Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz stingy2 #60593 üzenetére
"Mondjuk épp tegnap beszélgettem az autósiskola adminjával, aki mondta, hogy az A, B kategóriánál rendesen szivatják a mazsolákat a vibik. Mondjuk legtöbbre rá is fér..."
Mondjuk az, hogy menet kozben enyhebb az oktatas es szamonkeres nem is jelenti azt, hogy a vizsgan a hulyebbeket is at kene engedni
-
mephi666
nagyúr
válasz stingy2 #60860 üzenetére
1-2 hete volt itt a helyi közlekedési csoportban egy kiírás, hogy "valakinek az apját adott zebrán fellökte egy személygépkocsis, amikor át akart kelni... ott helyben meggyőződtek, hogy nem esett baja, viszont otthon nézték meg a járművet és kár keletkezett benne: keresik az autóst, hogy rendezze velük a kárt... mert akkor kapta és nem volt olcsó, blabla"
...aztán kiderült, hogy nem is sima kerékpár volt, amit tolt volna, hanem ilyen elektromos robogó gyorsan helyretették, hogy ezzel nem kéne erőlködniük és maradjanak inkább kussban
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
maajsz
senior tag
Nem tudom ki az az oktató de visszaadhatná az engedélyét. Tehernél kiemelten hívják fel a figyelmet a védtelen közlekedési partnerre a méretek meg a fékút miatt.
#60853 Egyébként a gázolásos videó iskolapéldája miért kell körülményekhez képest sebességet választani. A fekete autós csodásan pont akkor kanyarodott szemben balra (és takart bele a látóvonalba) mikor az autós jól észlelhette a gyalogos szándékát, illetve a gyalog felmérhette volna az autó sebességét illetve elsőbbség nem megadási szándékát. Megfűszerezve esős látási viszonyokkal (meg egyébként növekedett fékúttal) ki is adta a receptet.
-
Reggie0
félisten
Hat, messze nem igy van. Attol meg, hogy szabalytalanul kozlekedett a zebran meg lehet felelos a gepjarmuvezeto is, pl. ha bizonyithato, hogy ha a zebrat nem kello ovatossaggal kozelitette meg, de ha ugy kozelitette volna, akkor a baleset elkerulheto lett volna. Ekkor mar osztott feleloseg lesz.
Azt meg vegkepp erthetetlen, hogy miert ne lehetne a szabalytalan kerekparos reszere lemondani az elsobbsegrol. Ezzel az erovel a keresztutcabol sem szabad kiengedni senkit, ha nincs elsobbsege.
[ Szerkesztve ]
-
maajsz
senior tag
válasz stingy2 #60867 üzenetére
Sikertelen a forgalmi vizsga, ha:
sebessége megtévesztő az elsőbbségadás tekintetében;" (tehát pl. lelassítok egy gy.átkelőnél, mert jön egy biciklis)
Ennél a szitunál konkrétan jó ideig állt a kerékpár mellett, a zebra előtt méterekkel leszállt, tehát teljesen szabályos, egyértelműen övé az elsőbbség. Az autós kiemelten rosszul választott sebességet. Tehernél, busznál szokták mondani, hogy ne csalogasd le a gyalogot, de az minden olyan esetre igaz ha még méterekre van az átkelőtől és éppen sétál az irányába. Nyilván nagy járműnél az igaz, hogy ilyen esetben ne állj meg mindig mert qwára nem gazdaságos. De ez semmilyen mértékben nem mentesít az elsőbbségadási kötelezettség alól.Ja, és a bizalmi elv alapján én azt kell, hogy feltételezzem, hogy meg fog állni.
A bizalmi elv addig tart, amíg a másik fél szabályt nem szeg vagy már előre látható, hogy szabályt fog szegni. Amit te hoztál példának, hogy gurul a gyalogátkelő felé egy biciklis, ott már nem él a bizalmi, mert látod, hogy szabálytalanul akar kijönni eléd, mert nem illeti meg az elsőbbség. Neked viszont mindent meg kell tenned a baleset elkerülése érdekében, mert ha időben észleled de b@szol lassítani és elütöd (merthogy "nekem van elsőbbségem"), úgy hogy közben lett volna lehetőséged ezt megakadályozni, ugyanúgy meg leszel vasalva, csak enyhébben...semmi ilyesmire nem hívják fel a figyelmed. Arra hívják fel, hogy ne törd össze az árut, és ne menj neki semminek.
Konkrétan benne van az elméleti tananyagban, szakoktatói felvételin van tétel C-s fékútról, pont erről kell benne beszélni.Más tészta, hogy a Kresz duplán van biztosítva ilyen esetre, de erről szerintem itt már számtalanszor lehetett vita, a gyalog sem léphet le addig amíg meg nem győződött annak veszélytelenségéről. Itt nem tudom ezt rá lehet e húzni, ez nem menti fel az autóst semmilyen szinten, de lehet ő is kap ezért valamit.
-
maajsz
senior tag
válasz stingy2 #60871 üzenetére
A kettő pont összefügg. Ha látod, hogy egy biciklis gurul a zebra felé, érzékelhetően megállási szándék nélkül, elveszed a gázt esetleg fékezel kellő mértékben. Itt igazolod azzal, hogy láthatóan elveszett a bizalom, mert nem mutatott semmilyen megállási szándékot. Amelyik vibi ezért meghúz az egy f@sz.
Van bőven egyébként olyan helyzet ahol felismerhető, hogy szabályt fog szegni. Mikor a biciklis gurul tempósan a zebra felé az pont ilyen. Ha valami fiatal übercangával lehet megáll az utolsó pillanatban, de az a ritkábbik eset, jobb félni.
Olyan esetnél ahol egyébként sem lett volna esélyed elekerülni a balesetet, nem fognak megbüntetni. Viszont szürkületben, kanyarodás közben rádhúzhat egy relatív sebességtúllépést, látási viszonyokra hivatkozva. Nem tudom milyen hosszú volt az ív, de ha kihozza, hogy 40-el elütötted és mondjuk 20-nál ezt el tudtad volna kerülni, akkor megvágnak.
-
Reggie0
félisten
válasz stingy2 #60871 üzenetére
Pedig igy van. Van ra birosagi hatarozat is, hogy a fokozott ovatossag elmaradasa felrohato akkor amikor egy elsobbseggel nem rendelkezo kerekparos halad at a zebran es ezen is mult a baleset bekovetkezese. Elokeresem azt is.
"És még egyszer: nem vagyok köteles lassítani, meg előre belelátni a biciklis fejébe, meg átengedni az elsőbbséget. "
De, koteles vagy lassitani, mert zebra(es nem azert mert kerekparos van ott). Akkor is koteles vagy lassitani, ha nincs ott senki.
"Sikertelen a forgalmi vizsga, ha: sebessége megtévesztő az elsőbbségadás tekintetében"
A megteveszto sebesseg az elsobbseggel rendelkezo gyorshajtasara vonatkozik vagy az elsobbseg jogosultjanak e jog biztositott voltara vonatkozik, nem a lassitasara es az elsobbsegrol lemondasra. Szoval itt az a kitetel nem jatszik. Lasd 6/1998
BJE hatarozat. Reszletes magyarazat az "A kresz ertelmezese a joggyakorlatban" cimu konyv 5.9.5 fejezeteben, illetve 5.13.2 fejezetben.
Az onkentes elsobbsegrol lemondas pedig megengedett, lasd eseti dontes BH 1991.179."Ha már ide tévedtem, egy konkrét, kb. fél éves esetem: "
Ha a zebrat nem fokozott ovatossaggal es (kozvetve ebbol eredoen) csokkentett sebesseggel kozelitetted meg, akkor szabalytalanul hajtottal ki. Erre az a megoldas, hogy nem hajtasz ki felelotlenul olyan ele, aki elott epphogy atfersz szabalyszegesek aran.[ Szerkesztve ]
-
8th
addikt
Felénk minden nem lámpás kereszteződésnél ki van rakva a gyalog és kerékpárút vége tábla a bringaúton, a hülyébbek kedvéért még félreérthetetlen kiegészítő tábla is van alatta [link] de basznak rá nagy ívben. Simán áttekernek sokszor körültekintés nélkül mert meg vannak róla győződve, hogy elsőbbségük van. Aztán fel vannak háborodva ha valaki leszarja őket és megy. Az én oktatóm szintén ezt mondta. Meg ne álljak. Azóta se. Arra persze vigyázok, hogy el ne gombázzam a majmokat de élvezettel ijesztgetem őket.
[ Szerkesztve ]
...
-
mephi666
nagyúr
válasz stingy2 #60880 üzenetére
....hagyd, múltkor kb a motorost védte, akiről raktam a videót, ahogy megállok a zebránál és a gyalogosok közt áthajt kb féltucat kresz-szabályt megszegve
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
NoLF
veterán
válasz stingy2 #60875 üzenetére
azért az embereket kutyához hasonlítani végtelenül meggondolatlan húzás véleményem szerint...
én igen sokat vezetek/vezettem már a világban, és relatíve elég sokat is kerékpározok a fővárosban és az ország más részein, mindenesetre ahhoz nekem elég súlyos munkaórákat kellene valakinek belefeccölni, hogy beleverje a fejembe, hogy neked igazad van ti. egy idő után efelejtem a szabályokat mert pár autós átengedett a zebrán biciklivel, és ezért valamikor ki fogom magam nyírni.
egész egyszerűen az emberek nagy része balfasz vagy tudatlan, de aki írástudónak számít, azt szinte teljesen biztos, hogy pár előzékeny autós nem fogja öngyilkossá nevelni...
hogy a kerékpárosok nagy számban figyelmetlen, kreszt nem ismerő, ön- és közveszélyes őrültek, az vitathatatlan.
hogy az autóvezetők nagy számban figyelmetlen, kreszt alig/nem ismerő vagy szándékosan leszaró, ön- és közveszélyes őrültek, az vitathatatlan.
ennek eredményeképpen természetesen mindkét oldal szerint a másik a rohadék barom állat, és dögöljön meg, miközben csak egy kis odafigyelés, szabályismeret, bicajos oldalról egyértelműen az öngyilkossági hajlam csökkentése, autós oldalról "ez csak egy bicajos" szemlélet elhanyagolása kellene ahhoz, hogy mindenki biztonságosabban tudjon közlekedni...
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
Reggie0
félisten
válasz stingy2 #60880 üzenetére
Hat ezaz, latszik sofor vagy, nem ertesz te komolyabb dolgokhoz, ezert nem fogod fel mi fan terem a jog.
Olvasd mar el mit linkelsz. Bizonyitek hianyaban mentettek fel, nem buncselekmeny hianyaban. Ergo nem tudtak ketsegen kizaroan bizonyitani egyes korulmenyeket, igy nem volt megallapithato a felelosege sem.
#60881mephi666: Sehol sem vedtem, hanem arrol elmelkedtem, hogy vajon milyen teteleket sertett meg, mert nem mind egyertelmu. Azt persze ertem, hogy vannak emberek akik szemeben gondolkodni, analizalni az bun, es a mert csak nem tetszik is kello indok egy itelethez. Az egyszeru gondolkodasod ne legyen mar indok arra, hogy ne lehessen beszelgetni egyes esetek reszleteirol.
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz stingy2 #60886 üzenetére
...aha ott, központ felé haladva érdemes kiemelten figyelni, mert mindkét irányból jöhet bárki takarásból mégis többször előfordult már, hogy a zebrán rám előztek
-
Reggie0
félisten
válasz stingy2 #60886 üzenetére
Hajra, olvasd el te is, mert mar megint sikerult olyat linkelned, ami neked mond ellen
Mar rogton azzal kezdi, amit en allitottam, azaz az egyeb szabalyokat, amelyek fuggetlenek az elsobbsegi viszonyoktol, kotelezo betartani, hiaba szabalytalan a mask.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Politika
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Hálózati / IP kamera
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Horgász topik
- 240 Hz-et tud az MSI legfrissebb, szuper-ultraszéles gaming monitora
- Okos Otthon / Smart Home
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
- GAMER PC: Új i7-12700KF/14700 -Új RTX 4060 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest