Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
 - sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
 - Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
 - sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
 - D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
 - Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
 - sziku69: Szólánc.
 - Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
 - Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
 - btz: Internet fejlesztés országosan!

- 

LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Új hozzászólás Aktív témák
- 

user12
őstag
Sziasztok
Frissített valaki a legújabb szoftverre RB4011-et? (vagy akár bármi más hardvert)
Ha igen mik a tapasztalatok?
Sajnos redditen, MT fórumon, random fórumokon elég sok negatív tapasztalatot olvasok a 7.11-től kezdve a .1 és .2 verziókra is.
(tudom minden verziónál van 1-2 dolog ami adott hardveren adott konfigurációs környezetben nem működik, de most valahogy extrém sok hibáról olvasok) - 

user12
őstag
válasz

E.Kaufmann

üzenetére
						Jaja...sőt annyira fapados, hogy még DNS szervert se lehet benne állítani
Hozzám került, nézegettem, próbálgattam, de nem igazán bírtam rájönni a létjogosultságára, azért is dobtam be ide a kérdést, hátha valaki felhomályosít. - 

user12
őstag
 - 

user12
őstag
válasz

E.Kaufmann

üzenetére
						Ez nem az amikor egy natolt hálózatból egy másik natolt hálózatba megy a csomag és az egyes kapcsolatok azonos portot kapnak?
 - 

user12
őstag
válasz

kammler

üzenetére
						Ugyanez a szitu a 4011-nél is. Van rajta 1 db sfp+ port, ezen be tud jönni, 10g vagy 2.5g, amit aztán ha tovább akarsz adni, aggregálni kell két portot, úgy össze tudsz ütni egy 2g-s linket. De ugye ehhez minimum két porttos nas vagy menedzselhető switch kell, ami nem éppen olcsó. (jó mostanra a 4011 ára is közel duplája lett, mint egy évvel ezelőtt)
 - 

user12
őstag
válasz

E.Kaufmann

üzenetére
						Közben gondolkodtam, több session csak olyankor működik ha a szolgáltató engedélyezi a több pppoe bejelentkezést (T-nél 2 lehet egy időben, a digit nem tudom).
Ránéztem az én routeremre, úgy látom valamelyik szoftververziónál változott a megnevezés Only One-ra (a neten még a régi névvel volt fent).
Viszont a profilban is vannak timeout paraméterek, azokkal is érdemes lehet játszani, pl beállítani pl 10 perc idle timeout-ot. - 

user12
őstag
válasz

E.Kaufmann

üzenetére
						Próbáltad, hogy átállítod a keepalive értéket 0-ra és/vagy one session per host uncheck?
 - 

user12
őstag
válasz

E.Kaufmann

üzenetére
						Egy kicsi (5 portos) switch a router és a hgw közé?
 - 

user12
őstag
Sziasztok
Van egy érdekes jelenségem, melynek az okára nem nagyon tudok rájönni.
Adott egy Mikrotik L2TP szerver, ami annak rendje módja szerint be van állítva, működik, kliensek tudnak csatlakozni.
Adott egy céges hálózat, ahonnan random Windows kliens szintén fel tud csatlakozni az előbbi L2TP szerverre. Viszont ha ugyanitt elhelyezünk egy Mikrotik eszközt, ami kliensként szeretne csatlakozni a szerverre, na ő nem tud. Amint a Mikrotik csatlakozni próbál, a céges tűzfal (nem Mikrotik) logjában megjelenik a bejegyzés, miszerint blokkolja az L2TP hitelesítési kísérletet. Amikor a Win10, 7 csatlakozik, semmi nem jelenik a logban.
Valaki tudja, hogy miben más a Mikrotik L2TP kliens, mint a Windows beépített kliense?? - 

user12
őstag
válasz

lionhearted

üzenetére
						Ezt még nem próbáltam
Igazából nem oszt nem szoroz a két kábel. A routerben is van elég szabad ethernet port meg a hgw-ben is.
Ettől függetlenül lehet majd valamelyik este megpróbálom
Köszi a tippet! - 

user12
őstag
válasz

adika4444

üzenetére
						Köszönöm, este megpróbálom.
A kép a routerről van, ami végzi a pppoe csatlakozást és osztja a netet.
A bridge interface-n jelenleg is van egy tartomány kiosztva a szolgáltató által.Az advertise be van kapcsolva, az nem látszik a képen.
Csak példa kedvéért írtad a bridge2-t vagy a meglévő mellé kell egy másik? (miért kell másik?)
 - 

user12
őstag
válasz

adika4444

üzenetére
						Köszi!
Rosszul írtam, nem router, egy access pointot próbáltam címezni (cAP (nem az ac-s, a régebbi n-es). Abból indultam ki, hogy a "normál" kliensek rendesen kapnak IP-t, akkor ennek is kellene, de nem, sehogy nem kapott.
Tudnál mutatni vagy írni egy példát erre:akkor adj neki címet, vagy is hát inkább egy tartományt ahogy a bridge-nek. Telekom-on a /56-ból meg tudsz címezni pár interfészt
 - 

user12
őstag
válasz

adika4444

üzenetére
						Köszi a választ!
Vannak olyan portok is a routeren, amik nincsenek benne a bridge-be, csak kíváncsiságképpen nézném meg, hogy működik.
Másik...ha a MT routerhez egy másik MT router csatlakozik, nem kap IPv6 prefixet, vagy mi pontosan ennek a menete. Minden más eszköz kér és kap címet rendesen és kommunikál is. A logban annyi látszódik, hogy elmegy a kérés, de timeout miatt újraindítja a kérést (bár megmondom őszintén azt se tudom melyik log item naplózza a legnagyobb részletességgel a v6-os forgalmat). - 

user12
őstag
válasz

adika4444

üzenetére
						Szia
Nekem ez nem volt világos az address-prefix kérdés
 , azt hittem valami gond van, mert amikor bepipáltam a dhcp-client elemnél, hogy címet is kérjen, nem kért. Viszont prefixet egyből kap.
Az egyes interface-eket szükséges v6-tal címezni? (pl ether1, ether2, stb) Jelenleg csak fe80-as címek vannak hozzájuk rendelve. Ha igen, mi ennek a menete?
Köszönöm előre is. - 

user12
őstag
válasz

seqwel

üzenetére
						Akár még ez: https://hardverapro.hu/apro/mikrotik_router-ek_vegyesen/hsz_1-200.html is jó.
 - 

user12
őstag
válasz

Monkey

üzenetére
						Ez pl jó lehet: https://hardverapro.hu/apro/mikrotik_hap_ac2_wifis_router/hsz_1-200.html
Anyósnál ilyen van. 1000/300-as digis netet két fix vpn tunellel hibátlanul viszi.
Igaz nincs agyon hajtva, alap dolgokra használja, facebook, messenger, meg ha mi ott vagyunk onnan toljuk a melót, de még sose volt vele gond. - 

user12
őstag
válasz

Reggie0

üzenetére
						Ezt:
"A gateway IP címet írom be és OK/Apply után átírja erre.
Ezért nem nagyon értem.
Sőt azt se, hogy mi alapján van az, hogy valahol átírja és van ahol meghagyja a beírt IP címet (pl a középső elemnél)."Mondjuk ezeket még rá is lehet fogni bugra, ahogy írtátok, hogy még koránt sem tökéletes a 7-es verzió
Igazából az érdeklődésem középpontjában a % jelölés áll, hogy ez mit takar. - 

user12
őstag
Sziasztok
Az IP route táblában mit jelentenek az egyes interface nevek vagy IP címek előtt a % jelek?
Kerestem volna róla infót, de sehol nem találtam.
Valamint: 7-es verzió esetén másnál is fennáll a következő anomália: tetszőleges route módosítása esetén eltűnik a bejegyzés a web gui-ról, de kilépés-belépést követően újra ott van.
Köszönöm előre is.
 - 

user12
őstag
válasz

GNorb15

üzenetére
						Nem biztos, hogy rossz
Ha gyenge a vétel, nagy az interferencia vagy szimplán csak annyit tud a wlan kártya, akár jó is lehet.
Valamilyen wlan scanner programmal tudod megnézni, hogy mennyire vagy körbevéve wifi hálózatokkal. Töltsd le egyet az alkalmazásboltodból és futtasd le.
praktikus a saját csatornáidat olyan értékre állítani, ami a környéken nincsen vagy csak gyengén fogható. Az is jelenthet pár mbps-t pluszban. - 

user12
őstag
válasz

Zsolt_16

üzenetére
						Szia
Ha erről a switchről van szó, akkor semmit, mert ez csak (1) gigabites SFP portokkal rendelkezik
A 10G-hez SFP+ port kell. - 

user12
őstag
válasz

adamthebrave

üzenetére
						+1 mrzed
És előtte nézd meg, hogy Single Mode kábel köti-e őket össze. (a kábelen jelölve van sm azonosítóval) - 

user12
őstag
válasz

devil-k

üzenetére
						A routerrel nem variálnék, a 4011 egész korrekt.
Ha ennyit szánsz switch-re, miért nem ilyet veszel: [link] ? Gondold át, hogy kell POE támogatás vagy (bár szerintem praktikusabb ha van, nem kell külön tápfeladó access point-nak, kamerának, stb). Ha ebben gondolkodsz, tervezd meg, hogy mit szeretnél és az szerint válassz switch-et, hogy a per port teljesítmény/power budget elég legyen.
Kábelnek Cat6a elég szerintem.
Mesh/wlan rendszernek capsman vagy Ubi - amelyik szimpatikusabb - 

user12
őstag
válasz

devil-k

üzenetére
						Hello
Igaz nálunk "csak" az 1000/1000-es csomag van bekötve és csak ketten vagyunk, de nincs gond a sebességgel senkinél.
Én is saját routerrel használom a tűzfal jobb konfigurálhatósága miatt.Megy a le/feltöltés nálam is, nassal, ami éjjel/nappal tolja. Én úgy állítottam, hogy max le/feltöltési sebesség 700/700 legyen - azt gondolom több, mint elég. Ezt, mivel nem SSD-s az eszköz, még nem is használja ki, 4-500 MBit/s körül megáll a történet.
Így még bőven megmarad legalább 1-200 Mbit/s az egyéb forgalomra, pl online video nézés, netezés, mobilon, laptopon, munka otthonról, stb.
Az se mindegy, hogy a mobil eszközök milyenek, ha pl "csak" javarészt n-es szabványt tudnak, vagy ac-t tudnak (és persze az AP is) - 

user12
őstag
válasz

Ejelhar

üzenetére
						Szia
Lenne két kérdésem. Javíts ki (vagy bárki más) ha tévednék.
Ez:
/interface bridge vlanadd bridge=bridge-LAN tagged=ether3,ether4,ether5,bridge-LAN untagged=\ether2-IPTV vlan-ids=10
Nem azt csinálja, hogy az ether 3-5 és bridge-lan portokat trönkként, míg az eth2 portot access-nek definiálja? Tehát a 3-5 portokra még ültetni kell 1-1 menedzselhető switchet.
Valamint natolásnál nem tesz különbséget a vlan10 és a vlan nélküli hálózat között. IPTV nem szeresse a natolást, én úgy tudom. Nekem úgy volna logikus, hogy a vlan10 natolás nélkül bridgelve kapcsolódik ahhoz a hálózathoz, ahová az ether1 van kötve? - 

- 

user12
őstag
válasz

Richard

üzenetére
						Nincs
De pl az omada helyett akkor inkább már cAP ac vagy bármilyen más MT access pointot-t vennék. Nemnagyon ismerem a TP link megoldásait, de ha jól tudom ahhoz is fog kelleni valami kontroller
1: Ebben az esetben nem árt részletesebben is érteni a beállításokhoz ha távolról is rá akarsz nézni a kamerákra (bár nem tudom, hogy a hiki milyen megoldást alkalmaz).
2: Teljesítményben az UDM pro messze jobb + ezzel ergo centralizálva tudod kezelni a wifit és a kamera rendszert és az Asus után hamarabb "összebarátkozol" a beállításokkal.
Attól, hogy nagyobb a MP szám, nem biztos, hogy a funkciók, látómező, éjszakai mód, stb is jobb.
A második variációval kapcsolatban kérdezz itt és lesz, aki megosztja a saját tapasztalatát is. (vagy akár javasolnak más alternatívát) - 

user12
őstag
válasz

Richard

üzenetére
						Azt nem tudom megmondani, hogy az AiProtect hogyan és mitől véd.
Rákerestem, láttam, hogy szép, mutatós grafikus felülete van, de, hogy a felület alatt milyen szabályok futnak azt kellene tudni (és nyilván gyakorlatban ismerni).Én azt mondom, hogy minimum ugyanannyira biztonságos, de inkább jobban.
 - 

- 

user12
őstag
válasz

minimumgame

üzenetére
						A két sávnak azonos az SSID-je?
 - 

user12
őstag
válasz

asd6274533

üzenetére
						Szia
Az Edgerouterek jók, egyszer felkonfigurálod és megy - de ez igaz az MT-re is. Jelen álláspont szerint már nem jön ki új Edge eszköz, hanem az UISP vonal váltja őket.
Az antenna tekintetében én is az Unifit javaslom. Én személy szerint használt cAP AC-t, majd később Unifi AP AC-t, az utóbbi a nyerő.
Switch tekintetében szerintem mindegy, de ha POE-t akarsz, ellenőrizd, hogy milyen szabványt támogat a kiszemelt eszköz (passzív/aktív, Poe vagy Poe+, esetleg már tudja a bt szabványt is, stb) és, hogy neked mire van szükséged. - 

user12
őstag
válasz

Core2duo6600

üzenetére
						A fortiról, mint rendes tűzfal tudnék mesélni
 Vegyél nyugodtan ha van fölös 600 euród évente licenszt hosszabítani
Legszívesebben kivágnám mint macskát sz*rni, de sajnos céges....
  - 

user12
őstag
válasz

ratkaics

üzenetére
						Ha az alábbi címeket akarod használni, akkor a primary ntp serverhez írd be a 148.6.0.1, a secondary ntp-hez meg 193.225.190.4
A server dns name-t vagy kitöltöd, ahogy jerry is fotózta vagy nem.
A lényeg, hogy bármelyiket is adod meg, nézd meg, hogy le tudja-e kérdezni a szervert. Ha az alábbi mezőkben nincsenek értékek, nem éri el az ntp szervert. - 

user12
őstag
Szia
Olyan esetben mi van ha exportálunk "A" eszközről egy konfigot és importáljuk "B"-re, ám B-nek van nincs olyan funkciója, ami A-nak igen (pl 5 GHz wifi, eth2, stb).
Ha ilyen parancs is van benne, akkor hibával megáll az import vagy továbblép és kihagyja a nem releváns dolgokat? - 

user12
őstag
válasz

hackeeeee

üzenetére
						Ha a szolgáltatói telefonszolgáltatásra gondolsz, akkor az működik internet és/vagy tv előfizetéstől függetlenül is.
Javaslataim:
- tedd vissza pppoe passthrough módba a hgw-t
-rakd vissza a pppoe kliens-t (az előzőekben "telekom" néven hivatkoztál rá)
-az első képen (dhcp network) lévő ablakban a dns szervert töröld ki (nyomj rá a beviteli mező utáni két nyíl közül a felsőre)
- a második képen (nat rule) az out interface-t állítsd át a pppoe-ra (telekom)
- a harmadik képen (dns settings), a "Server" bejegyzést szintén töröld (dhcp-n kapja a szolgáltatótól a dns címet, alatta a dynamic servers-ben fog látszódni) - 

user12
őstag
válasz

hackeeeee

üzenetére
						Szia
ez: ..... átállítottam ether1-ről Telekom-ra, de nem megy.
Mit jelent? Hol mit állítottál át? (a nat szabályban, dhcp interface, stb?)
Ha nagyon összekavartad a dolgokat, ajánlott :
1. factory reset
2. ha újraindult guiban vagy winboxban a menü tetjén: quickset
3. válaszd a home AP vagy basic AP-t
4. beállítod a LAN ip címet és a pppoe felhasználónevet, jelszót
5. nat, firewall pipaHa így működik, akkor lehet tovább finomítani a beállításokat.
 - 

user12
őstag
Pl ilyen [link]
Az apró csatlakozót rádugod a board-ra, a másik csatlakozóba bele kell csavarni egy szabványos wifi antennát (érdemes odafigyelni, hogy milyen kábelt veszel (rp-sma vagy sma) és az szerint kell az antennát is választani, néha az üzletben sincsenek képben
 ) - 

user12
őstag
válasz

KaiotEch

üzenetére
						Szia
Az AC3-nak jóval nagyobb a nyeresége a két nagy böszme külső antenna miatt

A lefedettséget ki kell próbálni, az teljes mértékben elhelyezés és környezetfüggő (távolság, falak, interferencia, stb)
A wifi ki-be kapcsolást egy egyszerű script-tel és az ütemezővel lehet megoldani: [link] (MT)
Ubinál a controllerben kell állítani az Advanced szekcióban: [link] 
Új hozzászólás Aktív témák
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
 - Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
 - „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
 - RTX támogatással érkezik a Directive 8020
 - Milyen alaplapot vegyek?
 - Milyen processzort vegyek?
 - Hogy is néznek ki a gépeink?
 - Kuponkunyeráló
 - One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
 - Gaming notebook topik
 - További aktív témák...

- Gainward Phoenix 3080 10G golden sample
 - Gamer PC RTX 3060TI I7-9700k 16GB RAM 1 TB SSD
 - ASUS ROG RTX 3060 OC 12GB GDDR6
 - Eladó vadonatúj Huawei FreeBuds Pro 4 fülhallgatók! (Bontatlan 24 hónap garancia)
 - HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////

- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570 AORUS ELITE X570 alaplap garanciával hibátlan működéssel
 - Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I HDMI I W10 I CAM I Garancia
 - ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
 - Apple iPhone 15 128 GB Kék 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
 - PS5 PlayStation 5 Slim (lemezes, 1TB) kiváló állapotban! 6 Hónap Jótállás

Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Vegyél nyugodtan ha van fölös 600 euród évente licenszt hosszabítani