2023-as, ezzel mi baj lehet egyáltalán ha nincs rajta plecsni?
-
Dr. Akula
félisten
válasz sztivo #136011 üzenetére
"nem tudom a fentebbi megállapítás honnan származik"
Az oázisos cikkben szereplő táblázatból.
"ez már pontosan nem tudom miért lett kompatibilis mára nvidiaval, valószínű 1. alig vették az ilyen monitort, 2. esetleges jogi nyomás"
""Sima" G-Sync - ez egy hardveres modul"
Eredetileg az volt, de Az NVIDIA a nevet nem dobja el, de mostantól ez a jelölés azokra a VESA Adaptive-Sync technológiát támogató kijelzőkre alkalmazható, amelyeket a vállalat hitelesített a laborjaiban. Eszerint már nem kell a chip, hiszen az Adaptive nem venné hasznát. Tehát elvileg az új G-Sync az egy átskinezett Adaptive Sync, kb. mint a Kaby Lake-G-ben az AMD IGP. Én ebből azt veszem le, hogy mostantól G-Sync = FreeSync, legalábbis alapszinten, a Premium meg Premium Pro még pimpel rajta egy kicsit, de az alapok elvileg ugyanazok.
Akkor nekem nem is kell G-Sync plecsnis monitor ahhoz hogy Nvidia kártyával legyen változó frekis syncem? Elméletileg nem, de nem tudom jól értettem-e. Az alap kérdésem igazából erre vonatkozott volna, mert a nagy kavarás előtt ugye mindegyikhez külön kellett a saját monitorát venni.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz sztivo #136019 üzenetére
Hát látod, ezért nem volt tiszta, mert 2 forrás se ezt írta. Mondjuk az furcsa hogy ebből az egyik PH cikk, Abu azért nem szokott így mellélőni.
"‘G-SYNC Compatible’ relies on VESA’s Adaptive-Sync"
Ha nem írják a monitorra hogy "G-Sync Compatible", de az Adaptive/Freesyncet meg igen, akkor is simán lekezeli az Nvidia kártya? Logikusan ugyanaz a kettő, max nem vizsgálta meg az Nvidia, de nehogy legyen benne valami apróbertűs rész.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz Golota #136028 üzenetére
RX480 = GTX1060, ezzel még a 60 Hz is inkább csak pasziánszban lesz meg 4K-ban. Ezzel a kártyával igen, pénzkidobás a 120+ Hz, az életben nem fogod kihajtani. GTA5 rendesen visszavett grafikával csak úgy ment anno RTX1080-on, hogy SLI-be kötöttem, egyedül még a szaggatásmentes képhez is kevés volt. És az is 2 kategóriával felette van a 1060-nak.
A komoly HDR komoly árral is jár, 250-ből inkább egy alap 60 Hz-es, "HDR"400-as professzionális monitor jön ki (vagy még az se). HDR600-zal se vagy beljebb, HDR1000-től érne ez valamit, de azzal már inkább milla feletti árral számolj. Itt is van, 1.2 milla az 1. HDR1000 jelölt. 1.6-ért már a 120 Hz is betársul mellé. Volt régen a Benq PD3200U ami 32"/4K lowcost "pro" monitor volt, persze már nem kapni, az utódai meg árban is felzárkóztak az Asus mellé, és hát HDR meg 60+ Hz az már ott se volt. Ennyi pénzből (majdnem) kijön egy AOC, lesz 32", 4K, meg 144 Hz is, a panelminőség az viszont passz, HDR-ről meg nem kell álmodni se. Viszont azt a 144 Hz-et ezzel a kártyával max pasziánszban fogod látni.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Nordic #136057 üzenetére
Az egész kalibrálósdit csak grafikusoknak látom értelmét, másnak minek? Ha egy játékban kicsit halványabb a piros, kékesebb a zöld, az hol fog feltűnni? Annyira egyik sincs eltájolva, hogy sárga legyen a fű. Egy IPS glow vagy VA fekete zsírosodás sokkal zavaróbb lesz, és az panel sajátosság, nem is kalibrálható.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dr. Akula
félisten
-
Dr. Akula
félisten
válasz spleenszuru #136072 üzenetére
Van, csak olyanokat nem szoktam keresgélni, így fogalmam nincs abból mi a kínálat.
-
Dr. Akula
félisten
válasz RégiPC #136074 üzenetére
Az IPS (=PLS samunál) gyorsabb panel mint a VA, előbbi 500 Hz-is is elmehet, utóbbi 240-nél megáll. A VA-t inkább a nagyobb kontraszt miatt szereti aki szereti, jobb a feketéje, de IPS glowért cserébe neki meg fekete zsírosodása van, az se jobb. Lowcostban ahol te keresel, nagyjából ugyanazt a sebességet kapod.
-
Dr. Akula
félisten
-
Dr. Akula
félisten
válasz Lauda #136088 üzenetére
Monitort még nem vettem onnan, de vinyót már igen, 20 terás WD Green csomagból kivéve gyárilag szar volt, működés helyett csak kattogott összevissza. Visszavittem, elmondtam mi van, jó, töltsek ki egy visszaigénylős lapot, kitöltöttem, pár nap múlva jött vissza a lóvé. Szóval a visszatérítés rész az biztosan működik. Igaz, a postaköltséget "elfelejtették" visszaadni, pedig ilyenkor az is visszajár, de mivel ott helyben nem tudtam hogy mennyit szándékoznak utalni, utána meg 1-2 ezresért nem voltam hajlandó időt szánni az egészre, így nem lett balhé belőle. De azért készülj rá, hogy előre kell közölni hogy azt is kéred vissza, nem ám lenyelni!
-
Dr. Akula
félisten
válasz radi8tor #136093 üzenetére
IPS. Egyedüli negatívuma az IPS glow, sose lesz full fekete, inkább sötétszürke, cserébe gyors, szép, nagy betekintési szögű. TN = csak gyors, de mindenben tré, VA = állóképekre fajin, de amint mozogni kezd megbánod hogy megvetted. Lassú, black smearing. OLED = gémelni, filmet nézni jó, ott nem zavar a fehér subpixel, de állóképnél igen. Mindenesnek még mindig az IPS a legjobb, annál kapod a legkevesebb kompromisszumot.
Szemkímélés: "PWM mentes" vagy "flicker free" varázsszavakat kell keresni, ezek nem időalapú villogtatással szabályozzák a fényerőt, hanem ténylegesen csökkentik a vezérlőfeszültséget.
120-144 Hz nem árt, nem csak az fps lesz több GTA-ban, hanem a statikus oldalak scrollozása is folyékonyabb, nem (annyira) stroboszkóp szerűen ugrik arrébb.
-
Dr. Akula
félisten
válasz Lauda #136097 üzenetére
27"-ben nem volt fullHD-m. WQHD igen (1440p), az ott még nem gáz, de 32"-en már nagyon pixeles.
#136096radi8tor: Ezek itt mind 32", 4K, 144+ Hz, 8bit+FRC monitorok (natív 10 bit 60 Hz felett elég húzós árban, ezekhez képest is):
Belső tápos:
MSI Optix MPG321UR-QD (IPS, 8bit+FRC, 144Hz, G-Sync) - 375k
MSI MAG 323UPF (IPS,8bit+FRC, 160Hz, (állítólag G-Sync is)) - 290k
AOC U32G3X (IPS, 8bit+FRC, 144Hz, G-Sync (Nvidia szerint)) - 239k
GIGABYTE AORUS FI32U (IPS, 8bit+FRC, 144Hz, AMD FreeSync 2) - 333k
GIGABYTE M32U (IPS, 144Hz, FreeSync) - 274k
ViewSonic ELITE XG320U (IPS, 10bit, 150Hz, FreeSync Premium Pro) - 460kKülső tápos:
ASUS ROG Strix XG32UQ (IPS, 8bit+FRC, 160Hz, G-Sync) - 328k
Acer Predator XB323QKNV (IPS, 8bit+FRC, 144Hz, G-Sync) - 380k
Samsung Odyssey G7 S32BG700EU (IPS, 8bit+FRC, 144Hz, G-Sync) - 221k
BenQ EX3210U (IPS, 8bit+FRC, 144Hz, FreeSync Premium Pro) - 327kAmazonos árat nem tudok, de az 1. monitort pl. megtalálta, viszont kérdezte hogy német vagy magyar címre kell-e kiszállítani, nyilván mást fog feldobni (valószínűleg nem németben lesz szűkebb a kínálat, hanem ide nem hajlandó kihozni a cégek fele). Falra lógatni szerintem a belső tápos jobb, nem fog lógni a falon egy tégla a madzagon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Clash of Clans
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Batch programozás
- Okos Otthon / Smart Home
- Építő/felújító topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Víz- gáz- és fűtésszerelés