Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ProdyG

őstag

válasz macilaci78 #21845 üzenetére

Igen, mivel az volt az alapproblémám, hogy a betáplálástól távolodva halványul a szalag, gondoltam, hogy dimmelhetőek ezek a szalagok :D Itt úgy értettem, hogy nálam a rendszer nem lesz az, legalábbis első körben nem erőltetem...

Akkor maradok a 12V-nál, 15 méter, 8-10W 4000K szalag egyben, 3 helyen betáplálva. A profilt kihagynám, ha nagyon látszanának majd a plafonon a diódák helyei, akkor kitalálok valamit.

Anro-nál ezeket a szalagokat szűrtem ki, mint lehetőségek:
    --
    LED szalag beltéri 3528-120 (12 Volt) - természetes fehér DEKOR! - 590 ft
    LED szalag beltéri 3528-120 (12 Volt) - természetes fehér CRI=90 - 1990 Ft
    COB LED szalag beltéri 320 LED/m (12 Volt) - természetes fehér CRI=90 - 2190 Ft
    COB LED szalag beltéri 480 LED/m (12 Volt) - természetes fehér CRI=90 - 2490 Ft

Most itt vagy megveszi az ember a legolcsóbbat, ha jó a 80-as CRI, vagy ha van pénz, akkor a COB-ok tűnnek nekem jó választásnak. Biztos kérdezték már ezren, de megérik ezek a drágább szalagok a felárat? Sajnos látatlanban kell vásárolnom, tapasztalat nélkül, de rászánom a pénzt, ha van értelme...
    nekem így hirtelen a 320-as COB a szimpi, ezt is ugyanúgy kell bekötni/betáplálni, mint egy sima szalagot? semmi extra dolog nincs vele?

Köszi, ha segítetek és bocs a sok kérdésért!

• ProdyG

őstag

válasz macilaci78 #21838 üzenetére

Köszi, vezeték elviteléhez ez a kétoldalú ragasztószalag + lapos vezeték végül is simán összehozható. Én mondjuk lehet beraknám a csak 2 eres vezetéket legalulra a 3M alá (bár ez mindegy).

Akkor 15 méteres teljes hosszt nem csak a 2 végén, hanem középen is betáplálom... itt amúgy vágni kell a szalagot és bekötni minkét oldalra, vagy lehet betáplálni egy egybefüggő szalag "belsejében" is? :F

Akkor az eddigiek alapján úgy vagyok vele, hogy nem 4W, hanem 8W körüli szalagot veszek (nem lesz dimmelhető). Ez már csak nem olyan gyenge fényerő 15 méteren, de azért nem is túl sok... ettől erősebbet tényleg nem akarnék. már csak azt nem tudom, hogy ennél a felállásnál legyen 12V a rendszer, vagy 24V? A 12V-nek is okénak kell lennie az elmélet szerint, előrébb vagyok bármivel egy 24V esetében?
    Köszi!

• ProdyG

őstag

válasz Steady74 #21837 üzenetére

"vezetékelni kellene a vezérlőhöz" - ezt már nem tudom megtenni, mert felépült a konyhabútor ott, ahol bontani kéne a falat. nem lett ez a led dolog végiggondolva a legelején... de nem baj, jó lesz ez így is :)

• ProdyG

őstag

válasz Steady74 #21833 üzenetére

A dimmeléssel kapcsolatban: ehhez ha jól gondolom kéne valami távirányító, vagy bárhol plusz 1 vezérlő.
    Szóval ez egy nyaraló lesz, ami ki is lesz adva, nem csak mi leszünk ott, ezért próbálnék mindent a legegyszerűbben csinálni, nem kell oda távirányító meg mittudoménmi, amit úgyis csak tönkretesznek :)
    jelenleg egy villanykapcsoló van, ami vagy fel van kapcsolva, vagy le, erre kötném rá ezt a ledszalagot, mindenféle bonyolítás nélkül, egy fix 4000k fénnyel. már csak a fényerő/lumen a kérdés.

• ProdyG

őstag

válasz macilaci78 #21829 üzenetére

Na, hát ez bonyolítja a dolgokat :D

"Körbe a nappalit" - nem ér mégsem körbe, van egy konyhabútor közben, ahol a tápegység lenne...
    "teljesítményre (Watt) méretezünk" - akkor ezek alapján jó az elmélet egy 4-5W-os dekor led szalag esetében 12V-nál maradva. tehát működne a 15 méteres hossz, kizárólag a 2 végén betáplálva.

"tegyél plusz egy bekötést valahol középre" - ez az amit mindenáron próbálnék elkerülni, a stukkó már fel van rakva, minden lefestve körülötte, nem tudnék még egy plusz kábelt vezetgetni ott rombolás nélkül. de ha más nem, akkor marad a 24V, ha jól értem azzal kb biztosra mehetek...

"javasolt profilba rakni a szalagot" - simán stukkóba akarom rakni, nagy bűn lenne, ha kihagynám a profilt? látszani nem fog semmi, persze a szalagnak lehet jót tenne a profil...

"Egy dekorszalag (kis fényerő) fényes nappal nemigen fog érvényesülni" - ez még nekem új, hogy miért is kéne nappal bármilyen ledet használnom, de ti itt már többet tudtok, mint én :D biztos jól nézne ki, meg dizájnos lenne nappal is.

"milyen sűrűn vannak a ledek" illetve a "szépen kirajzolódik a ledek pozíciója" témára reagálva: hát igen, ezt nagyon jó, hogy írod... erre eddig nem gondoltam... a stukkó és a plafon közt max 10 centi a távolság, és én méterenként 60 ledes szalagot akartam alapból (3528-60), de akkor ez itt talán bukó is lett :) gondolom a 60-nál még nem lenne egyenletes a fény. Egy 120 már elég lenne nagyjából (profil nélkül)?

És akkor tőled is megkérdezem, hogy ha 4W helyett 8-10W-ban kezdek el gondolkodni, akkor összeadva a számokat simán kijön 10-20 ezer lumen összesen, akkor ezek szerint ez rendben van egy kb 20nm-es nappaliba? miközben a "fő" világítás egy kb 2500 lumenes mennyezeti lámpa.

Köszi a sok hasznos infót! :R

• ProdyG

őstag

válasz tibbike01 #21826 üzenetére

Köszi, az Anro webáruház telephelye itt van a közelben, tőlük tervezek mindent venni, csak előbb fel akarok kicsit készülni, mielőtt betérek ezzel hozzájuk :D

Azért akarnék gyenge fényű ledet, mert pl ha 4W helyett 8-10W-t nézek, akkor valóban kell 10-20 ezer lumen egy nappaliba? vagy ez nem számít ez esetben soknak? mennyezet mentén Anro-s stukkó-ba lenne rejtve az egész, lehetséges, hogy a fény jó részét már elnyelné maga a stukkó meg a fal? a stukkó kb 10 centire fut a mennyezet alatt (már fel van rakva és lefestve).

• ProdyG

őstag

Sziasztok, kezdőként kérdeznék, néhány óra olvasgatás után.

Egy nappalit szeretnék körbe-ledezni a mennyezet mentén, ami kb 15 méter folyamatos led szalagot jelentene. Ezt én a 2 végén tudnám megtáplálni.
    alapból azt olvasom mindenhol, hogy 12V rendszer esetén, bekötésenként 5 méter a max hossz (hogy ne csökkenjen a fényerő). tehát az én esetemben, mindkét végén bekötve a 15 méteres szalagot, a középső 5 méter már gyengébben világítana.
    Viszont nekem kifejezetten gyenge fényű szalagra lenne szükségem, 4-5W méterenként, és itt a közelben levő szakboltban azt állítják, hogy nekem ez így jó lesz 15 méter esetében is és nem lesz fényerő csökkenés középen.
    egy másik boltban azt mondták, hogy nem számít mennyire kevés a watt, nem lesz jó a 15 méteres hossz, ha csak a 2 végén kötöm be. kinek hihetek? :)
    Köszi!
    (ha egy mód van rá, maradnék a 12V-nál, de talán a 24V lehet megoldás számomra?)

• ProdyG

őstag

válasz Vanda15 #17379 üzenetére

vettem ma én is néhány ilyen Sören-t. megoldódott már a problémád?
    igazából ez egy fontos kérdés, ami nekem is vásárlás után jutott eszembe:
    távirányítós lámpáknál hogy lehet összehozni a távirányítót magával a villanykapcsolóval? mert ha a kapcsoló felnyomása után még külön a távirányítóval is szórakoznom kell minden alkalommal, az elég gáz.

• ProdyG

őstag

Sziasztok,
    ezek a mostanában divatos kerek LED-es búrák, szobák / nappalik plafonjára mennyire ajánlottak?
    Egész olcsók a hipermarketekben... egy 25 nm-es nappaliba mennykora fényerejűre lenne szükségem?
    Olyan fényerőre lenne szükségem, ami a klasszikus 100W-s izzónak felelne meg, a számok alapján egy 20W-s is elég elvileg, de a boltokban annyira mégsem tűnnek nekem ezek erős fényűnek. Lehet csalóka a bolti fény...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés