Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Butcher82
senior tag
Szia,
sajnos stihlel nincs tapasztalatom, de volt olyan husqvarna a kezemben ami hasonlót produkált, de ott az olajzás állító csavarral meg lett oldva a problem. Mivel egy elég drága gépezetről beszélünk és gondolom márkakereskedésben vetted én mindenképpen megmutatnám nekik, hogy szerintük ez az olajmennyiség rendben van e.
-
SRII
őstag
sziasztok!
Tegnap vásároltam egy sthil 391 es motorfűrészt, és neki is álltam a bajaratásnak.
Minden az előírás szerinti adalékokkal megy, elindítás 2 perc járatás majd fokozatos terhelés pár percig (csak gáz adás fába még nem járt) ezt kb 2x csináltam, de a probléma nem is ez hanem a következő
Öklik a lánckenő olaj a dekni a fűrés a föld minden tiszta olaj, borzalom! alul van egy csavar amivel lehet állítani, játszottam is vele de nem sok minden javul, majd tejesen elzártam és elindítottam a fűrész pár gázadás után kisebb mértékben de csöpögött le a dekink az olaj, annak tudtam be, hogy majd ha fát vágok akkor nem lesz ennyire látványos a folyás mint így üresen bemelegítés közben.
Ennek így kell lenni? Járt már igy valaki? -
Butcher82
senior tag
Őszintén szólva ránézésre semmi baja, egy élezés lehet ráférne de ezt így nehéz megállapítani. :) Írtad, hogy "szálirányban" van probléma a vágással az azért nem mindennapos, hogy az ember így vág egy láncfűrésszel bár ritkán én is szoktam. Már a maga a forgács is egész máshogy néz ki ilyenkor. Nekem az oregon illetve az eredeti husqvarna láncokkal soha nem volt problémám, egyszer vettem egy "noname-t" az nagyon gyorsan kopott illetve ment ki az éle. Esetleg próbálkozz egy élezéssel.
-
Beretvás
veterán
-
Beretvás
veterán
Sziasztok.
Adott egy lánc aminek a fogai túlságosan szét vannak hajtva gyárilag. Én bontottam ki, és szálirányba nem viszi a fát, középen marad egy csík, nem érnek össze a fogak. Létezik , hogy ez ilyen kell legyen gyárilag vagy csak ennyire hulladék lenne? Nem baltával faragottnak néz ki keresztbe szépen is vág.
-
Nedzsef
újonc
Mi van veled bucher élsz még??
Harap még a gépszörny?
vagy már rég váltottál jobbra?
-
Butcher82
senior tag
Emiatt ne aggódj, akkor úgy mondom a szemek száma megadja ezt is. Ezek a lapok - ami neked kell - 38cm és 42cm között szoktak lenni, valamennyire lehet változik a lap "magassága" de ez nem befolyásol semmit. Az osztás a lényeg, a szélesség (amiben fut a lánc, jelen esetben 1.3) meg a szemek száma.
Ha van minimális eltérés a gyári és a vásárolt lap között azt a láncfeszesség állítása közben kiküszöbölöd. -
Butcher82
senior tag
Az 57 szem adja a hosszúságot (ez kb. 40cm - 16") 3/8 az osztást az 1.3mm meg a szélességet. A felfogatásnak meg elvileg jónak kell lennie.
Egyébként ha nem ragaszkodsz ehhez az oldalhoz, saját tapasztalatból javaslom, hogy ami linket küldtem (kertmotor) keresd ki az email címüket írd meg nekik mi a géped típusa milyen lap van rajta és javasoljanak már neked egy lánc plusz vezető kombót. Segíteni fognak
Nekem is így volt anno.Azt, hogy egy "gyári" lánccal miért történik ilyesmi nem tudom, több oka is lehet, de így nehéz találgatni.
-
mzso
veterán
válasz
Butcher82 #68 üzenetére
"Láncvezetőt találsz azon az oldalon is amit linkeltél. Veztőlemezek - 3/8 - 57 szem."
Ezzel az a bajom, hogy semmi méret infó nincs. Hossz sehol. Mi van ha vastagabb féle lap lesz?
Némelyiknél még a vastagságot sem tüntetik fel.,Amúgy kíváncsi lennél mi lett a mostani lánccal. Az egyik oldalán nagyjából normálisan néztek ki a fogak, viszont elkezdtek kitörni. Talán mintha egy kicsit jobban felfelé álltak mint kellett volna.
A másik oldalon egy sem tört ki, viszont az összes torz, csonka lett... -
Butcher82
senior tag
Nem, az oregon egy univerzális gyártó, nemcsak husqvarna méretben gyárt alkatrészeket, de pl. stihlben is. Husqvarna kereskedésben nálunk oregon cuccok is vannak, de ha husqvarnát veszel, azt sem fogod megbánni.
A gyári mérettől ne térj el, egy oregon láncnak nagyobbak lesznek a fogai
Általában a drágább - márkásabb láncoknak nagyobbak a fogai, nekem ez a tapasztalatom.
Láncvezetőt találsz azon az oldalon is amit linkeltél. Veztőlemezek - 3/8 - 57 szem.
Így van,ez mind inchben van, csak át kell számolni, tényleg nem egy nagy ördöngősség.
-
mzso
veterán
válasz
Butcher82 #65 üzenetére
Kösz.
Lapot, hogy találok hozzá?Ez is ugyanaz ugye: OREGON láncfűrész lánc (erősített) 3/8" 91VXL 1,3 mm (40-68 szem) ?
-
mzso
veterán
válasz
Butcher82 #64 üzenetére
Kösz a tippet.
Akkor ezek szerint Oregon márka a Husqvarna tulajdona?
Megnézem van-e Miskolcon valamilyen kereskedés."Ha minden igaz neked 3/8-os osztású 57 szemes és 1.3mm-es lánc kell és ehhez vezető."
Nagy nehezen rájöttem én is, hogy a 0,005 az inch-ben ugyanaz az érték.
De láncvezető szélességében van valami szabvány? Az nincs sehol említve. Láttam már sokkal szélesebb vezetőket is.Pár hozzá nem értő kérdés:
Nem lenne, jobb nagyobb vastagságú lánc és hozzá való vezető?Vannak előírások a vágóélek és a szemek méretében? Ennek a láncnak mindig elég kicsinek tűntek korábbi láncokhoz képest amiket láttam. (Mivel a magyar nyelvűből kihagyták az infót így nem is tudtuk eldönteni mekkor reszelő kell hozzá, inkább 3-asnak nézett ki ahogy meg volt fúrva, élezve. Mint kiderült az angol nyelvű rész alapján négyest írnak hozzá.)
Szerinted kb milyen árba jönne ez ki?
-
Butcher82
senior tag
Szia,
ezekre a gépekre a husqvarna lapjai-láncai szoktak jók lenni, természetesen ezek megtalálhatók oregon márkában is. Nincs a közeledben egy husqvarna kereskedés? Könnyebb megoldani a problémát.
Ha minden igaz neked 3/8-os osztású 57 szemes és 1.3mm-es lánc kell és ehhez vezető.
-
mzso
veterán
Helló!
Kilehelte a lelkét a lánc a Hecht 2250. Az egyik oldalon kitörtek sorra a fogak. Hogy lehet ehhez minőségi láncot, vezető lapot nézni? (Azt írják a lap is gyengusz, bár én nem tudom megállapítani)
Az eredeti láncon ilyen adatok szerepelnek, amit nem bírok értelmezni:
3/8.050x57DL
JL9D-3*57 3/8Viszont a webshopban nem teljesen ilyen adatok vannak, ott 1,1-1,6mm-ig változik, ami elvileg a szélesség
Vagy kicsit más méretű lap/lánc is belemegy?A lapnál még rosszabb, ott meg csak szem meg a 3/8-as méret szerepel. Így meg elég nehéz...
Még valami:
Még két márkanév alatt létezik kb ugyanez a fűrész, de azok Oregon lánccal rendelkeznek gyárilag:
https://lancfuresz.arukereso.hu/fieldmann/fzp-2002-e-p106705929/#termek-leiras
https://lancfuresz.arukereso.hu/grizzly/eks-2440qt-p173353893/Úgyhogy Oregonban gondolom legalább van kompatibilis méret.
-
mzso
veterán
Helló!
Egy ilyen jellegű (háromfelé vágható a fa) de házi készítésű bakhoz van valakinek kipróbált dizájnja?
https://youtu.be/9i7eak2JX8MKét ilyesmivel két ember igen jól tudna haladni.
-
Nedzsef
újonc
válasz
Butcher82 #60 üzenetére
Nem vágom neked mi ebben az alpári,személyeskedést te kezdted de ha baráti jobbról nem is beszélhetünk részemről minden oké.Legelső írásomban csakis kizárólag arra akartam utalni,hogy mivel sokan a ház körüli munkába a 10m fa kuglizását is beleértik nembiztos ,hogy jó választás egy husqvaran 137-236 stb. Legjobb ha tudunk erre venni magunknak egy 2,5-3,5 lóerős márkás gépet.Ha mindenképp a legolcsóbb kategóriát akarjuk -vagy tudjuk csak megvenni,én azt tanácsolom ezt olyan helyen vegyük ahol garanciát is adnak mellé.Ha interneten rendeltük,jó eséllyel egy teljesen más gépet kapunk mint ami a képen szerepelt.Ne dőljünk be a jó ajánlatnak pl 65ccm 5Lóerő mert ez egy márkás gépnek is a becsületére válna. A román útvonalas 0-szériás gépek jellemzően normál minőségű csapágyakkal és tűgörgőkkel vannak szerelve c3 helyett habár sok esetben a felirat rajta van.Ha satuba fogjuk a csapágyat kis nyomással is tojás alakja lessz és úgy is marad.Áruházas gépünknél első ami szembetűnik talán mindenkinek ha a láncot körbeforgatjuk egyszer laza egyszer feszes,a lap és a lánc együttes hibája eredményezi -csere,de ha nem jelentkezik a láncot akkor is ki kell cserélni ugyanis nem nyúlik egyenletesen ettől rángatva ütögetve vág, ez egy fölösleges vibráció ami mindenre ki hat.Ha eleve oregon láncal vásároltuk a gépet azt is ellenőrizzük ugyanis van belőle hamis kínai.Ha körbeforgatjuk a láncot de nehezen megy vegyük le a kuplung harangot és a tűgörgőnket tegyük egy zárható kisdoboz benzinbe és rázogassuk 2-3 percet.száritsuk meg és bezsírozva szereljük össze.Egy mágnessel érdemes megnézni utána mennyi fémreszeléket találunk a benzinben,lefogunk döbbenni.Ha már leszedtük a kuplungharangot érdemes levenni az olajpumpa deknit és sz olajpumpát lefedni zsírral,ugyanis ez a dekni rosszul zár és már első vágás után sok fűrészpot találunk alatta.Tapaszatlatom szerint 2 év után valami hiba az olajozási rendszerben mindenképp jelentkezik,néha csak annyi,hogy a gép álló helyzetben ereszti az olajat ez az olajvezeték tágulása miatt van 500 forintér lehet venni újat vagy kivesszük az olajpumpát kivesszük a fekete csövet a helyéről,megtekerjük a hornyot teflonszalaggal majd jó szorosan visszapattintjuk a helyére.Garantáltan többet fog bírni mint egy új.Ha kevésnek érezzük a 2,4 lóerőt nyugodtan tehetünk a gépre egy esetleg kettővel nagyobb kategóriás hengerszettet-teljesen kompatibilis és 5000 ft szállítással együtt .Ne ijedjünk meg ha egy fekete hengert kapunk ez azért van mert a belsejét nikkelezték és kívülre nyilván nem szeretnék ha jutna a drága anyagból.Ha láncvezetőt kell cserélni első amit ajánlhatok Oregon Advancecut szállítással is max 6000,vagy egy olcsóbb ami legalább ilyen minőségű(szerintem még jobb is) a STRONG by husqvarna szállítással együtt is max 3500.Először én is frászt kaptam a hamis husqvarna felirat miatt de meglepetést okozott a jó minősége.Láncból ajánlom a Stihl oliomatic Rs láncait,5000 ft és nem kell állandó reszeléssel tölteni az időt.A gépünk szinte kész a vágásra már csak egy jó beállítás kell neki ami nem olyan egyszerű mint ahogy a videókban azt sugallják.Gyárilag beindul eléggé füstöl főleg ha 1:25 keveréket adjuk neki.Csak egyes gyártó írja bele a használatiba ,hogy 20 üzemóra után a keveréket 1:30-1:40 re változtassuk olajminőségtől függően,több olaj kevesebb cseregaranciás gép ők így gondolkodnak a környezet kárára.Drágább márkásított kínai gépekben kemény króm bevonat miatt járatásra-több olajra valójában nincs szükség de nem árthat kezdetben.A standart beállítással csak elindul a gép de nem biztos hogy jól is vág.Meleg gépnek full gázon addig adunk benzint még elkezd picit jobban füstölni és akkor visszavesszük addig a pontig mikor a füst kezd megszűnni.A kívánatos hang erős-pattogós,a halk duruzsoló hang a szegény keverékre utal ami kenési elégtelenséget majd felhevülést és ezáltal gyors kopást okoz.Márkásított kínaiakat ezért is szerelik magnézium házzal a jobb hőelvezetés érdekében ,hogy a laikus felhasználó egy rossz beállítással se tudja könnyen tönkretenni a gépet (Efco,Hecht,Fuxtec).Nem szabad leócsárolni azokat az embereket akiknek csak a legolcsóbbra telik,örülnek ha a méregdrága fát megtudják venni.Négy éve javítok ismerősöknek kínai gépeket kényszerből, mert a szerelők nem engedik be se vinni a sokszor olyan piszkos elhanyagolt átverésszagú műhelyükbe,ahova meg én nem vinném be a márkás gépet
Ennek ellenére a stihleket husqvarna-kat meg javarészt kínai alkatrészekből javitják.. (lásd fürészmánia 137 husqvarna felújítás 1-2)és ezt még be is mutatják
))) Ha van bármi kérdésed kedves Butcher a diablo-bol csak simán ki vele,ha esetleg valami marhaságot írtam hát sry,ne feledd csak egy lelkes amatőr vagyok -akárcsak te
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen TV-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Robotporszívók
- Nintendo Switch 2
- Spotify
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest