Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xanders
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék én is megismerkedni a tőzsdézéssel. Egyenlőre nem sok ismeretem van a dologról. Néhány témába vágó blogba beleolvastam (magyar és angol), Plus500-on próbálgattam a Demo számlát.
500e - 1m HUF-al gondoltam beszállni, kereskedési platformnak egyenlőre a Degiro tűnik a szimpatikusnak.
A medvepiaci környezet nem biztos hogy a legjobb alkalom keződént beszállni, szóval örömmel veszek bármilyen jótanácsot -
Xanders
csendes tag
Sziasztok!
Én is beszállnék egy kérdéscsokorral.Párommal együtt kezeljük a megtakarításunkat, nettó összjövedelmünk 480e Buznyák.
A megtakarításunk jelenleg 2 felé oszlik: 12m Buznyák MÁP+ és kettőnknek összesen 3m Buznyák OTP ÖNYP dinamikus portfólióban.
Van továbbá egy brókerszámlánk Degiro-nál, azt 2 éve nyitottam. Akkor még úgy nézett ki lehet TBSZ-ként használni, de ez nem jött be. Első befektetésem egy jó kis német fintech cég részvénye volt, természetesen annak rendje és módja szerint földbe is csapódott okozva egy olyan jó 70% veszteséget.
Második befektetésem olaj és gáz bizniszben érdekelt cégek ETF-ja volt, azt sikeresen eladtam még a mostani felpörgés előtt (pedig eredetileg azért vettem mert gondoltam hogy lehet valami ilyesmi belőle) 20% nyereség azért volt a dolgon, kicsit több mint egy évig tartottam.
Jelenleg nem állok semmilyen tőzsdei befektetésben.A kérdés az merre, hogy lenne érdemes megosztani a megtakarításainkat (a ráta olyan 50% körül mozog)
Elsődlegesen maxoljuk ki az ÖNYP adóvisszatérítést?
Menjünk ETF irányba? (2 hete csak nézegetem a Commodity ETF-ket, de nem mertem belevenni...) De ha ETF érdemes e TBSZ számlával vesződni (és hol?), ami azért rugalmatlannak tűnik? Illetve tartok a túlértékeltségtől is...Köszönöm ha megosztjátok velem a véleményetek
Szerk.: ja és azt elfelejtettem, lakás autó van saját, hitel nincs, még gyerek sincs 1-2 éven belül szeretnénk.
[ Szerkesztve ]
-
Xanders
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Stanlee: Leginkább ki akartam próbálni a dolgot (+ a mohóság) azért vettem egyedi részvényt, volt olyan pont ahol eladhattam volna hozammal is... Arra mindenképp jó volt hogy tanuljak belőle... tudjátok aki nem a más kárán, az a sajátján.
500e buznyákot tettem bele egyébként.mgoogyi: az ÖNYP mellett első sorban az adóvisszatérítés szólt, ez különösen így az elején elég imponáló, továbbá akkor már túl voltam az említett tőzsdei veszteségen és ez is gyakorolt egy pszichológiai nyomást abba az irányba hogy megkössem.
Az évesített hozam olyan 6% körül volt, nyilván ez ugrálhat, pontosan nem tudom az arányokat de a dinamikus portfólió a részvénytúlsúlyos verzió az OTP-nél.Hosszú távra szeretnék megtakarítani, ami az árfolyam ingadozásokat illeti azt hiszem képes vagyok elviselni komolyabb kilengéseket is, viszont pszichológiailag azért segít, ha az ember valamilyen oldalon lát egy folyamatos nyereséget... azért nem túl kellemes ha mondjuk 1 évig (vagy akár még tovább) ott virít a nagy vörös szám.
A pénzügyi cél alapvetően a minél komolyabb anyagi biztonság lenne, ezen kívül konkrét célt nem tudnék megfogalmazni, így ehhez időtávot sem társítanék (a minél előbb persze jó lenne, de inkább egy lassabb All World ETF, mint a Yolo Crypto áll hozzám közelebb mentálisan.)
PazsitZ: nekem is a most bevásárolni résszel van problémám, tökéletesen értem hogy a jövőt megjósolni nem lehet, de ránézve a grafikonokra mégis olyan érzés keletkezik az emberben hogy most túl magasan vagyunk.
Amitől leginkább tartok: befektetek All World-be, bezuhan az árfolyam, és nem visszapattanás lesz, hanem évekig tartó oldalazás.
-
Xanders
csendes tag
Értem, még egyszer köszi a válaszokat.
Kicsit még rágódok ezen a kérdésen, de azt hiszem kezd kikristályosodni egy számomra járható irány...Amennyiben az ÖNYP helyett inkább az ETF felé érdemes elmozdulni, mi legyen az ÖNYP-vel? Hagyjam ennyiben, a minimális havi tagdíj fizetése mellett? Érjek el benne X összeget és utána tegyek így?
TBSZ-re vásárolt ETF esetében Accumulating vagy Distributing verzió? Amikor felhalmozok kényelmesebb az Acc, de mikor már összegyűlt egy jelentékenyebb összeg előnyösebb lehet egy Dist?
-
Xanders
csendes tag
Bocs srácok ebbe most kicsit belekavarodtam
Mi a konklúzió: ha már bent van az ember ÖNYP-ben és van már bent 1,5m. Minimum díjon tovább futtatni, emelni a benne levő tőkét X összegig és utána minimum díj, vagy X díjjal tovább?
-
Xanders
csendes tag
válasz -Skylake- #57814 üzenetére
Nem gáz, válaszolok. Természetesen a megtakarítás egy jelentős hányada örökség. Ettől függetlenül párommal mindketten elég takarékos emberek vagyunk. Azt semmiképp sem mondanám hogy fogunkhoz verjük a garast (legalábbis nem érzem úgy), de a mi életvitelünkkel a legtöbb hónapban a keresetünk nagyjából felét félre tudjuk tenni.
-
Xanders
csendes tag
Próbálom kiszámolni kinél alacsonyabbak a bróker költségek, nekem úgy tűnik hogy a Random, viszont elég fapados hatást kelt, a KBC jobban átlátható, de drágább. Szerintetek melyik a jobb? Ill. lehet értelme pár hónapot várni hátha jön az IBKR TBSZ?
-
Xanders
csendes tag
Felmerült bennem még egy kérdés, a jövőre vonatkozóan: Tegyük fel hogy 20-30 évig sikerül megtakarítani egy világ ETF-ben. Mondjuk hogy összegyűlt annyi pénz hogy Dagobert bácsi úszni benne ugyan nem, de azért lábvíznek használni hajlandó lenne.
Hogy érdemes bánni vele? Értékesítek belőle annyit amennyi pénzre szükségem van? (és ha pont akkor ugrott a Mariana árokba az árfolyam?) Valamilyen ütembe átteszem osztalék kifizető verzióba? -
Xanders
csendes tag
Amikor azt mondják hogy a világ ETF-ek évesített átlagos hozama 7%, akkor abban benne van a halmozódó osztalék is, vagy az még rájön?
-
Xanders
csendes tag
Még egy kissé béna kérdés: beutaltam Revolutrol ->Randomhoz a TBSZ számlára 2 EUR-ot teszt képen. Viszont utána jutott eszembe hogy 25k HUF kell ahhoz hogy az aktív legyen. Kérdés rákerül e ettől függetlenül az oda utalt pénz? Látom azt majd valahol?
-
Xanders
csendes tag
válasz Dare2Live #84588 üzenetére
Bocsánat, hogy kéretlenül belekotyogok és tudom, hogy nagyon OFF a téma.
Amit leírtál az igaz, de egy fontos részlet mégis hiányzik belőle.
Hogyan kommunikál az ellenzék, ha nem pont ugyan így?Nézem az "ellenzéki TV-t", ahol az ellenzéki politikus elmondja hogy 12 Ft-ért termel Paks és mért nem olcsóbb az áram? Hát mer Orbán elteszi zsebre a többit.
Lejjebb ment a spot gáz ár, na akkor mér nem adják olcsóbban a gázt? Mert Orbán, mondjon le.
Nincsenek is szankciók a gázra, Orbán hazudik mert a szankcióknak SEMMI köze nincs hozzá. De tényleg semmi. (Csak hogy érthető legyen itt mire gondolok: a Fidesz propaganda hazudik amikor azt állítja hogy CSAK a szankciók miatt magas a gáz ára, de az ellenzék is amikor azt mondja hogy SEMMI köze nincs hozzá)
Olyan szinten két táborra van szakítva a magyar társadalom, hogy egymás médiáját talán még elvétve se nézik. Szóval mindkét fél a sajátjainak kommunikál. Akkor mért nem lehet legalább ott, ami azt mondja magáról hogy kivezet minket az Orbáni sötétségből Európa fényébe értelmesen beszélni és legalább megpróbálni leírni a valóságot. Nem pedig ugyan azt a szar agitpropot nyomni mint a másik.
Ahogy visszatekerem magamban eddigi rövid életem filmjének politikai lemezét, ellenzékben mindenki emelni akarta a pedagógus béreket, nem akarta bevezetni/el akarta törölni a tandíjat, rendbe akarta hozni az egészségügyet stb. Aztán amikor kormányváltás lett felcserélődtek nem csak a szerepek, de a vélemények is.
Bocsánat az OFF-ért még egyszer, de ez nagyon bennem volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest