- A nagy Triple Channel Tesz: Hogyan lett egy hibás 24GB-os Kitből 1 "Tökéletes"
- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: MárkaLánc
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- lezso6: Szekunder szarkazmus
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Hosszú próbálgatások után, LinuxMint lett a befutó (22.1) a Windows 11 helyett
Azonban,szeretnék ötleteket kérni a Windows-os programok alternatívájára Linuxhoz , lehetőleg magyar nyelvűeket..
- IrfanView - képszerkesztő
-TotalCommander
-Youtube/videós oldalakról letöltő (Allavsoft-ot használtam eddig)
- FTP kliens a NAS-hoz , eddig Filezilla volt
-TeamViewer
-Free Download Manager letöltő-vezérlő
- Google Drive kliens
- OneDrive kliens
- HD Sentinel
Hirtelen ennyi..Jó lenne tudni, hogy melyik edition lett a nyerő. A Desktop Environment-ben különböznek (Cinnamon, Xfce, MATE). De úgy általában:
- IrfanView (ez nem egy kép szerkesztő, csak nézegető/manipuláló). Alternatívája függhet a DE-től is, de van egy pár alternatíva
- Total Commander -> Double commander
- Allavsoft -> yt-dlp (parancssoros)
- FTP kliens: ott a parancssoros ftp, de Double commanderrel is tudsz FTP-zni, illetve van Filezilla is
- TeamViewer: van linuxra is
- Free Download Manager: nem ismerem, de van linuxra is
- Google Drive: alternatívák
- OneDrive: az előző wiki oldalon ahhoz is találsz alternatívát
- HD Sentinel van linuxra is (GUI is butább kinézettel/funkcionalitással) -
vargalex
félisten
Ó Ó Ó móst szóhóz aligijútók őrőmőmben úgrálók őrőmőmben és nagyón nagyón is őrűlők is mert móst éppen síkerrel,meg is meg is találhattam a csómagót a dongle-hez.
Az aur-t most fríssíthették is szerintem ez pár perce tőrténhetett, mielőtt beszélgettem is veled a dongle-ről,tehát itt és mindenkinek is elérhetővé is tették is ezzel azt gondolom biztósan is nagyon nagyon is sókat is tesztelték is ezt a driver-t,hogy bekerűlhessen az aur nagyon nagy tárólójába.A kettő csómagnak a neveit itt kűldőm neked és mindenlinek is akitet is érdekelhet és segítségképpen: rtl8761b-firmware 162105963-1 rtl8761usb-dkms , és ezek a csómagok elérhetőek mától kezdődően.
Azt túdóm móst is erre móndanni nagy az őrőmőm és ezt az esemémnyt is mert a fejlesztőknek és a tesztereiknek csak nekik is köszönhetem is azt is hogy van móst már mától a dondle driver támógatása és őrőmmel is használhatóm,most fógóm majd telepiteni a gépemre.
A telepités simán gőrdűlékenyen elindult és éppen fut és mosk késziti a dkms a csómagot és itt mútatóm is meg az első részletét.
Telepítés rtl8761usb-dkms...
==> Csomag készítése: rtl8761usb-dkms 20200610-3 (2025. máj. 26., hétfő, 14:29:25 CEST)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> Források letöltése...A tényleges vége az elkészűlt driver csómagjának a kímenetét most mútatóm éppen a gépemre telepűlt,minden híbanélkűl.
dracut[I]: *** Generating early-microcode cpio image ***
dracut[I]: *** Constructing AuthenticAMD.bin ***
dracut[I]: *** Store current command line parameters ***
dracut[I]: *** Stripping files ***
dracut[I]: *** Stripping files done ***
dracut[I]: *** Creating image file '/boot/initramfs-linux-fallback.img' ***
dracut[I]: *** Creating initramfs image file '/boot/initramfs-linux-fallback.img' done ***
A tranzakció sikeresen végrehajtódott.Hát mós meg is kőszőnőm a segítségeteket: #1097 cigam #1090 Pikari
Most megyek és megnézem a dongle-t,hogyan is műkődik,ha valakit érdekelne kűldjőn egy űzit és a lehető leghamarabban bíztósan túdók válaszólni,ha lenne kérdésetek.
Nem tudom, hogy te hol nézted, de az rtl8761b-firmware csomag 2024.07.30-tól, az rtl8761usb-dkms csomag pedig 2021.03.26-tól érhető el. Előbbi azóta nem is frissült, utóbbi utoljára 2023.07.17-én...
-
vargalex
félisten
Bocsánat, most néztem, hogy a került bele egy felesleges szóköz. Helyesen:
convert *.jpg -quality 100 output.pdfTermészetesen a quaility nyugodtan levehető 100-ról kisebbre is (így kisebb lesz a kimeneti pdf). Attól függ, hogy mi a cél.
-
vargalex
félisten
Az imagemagick egy parancssoros programcsomag, tehát GUI-s ikont nem fogsz találni. Konkrétan imagemagick parancs nincs is.
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
PDF kitöltése.
Adott egy pdf dokumentum amin szeretném a megfelelő adatokat beírni.
Mikor megnyitom és az adott területre klikkelek be is tudom írni a szöveget de mihelyst elkattintok máshova a szöveg "láthatatlanná" válik.
Windows alatt semmi gond nincs. Ott a PDF24 creatorral vagy a adobe programmal is tökéletesen működik a dolog.Linux Mint 21.1 Cinnamon
Próbáltam: okular, libreoffice draw, dokumentum megjelenítő.
Amenyiben böngészőben nyitom meg (firefox) ott meg eltotan tölti ki a sort
Tudnátok megfelelő programot ajánlani hozzá?Nálam Chrome alatt jól jelenik meg és ki is tudom tölteni. Viszont, ha ez egy xdp-ből (Lifecycle Designer-el készített) generált pdf, akkor az adobe reader-en tud biztosan jól megjelenni, hiszen lehetnek mögötte scriptek, amiket a többi megjelenítő nem fog futtatni sajnos.
-
vargalex
félisten
Kb 2014 óta vagyok el én is Win nélkül, olyan, mint anno a WU2 sampon, az állítólag mindenre is jó volt, de túlhaladott rajta az idő vasfoga.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy ha jelen problémám nem is oldódott meg, a két feliratrészt össze tudtam fűzni a Gaupol segítségével. Magyar nyelvű és benne van tárolóban is(1.7-1 focal). Eszközök/Fájl hozzáfűzése és már össze is van rakva a két feliratrész.
# feliratok szerkesztése, srt
Nem használok ilyet, így csak rákerestem arch linux alatt. Van néhány lehetőség:
[gavarga@gavarga-5500 Letöltések]$ pikaur -Ss subtitle editSearching... [####]community/aegisub 3.2.2-44A general-purpose subtitle editor with ASS/SSA supportcommunity/gaupol 1.9-1Editor for text-based subtitlescommunity/gnome-subtitles 1.6-2Video subtitle editor for GNOMEcommunity/subtitleeditor 0.54.0-5A GTK+3 tool to edit subtitles for GNU/Linux/*BSDaur/subtitleedit 3.6.0-1 (19, 2.08)A subtitle editoraur/subtitlecomposer 0.7.0-5 (24, 0.45)A KDE subtitle editoraur/aegisub-git 3.2.2.r407.6f546951b-1 (25, 0.00)A general-purpose subtitle editor with ASS/SSA supportaur/subtitleeditor-git 0.54.0.r12.g3a66a9a-1 (5, 0.00)GTK+3 tool to create and edit subtitles.aur/aegisub-dependency-control 0.6.3-4 [outofdate: 2020/09/13] (3, 0.00)Package manager for scripts for the Aegisub subtitle editoraur/subtitlecomposer-git 0.7.0.203.431e63c2-1 (3, 0.00)A KDE subtitle editor (git version)aur/gaupol-git 20180218.2292-1 (2, 0.21)An editor for text-based subtitles (devel tree)aur/aegisub-ttools-meson-git 3.2.2.r521.417ba4ff2-1 (2, 0.03)A general-purpose subtitle editor with ASS/SSA support (TypesettingTools fork)aur/subedit 1.2.2-1 (2, 0.00)Subtitle editor written in bashaur/python-pysubs2 0.2.4-1 [outofdate: 2020/11/26] (1, 0.44)A Python library for editing subtitle filesaur/jubler 6.0.2-2 [outofdate: 2020/04/27] (1, 0.00)Subtitle editor running on Javaaur/aegisub-wangqr-git 3.3.2.r6.8e4ca0dd9-1 (0, 0.00)A general-purpose subtitle editor with ASS/SSA support (wangqr fork)aur/jubler-beta 6.0-1 (0, 0.00)Subtitle editor running on Javaaur/sub-edit-git 20180428-1 (0, 0.00)A very simple tool for synchronizing the subtitles of a movie while watching it -
vargalex
félisten
Nem, még mindig nem érted. A transgui épp úgy RPC-n keresztül csatlakozik. Hiába nem böngésző, hanem natív, akkor sem kell SSH hozzá. De abban igazad van, hogy a parancssor androidos szutykokon nem megoldás. Bár fel lehet azokra is tenni terminálemulátort, de tapicskaképernyőn benyomkodni a CLI parancsokat tényleg fejfájás a köbön, ráadásul a transgui-nak nem is biztosan lesz natív androidos változata.
Az a baj, hogy a WebUI minden torrentkliensben rettenet buta, nem csak a Transmissionben, de még a nálánál amúgy többet tudó qBittorrentben és uTorrentben is. Épp csak arra valók, hogy hozzá tudj adni default beállításokon új torrentet, meg törölni és kivenni tudjad őket. Ennél többre nem szánják őket, hogy mindenféle prioritást, sortartást, limitet, black listet, tököm tudja mit állítgassál, arra a natív klienst ajánlják.
Van alternatív webes felület is a transmissionhoz...
-
vargalex
félisten
Én anno routeren rTorrentet, majd Transmission-t használtam. A mini szerverre váltáskor szintén Transmission-t, majd vissza rTorrent-re. Végül néhány éve kikötöttem a qBittorrent-nél.
Egyébként gondolom a BiglyBT szintén java alapú, hiszen függősége a java-runtime.
-
vargalex
félisten
Wi-Fi elemző progik keresnék Linuxra. Olyasmit, mint a LinSSID, de nekem nem csak az kéne, hogy milyen SSID-k, hány GHz-en adnak, hanem leginkább a jelerősséget, elveszett csomagokat akarom mérni Wi-Fi kapcsolat ideje alatt. Elveszett csomagokon rádiós fizikai csomagokat értek, nem TCP/IP csomagokat. Látni akarom, hogy hol gyengül a kapcsolat, melyik ponton hány csomag veszik el.
De ha valaki Windowsra tud ilyet, az is jöhet, írjon privátot, vagy tegye OFF-ba.
Egyelőre az iw dev wlp3s0 station dump paranccsal nézem, ez írja is a jelerősséget, de jó lenne, ha valami olyan progit tudnátok, ami apróbb fokozatokban tudja mutatni, minél több infót.
Szia!
Milyen "fokozatokra" gondolsz? Bármilyen GUI-t találnál, valószínűleg az iw kimenetből táplálkozna.
-
vargalex
félisten
Dave™
Szia
Az Okulart ismerem, és használtam is mikor megtérítettél Manjaro-ra
Viszont most már nem akarom használni, mert Openbox alatt vagyok, épp ezrt kerülöm a KDE és Gnome programokat (kivéve 1-2-őt). Ennek oka, hogy belassítják a rendszert, és pl az Okular felrakás nálam 63db függőséget pakolna fel. Akkor inkább Chromium-hoz rendelem a pdf megnyitását 
BoB, Frawly
Úgy érzem félrefogalmaztam. Én igazból nem pdf-et akarok szerkeszteni, hanem hogy ha van doksim (akár rtf, akár doc stb), azt el tudjam menteni pdf-ként is (pont mint MS Word alatt is). Magát a már elmentett pdf-et nem akarom utólagosan szerkesztenem. Legalábbs nagyon ritkán, de arra van online szerkesztők. Archwikit természetesen néztem. Ha gondom van elsőnek mindig ott nézek szét. Nekem mindössze annyi bajom van a Libreoffice-al, hogy a pdf "nézőkéje" borzalmasan xar. 2019-ben kifejezetten cikinek érzem. És számomra az nem kifogás, hogy nem annak tervezték stb. Egy Office csomag legyen képes rá. Főleg ha egy mobilos androidos filekezelő is képes ilyen alapvető funkcióra.
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik).De pdf "nézőnek" miért egy office csomagot akarsz használni? Soha nem próbáltam anno, de Win-en pl. az MS Office helyesen megjeleníti (ha egyáltalán)? Ezekre cél alkalmazást kell használni. Androidon sem nyitja meg bármilyen egyszerű filekezelő...
-
vargalex
félisten
De, erről pont, hogy az alkalmazás fejlesztője tehet, főleg, ha zárt forráskodú progikról van szó. Kötelessége lenne a binárist karban tartani, mindig frisset fordítani belőle, hogy az emberek friss disztrókon is használni tudják. Ezért nem éri meg zárt forráskodú progit, drivert használni, nem tudsz tőlük semmit frissíteni, mert minden modernebb csomaggal összeakadnak, bugok, anomáliák, fagyások jöhetnek elő, gyakran még telepíteni sem lehet őket.
Ő adhatja a architechtúra szerinti binárist, azt csomagba tenni már nem feltétlenül az ő dolga minden distro-hoz.
-
vargalex
félisten
igen, ez így is van, de pont ez az egyik baja is egyben, mert a közösség jóindulatán, idején, akaratán múlik, hogy egy-egy programmal mennyire, milyen gyorsan, illetve egyaltalán foglalkoznak-e. egy ritkábban használt program esetén legjobban igaz ez, és akkor ott állsz, hogy telepítenéd, de sehol semmi több hónapig, vagy tovább, miközben honlapról meg tölthető más linuxoxra.
Pont ezt írtad le Ubuntu esetén a Viberrel kapcsolatban...
"itt pont erről volt szó, nem az összes linuxra készítették el, hanem Ubuntura, amin viszont már a telepítés sem sikerült az előző verziónál, mert régi függőség volt benne, ami már nincs. és közben nem is javítják, meg lehet várni a következő kiadást, ami aztán remélhetőleg jó lesz. "
Szerintem arról megint csak nem az alkalmazás készítője tehet, hogy frissült az Ubuntu az ő kiadásuk óta. Írták, hogy követik az Ubuntu verziókat?
"igen, ez így is van, de pont ez az egyik baja is egyben, mert a közösség jóindulatán, idején, akaratán múlik, hogy egy-egy programmal mennyire, milyen gyorsan, illetve egyaltalán foglalkoznak-e. egy ritkábban használt program esetén legjobban igaz ez, és akkor ott állsz, hogy telepítenéd, de sehol semmi több hónapig, vagy tovább, miközben honlapról meg tölthető más linuxoxra."
Olyan, hogy hónapokig ott várok, velem még soha nem fordult elő. Olyan, hogy éppen nem fordult le és én nyúltam bele a PKGBUILD-ba, az már igen, de nyilván ez nem várható el mindenkitől. Mondjuk ennél az Ubuntu által alkalmazott "megoldás" sokkal rosszabb:
"Az ubuntu szokftverközpontban meg benne volt, amíg működött, aztán kivették, amikor már nem. Azért meg csak ne tartsanak benne egy régi elavult függőséget, mert egy alkalmazás még ott tart."
Holott nyugodtan javíthatták volna ők a függőségeket, ha már saját tárolóba tették, ehelyett egyszerűen dobták... -
vargalex
félisten
Miért, szerinted egy alkalmazás készítőinek kellene az összes distro-ra elkészíteni a csomagot? Persze, ha valamelyikre elkészítik, annak illene jónak lennie...
Ugyanakkor a distro készítőinek kellene a saját tárolóikba beemelni és a tökéletes működésről gondoskodniuk (és itt a függőségek kezelésére is gondolok). -
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
Próbáld rendszergazdaként megnyitni, pl. sudo nano ~/.ssh/config vagy ahol van ez a fájl a rendszeren. Ezeket a sorokat mindenképp be kéne szerkeszteni, hogy az SSH keyt be tudd neki adagolni. Onnan már a Krusader is tudni fog kapcsolódni.
Alternatív megoldásként a szerveren az SSH konfigban is ki lehet kapcsolni, hogy ne kelljen külön SSH key, hanem elég legyen felhasználó név és jelszó bejelentkezéshez, igaz ez biztonságilag kockázatosabb.
LEDE (és OpenWrt) alatt a felhasználó név+jelszó authentikáció alapból engedélyezett. Szerintem a kolléga az SSH server fingerprtint-re gondol, amit ugye a szerver (LEDE és OpenWrt esetén ez a dropbear) generál, vagy megadható neki és a winscp/ssh kliens alapból feldobja, hogy ez biztos a cél gép fingerprintje-e.
De most gyors keresés után azt találtam, hogy a krusader alapban nem kezeli többek között az ssh/sftp/stb. protokollokat, ez külön csomagból (pluginből) telepítendő.
-
vargalex
félisten
+1, én is azt használom. Az én igényeimnek tökéletes.
Egyébként pedig az ubyegon2 által megosztott linken található wego. Én mondjuk ilyen néven nem ismertem, csak simán wget-el néztem anno:
wget -O - -q http://wttr.inÉrdekes módon ez utóbbi most nálam valamiért nem tudja megállapítani a location-t, így a leghidegebb város időjárását, Oymyakonét mutatja.

Összekevertem: én az OpenWeather Gnome Shell kiterjesztést használom.
-
vargalex
félisten
+1, én is azt használom. Az én igényeimnek tökéletes.
Egyébként pedig az ubyegon2 által megosztott linken található wego. Én mondjuk ilyen néven nem ismertem, csak simán wget-el néztem anno:
wget -O - -q http://wttr.inÉrdekes módon ez utóbbi most nálam valamiért nem tudja megállapítani a location-t, így a leghidegebb város időjárását, Oymyakonét mutatja.

-
vargalex
félisten
Ha a Livecycle Designer-el készült XFA form-ra (pdf lesz a végén a kiterjesztés) gondolsz, akkor tökéletesen egyik sem működik. Ugyanis az egyes elemekhez tartozó FormCalc/Javascript kódok futtatásával mindegyiknek van valami gondja (sokszor le sem futtatják és ez ugye a kitöltéskor esetleg fel sem tűnik) az Adobe Reader kivételével.
-
vargalex
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4627
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 13600K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 Super 12GB Lian Li Vector V100R 650W
- Sosem használt! Huawei GT Runner 2 - 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i5 13400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4060Ti 8GB Sharkoon RGB Slider FSP 650W
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az Okulart ismerem, és használtam is mikor megtérítettél Manjaro-ra