2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fedora 26 (1.rész)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

[ ÚJ TESZT ]

Linuxológia

A "Kezdeti lépések" megtételében segít a Gnome súgó. Itt még rövid videókat is megnézhetünk a kezeléséről. Bemutatja az olyan alap dolgokat is, mint az ablak- és munkaterület-kezelés. Érdemes átolvasni, hisz akinek már nem ismeretlen a grafikus felület kezelése, az is megismerkedhet új funkciókkal, apró trükkökkel, pl. gyorsbillentyűkkel, amelyek használatával könnyebb, gyorsabb lehet a mindennapi használat. Ennek a cikknek az írása közben innen tanultam meg, hogy a Windows+PageUp, ill. a Windows+PageDown gombokkal tudok a munkaasztalok között váltani.


A Gnome súgó

A rendszerrel települő programok összeállításakor próbáltak minden igényt kielégíteni. Ez természetesen lehetetlen. Egyrészt a telepítő média mérete véges, másrészt mindenkinek mások az igényei. Alapból települ egy irodai programcsomag, böngésző, levelező, zene- és videólejátszó ...


Előre telepített programok

De biztosan lesz legalább egy program, amit hiányolni fogsz. Ami hiányzik, azt a Szoftverek nevű áruházból szerezheted be. Itt mindent megtalálsz, ami kimaradt a telepítőből. Ezt úgy kell elképzelned, mint a Windows Áruházat, vagy az App Store-t, csak itt a Fedora-n futó programok között válogathatsz. A lapolvasó programtól kezdve a 3D tervezőn át, a valós idejű stratégiai játékokig, minden van.


Fedora program áruház

Aki figyelmesen megnézte a fenti képet, az láthatja, hogy a frissítéseket is kezeli. Automatikusan letölti a rendszer és a telepített programok frissítéseit. Majd, amikor mi szeretnénk, telepíti is azokat.


Automatikusan letölti a rendszer és a telepített programok frissítéseit.

Az áruház választéka az ingyenesen használható, úgynevezett szabad szoftverekre korlátozódik, ill. hiányoznak belőle olyan szoftverek, amik megsérthetik az amerikai jogrendszert. Ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk azokról a programokról, amik jogi vagy a használati engedély (licence) miatt problémásak lehetnek. Az áruház választékát könnyen bővíthetjük új szoftverforrások (repository) hozzáadásával. Fedora-hoz az egyik legnagyobb biztonságos forrás, az RPM Fusion.
Két külön szoftverforrást telepíthetsz:
- free
Ez olyan ingyenes, nyílt forráskódú szoftvereket tartalmaz, amik a fenti problémák miatt nem kerülhettek bele a Fedora projekt gyári kínálatába. Ilyen például a népszerű VLC multimédialejátszó program.
- nonfree
Innen pedig a kizárólag otthoni használatra ingyenes, nem nyit forráskódú programok érhetők el. Pl. Steam
Először az ingyenes csomagok elérését kell engedélyezni. Csak kattints a free linkre. A letöltött fájlt automatikusan megnyitja a Szoftverek program, csak a Telepítés gombot kell megnyomnod. Hasonló módon kell eljárni a nonfree források telepítéséhez.


Az RPM Fusion free szoftverforrásának telepítése

A Szoftverek program Szoftverek -» Szoftverforrások menüpontjában ellenőrizheted, hogy sikerült-e a hozzáadnod az RPM Fusion forrásait. Illetve azt, hogy milyen "áruházak" vannak beállítva.


Az RPM Fusion mindkét forrása telepítve

Sokak szerint még így sem teljes a választék, hiszen nem találják kedvenc böngészőjüket, a Chrome-ot. Bár elérhető a publikus részeiből faragott Chromium, sokan ragaszkodnak az eredeti kiadáshoz. Ha te is közéjük tartozol, keresd fel a fenti linkre kattintva a Google hivatalos oldalát. Kattints "A Chrome letöltése" gombra, majd a letöltési ablakban az rpm csomagot válaszd ki.


A Google Chrome letöltése

A letöltésre felajánlott google-chrome-stable_current_x86_64.rpm fájlt az alapértelmezett szoftvertelepítővel nyisd meg. Vagyis a már jól ismert Szoftverek program fog elindulni, és ez telepíti számunkra a Chrome böngésző stabil kiadását.
Itt egy kis kitérőt teszek, mert úgy gondolom, pár dolgot meg kell magyaráznom. Már korábban is használtam a csomag szót. Linux alatt a csomagok olyanok, mint Windows alatt a telepítőprogramok. Tartalmazza az adott program működéséhez szükséges minden fájlt, és instrukciókat, hogy melyik fájlt hova másolja, valamint a függőségeit. A Fedora rpm formátumú csomagokat használ.

Mint a Chrome példája mutatja, nem csak az áruházból telepíthetünk programokat, hanem más forrásból is beszerezhetjük a telepítőket. Ez sok biztonsági kérdést vet fel. Könnyen lehet benne ártó szándékú kód, de megtörheti a rendszer egységét is, ami stabilitási problémát is okozhat. A függőségek mondják meg, hogy a telepítendő programnak milyen más programokra/program könyvtárakra (library) van szüksége a működéshez. Ez hasonló ahhoz, mint amikor egy windowsos telepítő arra kér, hogy a telepítés előtt még tedd fel a Visual C++ valamelyik futtatókörnyezetét, vagy a .NET keretrendszert, vagy mondjuk a Java-t. Az áruház programjait telepítve, ezek a függőségek nem okozhatnak problémát, mert mindegyik függőséget tartalmazza az áruház kínálata, és automatikusan telepítésre kerülnek. Viszont, ha külső forrásból telepítesz, akkor könnyen előállhat az a helyzet, hogy 1-2 függőség miatt nem tudod telepíteni a kiválasztott programot. Ekkor neked kell egyenként összevadászni és telepíteni a függőségeit.

Lenne még mit mesélni a Linuxról és a Fedoráról, és fogok is, de kezdetnek legyen elég ennyi. Ha problémába ütközöl vagy csak kérdésed van, nyugodtan kérdezz itt a PH! fórumán:Fedora, Linux kezdőknek

A cikk nem lett volna ilyen jó zombinorbi és Vladi segítsége nélkül.

ui: A cikk megjelenése után, a LinuxMind csatornán megjelent egy Fedora 26 telepítésével foglalkozó videó:

Azóta történt

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (3. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.