Új hozzászólás Aktív témák

• csajszi28

csendes tag

válasz cicaari #1858 üzenetére

Szia! Nekem negyed évre előre kellett egyeztetnem, szintén munkahely miatt, mert nehogy a pénzügyi tervezést kihagyjam :DDD de barátnőm bement hétfőn ambulanciára, azon a hlten összes vizsgálatot megcsináltatta, és köv héten hétfőn már műtötték is...megy ez gyorsan :-) csak ilyenkor "szezonja" van a mandula mutetnek, lehet nagyobb a varolista...de szerintem ezt megértik majd a munkahelyeden , ennyi emberség mindenkiben kell,h legyen :DD

törölt tag

Gyerekkoromban vették ki a mandulám, szuri kurvanagy tűvel, amire csillagokat hányt a szemem, aztán hirtelen elzsibbadt még a fülem hegye is.. :D

Majd valami olló szerű izével benyúl a doki.. egy nagy reccs ami kb. az agyam közepéig hatolt és már köptem is a vért a szemetesbe magam mellé félrehajolva.

Aztán jött a másik olló szerű izé, annak a vége mintha hajlott volna kicsit, újabb reccs-ek, ez szarabb volt, megint köptem, úsztam a vérben.

Másnap fagyi, este töltöttkáposzta nagyitól.

Sztem 6 éves voltam, vagy valahogy így.

• cicaari

csendes tag

Sziasztok!

Én most kezdtem egy új munkahelyen három hete.
    Pénteken kaptam a remek hírt miszerint ki kell venni a garatmanduláimat. :W
    Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi idő mire a kivizsgálások megkezdésétől a műtétig ér az ember?
    Mert szeretnék hamar túllenni rajta.
    De viszont ott motoszkál az is, hogy jól kezdem a melót, két hét táppénzzel. :F
    Szóval, elég gázos.
    A műtéttől talán már nem félek annyira, sokat olvstam utána.
    Köszi előre is a válaszokat!

• Cyrin

addikt

válasz csajszi28 #1856 üzenetére

jövő héten megtudod, hogy ez volt-e az, vagy csak az előszele...(különösen mert még fülfájást nem említettél)

• csajszi28

csendes tag

válasz Cyrin #1855 üzenetére

Köszönöm a válaszokat:-) ez a szúró, fojtó, hasító érzés jelezné azt,h pereg a lepedék? nemmm bírom már, nagyon elfáradtam a fájdalomban...soha soha soha többet nem csinálnám előről :W

• csajszi28

csendes tag

válasz Cyrin #1853 üzenetére

és meddig tart a buli? :Y elfáradtam, kiszállnék : :DD fokozatosan válik le egyébként, vagy egyszerre, egyben lepereg?

• Cyrin

addikt

válasz csajszi28 #1852 üzenetére

hát ha hétfőn vették ki, akkor pont olyan érzés, mint amit érzel, most kezdődik a buli...

• csajszi28

csendes tag

válasz Atapi #1851 üzenetére

Sziasztok!

Nekem is ezen a hétfőn vették ki a mandulámat....segítsetek kérlek, hogy milyen érzés, amikor leválik a seb/ lepedek? azt én érezni fogom vhogy?(persze,ha nem jár utóvérzéssel :DDD ) Már nagyon szenvedek, brutális fájdalom :O a műtéttől féltem, de 6x végig csinálnám azt a macerát, mint még egyszer ezt a kínzó fájdalmat :O

• Atapi

senior tag

válasz mokus84 #1850 üzenetére

szerintem a háziorvosod lesz (legalábbis kellene, hogy legyen) annyira tájékozott, hogy maga döntsön a kérdésben.
    műtét után kb két hét a lábadozási idő, ami alatt szigorú pihenés van előírva az esetleges bevérzés elkerülésére, szóval gondolom a betegszabadság is legalább ennyi ideig kellene, hogy tartson. komplikációktól függően esetleg tovább. a műtő orvos biztosan visszarendelt kontrollra, legalább addig írasd ki magad, ameddig hozzá visszamész. neki kellene a kontroll során megvizsgálnia és értékelnie az állapotodat.

• mokus84

csendes tag

Sziasztok!
    Abban kérném a segítségeteket, hogy hétfőn műtöttek torokmandulával, tegnap azaz már kedden hazaengedtek. Meddig kell kb. kiírassam magam a háziorvosommal, hogy megtudjak gyógyulni és mehessek vissza dolgozni?
    Köszi

• csabyka666

veterán

válasz jb3 #1848 üzenetére

@ jb3: Köszönöm én is, és szerintem a többiek is, hogy megosztottad velünk az "élményeket". Itt nincsenek tabuk, a többség szerintem (sajnos) tudja, miről van szó.

Pár dolgot hozzáfűznék. Én is voltam háziorvosnál, majd fül-orr-gégészeten. Szerencsémre a háziorvos, és a fül-orr-gégész is átlátta a problémát, nem vezettek félre, nem találgattak. Mindketten ugyanazt mondták, miszerint: ez a detritus a mandula természetes működése során mindenkinél, ismétlem, mindenkinél jelen van. A különbség csak az, hogy a termelődés normál esetben annyira minimális, hogy a nyál, étel, ital lemossa, és gyakorlatilag a gyomorban megsemmisül. Nem kóros, a mandula kivétele nem indokolt, de ez is felmerülhet.
    Vannak olyan esetek, lásd "jb3" kolléga, vagy én, vagy sokan mások, akiknél ez nem ilyen egyszerű, és a detritus felhalmozódik, a már említett kellemetlenségeket produkálva.
    Öblögetéseken túlvagyok. Igazából haszontalan, mert oda nem jut el a folyadék, ahova kéne. Esetemben nem a mandulán van a detritus, hanem a mandula feletti résekben akad meg.

A mandulám emlékeim szerint soha sem volt begyulladva. Egyelőre nem szántam el magam a műtétre. Ennek oka, hogy viszonylag hamar ki tudom szűrni, ha nagyobb mennyiségű detritus halmozódott fel a mandulámon. Ezt úgy csinálom - ahogy elvileg nem is lehetne - be tudom szívni az orromon azt a levegőt, amit a számon ugyanakkor kifújok. Így érzem, ha valami nincs rendben. Ilyenkor jön a jólbevált "spatula és zseblámpa" kombináció. Fürdőbe be, tükör előtt elkezdek grimaszolni. (Legjobb módszer a detritus megtekintésére az "öööeeeeeeeee" magánhangzók erőteljes kimondása.) Ezután mély levegővétel, és a mandula felső része előtti bőrt rányomom a mandulára. Ha minden jól megy, 3-4 ilyen próbálkozás, és kiugrik a detritus. Ez nem fáj, bár kicsit szokni kell, hogy a saját torkodban nyúlkálsz, és persze mindezt tükörből kell csinálni...

Szóval egyelőre marad ez az állapot. Kíváncsi vagyok, nálam mennyi idő alatt termelődik újra. Ha hetente ki kell nyomkodnom, akkor azt simán bevállalom. Pár perc az egész, és megint minden a régi.

Azt hallottam, hogy a diófalevél-tea segíthet a mandulának. Kipróbálom, veszteni nem vesztek vele.

jb3: kitartás a lábadozáshoz! Úgy tudom, az első 2 hét a kellemetlen, bár ezeket nyilván te is elolvastad már.

• jb3

csendes tag

válasz csabyka666 #1844 üzenetére

@csabyka666: szia, mutet utan 3. napon olvasgatom unalmamban ezt a topicot es a kerdesedben magamra ismertem, ugyhogy szolidaritasbol mindenkepp fontosnak tartottam, hogy gyorsan valaszoljak.

nekem nem szokott bajom lenni a mandulammal, megis 2011. feb. korul begyulladt. a gyogyulas utan viszont visszamaradt egy kellemetlen tünet, amit te is írtál, a detritus. ugy kezdodott, hogy brutal szajszagom kezdett lenni, soha előtte még ilyen nem volt. jártam emiatt háziorvosnál, fogorvosnál, fül-orr-gégésznél, de nem igazán értették miről beszélek. magyaráztam a detritus tünetét a magam szavaival (hogy fehér genny van a mandulámban, de csak akkor látszik ki, ha épp öklendek tátott szájjal és zseblámpával a tükör előtt / már elnézést, hogy ilyeneket írok.) képzeljétek el, volt olyan háziorvos (VIII. ker. ügyeleten) aki azt mondta, hogy ez lehetetlen, mert akkor 40 fokos lázam lenne és fetrengenék. mondtam, hogy hát lázam nincs, de ez van. két fül-orr-gégésznek is magyaráztam (Auróra u. rendelőintézetben) akik közül az egyik folyton váladékmintát vett és rá egy hétre jött a negatív lelet (2-szer játszottuk el), a másik meg egy sokadik öblögetőt javasolt és azt mondta nem tud mit tenni. (ekkor már a kül. orvosok javaslatára öblögettem Tantum Verdével, Phlogosollal, a fogorvos javaslatára Listerine-nel..)

az öblögetést meguntam, mivel a detritust nem öblíti ki, sőt szerintem oda sem ér gargalizáláskor nekem. pálcikával szabadítottam meg magam újra és újra a detritustól és nagyon szenvedtem. képzelhetitek milyen volt úgy élnem, hogy tudtam, ha megszólalok akkor 1 méteres körzetben mindenki érzi, ha csukva van a szám, akkor csak közelről érződik valami.. :(

júliusban kiköltöztünk a XVIII. kerületbe. itt újra szerencsét próbáltam. a f.o.g. orvosnak elmondtam mi a probléma és érdekes módon egyből értette. azt mondta ez mandulagyulladás után előfordul és semmi nem segít rajta. vagy egyek pizzát, ami lesodorhatja mechanikailag, vagy mandulaműtét. végre kimondta azt, amit a netes fórumok alapján már sejtettem! ezidáig egyetlen f.o.g. szakorvos nem ajánlotta fel ezt az opciót!

megkaptam egyből egy kórházi orvos telefonszámát, felhívtam, ő is megnézett és egyértelműen mondta, hogy ezen a kivétel tud segíteni. sínre kerültek a dolgok, most már túl is vagyok rajta 3 nappal. a szájszagom még rémes, de ez már a műtét következménye és tudom, hogy a gyógyulás után el fog múlni.. :)

szóval csabyka666, ha detritussal van bajod, akkor azon szerintem csak a kivétel fog segíteni. macerás, fáj, stb, de én úgy döntöttem megéri. keress orvost, aki ezt megerősíti és vetesd ki a manduládat. nekem februártól szeptember végéig magától nem múlt el a detritus. persze voltak hullámzások, néha már heteikig azt reméltem, hogy megszűnt, de aztán újra jött, sőt akkor már mindkét oldalon.

egy kérdésem volna azokhoz, akiknek kivették a manduláját: az a két marha nagy lyuk, ami a helyükön tátong nekem akkora, mint két fél dió legalább. ezek valahogy begyógyulnak / feltöltődnek? nekem most belekerült valami kajamaradék és nagyon bosszant, de nem merem nagyon piszkálni. hogyan múlt el nektek ez a lyuk?

• korona121

csendes tag

Sziasztok!

Az én mandulámat idén áprilisban vették ki altatásban. Nagyon örültem annak, hogy végre találtam valami gócot, mert már nagyon rosszul éreztem magam a tüneteim miatt, amik az alábbiak voltak:
    Hajhullás, borzalmas szájszag (nem lehetett úgy megmosni a fogaimat, hogy akár fél órára is érezhettem volna a fogkrém illatát) izületi fájdalom, ingerlékenység, feszültség, alvatlanság, folyamatos torokgyulladás (tavasztól-tavaszig, függetlenül attól, hogy 40 fok van). haspuffadás.
    Ami leginkább zavart a hajhullás és szájszag.
    A dokik megmondták, hogy műtét után fél évvel elvileg minden regenerálódik, valamennyire visszáll az egyensúly.
    természetesen műtét előttig szedtem C, E-vitamint, hajhullásra vitamint, bélflóra erősítőt, Calciumot, Magnéziumot. Naponta legalább 9 kapszulát nyomattam le, hogy valamennyire egyensúlyozzam a gyulladást műtétig.
    Lassan lejár a félév és sajnos csak hittem, hogy meggyógyultam.
    A panaszaim sajnos semmit sem csökkentek, minden napra beveszem a kis vitamin mennyiségemet, de továbbra is megmaradt még így is az összes bajom.
    Mivel közben súlyproblémám is lett (Nagyon sok evés mellett szinte nem tudom megtartani a súlyomat, most 38 évesen 2 gyermek szülése után 44,6 kg vagyok)
    Ez már így nem maradhatott. Új körzeti orvos váltottam, aki gasztoenteorológus. Nagyon nagy segítésem lett. Most kezdtük el a tejes vérvizsgálatot, góckutatást, vérsüllyedés, stb. mert valami nem stimmel még mindig.
    Sajnos tegnapra már alig bírtam nyelni, ezért újból felkerestem és addig, amíg nincsenek meg az eredmények elkezdett kezelni refluxxal.
    Nem akartam hinni a fülemnek, hiszen- mondta a dr-nő, a túlsavasodás okoz hajhullást, bűzös lehelletet, hátközepi fájdalmat, sőt nagyon kell vigyázni, mert akár csontritkuláshoz is vezethet.
    Amióta felírt nekem gyógyszereket, azóta javult a közérzetem, megszünt a hátfájásom, hasfájásom. a doki szerint a bűzös lehellet is hamarosan megszűnik.
    Sajnos újabb vizsgálatokra kell még mennem, többek között gyomortükrözésre, ami megmutatja, miért alakult ez ki és jönnek elvileg a válaszok, valamit az már biztos, hogy életem végéig szednem kell valamilyen savlekötőt.
    De mindez egyáltalán nem érdekel, ha megvan a probléma nevezne, eltünnek az örökös kellemetlen szájszag, fáradtság, stb.
    ha valaki ráismer a panaszaira, ne elégedjen meg avval, hogy azért hullik a hajam, mert öregszem, mert ez így nem igaz, valami van mögötte,

remélem, a panaszom leírásával sok embernek tudtam segíteni!

Egyébként a kislányomat jövő héten szerdán műtik orr és torok mandulával a Szt Imre Kh-ban Bp-en. Kicsit parázok tőle, de túl kell lenni rajta, mert szegénykémnek szintén hullik a haja és nagyon fáj a hasa, folyik a torkán a genny.
    Mindenkinek javulást és kitartást kívánok!

• csabyka666

veterán

válasz nat #1845 üzenetére

Értem, hogy fájdalmas a műtét, azt is értem, hogy a mandulának feladata van, de el kell gondolkodnom, hogy mi éri meg jobban. Együtt élni azzal, hogy állandóan nagy mennyiségű, bűzös detrituszt termel a mandulám, vagy keresek valamiféle megoldást a problémára...

Azért írtam a topicba, hogy tapasztalatokat/ötleteket halljak a problémámmal kapcsolatban.

Ne fogjátok vissza magatokat!

• nat

senior tag

válasz csabyka666 #1844 üzenetére

A mandulaműtét nagyon fájdalmas,és legalább két hétig tartó folyamat.Ezért ha csak ez a bajod ne műtesd meg magad.Egyébként a mandula ha jól működik akkor hasznos a szervezetnek.Nem véletlenül nőt oda,ahol a helye van.
    Abban hogy milyen ez a detritusz nem tudok segíteni,mert ilyennel még nem találkoztam.

• csabyka666

veterán

Üdv mindenkinek!

Elsírom a bajom én is, hátha valakinek hasonló problémája van, így esetleg tud nekem segíteni.

Magamról annyit, hogy 23 éves srác vagyok, a manduláim (orr és garat) - még - megvannak. Jelen írásomban a garatmanduláimról szeretnék beszélni.
    Eddigi életem során abszolút nem volt rájuk panasz, tették a dolgukat rendesen.
    Körülbelül egy hónapja arra lettem figyelmes, mintha valami a torkomon akadt volna. Kis idő múlva fel sikerült köhögnöm egy borsószem nagyságú barna "valamit", amivel nem igazán foglalkoztam - úgy gondoltam, hogy ételmaradék.
    Azóta többször is előfordult velem hasonló, így hát elkezdtem olvasgatni a neten, és arra jutottam, hogy a felköhögött "valami" nem más, mint az úgynevezett detritusz, amit a mandula a természetes működése során termel. Ez nem betegség, nem is kóros.

A gondom csupán az, hogy ez a detritus egy bomlástermék (nyál, étel, elhalt hámsejtek egyvelege), ezáltal meglehetősen kellemetlen szaga van. Próbáltam kézzel eltávolítani, ez valamikor sikerül is, de újratermelődik, ezáltal nem látom sok értelmét piszkálni...
    Engem különösképpen' zavar, mert soha az életben nem volt kellemetlen szájszagom, egyetlen lyukas, egyetlen tömött fogam sincs, és mindig adtam a higiéniára.

Kérdésem az lenne, hogy találkozott-e valaki közületek ezzel a problémával, és ha igen, miként oldódott meg?
    Voltam fül-orr-gégészeten, ahol azt mondta a doktornő, hogy amennyiben nincs más panaszom, úgy ő nem javasolja a mandula eltávolítását, de ez az egyetlen dolog, ami megoldást adhat erre a problémára.
    Javasolták, hogy öblögessek, de teljesen felesleges, mert a manduláimból nem szedi ki a detrituszt, hiába öblögetek napi 5-6 alkalommal.

Elképzelhető, hogy amilyen rövid időn belül elkezdett rendetlenkedni a mandulám, olyan gyorsan meg is szűnik ez a folyamat?

Minden segítséget köszönök előre is!

• kata1024

csendes tag

Sziasztok!
    Engem 11-én csütörtökön reggel műtöttek érzéstelenítéssel. Előtte kaptam egy szurit, de nekem nem igazán hatott, egész végig ökülődtem, nagyon rossz volt. Éreztem azt is, hogy mit csinál, bár csak az egyik oldalon. Aznap nem lehetett enni semmit, de én nem is voltam éhes, csak inni kellett, 2,5 litert összesen. Másnap reggel ettem kenyérbelet, és hazajöhettem. Én aznap és másnap ettem pürés ételt (krumpli és sárgarépa pürésítve), valamint pudingokat. Aztán úgy éreztem, hogy mehet más is, így műtét utáni 2. nap este ettem kenyérbelet margarinnal. A 4. napig nem nagyon kellett fájdalomcsillapító, napi 1 bőven elég volt. nekem a 4. nap volt a rossz, akkor kezdett rámenni a fülemre a fájdalom. Ezután kezdtem a Cataflam V-t szedni. Félve a mellékhatásoktól, betartottam a napi 3 db-ot, 6 óráig egészen jól bírtam, a maradék 2-t pedig elviseltem. ma voltam kontrollon, ez a 8. nap, ma is kellett még gyógyszer, de már nem olyan vészes. Kontrollon azt mondták, hogy minden rendben. Sajnos nem az az orvos volt, aki műtött.
    Aki előtte áll: a műtéttől én jobban féltem, mint az azutáni fájdalomtól, és sajnos be is igazolódott, hogy az a 30 perc nekem borzalmas volt. De ha túl van rajta az ember, akkor mindent elvisel.
    Néhány tanács: :-)
    Mindenki írja az ivást, ami számomra elképzelhetetlen volt, 2,5-3 liter? És tényleg megy, az ember meg tudja inni :-)
    Éjjel érdemes felhúzni az órát, én 2-4-6ra is felhúztam, hogy igyak, mert ha kiszárad a seb, akkor kellemetlen
    Evés: túl durva ételt szerintem nem érdemes enni, mindenki tapasztalja ki, hogy neki mi a jó. Nekem a margarinos és májkrémes kenyér, valamint a főtt tojás összetörve vált be. ezenkívül a pogácsa, amit lehet eszegetni napközben.
    A vizes ruha tényleg nagyon sokat használ, és a fekvés is! Rá kell szánni ezt az 1/1,5 hetet, és akkor nem lesz gond vérzésekkel, meg hasonlókkal. Érdemes néhány dvd-t beszerezni :-)
    Remélem, hogy most már nekem is jobb lesz, és nem lesz más semmi baj :-)
    Mindenkinek kitartást! Ha kell, akkor minél hamarabb érdemes túl lenni rajt!

• tigiri81

csendes tag

Ma egy hetes a bibi a torkomban, ahogyan a 3 éves kisfiam nevezi. A kakaós palacsinta őrülten marta, de megérte :DD Kamillateával tunkolgattam minden falatot, de mint mondottam megérte. Basszus engem úgy kiéheztettek abban a kórházban, hogy az embertelen. Nem is értem,hogy lehet, hogy az egyikben erőltetik, hogy enni kell, a másikban meg az evés számít a legnagyobb bűnnek,amit elkövethetsz a gyógyulásod ellen. Augusztus 20-án 12 napos lesz a sebem. Vajon elmehetek a családdal az ünnepségre??? :F 12 naposan még bevérezhet?Vigyázni úgysem tudok ott magamra, a kisfiam után muszáj lenne szaladgálni, lehajolni hozzá, napon lenni, stb. szóval ott nem tudom elkerülni azokat a dolgokat, amiktől eltiltottak. :( Hát ezt most kénytelen leszek kihagyni szerintem. Na de majd bepótolom. A barátaim továbbra is házipálinkával oldanák meg a helyzetet, na abba biztosan berosálnék....még.Már elég napi 3 cataflam is, úgyhogy azért mégiscsak javulgatok valamit. :K Aki esetleg most kezdi az egészet, annak kitartást!!!

Új hozzászólás Aktív témák