Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sidi: 386-os Chicony gázplazma laptop memóriabővítése
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- 
			  LOGOUT Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel 
Új hozzászólás Aktív témák
- 

cigam titán válasz  Rimuru

üzenetére Rimuru

üzenetéreCsak egy példa volt (a DRM-es videó portálokon kívül nekem egész jól működött, de tudom egy fecske ...) Ugyanakkor érdekes, hogy a distrowatch-on már úgy is lehet keresni, hogy not systemd  
- 

cigam titán Ne egy legyen, de valós igényt elégít ki ennyi? Persze a piac(a felhasználók) majd eldöntik melyikre van hosszabb távon igény, ugyanakkor rengeteg felesleges "zaj" adódik hozzá. Persze ezekből a kis magokból nőhet ki egy új erős fa. De gyakran nem lesz belőlük semmi. Ebből a többiek tanulhatnak, hogy az az irány/megoldás nem volt jó. Ugyanakkor azok a semmibe ölt energiák a fősodor rendszereit is javíthatták volna. Az fura, hogy öszvissz 2 megoldást használ mindenki indításra. 
- 

cigam titán válasz  Apollyon

üzenetére Apollyon

üzenetéreNem ismerem a hangkeltő rendszerek(se) közelről, de mint egységsugarú felhasználót, pont nem érdekel, hogyan hívják a hangbizgentyűkezelőt, vagy az kilövő állomást. Fut a böngésző, a BOINC, számol, és megy a torrent. Amúgy hasonló kérdések fogalmazódnak meg 
 - Ha annyira rossz miért van benne majd minden rendszerben?
 - Tehát ha valakinek X terméke rossz, logikus, és törvényszerű, hogy az Y is az lesz?Ugyanakkor szerintem már most egy fragmentált, tákolt, bugos, lassú xar. És nem a systemd, vagy PulseAudio miatt. De ez egy másik történet. 
- 

cigam titán válasz  Apollyon

üzenetére Apollyon

üzenetéreEz érdekes. A systemd azért rossz, mert 
 - Nem szimpik a készítők
 - Mert 220-as a verziószáma
 - a Gnome 3 jó indulattal sem asztali környezet
 - hirtelen mindenki elkezdte használniEzek tényekkel alátámasztott észérvek ellene? Ne má... Értem én hogy egy kis gömböc, de tessék csinálni egy jobbat( ami egyszerűbb, biztonságosabb, gyorsab). Van alternatíva? 
 És itt nem a SysVinit-et továbbéltető devuan-ra gondolok, ahogy a systemd-t veztkőztető uselessd-re, hanem egy önáló átgondolt(, a közösség által támogatott) megoldásra.
- 

cigam titán Közben +2 fájlal (a systemd miatt?)megoldódott: 
 sudo nano /etc/udev/rules.d/usb_automatika.rulesACTION=="add", KERNEL=="sd[a-z][0-9]", TAG+="systemd", ENV{SYSTEMD_WANTS}="usb_kezelo@%k" sudo nano /lib/systemd/system/usb_kezelo@.service [Unit] 
 Description=USB felcsatoló
 BindsTo=dev-%i.device
 After=dev-%i.device[Service] 
 Type=oneshot
 RemainAfterExit=yes
 ExecStart=/usr/local/bin/automount %I
 ExecStop=/usr/bin/pumount /dev/%Isudo nano /usr/local/bin/automount #!/bin/bash PART=$1 
 FS_LABEL=`lsblk -o name,label | grep ${PART} | awk '{print $2}'`if [ -z ${FS_LABEL} ] 
 then
 /usr/bin/pmount --umask 000 --noatime -w --sync /dev/${PART} /media/${PART}
 else
 /usr/bin/pmount --umask 000 --noatime -w --sync /dev/${PART} /media/${FS_LABEL}_${PART}
 fisudo chmod +x /usr/local/bin/automount 
- 

cigam titán Készült egy fájl /etc/udev/rules.d/20-usb_automatika.rules néven, aminek a tartalma: ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/mkdir -p /media/usb" 
 ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/mount /dev/%k /media/usb"
 ACTION=="remove", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/umount /media/usb"
 ACTION=="remove", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/rmdir /media/usb"Ez anno jól működött, de a legfrissebb rasbian alatt (4.9.50-v7+ #1035 SMP Wed Sep 13 23:16:24 BST 2017 armv7l GNU/Linux) már nem fut le. Mi változott? 
- 

cigam titán 20 éve is lehetett már dolgozni/játszani vele. Egy ímél, vagy pár oldalas levél megírása akkor sem okozott problémát, kikapcsolódásra is alkalmas volt, egy mp3(Idén áprilisban volt 20éves a Winamp) vagy egy sakk (Combat Chess ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) ) már akkor is simán ment. Egy csomó könyvelő(cél)program használt DOS-t, azoknak az adatainak lementésére is jó lehet. Megkuksizni, hogy mik vannak a 5 1/4-es floppy lemezeken. (Nálam is van még 1-2 dobozzal a fiókban, meghajtót is szereztem, már csak egy régi gép kell amin van floppy vezérlő ) már akkor is simán ment. Egy csomó könyvelő(cél)program használt DOS-t, azoknak az adatainak lementésére is jó lehet. Megkuksizni, hogy mik vannak a 5 1/4-es floppy lemezeken. (Nálam is van még 1-2 dobozzal a fiókban, meghajtót is szereztem, már csak egy régi gép kell amin van floppy vezérlő ) )Nem értem miért kell annyira meglepődni azon, hogy mire lehet használni. Értelemszerűen nem fHD x.265 videókat akar vele lejátszani, vagy böngészni (bár az sem lehetetlen). 
 Most ugrott be: Régen voltak olyan szerverek, amiknek ímélben küldtél egy linket, és a kért oldal tartalmát küldte el egy válaszlevélben.
- 

cigam titán válasz  Vardar

üzenetére Vardar

üzenetére- Pontosan milyen laptop? 
 - Szinte mindegyikből van live, pl. a Fedora-ból is.
 - Nem biztos, hogy a play on linux+MS Office a legjobb alternatíva, de természetesen rendelkezned kell hozzá eredeti MS Office licence-el.
 - Az emmc/SSD-re nem kell külön beállításokat eszközölni, az új rendszerek felismerik hogy flash tárolóra települ, és ennek megfelelően állítja be a rendszert. (Végigmehetsz különféle ellenőrzőlistákon, hogy a végén meggyőződj arról, hogy ezt nálad is így állította be)
 - Ma már keresni kell azt a grafikus felületet, amit nem lehet magyar nyelvre állítani.
 - Terminál már nagyon ritkán kell, de rengeteg szájbarágós leírás/videó található magyar nyelven.
 - Nem ajánlom, hogy a nulláról próbáld meg felépíteni, és nem sok helyet spórolsz a Thunderbird (és társai) kigyomlálásával. Ha nem használod, utólag is eltávolíthatod, cserébe egy többé kevésbé összehangolt rendszert kapsz, és nem neked kell összekalapálni a rendszert egyetlen egésszé (lásd pl. arch linux/FreeBSD telepítése![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) ). Akkor inkább tegyél fel egy magyar Puppy linux-ot, egy régebbi Lubuntu-t, vagy egy Linux lite. ). Akkor inkább tegyél fel egy magyar Puppy linux-ot, egy régebbi Lubuntu-t, vagy egy Linux lite.
- 

cigam titán válasz  Flowtation

üzenetére Flowtation

üzenetéreNem lehetséges, hogy ezeket a törölt fájlokat a helyi fiókod kuka mappájába másolja? 
- 

cigam titán Még a Space bar-ban is promózzák a csatornáját. (Bár a sok káromkodás, és tárgyi tévedés miatt lehet, ez inkább elrettentés) 
- 

cigam titán Próbálgatom a backintime programot, de valami nem smukkol az ssh mentéssel: 
 A(z) 192.168.0.2 távoli kiszolgáló nem támogatja a következőt: 'rsync -rtDHh --links --no-p --no-g --no-o --info=progress2 --no-i-r --rsh="ssh -p 22 -o IdentityFile=/home/stamas/.ssh/id_rsa" --dry-run --chmod=Du+wx /tmp/tmphlr3fzyc "pi@192.168.0.2:/mnt/Medion"':
 3072Mi nem tetszik neki? 
- 

- 

cigam titán A Deja Dup-nál van jobb mentő program? Látszólag működik, de kicsit fapados. Vagy mindent visszatöltök az eredeti helyére, vagy mindent visszatöltök valahova máshova. 
 Létezik olyan opció, hogy ne mindent, hanem csak 1-2 megadott fájlt/könyvtárt?
- 

cigam titán Használja valaki a chrome-gnome-shell bővítményt? Fedora 26(Gnome) alatt kipróbáltam 1-2 okosságot, de nem szereti a képernyőzár. A képernyő zárolása után valahogy elveszti a kapcsolatot a külvilággal. Hiába bökök bármelyik gombra, csak a zárolt képet mutatja a pontos idővel. Az egér mozog, de ENTER-re nem reagál mint máskor. Van ötlet, mi "romlott" el? 
- 

cigam titán 
- 

cigam titán válasz  Geripapa

üzenetére Geripapa

üzenetéreTalán sehogy. Nem vagyok egy samba guru, de miért nem csinálsz külön megosztásokat hozzá? Pl. 
 [dokumentumok]
 path = /mnt/Dokumentumok# nem fér hozzá akárki 
 public = no# a gyerekek csoport tagjai csak olvashatják 
 writeable = no
 valid users = @gyerekek# viszont a szulok csoport írhat is bele 
 write list = @szulokVagy valami ilyesmi  
- 

üzenetére Flowtation

üzenetéreKöszi! Így már működik. 
- 

üzenetére Rimuru

üzenetéreValami nem jól csinálok. Az autostartba csináltam egy bing nevű fájklt, aminek a tartalma: [Desktop Entry]
 Name=Háttérképcsere
 Exec="/home/stamas/Képek/bingwallpaperchanger -1"
 Type=Application
 Hidden=false
 NoDisplay=false
 X-GNOME-Autostart-enabled=trueAztán mikor belépek, semmi. 
- 

cigam titán Egy pöttyet elakadtam. Gnome alatt van GUI indítópult? Leírások alapján feltettem a gnome-tweak-tool-t, van is benne indítópult, de csak egy listából tudok választani. Hogyan tudom beletenni a saját scriptemet? 
- 

cigam titán CentOS miért nem az RPMfusion-t ajánlja a multimédia telepítésre? A nux miért jobb(?), miben más? Miért bízik(?) meg benne jobban? 
- 

cigam titán Miután Rs-el levettem, majdnem ugyanaz: 
 grep LoadModule /var/log/Xorg.0.log
 [ 18.762] (II) LoadModule: "glx"
 [ 18.780] (II) LoadModule: "intel"
 [ 18.781] (II) LoadModule: "modesetting"
 [ 18.782] (II) LoadModule: "fbdev"
 [ 18.782] (II) LoadModule: "vesa"
 [ 18.806] (II) LoadModule: "glamoregl"
 [ 39.760] (II) LoadModule: "fb"
 [ 40.020] (II) LoadModule: "libinput"Vagy máshol kell megnézni? 
- 

cigam titán laptop A pacman -S xf86-video-intel után az lsmod | grep "kms\|drm" 
 drm_kms_helper 126976 1 i915
 drm 299008 6 i915,drm_kms_helper
 syscopyarea 16384 1 drm_kms_helper
 sysfillrect 16384 1 drm_kms_helper
 sysimgblt 16384 1 drm_kms_helper
 fb_sys_fops 16384 1 drm_kms_helperill a grep LoadModule /var/log/Xorg.0.log 
 [ 4.698] (II) LoadModule: "glx"
 [ 4.733] (II) LoadModule: "intel"
 [ 4.742] (II) LoadModule: "modesetting"
 [ 4.743] (II) LoadModule: "fbdev"
 [ 4.744] (II) LoadModule: "vesa"
 [ 14.979] (II) LoadModule: "dri3"
 [ 14.979] (II) LoadModule: "dri2"
 [ 14.980] (II) LoadModule: "present"
 [ 15.175] (II) LoadModule: "libinput"Látszólag semmi változás. 
- 

- 

üzenetére Rimuru

üzenetéreKöszi a tippeket! Valamiért azt írja, hogy az intel-en (GMA965) nem támogatott a videó lejátszás gyorsítása.  A kérdés azért volt, mert a múlt héten jópár disztrót felraktam a Fedora-tól kezdve az opensuse-n át volt ott ghostbsd,freebsd, és ma(tegnap?) éjjel 2-3 óra környékén röffent be az arch+xfce. Rengeteget tanultam, még többet káromkodtam, és sok mindent még mindég nem értek. Pl. A BSD-k, és az arch elég lassan indulnak, de ha már beröffent, nem érezni lassúnak, olyan mint a többi distro a gépemen. Ugyanakkor egy régebbi (talán 14-es, 12-es?) Lubuntu meg úgy sertepertélt, hogy csak pislogtam, pedig a többi rendszeren is xfce meg mate futott (talán abba még olyan régi kernel volt ami nem rottyant maga alá a 965-ös VGA-tól?) 
 WEB-es videó lejátszásakor volt, hogy 90% felett tekert mindkét mag, és volt olyan distro is amin ugyanazt a videót 50% alatti terheléssel játszotta. Ezt pedig nem tudom hova tenni.
- 

cigam titán válasz  tvamos

üzenetére tvamos

üzenetéreInkább az kell (nagytóval) keresni, amelyiken nem működik a samba kliens, nfs-t még soha nem használtam. 
 Itt találsz pár debian live ISO-t.--- Hogyan tudom csekkolni, hogy a videók lejátszásakor használja-e VGA hw-es dekóderét? Pl. egy böngészőben, online stream lejátszásakor. 
- 

cigam titán válasz  King Unique

üzenetére King Unique

üzenetéreNem, nem erről az esetről van szó. A pendrive azóta is hibátlan, viszont tegnap este vettem észre, hogy nem érem el a Raspberry Pi megosztásait. Első körben úgy tűnt, hogy a memóriakártya adta be a kulcsot, de ahány kábelt, és olvasót próbáltam, annyi eredmény született. A vége mindég az volt, hogy vagy hibát jelzett a chkflsh, vagy az image usb írás utáni összehasonlításán bukott el, mikor visszaírtam volna rá a rendszert. Végül találtam egy olyan kábel+olvasó kombinációt ahol a badblock sem talált hibát, most megint átnézem chkflsh-el. Persze ez nem magyarázza meg, hogy miért tojt maga alá Pi-n a rendszer. A kérdés pedig arra vonatkozott, hogy miként oldható meg a memóriakártya ellenőrzése anélkül, hogy visszamennék Windows-ra. 
- 

cigam titán Köszi mindenkinek, úgy tűnk ez a badblock elég lesz. 
- 

cigam titán Linux-on létezik olyan program ami leteszteli a falsh meghajtókat? Mint Windows alatt a Check Flash, és a h2testw. Az F3-at megtaláltam. Más ötlet? 
- 

cigam titán válasz  RaZroX

üzenetére RaZroX

üzenetéreTöltsd le a FedoraLabs Design suite kiadását. Ez egy telepítés nélkül is használható live rendszer. Kipróbálhatod vele hogy mit tud a linux általában, ill. a gimp, és a krita programokat is letsztelheted. 
- 

cigam titán válasz  vargalex

üzenetére vargalex

üzenetéreés PumpkinSeed Tehát teljesen életszerütlen, hogy az otthoni gépet el szeretném érni a laptopról, tabletről. Akár azért, hogy mentést készítsek, akár azért hogy elérjem a zenéimet, adataimat... 
 Ilyen úri huncutsággal csak egy rendszergazdának készülő vagy annál magasabb szintet értő foglalkozhat. Nem azt mondom hogy gyerekjáték, de túlmisztifikálni sem kell. Windows-on ez két kattintás az intézőben. Vagy akinek ilyenre van szüksége, az vegyen egy NAS-t? Ennyire bonyolult dolgot várnék el egy olyan linux-tól ami rendelkezik grafikus felülettel?
 Tényleg bennem van a hiba, mert nem fogadom el egy kézlegyintéssel,hogy a gnome felület részeként megírt grafikus beállító program verziók óta nem része a Fedora-nak?Persze lehet mondani, hogy hiszen ott van beépítve a dav, minek nekem samba. Mitől evidencia, hogy más rendszerek benyelik ezt a fajta megosztást? (Aki nem ért hozzá bekapcsolja, és nem fogja érteni miért nem látja a többi "Windowsos megosztás"t használó gép között. Az sem evidencia hogy az 41399-es portszámot hozzá kell írni a linkhez, mert erről sem esik ott egy árva szó sem) 
- 

cigam titán válasz  #21078528

üzenetére #21078528

üzenetéreÉrtem én, hogy a fejlődéshez hozzá tartozik, hogy bizonyos dolgok kiesnek, és a helyüket újabbak veszik át. 
 De itt egyszerűen nincs helyette más! Ez nem olyan mint az egyszeri felhasználót pont nem érdeklő init.d-t leváltó systemd. Ez a használhatóság rovásárra megy!lev258 
 Megkérdeztem, ott a webmin-t ajánlották.
- 

cigam titán válasz  vargalex

üzenetére vargalex

üzenetére#54266: Alapból nincs system-control-samba. Az RPM fusion-ban sincs nyoma a swat-nak. Kínos! Bár most az RPMfind-en találtam CentOS 6.9-hez való csomagot. De függőségekre hivatkozva nem megy fel. Menekülne az ember a Windows elöl, de pár nap/hét után odáig tekerednek a dolgok, hogy ez nincs meg az se működik... 
- 

cigam titán 
- 

cigam titán Alapból nincs system-control-samba. Az RPM fusion-ban sincs nyoma a swat-nak. Kínos! 
 Találtam egy GAdmin-samba programocskát, de ezt sem tudom beröffenteni, mert csak a root futtatjhatja.Hiába próbálom konzolból rootként futtatni, Gtk-WARNING **: cannot open display: :0 hibát kapok. 
 És a gksu-t sem találom.Hogyan tudom GUI-n konfigolni a samba-t? 
- 

cigam titán A Gnome továbblépett a system-config-samba-n? Mi van helyette? 
 Meglepő módon nem tudom telepíteni, nincs ilyen csomag.
- 

üzenetére #21078528

üzenetéreNem csak a böngészéshez kell memória... 1GB pedig tetemes mennyiség, ha csak 2-4GB van a gépben. Az pont a fele, negyede. Nem mindegy, hogy rendelekezésre áll, vagy nem. Ha pedig elfogy jön a swap... --- Gnome alatt az Energiagazdálkodás honnan veszi a "képernyő elsötétítése" értékeket? 1-től 5-ig percenként lehet bejelölni(tük felesleges), de 15 felett nem enged. Hogyan tudom beállítani hosszabb időre?pl. 24 percre? Miért nem lehet konrét számot beírni? 
- 

cigam titán válasz  Atlantisz48

üzenetére Atlantisz48

üzenetéreKéne még bele memória, mert a legkissebb ablakkezelők is megesznek majd 2-300MB-ot, így nem sok marad a programoknak. Ha debian alapút szeretnél, tedd fel a debian-t, és válaszd a Mate, vagy LXDE ablakkezelőt. Esetleg a Budgie-nek is adhatsz egy esélyt. 
- 

cigam titán 
- 

cigam titán Igen, az lesz az. Hogyan tudom azt bele tenni oda? Voltam a google widevine oldalán, de ott azt írta nem vagyok támogatva, így hiába kattintottam az install-ra, nem ment fel. 
- 

cigam titán Állítólag már linux alatt is nézhető a UPC horizon.tv oldala. Nekem nem megy  
 Firefox (54.0.1)alatt be tudok jelentkezni, de lejátszás oldalon megakad a történet (semmilyen DRM ablakot nem dob fel). A Chromium (59.0.3)pedig egyenes kiakad tőle: A manóba....Keresgéltem, de csak régebbi silverlight-os szuszakolások leírásait találtam meg. Pedig állítólag enélkül is mennie kéne. Van valami leírás, vagy +beállítás hozzá? 
- 

cigam titán válasz  #95488640

üzenetére #95488640

üzenetére>> Sehogy, az, hogy egy grafikus előtét nyekereg, hogy van újabb, az kit érdekel? 
 Azt a felhasználót, aki utálja a Windowst, és szeretne áttérni linuxra. És nem terminálban akarja használni a víruskeresőjét.Mert az 5.2-es GUI nem kapja el a vírust, csak a külön tárolóból telepített 5.2.4? 
- 

cigam titán válasz  Carasc0

üzenetére Carasc0

üzenetérea legtöbb linuxos szakértő ellenzi a könyvből való tanulást/megvételt, elavultságra hivatkozva Ez butaság. A parancsok mit változtak 1-2(10) év alatt? Az ls már nem része a rendszernek, és nem ez való listázásra? Én nem hallgatnék az ilyen "szakértők"re, arról nem is beszélve, hogy akkor hogyan/honnan kéne tanulni? Vagy azt tanácsolták, hogy menj az ő általuk tartott intenzív 1 hetes tanfolyamra több százezerért? ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) A különböző grafikus felületek sem változtak akkorát, hogy ne lehesen rájuk ismerni, vagy 1-2 év elteltével újra kéne tanulni a kezelésüket. persze fejlődnek módosulnak, de nem annyit, és nem akkorát. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az esetek 90 százalékában nem linux-ot kezeled/használod, hanem a rajta futó programot (libreoffice, firefox,....). 
- 

cigam titán válasz  lazajnd

üzenetére lazajnd

üzenetéreElég valószínűtlen, hogy linux-hoz köthető gond. Hiszen amint a grub "ráugrik" már a Windows magánügye, hogy mit csinál. 
 Ellenpróba: Mentsd le az MBR-t, és tedd vissza az alap Windows-ost. Így még a grub sem kerül a képbe.--- 32 bites rendszernek miért régebbi a kernele? Pl. MX linuxban? 
- 

cigam titán Ja és itt jön a bónusz kérdés: Egy telepített rendszerben a bootloader-t (pl. grub) kell piszkálni, hogy bele tudjam faragni ezt az svideo paramétert? Ezek a "házi" distro-k mennyire megbízhatóak? pl. ez az mx olyan mintha csilivilire ment volna rá. Mennyire követik a biztonsági frissítéseket? Nem jelent kockázatot, hogy nem a fő distribeket használja az ember? Mennyire vannak átnézve privaci szempontjából? A 32bites MX linux valóban régi kernellel megy, nem dob hibát. 
- 

cigam titán Félreérthetően idéztem. Az annál frissebb kernelekkel van a gáz: 
 "I don't see myself having much success (or time for) bisecting this, so maybe somebody else will find this info useful:- 4.1 and 4.2 are perfectly fine (which is why I suggest 4.1.x for anybody using gm965 and seeing this problem) 
 - 4.3-rc1 has a ton of i915/drm changes, which result in a (not obviously harmful) call traces in kernel logs that end in drm_atomic_check_only()
 - traces ending in drm_atomic_check_only persist into official 4.3.0, though the full trace differs somewhat from 4.3rc1
 - around 4.4-rc1 or 4.4-rc2 (I only have rc3 to test, but that has zero i915 changes in the commit log, so it must've been one one the former two) drm_atomic_check_only disappears and the thread initiator, drm_wait_one_vblank (along with "vblank wait timed out on crtc 0"), appears.
 - this persists up until at least ubuntu's 4.8.0"RedHat-nál is magas prioritású, már 1 éve nincs rá megoldás  
- 

cigam titán A freedesktop bug hozzászólásai között találtam ezt: 
 - 4.1 and 4.2 are perfectly fine (which is why I suggest 4.1.x for anybody using gm965 and seeing this problem)Vagyis nálam a 4.2 kernel lenne a befutó. Distrowatch-on a linux(4.12) sort kéne nézni? Mert pl. a Lubuntu 14.0.4 szerinte 3.13-as kernellel megy, de az uname -a szerint 4.4.0-31. +Ha egyszer találok egy olyan rendszert ami nem dob egy hátast véletlenszerűen, akkor hogyan biztosítom azt, hogy ne frissítsen? (Kernelt? X-et? Jó lenne biztosan tudni, hogy mit mire ne!) 
 Pl. a 14.0.4 egyből feldobta az ablakot, hogy akkor most frissítsünk 16.0.4.2-re. Addig huzogatom újra, míg ki nem tapasztalom?
- 

cigam titán Köszi a tippeket. A 7-essel már dobálja a hibaüzeneteket. Vettem egy nagy levegőt, és a 10.3-as GhostBSD-nek is nekifutottam. Bármennyire más rendszer az X az nem hazudtolja meg magát. Bár nem túl bőbeszédűen a dmesg-ben itt is feltűnik a "composite sync not supported" üzenet. Pedig próbáltam VESA módban is bebootolni. 
 Ezek után hajlok arra, hogy nem a kernel, hanem inkább az X konfigurációja (verziója) kavarja meg a szószt.Holt tudok utánanézni hogy melyik distro melyik kernellel ill. X verzióval (Wayland-al) jelent meg? Vagy hol nézzem meg, hogy a GMA X3100 VGA-val melyik rendszer van közeli jóbarátságban? 
- 

cigam titán válasz  ubyegon2

üzenetére ubyegon2

üzenetéreHát akkor vagy én nem tudok keresni, vagy a kereső nem keress ott is ahol kellene. Ugyanis elötte rákerestem a firefox-ra az alapértelmezett keresőre, de mintha csak a fórumban keresne, az általad linkelt cikket nem hozta elő. (Legalábbis az első oldal találatai között nem volt  ) )CPT.Pirk A mint nem ubuntu « debian származék? Vagy arra gondolsz, hogy a mint kozmetikázza a dmesg által megjelenített napló fájlt? Vladi 
 Gondolkodtam azon is, de otthonra nem tudom mennyire válna be.
- 

cigam titán válasz  #95488640

üzenetére #95488640

üzenetéreA többi disztró ignorálja a magánélet ilyenfajta védelmét? Nekem ez így nagyon. fura. Persze vissza lehet tenni, de butaság. Az emberek döntő többségének úgy is az lesz az első dolga, hogy visszateszi kedvenc keresőjét. 
 Jó lenne a külföldiül nem tudóknak is egy kis magyarázat leírás, a linuxmint.hu oldalon!Köszi a tippeket! Amint időm engedi kipróbálok 1-2 nem debian alapú rendszert is. 
- 

cigam titán Anno ott fejeztem be a linux-os ismerkedést, hogy minden disztro véletlenszerű mikro lagokkal, hosszú másodpercekig tartó mikro fagyásokkal büntetett, és a hibanapló tele volt ilyen üzenetekkel. 
 A legkülönösebb hogy mindegy neki lubuntu, debian, vagy ... fut rajta. Itt is kérdeztem, interneten is kerestem, de nem túl sok okosság/megoldás jött össze.Akkor. Azóta egy "reopened" státuszú bug (93782)a freedesktopon.(metaxx Youtube-os monológjával ellentétben itt is hónapok óta létező, javítatlan hibáról van szó. Nem fenékig tejfel a linux sem!) Kínomban adtam egy esélyt a mint-nek, és a 18.1-es Cinamon-nal is tettem egy próbát. Legnagyobb meglepetésemre, a dmesg-ben nincsenek ilyen hibaüzenetek. Miért? Nem produkálja ezt a hibát, vagy a dmesg már csak egy kozmetikázott naplót mutat, és /var/log/ alatt kotorászva megtalálom ugyanezeket a hibabejegyzéseket? Amúgy csókoltatom az összes Mint-es fejlesztőt, aki a Firefox-ból kivette az általános WEB-es keresőket:  
- 

cigam titán Létezik "gyári" beépített mentő mechanizmus, ami 
 - lementi a rendszer aktuális állapotát
 - TimeMachine szerü mentést készít a home mappárólNem bánnám ha két kattintás lenne a beállítása, és utánna szépen csendben tenné a dolgát, de küldene jelentést, hogy minden oké, vagy valami gáz van. "gyári" alatt azt értem, hogy a legtöbb terjesztés alapból tartalmazza. 
- 

üzenetére Flowtation

üzenetéreMost, hogy ezt írod, leesett a tantusz: remote gui alatt te a programot érted, én meg a WEB-es felületet. 
 Pontosan mit futtatsz a linux-os gépen?
- 

üzenetére Flowtation

üzenetéreAkkor amikor filmet adsz hozzá, akkor a /filmek/lemez/ide/töltöm, amikor mesét, akkor meg a /meséket/ide/töltöm mappát adod meg. Neked kell biztosítani azt, hogy a torrent daemon-nak legyen joga írni az adott mappába. 
- 

üzenetére Flowtation

üzenetéreAz OMV-n fut a torrent is nem? Miért nem siman a foldert adod meg? Pl. /ide/töltsd/le 
- 

üzenetére #21078528

üzenetéreKöszi az írást! Pár kérdés felmerült: - A 2 oprendszeres felállás is elfér 100M-án? (Windows+Linux) - Az efibootmgr rész inkább jegyzet mint leírás/bemutató. Két mondatban kifejthetted volna a paraméter pontosabb jelentését (pl. az-o hatására helyet cserél a két bejegyzés, vagy új boot sorrendet ad meg?). Persze a man ill. a --help sok mindenre választ ad(új boot sorrendet ad meg), mégis kicsit hiányérzetem van. Főleg létrehozás paraméterezése igényelne némi magyarázatot. + nem -c vel kell indítani az új bejegyzést? 
- 

cigam titán A #51649-ben írtam, ha az aktuális 4.8 helyett 4.4-et indítom, akkor meg valami Gallium hozza működésbe a VGA-t, és 1024x768-ban működteti több kevesebb sikerrel. Lásd a kásőbbi színes kocka fotót. lev258 
 Tehát a .0 és .1 ugyanaz, csak a .1 egy frissített .0. Viszon a .2 már egy új "önáló" kiadás? Ebben nincs logika. Sőt, ha a kernelből indulok ki, akkor pont páros végű kiadásnak kellene agyontesztelt stabil verziónak lenni.Tehet a .0 felfrissül a gépen .1-re, és tovább, de soha nem éri el a .2 állapotot, hanem külön gondozzák, mint egy önálló ágat a fán? 
- 

cigam titán válasz  lev258

üzenetére lev258

üzenetéreDe hát nekem is a sima alap volt fent, nem a hwe. A .2 nem csak abban különbözik a .1-től, hogy tartalmazza az azóta megjelent frissítéseket/javításokat is? A debian-al pöc-röff megy a rendszer. Ott még "csak" 3.16-nál jár a kernel, viszon a xorg a legfrissebb(?) 7.7-es. 
- 

üzenetére lev258

üzenetérePedig semmi nem változott a HW-en, ugyanazt Dell D630-at használom évek óta. Alap intel chipset, semmi különleges HW, mind a linux mind a windows felismer mindent az utolsó csavarig, semmit nem kell(ett) bűvészkedni, hogy működjön. 
 Estére lecsuktam a laptop fedelet, mikor reggel kinyitottam:16.0.4.1 live-al nem jelentkezik a hiba. spammer 
 Nem a linux desktop évét várom, hanem azt, hogy az évek óta pöc-röff működő rendszerbe ne "fejlesszenek" bele egy ekkora hibát. Nem hiszem el, hogy a stabil ágban egy ekkora ordas hiba legyen (hónapokig javítatlanul).Hogyan használjam/ajánljam bátran a linux-ot, ha az egyik legnagyobb disztibúció-ba is olyan frissítések/változások jönnek, amik használhatatlanná teszik a gépet? Értemén hogy itt elsősorban olyanok vannak, akiknek ez a rendszer faragás a hobbijuk, de többeknek nem az. 
- 

üzenetére lev258

üzenetére4.4-el megszűnt a grafikus felület fagyogatása, de jött helyette másik gond. Az, ami a Fedora alatt. Eltűnt a GMA965 VGA, helyette a Gallium 0.4 on lvmpipe -ot ír, és nem natív felbontáson megy (1024x768). Na erről a nyüglődésről beszélek(tamagocsi). Egy alap laptop esetében pöc-röff kellene működnie a rendszernek. Ja, és persze köszönöm a segítséget!!! 
- 

üzenetére lev258

üzenetéreValóban "csak" 4.8.0-41 fut rajta, és már 4.10.2-nél jár a stabil ág. A következő ZZ is csak 4.9-nél jár. 
 Attól tartok, hogy ha kernelt frissítek, azzal elvágom a rendszer integritását. Pl. az áruházban található virtualbox-hoz tartozó kernel modul automatikusan frissül/igazodik, az ubuntu által kiadott új kernelhez. Ahhoz a kernel verzióhoz igazít mindent. Amikor másik kernelt használok, nekem kell biztosítani(fordítani) a hozzá tartozó kernel modulokat.Vagy elég a sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa parancsal felvenni az új kerel forrást? Ezt sem szeretném mert ott a figyelmeztetés:"IS NOT RECOMMENDED", vagyis nem ajánlják mindennapi munkavégzésre. BoB 
 Fedora-nak is nekifutottam, de ott meg nem ment a natív felbontás. A grafikára azt írta: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits).
 (A Fedora topikban is írtam ezt a problémát, de nem érkezett reakció) Interneten pedig nem találtam választ arra, hogy merre induljak el a megoldás útján.
- 

üzenetére lev258

üzenetéreSemmire  Mivel LTS párti vagyok, a 16.10-el nem próbáltam ki. 16.04.0 környékén még semmi baja nem volt, aztán frissült, és elromlott. Ezért is vadásztam a másik topikban a régebbi verzióra, amit akkor nem lehetett elérni, de közben rendbejött a http://old-releases.ubuntu.com/releases/ elérése. 
 A solus átal készített rendszerben is ilyen problémába futottam, ezért kizárnám a unity hibáját, inkább valahol mélyebben van. Persze visszatehetném az utolsó még működő verziót, és letilthatnám a frissítéseket, de akkor meg lemaradok a program/biztonsági frissítésekről. És arról a frissítésről is, ami a a hibámat korrigálja.
 Az nem lehet hogy egy olyan régi(?) gép/VGA mint az enyém támogatottsága "lejár"? Kikerül a friss rendszereket támogató kiadásokból, ahogy a W10 esetén is régebbi chipsetekhez nem adnak ki friss drivert a gyártok. Nem lehet hogy ez történt a linux-os inteles driver csomaggal?Hasonló problémákat olvastam bug reportokban, de nem jutottam előre, sőt itt azzal zárják le, hogy "status: Incomplete → Expired" 
 Ha jól értem nincs kijavítva, de le is zárták, mert 60 napig nem szóltak hozzá? Ez finom fogalmazva is érzelmeket gerjeszt bennem. Ez alapján ubuntu alapokon nem lesz javítva, hacsak az általuk használt kernel/xorg/... készítők ki nem javítják.mefistofeles 
 Természetesen az "ész/inteligencia" nem neked szólt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- sziku69: Szólánc.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Milyen házat vegyek?
- Packeta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Lenovo ThinkPad P1 Gen2 intel i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD 15,6" 4K OLED TOUCH 1 év garancia
- ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 32GB 1TB GTX1650 500nit 4K 1 év teljeskörű gar.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3867
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2048, 96% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif) ) már akkor is simán ment. Egy csomó könyvelő(cél)program használt DOS-t, azoknak az adatainak lementésére is jó lehet. Megkuksizni, hogy mik vannak a 5 1/4-es floppy lemezeken. (Nálam is van még 1-2 dobozzal a fiókban, meghajtót is szereztem, már csak egy régi gép kell amin van floppy vezérlő
 ) már akkor is simán ment. Egy csomó könyvelő(cél)program használt DOS-t, azoknak az adatainak lementésére is jó lehet. Megkuksizni, hogy mik vannak a 5 1/4-es floppy lemezeken. (Nálam is van még 1-2 dobozzal a fiókban, meghajtót is szereztem, már csak egy régi gép kell amin van floppy vezérlő  )
) 

)
 )