Hirdetés
- Mára elég volt a reklámokból
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Biztonságosabb SSH
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Üzenet az országnak
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Üdv!
Van (még) megbízható alaplap gyártó a piacon?
Eddig azt hittem, hogy az Asrock az.Most "fürödtem be", egy Asrock B550 Steel Legend alaplappal, ami ment vagy 1 hetet.
Előbb memória hibákat dobott - de csak egy konkrét típusra párra. Másik RAM-mal ment, majd szombaton fogta magát és nem indult el többé. (Táp ok: teszterrel megnéztem, másik gépben müx.)
A RAM pénteken ment vissza futárral gariba, az alaplapot meg ma vittem vissza.
Az alaplapot a szervizes szerint javítani fogják. 1 hetet ment, de vagy ~1 hónapos vásárlás (előbb nem volt időm foglalkozni vele). A javítás ~3 hét!Szóval mi a "mai" ajánlat B550-es AM4-es (E)ATX-es alaplapra?
Ár már nem igazán számít, de se Wifi (kábelen fog lógni), de RGB-s világítás nem kell rá (/nem feltétel, mert úgysem használom).
Egyáltalán nem játszok. Tuning nem lesz.
A stabilitás (élettartamának hossza) és a folyamatos BIOS/UEFI support a fő szempont!Összefoglalót átfutottam, de ott 12 egy tucat.
GigaByte deszkákról mi a tapasztalat?Otthoni gépben sosem volt még ilyen. Más topikban meg kerülik, hogy "soha többet".
Szerk:
Viszontkövetelményjó lenne számomra a DisplayPort és követelmény a 2 db M.2 port NVME SSD támogatásal.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Frozen #98401 üzenetére
Nincs ilyen alaplapom, de a tennél fel képet a problémás rész(ek)ről, akkor sztem egyértelműbb lenne annak, akinek van, hogy miről van szó.
MSI B550 Toma esetén nem emlékszek arra, hogy a CPU foglalaton lett volna vmi védő burkolat. Az nem csak az Intel esetén (volt) szokás?
Mondjuk sosem volt még Intel lapom, így ez csak feltételezés... -
őstag
Létezik eladásra szánt használt hardware (alaplap) beárazására szolgáló szak/társtopik?
-
őstag
válasz pecccccccca #101373 üzenetére
"jobbat teljesít játékokban"
A kolléga hol írt olyat, hogy - elsősorban - játékokra kell a konfig?
-
őstag
válasz keresztes81 #101640 üzenetére
Nem kell egyesével, elég csak a legújabb, ha arra vágysz.
-
őstag
-
őstag
Üdv!
Részletes(ebb) "előzmények" itt.
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Bruttó 100 kHUF alatt jó lenne megúszni.2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
AMD Ryzen 7 5x00G processzor; 2x32 GB (DDR4) RAM (kinézett RAM: Kingston Fury Beast Black KF436C18BBK2/64); 1(-2) db M.2 NVME SSD; 1 db 3.5" SATA HDD; 5 db házhűtő3. Milyen méretű lapot szeretnél?
Kizárólag mini ITX-est4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Legalább 1 db M.2 NVME SSD (2 db preferált), integrált HDMI kimenet5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Első körben IGP integrált HDMI kimeneten6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem, esetleg egy kis finomhangolás.7. Használt, vagy új alaplap?
Kizárólag új.8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem számít, de "csicsa-micsa" sem kell.+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Hagyjuk meg a lehetőséget egy későbbi középkategóriás VGA kártyával történő bővítésre és esetleg egy Ryzen 7 5x00X3D processzorra.+2 Egyéb?
Kinézett alaplap: MSI MPG B550I GAMING EDGE MAX WIFI, mivel van egy MSI MAG B550 Tomahawk-om és az bejött.
Wifi felesleges, de gondolom enélkül már nem árulnak ITX-es deszkát. Ahogy az SRGB header is manapság alaptartozék.Kinézett ház: CoolerMaster MasterBox NR200
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Mi a nátha van itt?
Alig - leginkább sehogy - találok elérhető (rendelhető) MSI B550-es alaplapokat mATX/miniITX méretben a magyarországi oldalakon!Vki ilyet reggelizik a gabonapehely mellé?
-
őstag
A szabványos kérdésfeltevés már megtörtént.
Jelenleg az eredetileg kinézett MSI alaplap csak felbontott termékként elérhető.
Ezért két ASUS között vacillálok, mert ezek - elvileg - elérhetőek újonnan:
- ROG STRIX B550-I GAMING
- ROG Strix X570-I GamingA kérdés az, hogy
mit adnak nekünk a rómaiakmelyik lappal járok jobban?
Mert sztem az összehasonlítás sem pontos: nem az X570 chipset támogat 2 db PCIe 4.0 x4 sávot a NVMe-s SSD-knek?Szerk.:
"Ha lúd, legyen kövér" gondolat mentén itt a két lap közötti árkülönbség már egyáltalán nem számít![ Szerkesztve ]
-
őstag
Üdv!
Akkor jöjjön a szabványos kérdésfeltevés:
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Otthoni használatra: NAS és virtualizált gépek futtatása
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
~50 kHUF, de nincs kőbe vésve
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
AMD AM4-es 5000-es G szériás procihoz
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX-es méret a preferencia, de EATX is befér a házba
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Minél több (legalább 8 db) SATA!
Legalább 1 db M.2 PCIe, amit használva nem csökken a használható SATA portok/PCIe csatlakozók száma!
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
IGP
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem
8. Használt, vagy új alaplap?
Inkább új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem: felesleges csicsa nem kell
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Proci terén nem: csak az AMD AM4 5000-es G széria kimaxolása.
+ Dedikált RAID vezérlő IT módban használva (pl.: lehetőleg 16 belső csatornás)
+ 10 Gbit-es (SFP+ -os) háló kártya (pl.)Valószínűleg ilyen nem lesz, mert mindkét kártya PCIe x8 -as csatlakozást és buszkiosztást szeretne. De ilyen AM4-es lappal nem találkoztam. Mindnél kb. x16 / x1 / x4 / x1 -es variációt látok.
De ez van: legfeljebb a háló kártya "beéri" x4-el.Amit kinéztem: MSI PRO B550-VC, mert ezt még láttam újonnan az Amazonon.
Szerk.:
Más x64-es platform (foglalat) is szóba jöhet, ha van értelmes alternatíva.
DDR4-es RAM-jaim vannnak elfekvőben, G-s procit is vennem kell majd.
De a RAM-ok felhasználásáról is le tudok mondani.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Nők, nőügyek (18+)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Call of Duty: Black Ops 6
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Autós topik
- Milyen processzort vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest