- Milyen mosógépet vegyek?
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ingyen kellene, de tegnapra
- R.I.P. Aláírások
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- leslieke farmerzsebe
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
G5-ben Sony szenzor? Ezt sem hallottam még, de bár így lenne!! Most ismét elolvastam az OMD cikkét Rabinak... Nagyon erősen győzködi magát, hogy jó az, jó az, aztán csak nem szokta meg. Igen, így 250-ért kicsit elgondolkodtató, hozzá sok sok kis szarral, amit megvenni pár tíz eFt.
Aztán csak lehűtöttem magam. Egyszer valahol kiprószálom. Tényleg akárki akármit mond a G3 nagyon kezes még a szar gombjai ellenére is. Utána egy szopató, idegesítő kezelésű használtan is drága holmi... Csak az alap ISO magas zaja zavar igazán a G3-on.Úgy tűnik lecsúsztam a 25-ös Pana-Leica obiról is, amit az indexen hirdetett a pók, nagyon úgy nézett ki hogy megnyerem. Teljesen komolytalan eladó. Na, mind1 le van tojva!
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Hmmm, ezeket az obiárakat elfigyelve, érdemesebb vétel. Tulku, rajtad nem tudok elmenni, életed legjobb gépe, aztán sokat nem használtad. Tudom, vidió nyista. Bár mostanában én is gyakrabban filmezek, bár én 1-2 perces szösszeneteket, mint pl. tegnap, a gyerek (1.5éves) az asztalon táncol valami busongós népzenére... Azért ilyesmire felteszem jó az X100 is.
-
gorgo
őstag
GH2 obival újonnan ennyiért.... vaaaze. Idióta, idióta, idióta Panasonic. Ennyire kö**ög árpolitikát még nem láttam, az új cuccok meg elmebeteg drágák. Ezzel súlyosan maguk alatt vágják a fát, mert ilyen értékvesztés mellett kelet Európában nem adnak el sokmindent az tuti, csak áthajtják a vevőket a konkurenciához. És nyugaton sem biztos hogy kolbászból van a kerítés.
Mostanság mennyiért lehet Fuji X100-at kapni? Lehet, kiszórom én is a táskát, oszt jónapot! (persze csak vicc)
-
gorgo
őstag
+1. Ez az. A drága kis m43 legnagyobb hátránya az ára. Főleg mostanában, olyan elszállt árak vannak, hogy nem normális! Új szenzoros normális váz 300eFt, a most kijött obik 200+eFt, vazz, elmebeteg. Még jó, hogy a régebbiek között is akadnak jó cuccok, elfogadható áron. Tkp. még azok is piszok drágák, pont amiatt amit mondasz: 50-ért normális minőségű fényerős AF-es fixet kapsz kisfilmesre meg APS-C-re.
El van szállva ez a m43...[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
A lényeget meg elfelejtem írni: "mert sokszor legszívesebben földhöz vagdosná az OMD-t". Hmmm, vajh miért?
utólag szerk: igen, olvasok, csak mint mondtam a mondanivalóm lényege maradt le[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Höhöhöhö, lehet kapkodni a lepattanó cuccokért! Rabi kiárusít... legalább nem sz*rért adja a portékát, bár a 9-18 tényleg olcsó. Mondjuk nélküle is veszettül pezseg ez az m43 piac...
-
gorgo
őstag
".pedig egy duty free ár/2 árú darabért visszavánszorognék az mft-be..." Ha-ha-ha-ha, nem semmi vagy Tulku kartács, most sikerült pár jó percet szerezned
. "vissza" "vánszorognék" ha-ha!!
Én(az egóm) most, hogy nagyjából el vagyok látva mft obikkal, Fujira csorgatja a nyálát. Tényleg beszarás ez a képminőség. Ilyet egyetlen gépemmel sem tudnék lőni. Az X-E1-ben és az X-100-ban is ugyan az a szenzor lapul, mint az X-Pro-ban?Olvasgatva az ébren álmodozunk előző sorozat hozzászólást, hogy kinek milyen álom sora stb. lenne, most már eléggé szilárdan az a véleményem -magamból kiindulva!!- hogy legtöbbünkben benne van az, hogy "ha ez meg ez meglenne, akkor milyen fasza lenne". Aztán semmivel sem lenne faszább, leszámítva az egónk kielégültségét ami ráadásul csak átmeneti lenne, mert vagy még többet akarnánk, vagy rájönnénk hogy semmi sem változott, ugyanolyan színvonalú képeket készítenénk. Kevesen persze lehet, hogy valóban profitálnának belőle. Most az mft bőven többet nyújt, mint amit a nagy többség ki tud használni. Kicsi, gyors, minőségi, és vannak megfizethető komplett megoldások benne.
Abszolút igaza van Rabinak, mikor azt mondja, hogy utazz el, olyan helyre, ahol jól érzed magad és van is mit fotózni, és ne obikra szórd a pénzed...
Indíthatnánk a nyálcsorgatás folytatásaként egy olyan felsorolást, ahol olyan uticélokat sorolunk fel amik relatíve közel vannak, és megfizethető árban el lehet oda jutni... Lehet Magyarország is!!
nem kell kapásból Izlanddal, Új Zélanddal és a Galapagos szigetekkel kezdeni.
-
gorgo
őstag
Legyen igazad, legyen pro üveg az a 17-es...
Tényleg hiányzik nagyon egy ~10mm körüli nagylátó, arra én is beneveznék lehet. Most egyenlőre Sami halszem esélyes (madgie: köszi a rawokat!) ami defishelve és a széleket levágva is nagyobbat lát mint a Pana7-14 7-en, hát még nem vágva... -
gorgo
őstag
válasz
madgie #19289 üzenetére
Egyenlőre még csak terv hogy veszek, de van esélye. Ami a korrekciókat illeti, pont ezért kell, hogy játszak vele, lássam, hogy mit lehet kezdeni egyáltalán.
Arra is gondoltam, hogy túl azon, hogy nem egyenesítek ki minden vonalat (eleve, főként épített környezetben lehet nagyon szembetűnő) azt is megpróbálnám, hogy nem a szélét húzom ki, hanem a közepét "nyomom be" már ha lehet...
Felteszem lesz erdőben, mezőn, természetben készült kép, olyat is kérhetek???
Köszesz! -
gorgo
őstag
Madgie, ill. mások akiknek van/volt halszemük, dobjon már meg 1-2 raw file-lal (emil). Szeretnék vele tanulni...
Milyen defish programot használtatok hozzá/ajánlanátok? Sokat agyalok azon hogy vegyek használtan egy 7-14-et, talán van kevés esélye hogy usa-ból behozatok egyet, de még úgy is drága és nagyon macera. Ellenben a Sami halszeme is piszok jó, csak hát nagyon más világViszont az ára az előbbihez képest még újonnan is baráti...
-
gorgo
őstag
válasz
Gondwana #19195 üzenetére
Igen, az FL36R egyetlen "hibája" hogy kicsit lassú a 2 cerka miatt. Igaz, ez egyedül akkor következhet be, ha kizárólag plafonra/falra villant valaki. Ha direktbe vakuzik, akkor azért sosem süti ki a kondit teljesen, azaz simán lehet vele gyorsan lődözni...
De ha valaki nem olyan lusta mint én, akkor próbálkozhat manuál beállításokkal, mert egy 20nm-es szobát vaksötétben tökéletesen bevilágít. Ha mondjuk nappal/szürkület van, valszeg bőven elég 50% teljesítmény is, és akkor nem kell sokat várni. Egyébként meg ha van egy jó vázad, legfeljebb lesz 1-2 közbenső kép magas iso-val természetes fénynél, akár még jól is jöhet! (pont múlthéten így jártam). -
gorgo
őstag
'Reggelt!
Egy gyors kérdés: ezt már 1000 napja megkérdeztem, de a választ elfeledtem: EU-n kívüli rendelésre milyen tételek rakódnak?
??% vám
??% áfaNézem ezeket az X-Pro-1 képeket, hát vazze, ha nem 1 milla lenne, lehet meglépném. Mégcsak az LR-rel sem kéne szarakodni (illetve nem is lehet, mivel per-pillanat az "kvázi nem támogatja" azaz csak rontani tud rajta).
-
gorgo
őstag
Az ilyen megjegyzéseiddel
"mester... megnézünk mindent ami te csinálsz... "
hidd el nem segítesz neki... Jól fotóz a srác, (a gellértes kép is milyen jól komponált) de nincs rá szükség, hogy a kelleténél jobban elbízza magát, és/vagy (esetleg) arcot növesszen, az sokat ártana.M199: A Fuji benyomásokat kérjük majd megosztani...
-
gorgo
őstag
G3-ra szemkagylót valaki nem tud?
Nézem a zindex adok-veszek fórumot, hát boldog-boldogtalan most adná el a 45-200mm/F4.0-5.6 telezoomot... Ha valaki pont ilyet szeretne, dobjon egy privit én is eladnom. Ok: sok pénzért akarok mász helyette.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz
julius75 #18408 üzenetére
Nem vettétek, amit a leendő kollega mondott. Ha jól értelmezem neki a kényelem is első szempont, és nem akarja cserélgetni azt az obit. Egyet akar, -szerencséjére csak egy alap zoomot- és kész!
A G5 alternatívája lehet vázban az Olympus E-M5, bár a G5 minden bizonnyal sokkal kezesebb, kicsit olcsóbb, viszont az E-M5 szenzora miatt megéri a felárat.
Obi tekintetében pedig ha neked elegendő a 12-35 "szűk" átfogása, és nem kell nagyobb, akkor jelenleg ez a legjobb kapható obi, és persze az egyik legdrágább is.
Alternatívaként szóba jöhet a Lumix 14-45 szépen rajzol, gyors AF, videóra is kiváló, és olcsó.
Ugyan ez elmondható a 14-140-ről annyi kiegészítéssel, hogy ez már kissé nagyobb darab, és eléggé sötét is, de ha ezek nem zavarnak, jó.
És végül az Oly 12-50 kit-je lehet(?) de erről kicsit tájékozatlan vagyok, valaki más majd mond róla hideget/meleget. Ha utóbbi obi is rendben van, akkor adja magát, hogy E-M5-tel kitben egyben egyszerűen megkapod.
Ha mindenképp Lumix kell, akkor vagy 14-45-tel vagy ha nagyon jól el vagy eresztve akkor 12-35 obival vedd. -
gorgo
őstag
Vazz, andersen a számból vette ki a szót a szemkagylót illetően...
Az oly 45-ösére tud valaki olyan napellenzőt, amivel együtt lehet szűrőt használni?? -
gorgo
őstag
válasz
andersen10 #18279 üzenetére
Khm, csakhogy itt a világosítást nem ő végezte, hanem a világosító!!! (izé, ha meg ő a világosító,akkor hogy ér rá fotózni?) Szóval hozott anyagból dolgozott és szerintem jól dolgozott. Kár hogy a nyomorult Picasa kiirtja az exif-et...
Ellenben az általad készített kép nagyon úgy tűnik, hogy LR-ben lett "megvilágítva", és érezhetően művi. Bár nem rossz! -
gorgo
őstag
válasz
t72killer #18269 üzenetére
Bátyámnak van egy komolyabb spektívje, ő "csak" egy Canon Powershot A95-re adaptálta...
Annak a képeiről tudok csak véleményt mondani, amiről sejted, hogy mi... A dolog működik, használható, de természetesen egy komolyabb tele mellett nagyon lemarad.
Hogyan muzsikálna a G3-on? Engem annyira nem izgat a dolog, mivel az a spektív akkora böszme nagy hogy legfeljebb madárlesben használható fixen telepítve (ő is ilyenre tervezte használni).Magam is gondolkodtam egy 100-300 beszerzésén, mert elég jó üveg, de tudom, hogy alig használnám...
-
gorgo
őstag
válasz
Mr.Csizmás #18265 üzenetére
Pont ez a lényeg, hogy nem fedi be rendesen, mert jókora szögtartományban kap fényszennyezést, ami rontja a kontrasztot, mittomén'
További vélemények?
-
gorgo
őstag
Gyerekek a képen látható napellenző megfelelő a 45-ös oly-ra? Ilyeneket nem inkább nagylátókra szokás használni?
-
gorgo
őstag
válasz
Sza_Sa #18197 üzenetére
"legtöbbször pontosan talál" hát ez az amiatt majd ki kell próbálnom ezt a vázat. A G3 legfeljebb -elég ritka!- nem enged exponálni, de ha az megtörtént, akkor pontos, kevés fényben is. Mind1 van idő, még legalább 1 évet várok. Addig talán kedves Pana is képes gh3-at eladni a népnek. Arról is akkora a hallgatás, mintha készítettek volna 1-2 vázat a fotokínára, de annyi, azóta is kuss van...
-
gorgo
őstag
válasz
andersen10 #18186 üzenetére
Azon kevés tulajok valamelyike beszámolhatna, hogy mi a helyzet az OMD esetében pontosság tekintetében. Plíz ne kíméljetek!
-
gorgo
őstag
Szeretem ezeket a tesztoldalakat, csak arról nincs egy sor sem, hogy milyen módszerrel, hány mérésből, stb. számolgatták. Nem mintha konkrétan ezen a téren járatos lennék, de mérésügyben más területen igen. Szóval ezek nagyon művi dolgok sztem, arról nem is beszélve, azonos hardverből 1-2 hónap alatt SOKKAL jobbat kihozni, azért sztem sokkal valószínűbb hogy a tesztet b**** el...
scarabaeus: ehh, pedig még az ábra is ezt sugallja
nem baj, fő hogy vannak akik látnak
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz
Gondwana #18168 üzenetére
Hasznos kis szög-számolgató alkalmazás!!! Annyit tudsz még segíteni, hogy mit jelentenek a mm-ben megadott szám mögött vesszővel elválasztva a nagyobb (pl. 200.0) számok?
Szulita: 225+vám+áfa lenne egy új, egyébként meg ha drága ámérikai és britt barátaink nem lennének lusták 2 papírt kitölteni, akkor bagóért (170!!) lehetne kapni
.
Kösz az infót! (azt is írtam, akkor ha behülyülök, az meg egyenlőre váratt72killer: APS-C-re 10mm az m43-on tényleg nem 7, de nem is 9mm. Szóval hajrá Samyang!
-
-
gorgo
őstag
válasz
andersen10 #18154 üzenetére
Egész tűrhető az a 9-18, nekem egyetlen "bajom" van vele csak. Kár, hogy az a 90° látószög átlós, mert így épületeknél mindig az a pár fok hiányzik, ami ahhoz kéne, hogy befogjon egy derékszöget...
Kíváncsi lennék, hogy esetleg GH2 multiaspin 9:16 mellett megvan-e a 90 fok vízszintes látószög... Valakinek tapasztalat??
Meg persze vannak egyéb dolgai is, de ettől egész jól használható. Bár azért lehet, hogyha behülyülök és látok egy 7-14 Lumixot 250 körül, akkor lecserélem arra.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
4K videó? Az meg minek? Illetve, ja, valamivel meg kell töltetni a sok terrás vinyókat, meg a régi szar 3 éves plazmatévét / kamerát / mindent ki kell dobatni a jónéppel...
Olyan skizofrén lett kicsit ez a topik, egyfelől még csak hír szinten létezik valami új cumó, de már hanyatlóban van a másik, ami már fél éves, amúgy meg reneszánszát élik a _régi_ vázak (GF1, PL1).
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz
madgie #17235 üzenetére
Meglehet, kérdés, hogy mi számít 'újabbnak'. Sztem a G3 saját jpeg-je még nem a must-have kategória
, raw-ból persze lehet rendeset készíteni. Bár igaz, hogy kültéren jó fényviszonyok mellett a kamera jpeg is korrekt. Műfény, beltér gázos.
Érdekes az Oly jpeg is. Amíg nem volt, arra vágytam, most hogy van egy E-PL1, hát azon is találok majd' annyi javítanivalót, mint a G3 esetében. Más kérdés, hogy az javítás nélkül (ha nincs rá idő/mód) sokkal élvezhetőbb...
-
gorgo
őstag
A Silkypix még nem is annyira vészes, van 1 olyan funkciója, ami másnak nincs: néhány üvegnél (pl. 20-as palacsinta) ki lehet a raw-ból olyanképrészeket is nyerni, amit mással nem (felteszem az automatikus korrekciók miatt levágásra kerülőt?).
Ha muszáj jogtiszta szoftvert használni, szerintem használható, én azzal nyomultam eleinte... -
gorgo
őstag
A másik kissé érthetetlen cucc a 75mm-es oly obi. Kurva szépen rajzol, de nagyon limitált a használhatósága, beltérben eleve esélytelen, bár utcára el tudnám képzelni. Ilyenem se lesz...
-
gorgo
őstag
válasz
Mercutio_ #16942 üzenetére
Öööö, feltétlen! Egyenlőre kiszolgál a G3 bőven, és persze olvastam, hogy kiábrándító az E-M5 kezelése (mondjuk a G3 gombjai sem jeleskednek). Valamit mindig el kell csesszenek. Mondjuk a GH3 lehet, hogy kezelés terén a legjobb m43 váz lesz, meg sony szenzor, meg kell matatni azt is. Van akkora vázam, kompromisszumos! Nehezen lép visszafelé az ember... A képminőségre piszok kíváncsi leszek!
Nade 1 év sok idő, addig ezen a hangyaboly piacon sokminden történhet.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Esetleg annyi remény lehet, hogyha szarul megy a bolt a Panának (mert az Oly elhappolta a vevőket) akkor ráadja a fejét, és elhinti hogyan lehet... Persze ettől még az egy 2 éves szenzor.
Kíváncsi voltam még a GH3-ra, de nem jön be. NAGY és főleg videóra gyúr, ami engem nem érdekel.
Egyszóval eléggé egyértelmű, hogy a köv. vázam Oly E-M5 lesz, igaz várok még 1 évet (?) -
gorgo
őstag
válasz
FEDman #15701 üzenetére
Nos, ha 35mm-en tudja az f2.8-at, akkor tuti, hogy ennél rövidebb hosszon nagyobbra is lehetne nyitni (ha nem korlátozták volna le). Én csak azt nem értem, hogy mi a punciért kell lekorlátozni fix2.8-ra, mikor lehetne a nagylátó vége 2.2 vagy akár 2.0 is ???
Kicsit gondolkodtam és adtam is választ magamnak
Esetleg lehet, hogy ennyire nyitva sokat romlik valamelyik paraméter, és emiatt inkább nem vállalták be. A CA eléggé erősen ott van azért a raw-okban...
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz
andersen10 #15601 üzenetére
Bár egyik is befutó lenne nálam...
Most 1 éves a G3 vázam, és sztem még 1 évet lehúzok vele. Addig kicsit mérséklődhetnek is, és valamelyik az lehet -
gorgo
őstag
válasz
andersen10 #15597 üzenetére
Több, mint nyálcsorgató...
Húú de kíváncsi vagyok, hogy mit kérnek érte 12-35-tel kitben?! Na nem álmodozom, dolgozom... -
gorgo
őstag
Mit kóstál most egy Pen Mini használtan (igazából nem is nagyon látok eladót).
kell az ACR-ben választani, el sem lehet téveszteni, kiveri a szemed. Én csak ACR-t használok, amit bridge-ből indítok... Pofonegyszerű, gyors, nincs LR meg PS (így szűrőzés sincs, de 1 gombnyomásra átrakja PS-be).
-
gorgo
őstag
nincs nagy fotós múltam, feldolgozás terén még kisebb, de az elején szoptam vele eleget, mire rájöttem. Tkp mindegy, hogy srgb-t vagy adobe rgb-t használ az ember (illetve leginkább csak a bemenet és kimeneti színtereknél igazán jelentős, közte használhatsz bármit, ha megfelelően teszed) átlag felhasználásra ez a kettő bőven elég. Nem beszélve arról, hogy a weben nincs sok értelme mást használni mint srgb-t. Aki meg ebből él, az úgysem itt kérdez ilyet. Az LR-ben nem a Camera Raw felel a képfeldolgozásért? Ott be lehet állítani srgb-t és adobe-rgb-t is, nemcsak pro-valamit.
A színhelyesség pedig nem olcsó móka, de nem ezen múlik hogy jók-e a képeid vagy sem (durva kivételektől eltekintve persze). Illetve egy szarul beállított v. szar monitor az kb. értelmetlenné tesz mindent.
Az oly/pana színvilágát illetően pedig erősen megszokás kérdése is. Mivel nekem pana van, nekem az megy sokkal gyorsabban, és ügyetlenkedem az olyval (pl1). Az azonban nagyon feltűnő, hogy mennyire mások a színei az Olynak, eltér minden más márkáétól. Legérdekesebb ott, ahol most esett át valaki gépváltáson
ott nagyon feltűnő!
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Én már kattintástól kezdve srgb-t használok végig. Az adobe rgb minimálisan nagyobb csak és egy alapból messze nem tökéletes fehéregyensúlyú és színvilágú gépnél már annyira hullamindegy ezzel szőrözni... És nyomdába sem kerülnek a képeim
Mellesleg mostanság lődöztem többször az asszony Olympusával. Amire anno annyira vágytam (az Olys színek) az mostanra az esetek többségében idegesít. Alig lehet megszabadulni a sárgás-barnás túltolt tónustól.... áááhhh..
-
gorgo
őstag
Teljesen off, de azért specifikáció szinten érdekes áttekinteni a Lumix DMC-FZ200-at (képek még nincsenek...). Kapott egy teljes tartományra (25-600 mm ekv.) f2.8-as stabis obit, 12 fps teljes mérteű kép esetén (bár ez valszeg csak jpegben) tud RAW-ban menteni (!) és 60/50p FullHD videót... Én egy Nikon bridge-el (E8800) kezdtem annak a tetűlassúság volt a fő baja, Raw-ban kb. 10 másodpercenkén 1 képet tudott
. Ez itt feltehetőleg sokkal gyorsabb, és Rawból azért felteszem rengeteget lehet javítani majd a képein (azért a 25-600 nem kicsit marad majd el egy fixtől. Persze a 6.08 x 4.56 mm-es szenzor hát eléggé limitál.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
-
gorgo
őstag
válasz
Marseille199 #14751 üzenetére
Ha-ha, majd' egyszerre írtuk... Akkor eddig 2-2 az állás.
-
gorgo
őstag
válasz
Mercutio_ #14627 üzenetére
Mostanság volt két kirándulás, Erdélyben 1 hetes, és a Magas Tátrában 1 napos. Mindkét helyre a 9-18-at vittem... egészen jól kiszolgált, mivel szerencsére a vége 35mm ekv. A Tátrás képek annyira színgazdagok és kontrasztosak lettek, hogy helyenként kicsit deszaturálnom kellett, mert sokallottam... És itt egy kérdésem is lenne. Nem nagyon használok szűrőket, de most próba cseresznye felcsavartam egy jó minőségű Skylight szűrőt a Tátrába... Létezik az hogy annak tudható be (nem hiszem)?
A 7-14 panát illetően csak netes tesztet láttam, de azok alapján csúnyán odaver az Olynak. Igaz dupla áron. Sajnos az oly fényes, kontrasztos helyeken néha korrigálhatatlan CA-t produkál, és a sarkokban a képminőség néhány témánál kevés. De azért meg lehet vele barátkozni!
-
gorgo
őstag
Elmondom, hogy nekem milyen élmény volt a vaku első használata. Korábban csak beépített villanóm volt, így azzal kellett "főznöm". Rühelleni való dolog, de ritkán azt is kellett használnom! Kis teljesítményű és kemény fény, DE legalább éles lett a kép, ha nem is csúcs, albumba elmegy az. Igaz, sehol sincs egy közepes minőségű természetes fény mellett készült képhez. Egyszer elvittem a G3-at barlangtúrára is, beépített villanó. Halál. Szinte csak szar kép lett.
Aztán vettem egy 36-os rendszervakut. Direktbe vakuzni ugyan olyan szar, mint a kicsivel, legfeljebb nagyobb távra is meg tudod tenni. Viszont egy jól eltalált plafonra villantással koromsötét szobában is árnyékmentes, helyesen exponált képeket lehet lőni!
Arra az esetre tehát, amikor már csak mesterséges fény van (vagy már kell) igenis jobb vakuzni, illetve nem is marad más választás. Egy iso 6400 + villanyfény az túró.
De ha még van egy kis természetes fény, akkor viszont egy új vázzal már érdemesebb egy (G3-nál mondjuk max iso 3200) mellett fotózni, főleg, ha valaki szereti a fekete-fehér képeket... Nem is értem, mit kell ezen vitatkozni. Ha már bemozdul, vaku, ha még nem akkor magas iso. Egyébként vakut azért sem szeretek használni, mert a G3+palacsinta olyan könnyű, hogy a 36-os vakuval a nyakban fejreáll, a vaku lehúzza!!!
De ha már vaku, akkor legyen rendszervaku, ne manuál. Ez a villanj körte meg baromira tetszik. Az sem kizárt, hogy veszek egyet, tényleg bagó! Még utánanézek hogy Panáról hogyan tudom a vezérlést megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Ahoj!
Gondolkodom egy Raynox DCR makró előtéten... Nem tom vegyek-e, vagy sem. Most semmi vérprofi makró képeket nem akarok lőni, de azért ha nagyon zsengét tud, akkor nem kell. Leginkább a túrák során talált virágok/stb. megörökítésére kellene.
Van alá 45-200 mm AF-fel, és egy manuál fix.50mm 2x közgyűrűvel (ez önmagában kb. 0,4X nagyítás, kimértem).
Még valami. Adatlap szerint a gyújtótávot 2.5-szörözi. Na most ezt annyira nem vágom. Ha eléteszem a fix 50+közgyűrűnek, akkor meglenne az 1:1 ? -
gorgo
őstag
válasz
Peethy #12572 üzenetére
Hali!
A 9-18 elmegy, nem rossz, de azért csodát sem kell tőle várni. Illetve nincs jobb ebben az árban (120k használtan, esetleg kicsit olcsóbbért).
Jobb persze van (Pana 7-14 és Oly fix12), de azok böszme árban vannak és használtan 1 év alatt 1x láttam mindkettőt, szal fehér holló, marad az új. -
gorgo
őstag
válasz
scarabaeus #12160 üzenetére
Uf, bjutiful...
Igazán én a 35-100-ra csorgatnám a nyálam, de ennek az árát elnézve, az várhatóan drágább lesz. Ezt 1100€ re várják. Kishazánkban majd hozzádvágják 350k-ért? Szép álmokat gyerekek! -
gorgo
őstag
válasz
Mhamster #12062 üzenetére
Höhöh, kis objektívhörcsög!
Ezeknek a fele tényleg átfed, azaz tök fölösleges, ellenben sok fontos hiányzik belőle: halszem, de ami fontosabb: 100mm-nél megáll a hossz, és nincs köztük extra fényerős obi sem.
Ja, és kettő még meg sem jelent.Nekem ezek közül egyébként a 35-100 izgat legjobban. Kár hogy semmi hír róla, csak annyi, hogy 1x majd lesz, böszme áron.
-
gorgo
őstag
válasz
robi-k #11983 üzenetére
Ahogy Parci kollega is mondotta, a Pana jobb (nekem van ilyenem, és elégedett vagyok vele) viszont nem annyira kicsi, és az E-PM1 mellé hát, megeshet, hogy vastag az obi, és ha leteszed, akkor a gép alja le sem ér
hanem az objektíven fekszik. Az oly obival nem volt még dolgom. Egyetlen tanács: az ár difi nem akkora hogy az legyen a döntésed fő szempontja. Kipróbálni nem tudod valamelyiket (ha csak az egyiket kipróbálod, már az is nagy előrelépés, mert a másik mérete/súlya utána könnyen elképzelhető).
-
gorgo
őstag
válasz
hegyimorc #11752 üzenetére
Sztem teljesen korrekt kép amit linkeltél. Igen, a Pana vaku terén elég szar, az FL-36R viszont jó darab. Állítólag tud 1/8000 szinkront, (erre azért k** kíváncsi lennék!), a poén az hogy nekem sztem volt olyan eseten nemrég, amikor 1/160 mellett sem jött össze a kép. Mondjuk nagy valószínűség szerint még töltött a vaku (de hogy 3 kép sem sikerült egymást követően, kicsit gyanús!), ez lehet az ok, ami nagyjából az egyetlen hibája a vakunak (teljes kisütést követően a 2 cerka lassan tölti fel).
-
gorgo
őstag
Szevasz!
A jpeg minősége a Panáknak erősen változó: szabadtérben, sok fényben akár egészen jókat is produkál (értsd: aki nem különösebben ért a fotózáshoz, annak tökéletes), viszont kevés és műfény mellett katasztrofálisan szarokat is képes kiadni magából (amik egyébként ha raw-ban fotóz az ember akkor simán javíthatók, csak meló van vele...).
Ez hibás fehéregyensúlyt, és helytelen színeket egyaránt jelent. Az iAuto mód beltérben pedig egyenesen kerülendő, rémes. Azaz ha kicsit jobban megtanulsz fotózni, és nem csak nyomod mint süket a csengőt, és némi utómunkára is hajlandó vagy akkor megveheted.
Ellenkező esetben nem javaslom. Egy Olympussal sztem jobban jársz. -
gorgo
őstag
válasz
Mr.Csizmás #11335 üzenetére
Jól van na, kis Humor Herold!
de vicces kedvedben vagy.
Csak 1. nem tudom melyiket kellene lecsípni, 2. ha tudnám sem tenném, mert nincs kedvem elbaszni egy ilyen obit, 3. kell(ene) hogy legyen valami pofonegyszerű megoldás, csak még nem jöttem rá! -
gorgo
őstag
Ahoj! Segítsetek!
Van egy Canon nFD50mm/f1.2 obim, jó kis manuális üveg. Vettem utóbb hozzá egy 25-ös makró közgyűrűt. Namármost a közgyűrű teljesen megszopat: az objektíven van egy gyűrű, (Open - Lock) állásokkal, open állásban lehet rekeszelni, Lock állásban teljesen kinyitja és elveszi a rekeszelés lehetőségét (fix1.2 rekeszen marad).
Ha felteszem a közgyűrűt, akkor azon valami tetves kis kallantyú, vagy akármi bisz-basz ugyan ezt a hatást éri el: lock állásba helyezi és fix 1.2 rekeszen tartja az obit, és nem lehet vele rekeszelni. f1.2 pedig nem igazán lehet makrózni (azaz készíthetek olyan portrékat, ahol a bogár egyik szeme éles, de a másik már nem!
). Eredeti Canon közgyűrű...
Találkozott már valaki hasonló problémával? Nagyon jól jönne a segítség! THX!
-
gorgo
őstag
válasz
SpongyaBob #11200 üzenetére
Zykkor... hmm. 3db-os szűrőkészlet, szállítással együtt usa-ból 28$ ? (ilyen kis értékű cuccra sztem nem tesznek vámot/áfát, de ha tesznek is, akkor is 10eFt alatt marad).
Meglepően olcsó. Legalább van. Alternatíva a Dörr... hmmm. -
gorgo
őstag
Hi!
Tervezek venni a 45mm-ös olyra ND-t, hogy nyitva is lehessen használni. ND8-at szeretnék, csak nem lehet kapni 37-es menettel (illetve 15ezerért lehet HOYA kitet, amihez adnak CPL, UV szűrőt, amit sosem használnék). Inkább vennék valami normálisat, csak kapni nem lehet.
Ha megveszi vki a CPL+UV-t odaadom a tartó szütyőjét is 9000 huf-ért.Nem ismerem a Dörr-t, olyat tudnék webshopból rendelni. Ajánlja valaki, vagy hanyagoljam?
52mm-re step-up már igen hülyén nézhet ki (?), plusz megnöveli, azt sem akarok.Vagy tud valaki jó minőségű ND8 szűrőt 37mm méretben? THX!
-
gorgo
őstag
ööö, azok lennének (felteszem M.o.-n nincs is még)? Ez esetben még drágább!
OK, legyen, akkor valóban majdnem más kategóriaIlletőleg Miszternek is igaza van, az E.M5 sem sokkal olcsóbb, ezek alapján az sem ez a kategória. Márpedig mind MILC tehát egy kategória.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Összeszámoltam hol tartok a G3-mal, 6 obival, vakuval, kacatokkal. Bőven 600eFt felett. Ha még hozzáadom, hogy vettem asszonynak egy E-PL1 kitet, akkor 700. Mindezt úgy, hogy amit lehet használtan vettem, azaz közelítené a millát ha bolti polcról lenne minden... Az is igaz, hogy így 2 vázam van, és elég jól le van fedve obival is.
Az X-Pro1 3 fix obival (k* jó obik!), opcionális markolattal 3500 USD. Mai áron 791eFt. Miért lenne ez másik árkategória? OK, drága, és drágább, de nem más kategória.
Mondhatjuk, hogy nem tudok (elég jól) fotózni, ha-ha!Aki meg zseni vagy veterán, az űber képeket lőhet óccsó kittel is, mert addig azért már eljutottam, hogy lássam, nem a technikától lesz k*** jó egy kép.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
'reggelt!
Azon csodálkozom, hogy miért nem vagyunk átkozottul OFFok mostanában
, vagy az is lehet hogy csak le vagyok maradva (kihagytam bő 1 hetet)??? Az OMD hetekig fő téma volt, a Fuji X-Pro1 is megérdemelne pár hsz-t. Itt jól kivesézik.
-
gorgo
őstag
válasz
madgie #10824 üzenetére
Nekem a gyári aksi is egy rakás szar, k*ra nem lineáris. Lehet, hogy az utángyártott még kevésbé.
Azért arra hivatkozni, hogy fingom sincs mennyit ment az aksi, és úgy elmenni vele hosszabb fotózásra (másként: 2 db majdnem lemerült aksival) lúzerség. Az meg hogy valaki majdnem lemerült aksival kezd firmware-t cserélni űber lúzerség. Álljon itt tanulságként más számára. Sajnálom az ürgét, de csak magát hibáztathatja.
Sajnos 60 napnál régebbi volt a tranzakció, így nem visszakereshető hogy kitől vettem, pedig szívesen belinkeltem volna... -
gorgo
őstag
-
gorgo
őstag
A 4 vmi miatt szerencsétlen szám, mint az araboknál a 6? Emiatt nincs GH3, GH4, GF3... ?
Vagy nehogy már csak a négyes számnál tartsanak, míg a konkurrens Oly már az ötösnél, mert ki vesz meg eggyel régebbit?
Ez a marketing annyira szar, de annyira, hogy az már fáj! -
gorgo
őstag
Valaki nem tudja így csuklóból, hogy az Adobe szoftvereknek lenne 64 bites verziója? Ha igen, van érezhető gyorsulás 32-bithez képest?
-
gorgo
őstag
Az Oly VF-1 keresője kizárólag a 17mm-es palacsintához passzol, ugye? (mekkora hülyeség, ha így van, ill. nagy kár, hogy az obi egy nulla)
-
gorgo
őstag
Ez egy álmodozó topik, nem is mft.
-
gorgo
őstag
Különállóan is leszedhető a CameraRAW 6.7 ami az LR4-ben dolgozik, akinek WinXP-je van, próbálkozhat az installálással, hátha menni fog!
-
gorgo
őstag
Ma megdupláztam (!) a G3 gépem méretét! Vettem rá egy FL-36R vakut
Megérte! Brutál, indirekt a fehér plafonról a csont sötét szobában minden szépen exponált, és nem v. alig árnyékos. Egy teljesen más kategória a beltéri fényképezésben, pedig kb. 5 tesztképet lőttem eddig. -
gorgo
őstag
-
gorgo
őstag
A 14-140-et próbáltam, elfogadható képet ad. Kicsit nagy és nagyon hamar 'belassul' (rekeszérték nagyon hamar 5 fölé megy). Cserébe kényelmes.
A 14-45-öt nem próbáltam, a (stúdió) tesztek alapján egyértelműen jobb a képe mint az utazózoomé (mondjuk várható is...). 45-200 is jó, csak az már 2 obi.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Valaki, akinek volt tapasztalata 14-15-tel illetve 14-140-el egyaránt. Melyiknek jobb a képe nyitott rekeszen? Valamelyiket tervezem megvenni, de nem tom melyiket (45-200 van).
Felteszem a 14-45 jobb képet ad(?) és harmad annyiba fáj, a másik pedig 10x...[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Egy huszadik megerősítést kérhetek, mielőtt hülyeséget veszek?
Az Oly FL-36R tehát rendszervaku m4/3 Pana vázakon is. -
gorgo
őstag
Khm, valaki belinkelné, hogy az inexen hol vannak az apróhirdetések? Gyakran látok olyan postokat, amikben ilyenekre hivatkoznak, de nem találok rá...
-
gorgo
őstag
Hmm, kevés és vegyes fény, vaku nélkül, f6.1, iso1600, gyerekek: lehet, hogy azt kellene értékelni, hogy helyesek a színek, és nyomtatásban ez jó! Nem pedig 200%-on lesegetni a csajszi gallérja mellett a bőrét?
Ha még hozzáveszem, hogy felcsavarsz egy fényerős fixet, sztem nincs oka panaszra senkinek! (Lehet, hogy te is így gondoltad, és elbeszélünk egymás mellett?)
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Facebook és Messenger
- NBA és kosárlabda topic
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Bestbuy játékok
- A Nothing Phone (3a), feketén-fehéren
- Okos Otthon / Smart Home
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Sandisk Extrem Pro Cfexpress 128Gb Type B kártya Cf express Újszerű Dobozos
- Panasonic DMC-LX15 Digitális fényképezőgép F1,4 2,8 LEICA DC 4K videó 20,1 MP LX15
- Smallrig Forewala W60 wireless vezeték nélküli mikrofon eladó
- Sony Vario-Tessar T E 16-70 mm f/4 ZA OSS
- Fujifilm WCL-X100 nagylátószögű konverter X100-as szériához