Hirdetés

Aktív témák

• Intruder2k5

MODERÁTOR

PXE Boot szerver Padavan firmware-el

Nem egy napi használatú dolog, de adódhat, hogy valami okból egy gép nem indítható másképpen. A saját laptopomban nem régen cseréltem SSD-t, amikor is a régi meghajtót kivettem, az új üreset betettem a helyére, majd ezután kiderült, hogy az előkészített pendrive-ra felírt rescue rendszer valami okból nem indul, és éppen másik gép sem volt kéznél, amivel újra lehetett volna írni a pendrive-ot. Persze nyilván megoldódott a helyzet, de akkor jól jött volna egy ilyen hálózati boot-olási lehetőség, néhány hasznos tool-al. Korábban Tomato rendszer alatt volt ilyenem, de Padavan alatt eddig nem üzemeltem be, hát most megcsináltam.

A dolog nem bonyolult, először is töltsd le az alábbi file-t, amiben megtalálod a hozzávalókat.

Letöltés: tftpboot.zip

Az általam fordított firmware-ekbe van egy erre előkészített könyvtár, a /tftpboot. Akinek ilyen nincs, használhat tetszőleges másikat is, ezzel kapcsolatban semmilyen megkötés nincs. Szóval a letöltött file tartalmát csomagoljuk ki valahova az USB-re kötött háttértárra, majd azt a mappát bind-eljük a /tftpboot mappába.

mount -o bind /media/DATA/tftpboot /tftpboot

Hogy ez a parancs ezentúl minden router indítás után is lefusson, írjuk be ugyanezt az Advanced Settings -> Customization -> Scripts oldalon, a Run After Router Started dobozba is. Ezután egy dolog van még hátra, az Advanced Settings -> LAN -> DHCP Server oldalon, a Custom Configuration File "dnsmasq.conf" dobozba írjuk be ezt.

enable-tftp
    tftp-root=/tftpboot
    dhcp-boot=pxelinux.0

Mentés után már él is a boot szerver, egy arra alkalmas klienssel akár ki is lehet próbálni. A /tftpboot/pxelinux.cfg file szerkesztésével hozzáadhatók a listához további opciók is.

Sok sikert hozzá! :)

Aktív témák