Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz ubyegon2 #70305 üzenetére

"Több rendszer esetén az aktív bootloaderrel rendelkező rendszert nem jó ötlet törölni!"

Ezt nem mondtam a kérdező kollégának.
    A leírásom friss telepítésekre vonatkozott, én többször használtam így rendszereket (most épp nem, jelenleg normál dual boot van mert ez egy mini PC, msata ssd-vel, nincs ahely 2 rendszermeghajtónak.).

Biztosan van utólagos megoldás is, erre írtam a GRUB szerkeszését, ennek utólagos következményeit nem tudom, valószínű a Win nála nem indulna csak fixboot-fixmbr után, W10-nél még valami más is kell, UEFI-nél is máshogyan lehet.

Nekem volt Windows 8.1 és emellé, ez után kellett egy XP mert néhány spec. szoft csak a régi XP-n futott,
    W8 ssd biosba letilt, másik lemezre xp feltol, W8 ssd biosba engedélyez.
    Mivel a Win vissszafelé okos csak, azaz régi mellé újat lehet és akkor a Win bootloader tudja a választási lehetőséget, de fordítva nem.
    Utána W10-Linux Mint, ugyanezzel a megoldással.
    A Mint tanuló os volt, többször cserélve, míg most lassan 2 éve Arch Manjaro van.

"Szerintem BIOS-ból bootot választani inkább kényszermegoldás és rohadt kényelmetlen is."

BIOS boot: (nálam eddig legalábbis)
    Ha az elsődleges rendszert indítanám, semmi teendő.
    Ha a másodlagost, post alatt F11, bejön a menü, 1 le gomb és 1 enter

GRUB boot:
    Ha az elsődleges rendszert indítanám, semmi teendő.
    Ha a másodlagost, a GRUB képernyőn 1 le gomb és 1 enter.

Mi a roppant kényelmetlen eltérés, az 1 darab F11 megnyomásán kívül?
    Előnye viszont tetemes, bármelyik lemezt bármikor kivehetem, bármelyik OS-t bármikor törölhetem, helyette másikat telepíthetek, bármi következmény nélkül.
    A Linux keresgélős korszakomba mikor fél év alatt 5-6 OS is megfordult nálam, ez a megoldás nagyon bevált.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés