Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Urby66: Elvesztegetett idők, félbehagyott játékok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sulaco79
tag
A 3550M-es Z510-es 37W-ra méretezett hűtéssel jött ki gyárilag, oda nem célszerű berakni a 47w-os i7-est.
A 37W-os négymagos i7-es 37W-os hűtéssel tartós és teljes kiterhelésnél (renderelés, prime95) kb. 85 fokig melegszik, ha ide egy 47 W-osat raksz, akkor simán 90 fok fölé, throttlingolásig (cpu teljesítmény visszaszabályozásig) vagy akár vészleállásig fog melegedni, nincs értelme.
Lehet célszerűbb egy derekas kétmagos i5-öst belerakni, azokban már van turbó és persze a HD4600-es igpu... Na meg a mighty SSD, azzal sokkal durvább rendszer gyorsulást érhetsz el.
-
sulaco79
tag
válasz
skatebab #11046 üzenetére
értem...
Ahogy nézem m5400-asok egyel magasabb árkategória, mint az G-sek-Z-sek.
Hirtelen nem tudok jobbat ajánlani, mint 99Ft-ért a Z510-es + 25 Ft-ért bele egy i5 4200M (ez van M5400-ban is)
Ha csak számszaki szempontból hasonlítjuk össze 202-125=77 Ft-al jössz jobban ki. De persze vannak más szempontok is...
-
sulaco79
tag
válasz
skatebab #11043 üzenetére
Ha újat nézel, akkor 150 körülig az i3 4000M-es G510-es van R5-ös Radeonnal (154Ft-ért) Egy tízessel drágább az i5-ös U-s... ezek nem annyira lehengerlő ajánlatok...
Nem tudom mennyire sürgős, lehet meg kéne várnod a karácsonyi dömpingárazást, hátha kitudsz fogni valami jó akciót!
javítás: nomen est omen
-
sulaco79
tag
válasz
skatebab #11043 üzenetére
Kockázatos a procicsere, efelől nincs kétség.
Az első kérdés a "motorháztető" külső csavarjain vannak-e matricák?
Mérhetetlen genyóságnak tartom a külső matricázást, mivel a CRU (HDD-RAM) alkatrészek cseréjét nem tiltja a Lenovo (nomest omen: Consumer replaceable unit), de, hogy ezekhez hozzáférj meg kell sértened a külső matricákat. De ha a matrica sérült, akkor simán beleköthet a szerviz, és akár el is utasíthatja a garanciális javítást!
A nemzetközi lenovo fórumon olvastam olyat, hogy nem sérti a garanciát pl: a HDD csere, de hallottam olyat is, hogy ettől óva intenek...én szartam rá és kicseréltem
Ha már benn vagy gépházban és a hűtőcsavarjain nincsen matrica akkor simán cserélhető a proci is, ha ne adj isten garanciázni kell akkor meg vissza kell rakni a régit!
Amúgy van valami konkrét oka az i5-ösnek? Mert a hirdetett z510-es a 3550M-es procival nem rossz vétel, pláne a GT740M-el megtámogatva.
Kérdezd Batonyót, neki ilyen van ha jól tudom...
Ezt bármikor tudod fejleszteni a későbbiekben.
-
sulaco79
tag
válasz
skatebab #11037 üzenetére
Szia!
Kérdés, mit értesz a nem eget verő alatt?
Az i5-ös (M vagy U-s) ideapadok R5-ös Radeonokkal úgy 150-160 környékén mozognak...
pl: itt
de vannak unortodox megoldások is
itt van ez a haswell celeronos használt, de még 3 év garis G510-es GT740M-es GPU-val 100 Ft-ért, ha ehhez beszerzel egy i5-ös haswell-t 25-ért, akkor összesen 125 Ft-ból van egy jó kis lapid...
de mint mondtam ez egy unortodox megoldás
-
sulaco79
tag
Szevasz Roli!
Sajnos saját referenciám nincs mert SSD-zek, de az internet tanúsága szerint az 50 alatti érték normál üzemi hőmérsékletnek tekinthető
Hard Disk Temperature
Less than 25°C: Too cold
25°C to 40°C: Ideal
41°C to 50°C: Acceptable
More than 50°C: Too hotHard disk manufacturers often state the operating temperatures of their hard disk drives to be between 0°C to 60°C - This can be misleading because what they mean is that your hard disk will function at these temperatures, but it doesn't tell you anything about how long they are going to survive at this range.
- See more at: http://www.buildcomputers.net/hdd-temperature.html#sthash.flRPs1j2.dpuf -
sulaco79
tag
Nem throttling-ol, miért is tenné? 35W-os a proci, ua. mint a celeron volt
Míg a Szandiknál a 35W-os TDP osztályú i7-esek még csak 2 magosak voltak, az Ivy szériában jelentek meg először a generáció kétmagos procijainak TDP-jével megegyező 35 wattos 4 magos i7-sek (i7 3632qm, i7 3612qm), és ezt folytatták a Haswell-nél is, itt is vannak 37 wattos belépőszintű 4 magos hetesek (4700mq-4702mq).
Az Ivy-k és a Haswell-ek esetében már gond nélkül bővíthető egy celeron egy ugyanolyan TDP osztályba tartozó 4 magos i7-re. A hűtőrendszer 37W hőmennyiség disszipációjára van tervezve, neki mindegy, hogy milyen proci van alatta, ameddig az 37W-os,
nos a 4702MQ az 37 wattos, ahogy az i5-ös is.
-
sulaco79
tag
Igen, ez egy népszerű téveszme, + a G510-es jött ki 37W-os i7-ssel, ennek az i5-ösönek ugyanaz a hűtőrendszere.
Nem győzőm hangsúlyozni a saját példámat G500-as 2020M celeronról i7 3632qm-re csere után 34-38 fokos alapjárati hőm (álló ventilátor) prime95 tartós teszt alatt 100% 80-85 fok. Játék alatt soha nem ment 70 fok felé, pedig ott még a procival egy fedél alatt lakó HD4000-es IGPU is dolgozott.
De még ha nem is cseréli a kolléga a procit, az i5-ös akkor is perspektivikusabb választás szerintem, 12 Ft-t megér...nekem megérne
-
sulaco79
tag
Szia!
Én egy másik szemszögből közelítem meg a kérdést:
Az tudnod kell, hogy az i3-as U-s proci az alaplapra van forrasztva, tehát nem cserélhető, így örökre össze vagy vele zárva. Ha biztosan tudod, hogy a jövőben, mondjuk 2 év múlva sem lesz szükséged CPU igényesebb progik futtatására (photshop, Illustrator, After Effects, Premier Pro, stb, stb.) akkor az i3-as egy SSD-vel nagyon jó harcostársad lesz.
i3 U előnyei a az i5 M-el szemben:
alacsony fogyasztás (15W) hosszabb üzemidő telepről
az i5 M előnyei az i3 U-val szemben:
lényegesen nagyobb teljesítmény (bizonyos benchmark teszteken 60-70%-os sebességkülönbség)
lényegesen jobb integrált videocsip (HD4600, alkalmi játszadozásra !!lowon!! ugyan, de tökéletes)
van benne turbo boost technológia
és a bővíthetőség (bár ez az i5-ös sokáig bazi jó proci lesz), egészen a 4 magos 8 szálas i7 4702MQ-rakb. ennyi, remélem tudtam segíteni
-
sulaco79
tag
válasz
Biggieboy #11021 üzenetére
Ha a win 8.1 telepítése után jelentkeztek a hibák, akkor sanszos, hogy itt van a hiba.
Ezek a frissítések okozhatnak összeomlásokat:
◦KB2982791
◦KB2970228
◦KB2975719
◦KB2975331Ezeket töröld, ha telepítve vannak.
A driver/gpu hardverhibát beazonosíthatod úgy is, ha eltávolítod az ATI-t az eszközkezelőben, és megnézed, hogy a HD4600-assal is fagyogat-e?
Ismét javaslom, hogy rakd újra a vindózt, akár az eddig megbízhatóan működő 7-est, hogy kizárhasd a hardver hibát!!! A hajlékony háznál, már csak a garanciális javítás a rémisztőbb a Lenovo ideapadoknál!
Egyébként jó kis gépek, ha megjavul megfogod szeretni
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
válasz
Biggieboy #11018 üzenetére
Húha, ez sz@rul hangzik!
Új a géped? Vagy idáig működöt rendesen, csak most esett szét?
A BIOS-ban nem hiszem, hogy találsz megoldást...a win 8.1 frissítésével voltak gondok pár hónapja, keress rá neten, hogy melyik KB (frissítési) fájlok voltak érintve, azokat tiltsd le az update menüben.
Ha sehogy sem lesz jó, mielőtt beküldenéd a szervizbe sztem rakd újra a windózt, hátha csak az kergült meg, vagy cserélgesd a memória modulokat (egy boot memtestet is lefuttathatnál) a fagyások azok sokszor hardver hibára mutatnak!
-
sulaco79
tag
válasz
lucy18 #11014 üzenetére
Hahó!
A hang ugrálása szinte biztos, hogy a Windózból eredt [link] a random lefagyás már aggasztóbb...
Milyen jellegű a sípoló hang (a beeper adja ki? vagy mechanikus, esetleg elektromos nagy frekvenciás sípolás?)
Ha beeper akkor ezek alapján kéne behatárolni a problémát, de az sem mindegy, hogy hosszú vagy rövid, mindenesetre ennek a beepnek van jelentése, le kell merülni a net legmélyebb bugyraiba, ott lesz a válasz
Pendrive-ról telepíteni OS-t a legcélszerűbb, használd a YUMI mulitboot creatort, ez nekem bevált!
Jó kis lapik a G500-asok, de a ház kialakítása statikailag nagyon silány
a sok hurcimbálásból származó mechanikai behatásokat egy az egyben átadja az alaplapnak (nagyon durván hajlik hosszirányban a géptest
)
De szeretem a kis betyárt!
-
sulaco79
tag
válasz
savliget #11005 üzenetére
Szia!
Ha ma(tegnap) vetted, akkor azt javaslom vidd vissza. Bármi is legyen az az anomália a kijelzőn, nem kéne ott lennie. Ráadásul most még (3 napon belül) megúszod a felettébb hosszadalmas és gyötrelmes garanciális javítást, mert ilyenkor még zokszó nélkül cserélik. A teszkóban még a pénzt is visszaadják, a kkv-k valszeg nem, de cserélik egy hibátlanra.
Vidd vissza, így jársz a legjobban!
-
sulaco79
tag
válasz
vomir1 #10586 üzenetére
MUHAHAHAHA...TMX!!
egy SSD vagy memória bővítés munkadíja annyi kb, mint a beépítendő elem és 15 nap...SZÉGYEN!!!
A hivatalos Lenovo fórumon sokszor felmerült a kérdés, a support adminok egyértelműen jelezték, hogy ezek simán cserélhetőek garancia vesztés nélkül!
Nekem is raktak a hátsó csavarra matricát, nem sokat szarakodtam vele, ha genyóznak ezek a derék TMX-es pribékek a jövőben emiatt akkor egy szinttel feljebb megy az ügy + meg homárra, tetűbanda TMX!!!!!
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
na pont ezért nem lett Haswell lapos gépem...nem találtam hozzá megfelelő procit, így 3632-höz választottam donor laptopot, így barátkoztunk össze Lenovo századossal
Na mindegy az a lényeg, hogy a hűtésem jó, ha bontanak valahol g510-est akkor lecsapok a hűtőrendszerére, addig meg jó minőségű paszta meg cooler pad.
Köszönöm a hozzászólásaitokat!
-
-
sulaco79
tag
válasz
DonMaster #10549 üzenetére
Argus monitor is kijelzi, de töltsd le az
Intel Turbo Boost Monitor-t, ott majd egy kis badge fogja jelezni a turbó működését
ehune a link: [link]
Ha nem megy, de szerintem neked biztos megy, mert a 80 fok feletti értékek a turbó működésre utalnak, de ha nem menne akkor resetelni kell a BIOS-t. Az enyém a Celeronra volt hangolva ezért nem ment, a géped viszont már i-s procival jött, szóval szerintem alapból dolgozik.
-
sulaco79
tag
válasz
DonMaster #10546 üzenetére
Húúú akkor nagyon félreértettük egymást!
Passmark BurninTest-re (erre írtam, hogy 100%-os terhelés) hozza a 80-85-öt, alapjáraton 40 pár fokos, szóval akkor minden rendbe van, bírja ez az i7-et simán.
Hogy miért vettem még is ezt, mert sajna nem volt egyben 200k-m
ezeket csak nemrég dobták ki, pedig ezt vettem volna [link]
104k-ért jött a gép + 28k-ért proci, így 132k-ért lett egy igen jó teljesítményű laptopom, szerintem ez így megérte.
After Effectset használok viszonylag sűrűbben, annak pedig két istene van: a CPU és a RAM. és ott simán előfordul a több órás maximális terhelés, ezért fontos nekem egy megbízható hűtés mókolása
-
sulaco79
tag
válasz
DonMaster #10542 üzenetére
Megnéztem én is, ugyanaz a kettő. Csak azért gondoltam, hogy a G510 hűtése jobb, mert a belevaló procik TDP-je 12W-al nagyobb, ergo az 510-es hűtése nagyobb kapacitású kell hogy legyen.
Hűtőpaszta amasan T12-es, ez egy elég olcsó cucc, azt mindenképp kicserélem artic silverre
Az alapjárati hőmérsékletem: 41-44 fok
100%-os stressz teszt Turbo Boost nélkül (2.2Ghz): 62-65 fok
100%-os stressz teszt Turbo Boost-tal (3.2Ghz): 80-85 fokEzek kb. normálisak, nem ideális, de elfogadható a fórumok szerint, de én 80 alá akarom szorítani mindenképp.
Az i7 3612qm-ed 100%-os terhelés mellett 45-50 fokos?
-
sulaco79
tag
Sziasztok!
Egy egész furcsa kérdésem lenne a Lenovo szakikhoz!
Van egy G500-asom, ami kapott nemrég kapott a gyári 2020M-es Celeron helyére egy i7 3632QM-et. Mindkettő 35W-os. GPU nincs a gépben.
Tegnap sikerült beindítanom a Turbo Boost-ot az alaplapon, és ezzel a 100%-os terheléses CPU maghőmérséklet 65 fokról 80-85 fokra emelkedett. A fórumok azt írják ez normális, meg majd az alaplap tudja mikor mennyit mehet a proci, de nekem a 80 feletti értékek nincsenek ínyemre.
Nézegettem a Lenovokat, és a G500-as testvérmodelljének számító G510-es szerelik 47W-os (4. gen) i7-tel...
na innen jött az ötlet:
- A G500 és G510 belső kialakítása mennyire kompatibilisek egymással (a karbantartási kézikönyvük közös, szerelési rajzaik azonosak [link] ), az lapalap helyzete, a CPU és a hűtés pozíciója a lapon tényleg megegyezik-e?
ha igen,
- Akkor csereszabatos lehet a G510 47W-os i7-esének hűtése a G500-as 35W-os hűtésével?
ha igen,
- Mekkora hűtőteljesítmény javulás várható?
Szerintetek járható ez az út?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
óóó a G500-as is ilyen, csak túloldalon, ha nyomogatom a pgdn-t behajlik az egész billentyűzetpanel.
Én el vagyok vele, csak furcsa...a jó öreg XPS-emnek 6 év után döglött be az F8 billentyűje, Lenovo századosról 3 hét után felpördült az (y). Kíváncsi leszek ki lesz a következő...
-
sulaco79
tag
Szia Batonyo!
Két hete vettem egy g500-ast és most felpördült az egyik billentyű az (y). Visszanyomogattam, de egy kicsit ferde. Ezért nincs kedvem 2-3 hétig garanciázni a lapit. Van más megoldás? Billentyűgombot venni, visszaragasztani akár, vagy bármi?
Válaszodat előre is köszönöm!
-
sulaco79
tag
válasz
kengyel #10324 üzenetére
Jók a hangszórói, filmnézésre perfekt, mondjuk a Slayertől a Raining Blood-ot fülessel érdemes rajta hallgatni
A proci is erős a maga nemében.
Az aksiról nem tudok véleményt mondani, még bele sem raktam, de a tesztek szerint jó.
Nekem is ez az első Lenovo, majd látjuk hogy jövünk ki egymással
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
válasz
kengyel #10322 üzenetére
perverz!
nem, túlmelegedési problémák egyébként sem jellemzőek erre a gépre, pláne hogy nincs benne külön GPU ami fűtené a házat.
De sima HD Graphics, ami a 2500-assal eqvivalent és ez 2020M-es prociban van. Az I-s procik jönnek HD 4000-el
Netezésre, videónézésre tökéletes!
Arra figyeljetek oda, hogy ha Win7-est raktok rá, akkor a Biosba (Lenovo feliratnál fn+f2) UEFI-ről állítástok át legacy módba a boot opciót. Utána úgy röppen fel rá, mint a kisangyal. A drivereket a lenovo honlapról szedjétek le, mert a CD amit adnak hozzá az a Win8-as drivereket tartalmazza.
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
válasz
kengyel #10319 üzenetére
Hahó!
Pont ilyet vettem tegnap, nagyon jó kis gépnek tűnik, pláne ha nem akarod játékra használni, mert az nem fog menni, nem is proci, hanem a GPU hiánya miatt.
Mondjuk az enyémbe ma beleröppent egy négy magos i7 3632qm és egy SSD + kap majd még egy 8GB RAM modult.
Jó ha tudod, hogy ebben a típusban 59-390048 HM76-os chipset-es alaplap van, gyakorlatilag ezekkel a procikkal [link] bármikor bővíthető (a Wattot vedd figyelembe), amikben már HD 4000 es Intel GPU van, ami kompromisszumokkal de játékra is jó.
Szóval jó választás! Ennyi pénzért ajándék!
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
Már beszéltem velük: a "hűtőrendszer karbantartása és a processzor cseréje a felhasználó által nem elvégezhető művelet kategória"
LOL komplett hülyének nézik az embert...
Az a "baj", hogy a meglévő i7-es procihoz nézek egy bővítésre alkalmas lapit, a G500 pont ideális, átröppenne bele a 120 GB SSD, az i7 + a RAM-ot felhúznám 16 GB-ra egész jó kis gép lenne 150-be talán meg is állna. Videókártya nem lényeges, bár nyáron a vb alatt Fifázni akarok
a proci és a memória fontos nekem.
Mik a gyenge pontjai ennek a lapinak szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
sulaco79
tag
Köszi a gyors választ! A 2020M-nek és a i73632qm-nek is 35w-os a TDP-je ezért gondoltam, hogy jó lenne. Az i7 egy áltimét megoldás lenne a renderelési feladatok ellátásához + van egy ilyen procim
A jó öreg XPS M1530-asom hiba nélkül húzta le a 7 évét és most is rendületlenül megy előre, mondjuk ezen a 6 havonkénti hűtőtakarítás (kiszedéssel) és újrapasztázás igen sokat segített. Az hogy 2 évig nem tarthatom karban a G500 hűtését megrémiszt, egy ötperces munkáért meg 1 hétre szervizbe küldeni az nonszensz...
Kifújkálásban nem hiszek...
Megbízhatóak a G500-asok?
-
sulaco79
tag
Sziasztok! G500-as 59-390091 2020M-es Hm76 chipsettel szerelt Lenovo szerintetek viszi-e az i7 3632qm-t? Ugyanaz a foglalat (G2) és család szóval belemegy, de hátha itt már valaki upgradelt G500-as lapit, ja és még egy kérdés a Lenovo hogy oldja meg a garancia matricázást a CPU környékén, tudom-e cserélni úgy hogy megmaradjon a gari? Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- XPS 14 9440 14.5" FHD+ IPS Intel Ultra 7 155H 16GB 512GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Lenovo X60S Bios jelszavas 3 gyári töltő, esetleg dokkoló
- ZBook Studio 16 G10 16" FHD+ IPS i7-13700H RTX 2000 Ada 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo ThinkPad T14 gen4 I L14 gen4 I P14s gen4 GYÁRI MAGYAR billentyűzet. ÚJ BONTATLAN!
- IdeaPad 5 Pro 16ARH7 16" QHD+ IPS Ryzen 7 6800HS CE RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest