Hirdetés
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- potyautas: Idővándor
- sidi: 286-os Toshiba gázplazma laptop memóriabővítése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kutya legyek, ha értem...
Van egy ilyen csodaszép ábra. Mutatja, hogy y árért y mennyiség fog fogyni demand oldalon, és x mennyiség melett z egységköltség lesz supply oldalon.
Ha szabad, tiszta, szabályozatlan, etc (ideális, mert ezt tényleg szeretik a közgazdászok, csak nincs) piac van, akkor ugye a kettő metszéspontja a legjobb, itt maximum a Q*P. Azt is hozzá kell tenni, hogy ezen a ponton épp 0 profit lesz. (Ugye a bejövő pénz is Q*P, és a költségek is ugyanazon Q*P nagyságúak)
És akkor itt jön a csavar, jön a zsivány állambácsi, és ráteszi az adót. Ekkor a supply az adó mértékével növekszik (az is mindegy, h milyen formában, lesz egy új supply fv, ami tartalmazza az adó mértékét), és ekkor ugye új metszéspont jön létre, ahol szintén lesz egy maximum Q2*P2.
Innen meg lehet már mindent mondani, ami a linkelt ábrán van. Az állambácsi bejövő adója (P2-P1)*Q2, ilyenkor már nem 0 a profit, tehát van plusz bevétel is (ez az eredeti supply görbe és Q2 metszéspontja, azaz P3) (P2-P3)*Q2 lenne eredetileg, de ugye ebből lejön az adó, szóval (P2*Q2-P3*Q2) - (P2*Q2 - P1*Q2)=(P1-P3)*Q2. Illetve lesz a DWC, ami P1*Q1-P2*Q2, és ez bontható fel (Q1-Q2)*P2 - (Q1-Q2)*P3 -ra.Viszont, ha bambano szemszögét nézem..nála pl egy ilyen egyenes f(x)=x supply görbe esetén a görbe alatti terület (akár háromszöget vessszük, akár az integrált) x=2 esetén 2 marad, az én elképzelésemben viszont 4 az itteni valódi értéke. Az egyik elképzelés ezek közül nyilván nem jó.
Persze, elég régen láttam ilyesmit, lehet én is megfeledkeztem valamiről azóta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen TV-t vegyek?
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Trollok komolyan
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy s25 256GB,Uj, Dobozával 12 hónap garanciával
- LG UltraFine 27" 5K IPS 99% DCI-P3 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M4 24GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3582, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest