Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- VHS digitalizálás
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
Wifiben nem vagyok otthon, de talán ez? sparrow-wifi
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Pgraph
üzenetére
A hibaüzenet/log ismeretének hiányában erre nem lehet mit mondani.
Nálam lassan egy éve van telepítve egy Mint rendszer (fő OS, nem virtualizált), semmi nyűg nincs vele.
A Cinnamon, Mate, Xfce mind különböző DE (desktop environment, asztali környezet), elvileg csak ennyiben különböznek ha jól sejtem.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81
üzenetére
Pfff, régen csináltam ilyen UUID csatolást, igaz, akkor az /mnt mappába tettem őket, ha jól emlékszem, és nem használtam ott felhasználónevet, csak az adott partíció nevét. Kisbetű-nagybetű rendben van? Itt számít, nem úgy, mind Windows-nál...
De egyébként ott írja hogy hogyan tudod megnézni, mi lehet a nyűgje, azt próbáltad?
Terminálba:
systemctl status media-balazs-adatok.mountEz mit mond?
Na, mire összeírtam itten, megelőzött a kolléga.

-
NeoPampalini
senior tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Hasonló problémák mondjuk a windows alatt is vannak, ez nem rendszerfüggő, de persze a te döntésed.
Egy linux rendszer, főleg az olyan egyszerűbb, mint a Mint, semmivel sem komplikáltabb, mint a windows, csak mivel általában windows van mindenhol, ahhoz szokott hozzá mindenki. Azt is tanulni kell, ezt is.
((( Igazából az átlagember operációs rendszerhez való "hozzáértése" kb. olyan, mint az autóvezetés. Sokan csinálják, de legtöbbször fogalmuk sincs, hogy mit miért és/vagy hogyan kell csinálni, vagy képtelen előre gondolkodni. Ennek eredménye "az internet gomb" (Internet Explorer), vagy a billentyűzetet dühében csapkodó felhasználó, meg a "számítógép nem azt csinálja, amit én akarok"... De ez messzire vezet.
))) -
NeoPampalini
senior tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Alul a "részletek" megnyitásánál látszik valami hibaszöveg féle? Nálam gond nélkül megy mind .img mind .iso file-okkal.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
oszi666
üzenetére
Terminálban root-ként másold be a plugin-eket ide (sudo cp /mit/honnan/file.kiterjesztés /mit/hova/file.kiterjesztés) :
Adott felhasználonak: sudo cp /ahol/a/plugin/letöltve/van.lua /home/usernév/.local/share/vlc/lua/extensions/
Mindenkinek: sudo cp /ahol/a/plugin/letöltve/van.lua /usr/lib/vlc/lua/extensions/(( De még lehet itt is: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/vlc/lua/extensions/ ))
-
NeoPampalini
senior tag
Annyit sikerült összeszednem, hogy ez a VBox és wifi kérdés eléggé vagy-vagy eset. Vagy működik (jól), vagy nem (félig, vagy egyáltalán). A tuti egy USB adapter lesz.
-
NeoPampalini
senior tag
Virtualbox-ban válaszd ki a wifi adapteredet a "Név" pontnál (aztán még lehet próbálkozni NAT vagy Bridge opciókkal). A VM-ben ettől még ugyanúgy vezetékesként fog látszódni, de ez normális, mivel a tényleges beállítást nem a vendég OS-ben, hanem a VBox-ban kell elvégezni.
Elvileg nem kellene semmi extrát csinálni a VBox-ban, bár azt mondják, a biztos az, ha külön USB-s wifi adapterrel próbálod, és azt megosztod a vendég OS számára (VBox-ban a Beállítások -> USB pontnál), és azon telepíted a hozzá való driver-t is.
-
NeoPampalini
senior tag
A Mint felismeri a kijelzőt (menü -> display)? Felbontás rendben van? Ha nem, át tudod állítani? DVI-n vagy VGA-n van csatlakoztatva?
Itt van egy szkript, ami kilistázza a felismert kijelzőt: [link]
Ezt másold át egy új file-ba, legyen futtatható. Utána terminálból a "./szkriptneve -l" paranccsal futtasd.
Videókártya listázás szintén terminálból a "sudo lshw -c display" paranccsal.
(Nálam ezek simán működnek, igaz, Nvidia kártya és HDMI-re kötött monitor van.)
Ezek mit mondanak?
Megpróbálhatsz más driver-t is (menü -> driver manager), hátha van egyéb, de egyelőre nézzük meg a fentieket.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
F.B.I.
üzenetére
Pfff... Jók ezek a random hibák. Képernyőképet tudsz ezekről csinálni?
Első körben - ha van ilyen a BIOS-ban - kapcsold ki a Turbo Boost-ot, hátha.
A memóriát is próbálgasd, szedd ki először az egyiket, aztán ha így is rossz, akkor cseréld ki a másikkal (hogy egyszerre csak 1-1 modul legyen a gépben), nézzük meg, mi történik. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
Necronom
üzenetére
Ez inkább Windows probléma lesz, mindenesetre ez megér egy próbát Win alatt:
- nyisd meg az eszközkezelőt, azon belül pedig az IDE ATA/ATAPI vezérlőt
- nyomj rajta egy jobb kattot, uninstall, rebootSzerk.: amúgy a legkülönbözőbb megoldásokat látni erre, volt, ahol a Windows Memory Diagnostic Tool bekapcsolása oldotta meg (wtf), volt, ahol a BIOS-ban a lemezvezérlő RAID módban volt AHCI helyett, szóval a fene tudja.
-
NeoPampalini
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Talán ez, terminálban:
sudo teamviewer passwd [password] -
NeoPampalini
senior tag
válasz
scabiosa82
üzenetére
kate sudoedit (útvonal)/filenév -
NeoPampalini
senior tag
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Ez windows-os kép? (H: ?)
A WINE nem egyenlő a natív linux alkalmazással, hanem, hogy egy tényleg windows-os programot a WINE környezetben telepítesz, majd futtatsz. Ergo ugyanaz a natív windows-os telepítő kell hozzá, mint amit Win alatt is használnál.
Amúgy szerintem ilyen torrentes izéval nem fog menni, kb. mindenhol azt olvasom, hogy módosított wine kell hozzá, egy patch-et kell beletenni a forrásba, és úgy fordítani.
Aztán talán megy, talán nem, de ha mégis elindul, akkor vagy nem lesz hang, vagy összeomlik a játék, vagy csak simán katasztrofális teljesítménnyel megy. Mindenesetre abban van egyetértés, hogy ha működik is, érdemes mindent low-ra állítani benne.
WineHQ-n nézz körül, de máshol is rengeteg infó van, hogy hogyan lehet életet lehelni bele Mint alatt. Én nem szoktam játszani, így nem tudok érdemben hozzászólni.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
scabiosa82
üzenetére
NTFS csatolás így:
Terminálba írd be:
blkidEz kilistázza az összes partíciót. Amit innen fontos kimásolni, az az adott partíció UUID-ja.
Nyisd meg - root-ként - az /etc/fstab file-t, majd add hozzá ez alapján:
UUID=PARTÍCIÓUUID /HOVA-MOUNTOLJA* ntfs defaults 0 0
* pl. /media/felhasználó/partícióneveMentsd el, újraindítás után látni fogod az NTFS partíciót.
Amúgy a forrásból fordítás nem nagy cucc, néhány parancs az egész (nálam egy-két ritka esettől eltekintve hiba nélkül lefutott eddig minden, de ahol gond volt, ott is volt megoldás).
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Mtbsrác
üzenetére
FB mostanában haldoklik, ma is volt róla itt-ott cikk... De amiket leírtál, gyakorlatilag bármikor képes produkálni.

FF saját opciója nem jó cache ürítésre? Preferences -> Privacy & Security -> Cookies and site data -> Clear data
Gépeld be a címsorba, hogy "about:cache", ott kiírja, hogy hol találod a profilhoz tartozó cache folder-t.
Nálam itt van a disk:
/home/FELHASZNÁLÓ/.cache/mozilla/firefox/PROFILNÉV/cache2/és itt az appcache:
/home/FELHASZNÁLÓ/.cache/mozilla/firefox/PROFILNÉV/OfflineCache -
NeoPampalini
senior tag
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Képernyő nem kell rá, ha be tudsz lépni a rendszerbe, akkor a:
sudo teamviewer passwd JELSZÓ
paranccsal tudsz jelszót változtatni.
-
NeoPampalini
senior tag
(Fene tudja, szerintem ez Win alól fog megoldódni, de...)
Hát, ez érdekes kérdés, nálam ugyan nincsen wifi, de próbáltam utánajárni. Viszont inkább a fordítottjára találtam csak témát, azaz Win alatt van wifi, Linux alatt nincs. Olyat láttam csak, hogy dual boot után, Win7 reinstall-t követően Win alatt nem működött a wifi.
Laptop, vagy külön wifi kártyás asztali gép? Win eszközkezelő mit lát a wifi eszközről?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Google Pixel topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PlayStation 3
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Witcher topik
- Milyen program, ami...?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3734
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)))
A koordináták is hellyel-közzel rendben vannak (nem állítgattam semmit, így feltételezem, hogy automatikusan oldotta meg).
Rowon