Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
A8Lang
csendes újonc
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Adott egy 70m2-es lakás.
Középen van egy 8m2-es előszoba/közlekedő.
Ebből nyílik két ~15m2-es szoba és egy ~23m2-es nappali.
A klíma az előszobába kerülne elhelyezésre és kb így 60m2 lenne a "hűtendő terület".Az alábbi klímát néztem ki első körben: Daikin FTXB50C / RXB50C 5,2kW
Kérdésem, hogy kell-e a fenti esetben ekkora klíma vagy elegendő lenne egy 3,5-es is?
-
A8Lang
csendes újonc
Ha van valakinek ebben a kategóriában más típusra javaslata, szívesen veszem azt is!
-
A8Lang
csendes újonc
válasz Csabroncka #21947 üzenetére
Nem két szoba van, hanem három: van a nappali + 2 db ~15m2-es szoba és ezek mind az előszobából nyílnak.
Nyilván az lenne a legoptimálisabb, ha mindhárom szobába külön klíma lenne, viszont a helyzet adott, ugyanis az előszobában került kiépítésre a klímacsatlakozás, így oda lesz felhelyezve, tehát ebből kell a legoptimálisabb megoldást kihozni.
-
A8Lang
csendes újonc
Tehát úgy kell elképzelni, hogy kb középen van a közlekedő és ebből, kvázi háromszög alakban nyílik a 3 szoba.
-
A8Lang
csendes újonc
A falban van elvezetve a csövezés.
Sok lakásban van az előszobában a klíma és nálunk az elosztás is optimális ehhez, mivel mindhárom szoba a közlekedőből nyílik.Illetve azért is így kértük, mert direktben egyikünk sem szereti a hideget, viszont az előszobában meg úgysem tartózkodunk.
Tehát mint már említettem a hely adott, a kérdés az, hogy kell-e a fentebb írt 5,2 kw-os típus vagy elég lenne egy 3,5-es?
-
A8Lang
csendes újonc
Miért lenne elrontva?
Nézd, 1 db klíma esetén két lehetőség van:- Vagy 1 szobába kerül a klíma és akkor az az egy szoba lesz hűtve /amit mi nem szeretünk direktben/, a többi meg szinte nem kap belőle semmit.
- Vagy elhelyezzük a lakás kb mértani közepén, ahonnan mindhárom szoba kb ugyanannyi hideget kap.
Mi a második verziót választottuk.
-
A8Lang
csendes újonc
Új építésű lakás, a kivitelező kérdezte, hogy a lakás melyik részére szeretnénk a klímát, mert úgy alakítják majd ki a csatlakozást meg az elvezetést.
Mivel egy klímát akarunk csak, ezért az előszoba tűnt a legoptimálisabbak és a kivitelező is azt mondta, hogy 1 klíma esetén 90%-ban mindenki az előszobába szokta kérni.
Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz olyan a hőérzet ,mintha mindhárom szobába külön klíma menne /mondjuk szerintem egy 70m2-es lakásnál ez lenne a legnagyobb hülyeség amúgy/, de ez nem is baj, mert nagyon jó lesz a ház szigetelése, 1. emeleti lakás és hatalmas fák árnyékolják le nyáron.Szakit nem kell hívunk, mert a beépítést is a kivitelező intézni /nyilván alvállalkozóval/, nekünk mostmár csak a konkrét klímát kellene kiválasztani.
Tehát ezért írtam, hogy a helyzet már adott, itt már csak az a kérdés, hogy mekkora teljesítményűt rakassunk be, de erre még idáig választ nem nagyon kaptam
-
A8Lang
csendes újonc
válasz Csabroncka #21963 üzenetére
Ez a te véleményed, bár a kérdés nem ez volt.
A hőmérsékletkülönbség akkor is ugyanúgy megvan, ha szobában van a klíma, mert akkor meg a hűtött szoba és a mellette lévő nem hűtött szoba között van.
-
A8Lang
csendes újonc
De gondolom abban azért egyetértünk, hogy nem mindegy, hogy amiben élsz az egy modern technológia szerint épült, jól szigetelt, alumínium redőnyökkel ellátott, 1. emeleti téglalakás, amit egész nyáron nagy fák árnyékolnak, vagy pedig egy 10. emeleti panel, amit reggel 7-től este 7-ig süt a nap telibe egész nyáron.
-
A8Lang
csendes újonc
-
A8Lang
csendes újonc
A wc ajtó fölé, a filccel jelölt helyre menne a klíma.
-
A8Lang
csendes újonc
válasz DeFranco #22026 üzenetére
Ismerősöknél, a mienknél kevésbé optimális elosztású lakásban, ahol szintén a közlekedőben van a klíma, teljesen korrektül hűti az egész lakást. Ja és nem is valami prémium klíma.
Ha csak egy szobába rakom (mondjuk a hálóba), akkor onnan még kisebb eséllyel fogja nekem hűteni a nappalit.
-
A8Lang
csendes újonc
Nem ez volt a kérdés, ha visszaolvasol láthatod.
Az volt a kérdés, hogy elég-e egy 3,5 kw-os, vagy kell az 5,2-es.A klímaszerelő persze hogy azt fogja mondani, hogy ne egyet tegyél középre, hanem hármat a szobákba.
Neki ez háromszoros munka: háromszoros pénz. Én is ezt mondanám, ha klímaszerelő lennék és ebből élnék. -
A8Lang
csendes újonc
Azért nagyon érdekes itt a hozzáállás.
Eddig az volt a probléma, hogy alaprajz nélkül így nem lehet mondani semmit.
Ok, raktam fel alaprajzot, de érdemi megnyilvánulás továbbra sincs.Azért azt megkérdezem, hogy aki fikázza az előszobába történő elhelyezést, az járt már olyan lakásban és saját maga tapasztalta hogy az úgy tényleg szar, vagy csak béget a nyájjal, mert egy klímaszerelő azt mondta hogy az úgy szar és jobb, ha hármat rakat be?
(Mert én jártam már olyan lakásban, tehát nekem van viszonyítási alapom) -
-
A8Lang
csendes újonc
válasz DeFranco #22039 üzenetére
Persze, a nappali legvégébe tett klíma majd hűti az onnan 15m-re lévő hálószobát, de a 2m-re tett klíma meg nem.
Meg a lakás természetes huzata és a légmozgás is csak akkor működik, ha a nappaliban van a klíma, az előszobában már nem.
Na jó, szerintem is hagyjuk, mert ekkora sületlenséget kár ragozni. -
A8Lang
csendes újonc
A legelső hozzászólásban írtam, hogy 5,2-eset terveztem felrakni, tehát öngólt rúgtál.
Igen, hidegebb lesz az előszobában, de ez nem is baj, mivel ott nem tartózkodunk.
De te nem ezt írtad, hanem azt, hogy az 5,2-es hidegebbet csinál, mint a 3,5-es.
Tehát az még mindig érdekel, hogy egy 22 fokra beállított 5,2-es hogyan csinál "hidegebbet" mint egy szintén 22 fokra állított 3,5-es? -
A8Lang
csendes újonc
válasz A8Lang #22047 üzenetére
Köszi!
Ki fog derülni, de én úgy gondolom hogy jó lesz.
Annak idején a gépész is azt mondta, hogy ő is oda tenné, pedig neki aztán tényleg tökmindegy volt.Én nem állítom, hogy ugyanolyan lesz ,mintha az előszoba meg a 3 szoba 1 db összefüggő helység lenne, de a mivel az előszobából nyílik mindhárom szoba, így azért jók az esélyek.
Más elosztás esetén lehet én is a 2 külön, kisebb klíma mellett döntöttem volna, de így az elosztás miatt nem.
Ja és a lényeg! Beépített szellőzőrendszer is lesz a lakásban, tehát totál csukott ablakok mellett is lesz légmozgás.
-
A8Lang
csendes újonc
válasz anett1985 #22110 üzenetére
Ez nem kw kérdése.
A kw-nak csak annyiból van jelentősége, hogy mennyi idő alatt hűti le az adott helységet.Egyébként én sem a nappaliban, sem a hálóban nem tudnám az ajtóval szembe rakni /ahogy itt a "nagytudásúak" mondták/ mivel mindkét helységben pont ablak van az ajtóval szemben.
Tehát bármelyik szobába is raknám, csak az az egy szoba lenne hűtve.Az előszobából viszont mivel 3 ajtó nyílik, így háromszor annyi esélye van a hidegnek a többi helység felé, mintha egyszobába lenne téve a klíma.
Ma beszéltem egy szakemberrel, aki szerencsére megerősítette, hogy jól gondolkodtunk.
Szerinte a 3 ajtón keresztül (feltételezve persze hogy nyitva vannak) mindig lesz annyi légcserélődés folyamatosan, hogy nem fog lekapcsolni a klíma és nem is kell extrém hidegre venni.
Azt mondta, hogy 1 klíma esetén ő is oda javasolta volna.Na ennyit az itteni sok "szakértőről"...
-
A8Lang
csendes újonc
válasz Csabroncka #22131 üzenetére
Olyanok véleményére lettem volna kiváncsi, akik hasonló helyzetben voltak.
De nem önmagukat szórakoztató internetes trollokéra, akik nem a feltett kérdésre válaszoltak, hanem nyomták a saját szentírásnak hitt mantrájukat.Ezt belátom, hiba volt.
-
A8Lang
csendes újonc
Egyébként tényleg hiba volt itt kérdezősködnöm, most olvasom az Index klímás fórumát és egy csomóan írják, hogy a lakás/ház-ban egy klíma van, viszonylag központi helyen és nyitott belső ajtóknál teljesen korrektül lehűti a házat.
-
A8Lang
csendes újonc
Én megértelek, hogy bosszant, hogy kidobtál 1,5-2 M Ft-ot 5 klíma beszereltetésére, holott lehet a te ingatlanodat is meg lehetett volna oldani akár 2-ből.
Nem lesz 5 fokkal melegebb. A szerelő szerint max 1-2 fok differencia lehet a legtávolabbi pontok között a jó szigetelés, aluredőnyök, árnyékolt épület miatt.
-
A8Lang
csendes újonc
válasz Lacielvtárs #22150 üzenetére
Bocsika, de inkább a szerelőnek hiszek, aki arccal, névvel, céggel vállalja amit mond, mint az itteni birkakórusnak, akit beetettek a "40m2-re is minden szobába klímát" marketingdumával.
Ráadásul elég háklis, precíz ismerős ajánlotta.És mondom, az Index fórumon csomóan írják, hogy 1 klímával egy egész ingatlant, pl 100 feletti nm-t 5,2kw-ossal.
-
A8Lang
csendes újonc
Ez azért rohadt vicces
eddig az volt a duma, hogy hívjak ki szerelőt. Persze nem kötöttem az orrotokra, hogy a szerelővel már le volt beszélve az időpont, csak szerettem volna előtte tájékozódni.
Most hogy a szerelő, aki nem tegnap kezdte az ipart és az eléggé felhígult szakmában egy megbízható, korrekt palinak számít, tehát hogy ő is megerősítette az elgondolást, jön a B terv: a szerelő hülye.
Vagy nem is szerelő volt, csak annak adta ki magát...?
-
A8Lang
csendes újonc
válasz Lacielvtárs #22158 üzenetére
Természetesen nincs még felszerelve, de azt gondoltam ez nyilvánvaló.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest