- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
&& (#9181) Bohus
Pont azt szűrtem le ebből a Mint KDE-s próbából is, amit papagájként hajtogatok, hogy nagyon hardverfüggő, hogy egy adott verziójú disztró egy adott DE-vel hogyan fut a hardvereden. Az utóbbi időben sokan panaszkodtak ugyanezen jelenségekre, amik nálam is előjöttek és lehet, hogy más, mondjuk épp rolling disztróval jól futna a KDE.
Visszamentem a Mint KDE-re és próbálkoztam sokáig, az addigi jelenségek elmúltak, viszont előjött más, amit itt szintén többen említettek, katasztrófálisan ocsmány széteső fontok. Az első boot után azzal még nem volt baj.
Maga a KDE sokaknak kedvence, akik már sok-sok órát beleöltek, hogy rájöjjenek az igazán idióta és értelmetlen szétszórt rendszerbeállítások módjaira. Aki viszont először fog neki.....például én elkezdtem fél órán keresztül állítgatni a kompozitor dolgait, rengeteg van tényleg, felül két rejtett opció ki-be kapcsolja azon funkciók elrejtését, ami az adott hardveren nem működik(állítólag). Ha ezzel megvan az ember és nem igazán jut sehová, akkor jóval lejjebb talál egy másik beállítási kategóriát, amiben viszont ott van egy egyszerű opció, a kompozitor ki-be kapcsolása. Mire ide eljutottam, közel egy óra telt el, pedig csak ezt szerettem volna, viszont jóval feljebb ott volt a kompozitor részletes beállígatása. Ha mondjuk épp ezen kategórián belül lett volna legfelül ez a kompozitor ki-be kapcsolási lehetősége.....no mindegy, biztosan van ennek is valami oka, hogy ennyire logikátlan módon és értelmetlenül van szétszórva ez az amúgy is rengeteg opció.
A Mesa-t nem kell próbálgatni, azt felteszi a KDE, mert a Wayland miatt modesetting kernel drivert használ minden kártyához, a hardveres gyorsításhoz meg Mesa-t. A Xorg-os driverrel nem tud mit kezdeni, mert már nem Xorg-on alapul, mint a Cinmanó.
Lehet, hogy ez az oka, hogy mondjuk sok harver Mint-en nem jól működik együtt a KDE-vel, a többi DE meg igen, mert azok még nem waylandra támaszkodnak. Nem tudom, de tény, hogy nem működik a KDE a Mint-tel, a többi DE meg igen. Mintesek meg dobják a KDE-t. Most már legalább kezdem érteni, mi az oka.
Ezeken a régebbi AMD kártyákon a wayland és a vdpau vaapi nélküli hardveres gyorsítás kevés lenne? Ez azért furcsa, mert Cinnamon és Mate, XFCE alatt se szoktam használni, csak az alapból fennlévő mesa-t és mégis működik minden.
Amúgy amikor ki-be kapcsolgattam a kompozitor és rebootoltam, mindkét esetben 370-380MB volt a fogyasztás. Hű de nagyszerű, ezt sokan felemlegetik, hogy milyen jó keveset fogyaszt a KDE! Mi lenne, ha mondjuk 3x ennyit fogyasztana, de működne normálisan???? 16GB mellett nem dobtam el az agyam, hogy félgiga alatt megállt. Nem azoknak készítik a KDE-t, akiknek kevés a memójuk! Akkor meg mi értelme ennek az egésznek így?
Szó se róla, ahogy próbálgattam a böngészést, valami hipergyors volt, ahogy behozta a lapokat, szóval van benne potenciál rendesen. De azt olvastam nemrég is, hogy még kevesebb erőforrást fog használni, valamit kivesznek és gyorsabb lesz a boot meg ilyesmi......Van rengeteg memóriám és kapcsoljam ki a kompozitort??? Akkor felrakhatok egy fapados DE-t is, az se fogyaszt sokat.Valaki mesélje már el ezt a minimum memória használat hajhászást, hogy ennek ugyan mi értelme van? Most 2018-ban, mert 10 éve lett volna értelme, de most.....
Szóval, ezután az, aki Mint-et akar felrakni, konkrétan jobb, ha a KDE verziót elfelejti. Nyugodtan tegye, a fejlesztők is ezt tették, nem lehet véletlen. Ne gyertek most hurrogni, nem a KDE-t szidom, csak levontam a következtetést és Mint esetén a KDE-t kerülendőnek tartom AMD VGA-val legalábbis. Most már jönnek a más disztrós KDE-k is, mert valóban kíváncsi vagyok, kezd az a gyanú felmerülni bennem, hogy ha Mint, Debian és Ubuntu is rosszul jön ki a KDE-vel, akkor ez a DE valóban a rolling rendszerekhez van optimalizálva. Mondjuk ha ez így van, akkor száradna le a pofájuk, hogy ezt így nem írják le nyíltan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest