Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz IO.sys #67063 üzenetére

Össze bármikor bármi összerogyhat. Bármilyen gépen, bármilyen disztró, az LTS-ek is. Garancia nincs semmire. Akkor sem, ha milliókért vesznek a szerverre Windows Server + kliensekhez licencet, az MS sem garantál semmit, nem vállal felelősséget semmiért, persze a zsozsót szívesen felmarkolja, de utána mossák kezeiket.

Nem kötelező frissíteni, de ha nagyon sokáig nem frissítesz:
    1) megnő a frissítésből származó hiba lehetősége, mivel több frissítési fázis marad ki, amik hatással lehettek volna egymásra, hiszen a frissítéseket alapvetően úgy tesztelik, hogy az előző csomagverzióra telepítik rá, de ha neked még 3-7-tel azelőtti verzióra települ, előjöhetnek gubancok. Nem azt mondom, hogy gondok fognak jelentkezni, de az esélyét megnöveled így.
    2) elveszti az értelmét, hogy rolling disztrót használsz.

Emiatt azt javaslom, hogy azért próbálj belőni egy értelmes időt, kb. 2 hónap, esetleg kicsit hosszabb, talán 6 hónapból sem lesz baj. Egzakt válasz nem is létezik rá, hogy milyen hosszú az az idő, ami után már gáz frissíteni. Függ attól is, hogy hány csomag van telepítve, mik azok a csomagok, mennyire gyakran adnak ki hozzájuk frissítést, mi fut a szerveren, mennyi időnként lehet leállítani, mikor megengedett a kiesés. De pl. évente frissíteni rollingnál már neccesnek hangzik, nem azt mondom, hogy baj lenne belőle, de annál én mindenképp gyakrabban frissítenék.

Nem szabad félni a frissítéstől, konzolon egy parancs, gyorsan lemegy. A rollingnak pont az a lényege, hogy egyszerre mindig csak kevés csomag frissül (minél rendszeresebben frissítesz, annál kevesebb csomag egyszerre), szinte észrevétlenül, apránként cserélődnek ki a rendszerkomponensek, nem egy nagy disztrófrissítés van, amikor az összes csomag frissül, és a teljes káosz lehet belőle. Pont ezért, ha rollingon el is törik valami, fogod látni milyen frissítések voltak az utolsóak, és csak 1-2 érintett csomagot kell helyretenni, és nem az egész rendszer áll be, mint a szög, hogy csak nézel, hogy még bootolni sem bootol a kóceráj vagy semmi sem működik. Tekintsd úgy a rollingot, hogy óvatosan, csomagonként tudsz frissíteni, mindig csak 1 lábujjat betenni a hideg vízbe.

Úgy sose szabad semmihez hozzáállni, hogy jajj, el fog törni, nem merek frissíteni, mert azzal teszed összességében a legrosszabbat, hosszú távon annál károsabb nincs, bizonyítja is az eseted, amiből kiindultunk, hogy a túl régi rendszert már nem tudtad rendesen frissíteni. Annál tényleg rosszabb nem létezik, mint hogy bebetonozod magad valami teljesen elavult verzióba, végtelenségig halogatod a frissítést, így a rendszer még ha fut is, egy ponttól csak a szívás lesz vele vagy időzített bomba lesz.

Azok a régi mantrák, amik szerint „Ami nem működik, azt nem kell megjavítani” vagy „az 1000 éves uptime mindenható” már rég nem tarthatók. 10 éve még lehet igaz volt, mikor még az volt egy gyakorlat, hogy 10 évig is ki lehetett húzni egy OS-sel, és a frissítések is kisebb számúak voltak. Ma már viszont annyira jönnek mennek hardveres/szoftveres sérülékenységek, foltok, frissítések, hogy nem lehet addig futni hagyni valamit egy verzión, amíg a vas ki nem rohad alóla, vagyis lehetséges, de elég nagy felelőtlenség.

• ubyegon2

félisten

Ha félévente akarsz frissíteni egy disztrót, akkor tényleg rolling kell neked? ;)
    Fél év utáni frissítésnél már azért előfordulhat összeomlás, nekem sem omlott össze hetek utáni frissítés után sem, de olvastam már ilyet is.

A rolling előnye a folyamatos frissülő csomagokban lenne, csak megemlítem. Csak a hype miatt is rakhatsz fel nem LTS-t persze. ;]

(csak belevauztam) :)

• Dave™

nagyúr

Nem kötelező, nekem még nem rogyott össze (van egy laptop amit nagyon ritkán frissítek). Igazából logikailag sem értem miért kellene összreogynia, de sokak fejében ez van valamiért.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés