Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Parson

addikt

válasz Pötyi #36408 üzenetére

Nos az én mérnöki látásmódom egy kicsit vitába kell hogy szálljon ezzel.
    Pont, hogy méréstechnikai szempontból ez így eléggé pontatlan, hiszen gyártott alkatrészek mérése az igazi mérés (=tervezett elmélet/méret/stb gyakorlatba ültetett megvalósulásának visszaigazolása), a papiron és számitógépen lévö elméleti modelleken végzett mérés inkább csak az elmélet, számolás kontrollálása.

Tény, hogy mindkét képen csak nominális (névleges) értékek szerepelnek, gyártás pedig sosem tudja biztositani ezt a tüéles pontosságú értéket, éppen ezért vannak bevezetve a mérettürések (geometriai türések most ne legyen téma).
    Ha definiálva van egy általános türésosztály, akkor az a rajzon a méreteknél egyenként specifikált feltüntetése nélkül igaz lesz mindegyikre (de egyenként értelmezett szabványos értékekkel). Eképpen az inch helyett mm-ben feltüntetett értékek ha még mindig az eredeti türésmezökön belül lesznek, akkor max a türésértékeket kell korrigálni (immár egyedi specifikusra, és feltüntetni adott méretnél) az új mm-ben kifejezett nominális értékhez passzolva.

Persze CAD és más számitógépes modellezö környezetekben (eredeti) nominális értékkel illik modellezni, hiszen egy hosszabb méretláncnál máris kézenfekvöbb a felmerülö probléma - a tervezési szinten elöjövö pontatlanság.

Mindettöl függetlenül a vicc az, hogy 20 évvel ezelött (a k életbe, hogy rohan az idö) én is a fenti mm-es értékekkel modelleztem vissza (nem gyártásra terveztem meglévö elemek mellé!), csak magamnak, CAD gyakorlásként a lego elemeket, és igazából nagy kontraszt nem jött elö sehol, mindenhol tökéletes müködött, és a hatalmas összeállitások is egészen szépek lettek - mivel csak ebben a mm-es rendszerben volt mind, nem volt keverve inches-sel. Mint irtam, akkor a lényeg erösen a CAD alkalmazások gyakorlása volt. Ma már engem is zavarna ez a pontatlanság is. Pl ez is akkor készült (a render eléggé kezdetleges):

• Throme

veterán

válasz Pötyi #36408 üzenetére

Thx!
    Akkor nem a legjobb rajzot sikerült megtalálnom, de így is 71,2mm jött ki, ami a valóságtól (71,4375 mm) nincs messze. Tegnap levert a víz (erős túlzással), hogy a studio-ban felhasznált tengely (Axle 9 ) túl hosszú lesz...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés