Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HThomas

őstag

LOGOUT blog

válasz Jorus #105540 üzenetére

Letoltam 1 hetet a patkányokkal és az extra tenting nélkül. A lábak nélkül a patkányok pont ideális magasságúak és kényelmesek. Amire folyamatosan figyelnem kellet, hogy a patkányokat közvetlenül a billentyűzet elé tegyem, hogy a tenyerem alját támasszák. Ha esetleg lentebb csúsztak a csukló alá, az kényelmetlen, és hosszabb távon szerencsétlen elrendezés. Kísérleteztem a zselés támasszal is. Az sem rossz így, picit magasítani kell rajta, de egyébként kényelmes.

Az agresszív tenting nélküli, lapos elrendezés viszont annyira nem vált be. Egyrészt a Charybdis sajátos kialakítása miatt a trackball használa így nem az igazi. Be kell hajlítani hozzá a hüvelykujjat, ami hosszabb távon nem kényelmes, és nehezebb precízen pozicionálni így az egeret. Vagy elforgatni az egészet picit, hogy a trackball kényelmesebb legyen, viszont akkor meg a thumb cluster gombjai kerülnek messzire, illetve az alfák sem igaziak (ez egyébként bedöntve is probléma valamennyire, de ott kevésbé éreztem gondnak). Illetve laposan használva, letámasztott kézzel előfordulhat, hogy tenyérrel belenyúlunk a trackballba (ez a probléma viszont bedöntve megszűnik).

Ezzel együtt nem rossz a lapos használat sem, pár nap megszokás után egész jól tudtam hasznáni így is, simán hoztam 70 WPM körül az angol alap monkeytype-on. Mióta össze-vissza pakolgatom és kísérletezek a layerekkel, a napi munka mellett azt használom referenciának. Lenyomok pár percnyi tesztet és nézem mennyire volt kényelmes vagy fárasztó.

Viszont ami furcsa volt, hogy intenzívebb használat után, a patkányokon letámasztva hamarabb fáradni kezdett kezem, mint tentinggel. A kisujjam és az alkarom felső részén éreztem főleg. Kísérleteztem magasabb támasszal, pl a patkányt megemelve egy centit, illetve visszatértem a postitekkel alátámasztott zselés csuklótámaszra és azt is állítgattam, de az sem volt az igazi. Nem volt nagyon vészes, meg a támaszokon igazgatva hamar elmúlt, de megadta löketet, hogy egy hét után visszategyem a lábakat.

A fentiek egyik oka talán az lehet, hogy egy klasszikus, lapos, row-staggered QWERTY billentyűzeten, főleg a 65-75% vagy a feletti kiosztásoknál a kezem használat közben folyamatosan mozog, ha épp nem a csuklótámaszon pihen. Ez egyrészt kevésbé hatékony, másrészt így kevesebb időt töltök egy adott pozícióban. A Charybdisnél, ha egy fix pozicióban letámasztom a kezem és minimális kézmozgással használom, akkor hiába vagyok hatékonyabb, az azt is jelenti, hogy a kezem folyamatosan ebben pozícióban marad. Vgyis ha ez a pozíció nem tökéletes, akkor azt hamarabb jelzi a kezem, fáradás, illetve később gondolom fájdalom formájában.

• HThomas

őstag

LOGOUT blog

válasz Jorus #105540 üzenetére

:D
    Végül fennhagytam még a lábakat, mert azt néztem, hogy ha a patkányokat ráfektetem a zselés támaszra, akkor nagyjából jó magasságúak lesznek a bedöntött használathoz is. Most ezzel kísérletezem éppen, illetve az orientációval. Ha ez kb megvan, akkor marad így pár napot, aztán jöhet a lábak nélküli teszt.

Új hozzászólás Aktív témák