Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• macilaci78

nagyúr

válasz winter #11215 üzenetére

ledek

Kezdjük talán itt. Létezik 2835, 3528 led, de 3825 aligha. Hopp, mégis van! :D
    Na, Ali barátunk azt írja, hogy a 3825/120 led 9,6 W/m, ezzel szemben egy 5050/60 led 14,4 W/m, nagyobb a fénye. (A fenti fogyasztásadatok a szabvány szerinti maximumot jelentik, új korában kb a felét, kétharmadát fogyasztja a led.) Én ezt tenném a konyhába akár alulfeszelt táppal, meghálálja a táp és a led is. Esetleg 2835/60, vagy 5630/60. A 3528 típus inkább csak dekornak elég.
    Konyhapultnál már sokszor előkerült: ha nagy fényerőt akarsz, ahhoz fogyasztás és melegedés is társul. Alu profil javasolt, ami elviszi a hőt. A másik, hogy vagy szilikonos szalagot választasz, vagy búrás profilt, mert könnyebb tisztán tartani, és megvédi a fröccsenő folyadékoktól, páralecsapódástól (teaforraló...)
    Lehet alacsonyabb teljesítményű leddel is megfelelő mennyiségű fényt elérni, csak sok kell belőle: sűrűbben vannak a diódák a szalagon, vagy több szalagot teszel egymás mellé.

A nappaliban mekkora fényt szeretnél, mekkora a belmagasság? Én lehet, megfontolnám az 5 db panelt a dobókockán látható 5 pöttyének megfelelő elrendezésben.

Spotot általános megvilágításra nem raknék. A spotnál elterjedt GU 10, illetve E14 foglalat esetében 7W-nál megáll a történet. A GU 10 nem szórja kellően a fényt, sűrűbben kell rakni. Az E14 foglalat ilyen szempontból előnyösebb. Minél jobban szórja a fényt, egységnyi területre annál kevesebb jut.
    Hangulatvilágításnak pl TV-nézés mellé megfelel a 3 W spot, csak helyezd el úgy, hogy ne zavarja a szemedet sem és a TV-ről se tükröződjön vissza.

Fürdőben nálam IP44-es lámpatestek vannak fent, opál búra alatt vannak az E27 ledek. Elég hülye alakja van a fürdőnek, így erősen túlméreteztem a történetet, a kb 4 m2 fürdőben 4 db 15 W-os E27 led van. Ha neked egy sima kocka fürdőd van, akkor próbáld ki a 10 W-ot, de ha kevesled, E27 vonalon van hova tovább menni. (Szemüveges vagyok, közellátó, borotválkozáshoz igénylem, a fürdőben nincs természetes fényforrás, és középbarna, okkersárga a csempe...)

A hálószoba rendben van. Szekrényben is tudsz majd pakolni, illetve az éjjeli szekrényeken, asztalokon elhelyezett helyi megvilágítás ésszerű és hasznos megoldás. :K

Magánvélemény, várd meg másét is. :K

Új hozzászólás Aktív témák