Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#40009) stol válasza stol (#40004) üzenetére


stol
addikt

Válaszom rá:

Üdv.

Mert nálam első a tisztelet, minimálisan megszólítás terén.

Egy minőségi táp a ráírt specifikációt akár nonstop-ban tudja. Egy minőségi tápban kell lennie annyi túlméretezésnek, hogy 10-20% + terhet reális ideig elbírjon.
Az, hogy a VGA/CPU/alaplap gyártók mit kérnek a dobozon 95%-ban marketing. Mert mi mással lehetne még megmozdítani a hw piacot, mint evvel?

A perifériák maximális fogyasztásait saját műszeres mérések alapján definiáltam.
Hisz hogyan fogyaszthatna egy HD4870 pölö 450W-ot, amikor annak hűtője képtelen ~150W-nál több hűt eldiszipálni? Azt, hogy egy hűtő mit képes elfűteni, vagy azt megállapítani ránézésből, hogy egy adott félvezető mit visel még el, sok-sok szakmai tapasztalat útján lehet CSAK megtanulni.
Mivel mérem a fogyasztásokat? Egyszerű lakatfogóval pl. egy betápi ágon. Elég pontos méréseket lehet végezni.

A hatásfok prezentálja a táp minőségét

Nem. A hatásfok megmutatja a tápban használt kapcsolás hatékonyságát. Az SMPS tápok hatásfoka nem lineáris. Leginkább parabolikus. Egy jó minőségű táp is lehet alacsony hatásfokú és egy jó hatásfokú is lehet kommersz, nem megbízható.
A szervertápok jellemzően még ma sem mennek 80% hatásfok felé és ennek tervezési, leginkább megbízhatósági és kapcsolástechnikai okai vannak.
Persze, a kommersz tápokban felhasznált kommersz alkatrészek miatt azok hatásfoka pocsék.
De megint mondom, a kommersz tápok vagy minőségi tápok hatásfokának semmi köze a címkén szereplő adatokhoz.

Attól hogy tudod, hogy ahhoz nem kell 800W-os táp ami az ajánlásban van még nem tudod hogy mekkora kell hozzá, látsz egy ajánlást és hülye maradsz.

Tudom, mert megmértem.

Viszont ha azt mondod, hogy vegyük a legrosszabb "hatásfokkal" azaz az ajánlás kb. 50-60%-át kijön mondjuk mittom 500W és vegyünk egy akkora tápot ami mondjuk a minőségibb 80%-os "hatásfokával" ténylegesen tudja az 500W-ot akkor kijön egy minőségi 600W-os táp, ami hogy-hogy nem pont elég is úgy hogy nem szenved alatta.

Látom, még mindíg nem tudod, mi a hatásfok.

De az, csak az eredeti szövegkörnyezetéből ki van ragadva és nem az elektronikai definíció áll mögötte, csak a kvázi konyhanyelv.

A definició NEM elfogadható. Ismétlem, NEM.

csak elmondtam hogy nálam mi a hatásfok ha már vetted a fáradtságot, hogy leírd, hogy nálad mi.

Nálam a hatásfok továbbra is az a ~100éves fizikai levezetés, mint bármelyik másik MŰSZAKI embernél. Sajnálom, de másképp nem értelmezhetem, mert a szabály az szabály. Lehet vonatkoztatni autó motorra is... Egy dízel jobb hatásfokú, mert azonos munka elvégzéséhez kevesebb üzemanyagra van szüksége.

Szerintem értelmetlen a vita egy méréseken alapuló dologról és ezeréves fizikai szabályról egy konyhanyelvi felfogással szemben.

Ezentúl sem fogok ajánlani élet és vagyonvédelmi szempontból veszélyes hulladékokat.

További szép estét.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.