- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
sifarr
senior tag
... szeretnénk kiutaltatni az eddigi befizetést+állami támogatást illetve megszüntetni. Eddig 26 hónapot fizettunk be.
Nincs jó hírem, ami szeretnél, az úgy nem megy.
Felmondhatod bármikor a szerződést, 26 hónap után is.
Ekkor megkapod a befizetett tőkét és a befizetéseid utáni kamatot (ez nem jelentős).
Viszont az eddig jóváírt állami támogatást nem kapod meg, se az utána járó kamatot. Valamint, ha a szerződékötési díjból bármely okból kedvezményt kaptál, akkor azt levonják a kifizetendő tőkéből. -
n_stolz
tag
OTP Lakástakarékkal kapcsolatban kérdeznék.
2018-ban közöttük, még állami támogatással, 46 hónapos futamidővel.
Építkezés miatt hamarosan szükségünk volna tőkére, ezért szeretnénk kiutaltatni az eddigi befizetést+állami támogatást illetve megszüntetni. Eddig 26 hónapot fizettunk be.
OTP-nel van lehetőség hamarabb megszüntetni? Ha igen, milyen szankciókkal? -
axioma
veterán
Itt volt kerdes? Most olvasom, nem igy tippeltem volna:
"Közölte, benyújthatók ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is. Nem zárja ki semmi, hogy ugyanazokat a számlákat mind a két esetben benyújtsák, hiszen a lakástakarék-pénztári megtakarítások nagyrészt az igénylők saját pénzét tartalmazzák." -
terencehIII
tag
tudja esetleg valaki, hogy ha erste ltp-t havonta átutalással fizetek több szerződésre egybe (ugyan úgy én vagyok a kedvezményezett mind)akkor a közleménybe mindhárom szerződés számot fel kell tüntetni?
-
-
Élethelyzet, az autó kinn van a csillag garázsban, ott volna neki helye. 400 méterre lakom a telektől.
Tekerjünk ezen egyet. Építkezéseknél szokott lenni fészer, tároló stb... nem tudom mi a pontos neve. Itt tárolják a szerszámokat, meg minden egyebet, amire szükség van és zárható.
Szerinted
A vége úgy is az lesz a dolognak, hogy tároló lesz, de most pont garázsnak használnám.
-
axioma
veterán
válasz
kleinguru #341 üzenetére
Hat, nehez kerdes. Mert ha van haz akkor ahhoz a komfortnoveles jar, kerites, epitett medence, akarmi. Ures telekre kozmubekotesre jar. De igy most nem tudok olyan eros tippet vagy ervet ami alapjan donteni lehet. [Mondjuk nehezen is ertheto az elobb garazs aztan haz sorrend.]
-
Sziasztok!
Vízbekötés éppen folyamatban van a telken (3-4 hét), erről az önkormányzat fog számlát adni. Szeretnék egy mobil garázst is a telekre. Visszaolvasva a fórumot, a mobil garázs nem kifejezetten jó kulcsszó.
Elszámolható szerintetek a garázs oly módon, hogy nem szerepe a számlán a mobil szó, lesz neki minimál alap csinálva (szegélykő, murva, térkő, ha kell némi beton)
Ilyenkor kinek a feladata és felelőssége eldönteni, hogy még belefér, vagy nem fér bele?
-
Sziasztok!
A Fundamenta ebank oldala csak nálam nem működik most?
Belépés után csak "Az oldal betöltése folyamatban..." -
axioma
veterán
válasz
bogdanypeter #335 üzenetére
A szamlan legyen rajta a "beepitett" kulcsszo, es igen, kiutalas +15 nap + utalasi ido utan megkapod, es kiutalastol 3 honapod van a szamlat prezentalnod.
Mondjuk 1.5M-bol konyhabutor nem lepodok meg hogy gyanus lesz (a gepek pl. a tuzhely kivetelevel nem a lakas resze). -
bogdanypeter
tag
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy hogy működik a kifizetes abban az esetben, ha IKEA-s konyhabútort vásárolunk. Ugye nem féltő an mindenkinek 1.5 millió forintja. Utal előre az OTP LTP és határidőre kell számlát bemutatni?
-
axioma
veterán
válasz
proradeon #333 üzenetére
Hat, kerdezz rajuk, mert arra az atutalasra szerintem nem vonatkozik az 5 masodperc es ha (direkte) utolso napon fizetnek, az nalad lehet hogy csak 16-an erkezik meg.
De nincs tapasztalatom, csak ez remlik hogy 15-en csak elinditjak mondas volt anno.
Bar ha a szerzodest leadtatok es abban 15-e van, akkor lehet hogy ahhoz tartjak magukat, hogy addigra erkezzen. Minden bank szeret mindent az utolso lehetseges napra hagyni... -
Sziasztok!
Van valakinek bármilyen friss tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy a Fundamenta mennyire tartja mostanság az általuk megadott kifizetési határidőt?
Nekem július végén lett vége a kiutalási időszaknak, és azt ígérték, hogy 08.15-ig meg fog történni a kifizetés. Elvileg jelenleg "engedélyezés alatt" van a kifizetés.
Mindössze azért izgulok, mert az adásvételi szerződésbe is az lett belefogalmazva, hogy a lakástakarék 08.15-ig kifizetésre kerül, és ha ez esetleg nem történik meg, az kellemetlen lenne.
-
axioma
veterán
válasz
enginev3.0 #330 üzenetére
Persze, az minden szerzodeshez kulonbozo, nem gyujtoszamla [csak az elso befizetes megy gyujtore, bar lehet h az is csak a papiros nyitasnal volt, elektronikusnal lehet h az se].
-
enginev3.0
félisten
Fundamenta átutalás esetén csak a számlaszám érdekes ugye? A közleménybe nem kell semmi?
-
mokalade
tag
Erste küldte az éves lakástakarék számlakivonatot évfordulóra. Ez normális, hogy az évfordulós levélen, az éves befizetések igen, de az utánuk járó állami támogatás nem, illetve még csak várható státuszban látszódik? Az csak később kerül jóváírásra? Elvileg 05.31-ig Államkincstár jóváírja, de én 06.23-án kaptam meg a kivonatot...
Erste központi telefonos ügyfélszolgálatán még olyan menüpont sincs, hogy lakástakarék ... hogyan javasolt bármit is kérdezni Erstétől a témában? Köszi! -
axioma
veterán
válasz
proradeon #327 üzenetére
Egyszerubb eleve tobb peldanyt csinaltatni az ugyveddel, attol nem lesz dragabb a dija...
[Egyebkent 411-81-81, ami nem torvenyben szabalyzott ott ok tudnak legpontosabb infot adni.]
Megjegyzem fura ez a kombinacio. Ugyved nem adja a szarazpecsetjet akkor, ha nem kerte le maga is a tullapot, hogy jogosult az elado eladni az ingatlant. -
Sziasztok!
A "Tájékoztató a lakáscél igazolásról magánszemélyek részére" dokumentumban lakás "Vásárlás, csere" esetére az alábbi dokumentumokat kérik:
TULAJDONI LAP
30 napnál nem régebbi, eredeti, hiteles tulajdoni lap másolat (szemle), ahol az eladó bejegyzett tulajdonos.VALAMINT
ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS MÁSOLATA
Ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés másolata.Utóbbinál szerintetek jól értelmezem, hogy az eredeti adásvételi szerződésről kérnek egy egyszerű fénymásolatot, mindenféle extra utólagos hitelesítés nélkül?
Az esetleges választ előre is köszönöm!
-
mokalade
tag
Egy olyan szerződésen kell kedvezményezettet váltanunk, ami még állami támogatásos, már lejárt a betétgyűjtési időszak, de még nem lett felhasználva.
Fundamenta az online megkeresésünkre, három hét alatt küldött postán (!) egy Partnermódosítási adatlapot, két példányban. (Mennyivel jobb lett volna egy link, mondjuk másnap...) Ez a dokumentum a Fundamenta honlapján a "Hatályon kívül helyezett hirdetmények" között van. Erre kell két tanú, de a második oldalra amin semmi mást nem kell kitöltenünk, szóval az egész olyan esetlen.
Az aktuális hirdetmények között pedig van Kedvezményezett módosítási nyilatkozat. Erre nem kell két tanú, meg egyébként is ez az érvényes. Érdekesség, hogy 3 példányos.
Esetleg csináltatok mostanában kedvezményezett váltást? Lehet, hogy ennyire mellélőtt (hogy finom legyek) a Fundamenta, hogy egy ilyen lejárt cuccot küldött vagy régi szerződéshez még ez van? Ha az új fajta, Kedvezményezett módosítási nyilatkozat a jó, akkor az tényleg kell három példányban?
Nagyon lassú és körülményes minden a Fundamentánál úgy tűnik.Ja, a postán kapott Partnermódosítási adatlap így néz ki az aláírásnál:
-
be1a
csendes újonc
Sziasztok,
lakástakarékot fel lehet használni lakóparki parkolóhely vásárlására?
Köszi!
-
axioma
veterán
Igen, 4 ev megtak utan - fuggetlenul attol hogy milyen volt eredetileg a szerzodes - jar az allami tamogatas. Ha a hitelreszt nem kered, akkor felmondod all.tam. fenntartassal xy lakascelra, es 90 napon belul atutaljak. Ha kell kolcsonresz is, akkor viszont eggyel macerasabb, ha pont 4 evnel akkor me'g jo mert van megfelelo szerz.hossz, de amugy is mukodhet, csak ebben mar nem vagyok otthon. 411-81-81 ha oda jutsz.
-
axioma
veterán
Ha nincs meg a 4 ev, akkor nem hasznalhatod fel.
Kivetel, bar szerintem ez itt tulzas, ha athidalo hitel miatt lesz majd kesobb a "felhasznalas" a meglevo athidalonak a megszuntetesere (es ez nem kell 10 ev legyen, az mukodik hogy rovidites - nem adnak vissza nyitasi-kulonbozetet - es utana athidalo tehat effektive ha az egy (gondolom) 49 honapossal egyezo sorozati szerzodes, akkor 21 marc.31-en jarhat le, addig kene athidalot fizetni. Viszont a modositas utanra alltam az uj szabalyok szerint nem jar, kicsit rosszabbra jon ki.
Ha nem remenytelen hogy kesobb masra fel tudod hasznalni, akkor javasolnam hogy ne most bontsd fel, hanem majd 21 tavasza utan. -
marcusa
addikt
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni a tapasztalt hozzáértőktől ha lehet
Feleségemnek van egy havi 20ezer Ft-os fundamentája ami 2017 március 1-én indult és 10 éves futamidejű. Most úgy döntöttünk hogy szeretnénk klímákat szereltetni a házunkba, és felmerült hogy felhasználnánk hozzá a Fundából amit lehet. Ilyenkor hogy működik a dolog, fel tudjuk egyáltalán használni a futamidő lejárata előtt? Hozzávetőlegesen mennyi pénz kerülne így hozzánk? Az nem gond ha előre meg ki kell fizetnünk a klímák és a szerelés számláját.
Köszi előre is! -
axioma
veterán
válasz
proradeon #315 üzenetére
Ez inkabb a szamlakra vonatkozik, vagy barmi olyanra ahol nem konyvelt az igazolas (bar ott az eredetiket pecsetelik amugy). Ertelemszeruen az adasveteliben az adott felhasznalas csak a (nevesiteni kell!) megnevezett reszre szol, igy a 3 kulon reszre nyilvan 3 ltp tartozhat.
Mas kerde shogy pl. Fundanal ezt egy az egyben egy ugynek kezelik, nem is kell a szerzodest 3x benyujtani, dilemma feloldva
Mindenkepp figyelj arra, hogy a szerzodesben benne legyen a harom szerzodes azonositoja, hogy x, y, z reszet az oneronek az adott szamu ltp szerzodesekbol fedezed. Ugyved ha nem rutinos ilyenben hivja fel az adott ltp-t, mik az erre vonatkozo kovetelmenyek. -
Sziasztok!
4 éve kötött édesanyám a 3 lakástakarék szerződést, melyek közül az egyiken én vagyok a kedvezményezett, a másikon édesapám, harmadikon pedig nincs megjelölve (tehát lényegében édesanyám).
Néhány napja elkezdődött a kiutalási időszak, és most szeretnénk mind a 3 szerződés megtakarítását (funda hitel nélkül) felhasználni az én lakáscélom megvalósítására (használt lakás vásárlása).Ehhez feltételezem értelemszerűen ki kell tölteni a kiutalási értesítőkben kapott nyilatkozatokat, továbbá 2 darab "Nyilatkozat a lakás-előtakarékossági szerződés közeli hozzátartozó javára történő lakáscélú felhasználásról" dokumentumot arra a két szerződésre, amin nem én vagyok a kedvezményezett.
Mindössze csak azon akadtam fent, hogy a levelekben kapott 3 db "Nyilatkozat az x számú lakás-előtakarékossági szerződés felhasználásáról" dokumentum végén szerepel az alábbi kitétel:
"a lakás-előtakarékossági szerződéshez kapcsolódóan benyújtott lakáscél igazolásául szolgáló másolati okiratok az eredeti példányokkal mindenben megegyeznek, és nyilatkozom, hogy azokat más lakás-előtakarékossági szerződéshez lakáscélú támogatás igazolásául nem használtam fel."Ez most engem, mint laikust eléggé megkavart, mert ha szó szerint értelmezem, akkor ha a három közül az egyik szerződés lakáscél igazolására felhasználom az adásvételi szerződést és a tulajdonlapot, akkor azt már a másik két szerződés igazolására nem használhatom fel.
Van egy olyan sejtésem, hogy csak félreérthetően lett megfogalmazva, hiszen ezer helyen le van írva, hogy közeli hozzátartozó esetén felhasználható egyazon közös lakáscél megvalósítására több szerződés kerete, de akkor mégis mit értenek "MÁS lakás-előtakarékossági szerződés" alatt?
Előre is köszönöm az esetleges választ!
-
axioma
veterán
válasz
szabop27 #312 üzenetére
Varj, az aljat csak kesobb olvasd.
A _szerzodeses osszeg_ felet tudnad felhasznalni, vagy a felgyult megtakaritasnak?
Ha az SZO felet, akkor az tobb, mint a megtakaritasod, tehat siman kiveheted, a kolcsonreszt nem kered.
Ha a megtakaritas felet, akkor jon amit elsore irtam.
================
Tapasztalat nincs, de szabalyismeret igen.
Akkor bonthatod kette, ha van a masikra egy, az eredetinek kedvezmenyezettjen kivuli (ha az nem volt megjelolve kulon, akkor maga a szerzodo az) egy masik olyan _kozeli_hozzatartozoja_ a szerzodonek, aki a szerzodes alltammal erintett idejen sehonnan nem kapott ltp alltamot, es termeszetesen "megbizhato" annyira, hogy ha o is lesz igy a penz jogosultja, nem tartja meg (mert joga lenne ra).
Na ha ez megvan, akkor jon a kerdes, hogy lejart ltp-n ezt mennyire lesz keszseges megtenni a penztar maga. Ugyanis jelkepes kb. 2e Ft-ot kerhetnek erte.
Ja es a salatatorveny ota a szerz.mod. utan nem jar mar ra alltam, bar azt irod eleve lejart, akkor mar attol sem.B terv, kiveszed az egeszet, a felet lepapirozod, a masik felenek az alltamjat meg 3 honap mulva sajnalkozva visszafizeted. [Szamlat a lefedesre a kiutalasi ido kezdetetol a kifizetes + 3 honapig gyujthetsz, es egy szerzodest tobb kulonbozo lakascelra is fel lehet hasznalni.
-
axioma
veterán
válasz
mokalade #310 üzenetére
A "megszuntetos" salatatorvenybe allitolag belevettek, hogy arra amit a szerzodesen felul fizetsz, arra nem jar alltam... pontosan nem tudom, keresd ki a torvenyt vagy kerdezd az ltp-det. En csak a korabbi szabalyokkal vagyok sajnos kepben, es igen, akkor me'g jart ra, kiutalasi idoszak 2 egesz honapjara is, kaptunk igy meg megtakaritast.
-
szabop27
tag
Sziasztok!
4 éves LTP tavaly lejárt, azóta parkol. Most a szerződéses összeg kb. felének lenne helye . Ha jól tudom, nem lehet csak részösszeget felhasznáni. Viszont olvastam olyat, hogy szerződésmegosztással ketté lehet bontani az összeget, és így mégis megoldható. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
-
mokalade
tag
Sziasztok! Korábban volt itt szó róla, hogy a ltp betétgyűjtési időszak lejárata után is járhat az állami támogatás a befizetésekre. Van Fundamenta ltp, ami két éve lejárt, felhasználás még fél év múlva esedékes. Kedvezményezettet kell váltanunk rajta, ennek kapcsán néztem az egyenleget és látszik, hogy nem csak a havi 150ft számlavezetési díjat vonják, de kamat is érkezik rá és a kamatra állami támogatás.
Kérdés: ha utólag fizetek be már lejárt ltp számlára pénzt, akkor arra jön az állami támogatás is utólag?
Mondjuk befizetem a teljes két évet, tehát 24db havit vagy ha arra nem járna, akkor az idei hónapok számának megfelelő 5db díjat.
Van ilyen tapasztalat? Köszönöm! -
axioma
veterán
A merevlemez talan ami kitunne mint nem odaillo, de ne legyen kulon nevesitve... legyen riasztorendszer, az beepitett (az kulon jo pont ha a beepitett szot tartalmazza). A munkadij irrelevans hogy van-e melle, nem ezen fog mulni, hanem kb. az a valasztovonal hogy nem viszed magaddal ha koltozol, mert oda lett csinalva. [Tipikus pelda: szonyeg feltekered viszed, az nem jo, szonyegpadlot leragasztottad, marad, az jo, hiaba kozben ugyanaz a funkcioja.]
-
sztothj
tag
Sziasztok Erste ltp-m lejárt és többek között felújítanám a riasztó és kamerarendszeremet.
Szerintetek merevlemezről, kameráról, egyéb riasztóalkatrészről befogadnak számlát munkadíj nélkül? És munkadíjjal? Köszi -
axioma
veterán
hat akkor egyezkedj (elore, es ha lehet irasban) az otp-vel... sajnos most hogy nem kell mar a konstrukcionak a marketing, nem feltetlen olyan konnyu a dolog
(bar pont otp volt aki egy db szemle arat elkerve szamla nelkul is igazolt elkoltest, ami homlokegyenest ellenkezo az ltp tv-nyel... szoval probalkozni lehet, szerintem szerencse kerdese is) -
axioma
veterán
a kulcsszo: _beepitett_. Ha ez rajta van a szamlan, tok mind1 hogy hogyan epul fel. Ha nincs, akkor lehet kezdeni ervelni meg mittudomen... a legegyszerubb megkerdezni az ikeaban, hogy tudnak-e ilyen "szabad szovegu" szamlat kiallitani. (Es amugy ha kertek osszeszerelest, azt is szamlara kerjetek - konyhanal azert nem ugyanaz, mint a szobabutornal amit szeretek is magam osszelegozni, a konyhanal meg a kesz szekrenydarabok utan kezdodik az igazi szerelesi munka.)
Egyebkent megjegyzem, sok eve ugyan, de amit mi szerettunk volna konyhabutort, olcsobb volt es jobban az igenyeinkhez szabott butorostol, mintha az ikeabol rendeltuk volna. Igaz, ez egy cs.haz csak konyha 8 m2, egyszerubb esetekben el tudom kepzelni, hogy jobban jon ki az ikea-s, de en se gondoltam volna, hogy nem trivialis hogy dragabb a csinaltatott. Azota persze lehet hogy mar mashogy jon ki. -
MuMa012
tag
OTP-s lakástakarékot szeretnénk felhasználni, azonban nem kapunk pontos tájékoztatást, így inkább tapasztalt embereket keresnék. Ikea-s elemes konyhát ellehet számoltatni vagy mindenképpen egyedileg csináltatott bútor jöhet számításba?
-
axioma
veterán
Felmondas? Akkor mar utalniuk kellett volna, 90 nap, bar a 26 az akkor nem stimmel mert ket 31-es honap is volt.
Ha csak aviso leadas, akkor sok dologtol fugg, de anno volt egy '15 nap hatarido' a kiutalas es a penz tenyleges inditasa kozott, amit nem kimondottan reklamoztak... bar lehet h funda kovette el.
Ra kell kerdezni, nehez innen megmondani, foleg h en szandekosan mindig siman felmondtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest