Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fero02
nagyúr
válasz
Flowtation #88479 üzenetére
Ahogy nézem, ez a mérőhely nem olyan régen lehetett piszkálva. Az biztos, hogy az "elmenő oldalon" 2 tábla volt valamikor (ami most egy fehér), gondolom olvadóbetétes, vagy régi EBA, Bakony Művek-es kismegszakítókkal szerelve. Ez lett lecserélve a Moeller kismegszakítókra. Szerintem ami ott maradt kóc, az a régi, rövid vezetékek toldása miatt keletkezett. Illetve lehetséges, hogy a lakásba bemenő nulla és védővezetők itt vannak csomóba tekerve. Sajnos így, erről a homályos képtől többet nem bírok kinézni.
Viszont amiket én itt nem látok és hiányolok, azok az ÉV relék. Javaslom keress meg egy villanyszerelőt és kérj egy mérőhely karbantartást (szükség esetén alu vezetékek cseréje rézre, új földelés, ÉV relé beépítése, EPH kialakítása). 3 fázisnál egy jó földelés és egy EPH nagyon hasznos tud lenni, de amúgy is.
-
Tarill
őstag
válasz
föccer #88492 üzenetére
Novemberbe vettük a házat, ez már 20 éve így megy, de igazából utolsó telük ezeknek a szaroknak nagyon utálom őket, ha túl lenne terhelve az a fázis akkor annyit kéne csinálnia hogy simán leold a megszakító, az szerintem hogy zizeg mintha 2 ceni íven ugrana alatta a villany meg remeg az egész meg leoldás után szép kis pamacsot enged ki szerintem nem normális működés. Szombaton asszem betelefonálok akkor van vezérelt villany mindíg meg tudom mutatni nekil addig meg az a fázis nem fűt. :/
-
Blackmate
őstag
Kerítés építését tervezem kerítéskőből:
Ennek egyik építőeleme a félkő, ami 20x20x16cm (szé x mé x ma):
A kérdésem: ha egy ilyen félkőből 160 cm magas oszlopot emelek (10 db egymásra rakva) betartva a videóban szereplő lépéseket és legfőképpen a vasalást, akkor egy ilyen oszlop elbír két kovácsolt vaskaput? Egyik oldalán ugyanis egy 1 méter széles bejárati kapu lenne, a másik oldalán pedig egy kb. 1,5 m-es kapuszárny.
-
ALI_G
veterán
Most van gázkonvektorokra pályázati lehetőség, hátha most többen értenek hozzá. Szüleimnél kellene cserélni minimum egyet, mert kisbaba felkel a kattogásra.
Van olyan konvektor ami megfelel a pályázati kiírásnak és egyáltalán nem kattog? A készülékek leírásában szereplő teljesítmények és légköbméterek mennyire pontosak? Melyik márka jó manapság? -
föccer
nagyúr
válasz
Tarill #88490 üzenetére
A 2 villanykályha meg a boiler megcsócsál 60A körüli áramerőséget. Ha a 3 fázist egyenletesen terheli a 2 kályha, akkor az bő 17A fázisonként, amihez még jön (1600W-os boiler) 7A terhelése. Ez 24A a boilernek a fázisán.
Eléggé ki van feszítve a rendszer, ehhez a terheléshez inkább 3*32 dukálna.
üdv, föccer
-
Tarill
őstag
Üdv! "Baj van". Van a házunkban ugye 2db 6 kw-os hőtárolós kályha, ezeknek van vezérelt órán 25/20/20 amper villany. A 25 ön még van egy villanybojler. Az a bajom hogy kb egy hete folyton leverődik az egyik 20 amperes eonos kismegszak. Most sikerült megnéznem mi is történik, megjön az éjszakai villany, elindulnak a kályhák és az ominózus eon kismegszak. Erősen elkezd zizegni zúgni majd kb 1 perc elteltével leold és kis füstpamacs jön belőle és bakelit szag. Erre kihívhatom az eont ugye? Hogy az övék, cseréljék ki. Még bakony művek kismegszakító. A kályháknak a saját c16 megszakítója nem old le, ha a kályha lenne rossz előbb azt verné le nem?
-
Kiskokó
veterán
válasz
Flowtation #88486 üzenetére
Ugye már rég csak Eco halogén izzók vannak de idéntől már azokat se lehet gyártani az EU ban.
Ha azok kifogynak csak led meg takarékos.
A halogén híresen fos volt régen is meg most is...
Ilyen izzós anomáliák tudnak lenni a semmiből
van amikor ok nélkül mindig csak ugyanabban a foglalatban ég ki az izzó, magyarázat semmi..Teejay -
Na a VTAC az amit az XBS nél is jobban utálok és semmibe se nézem.
Lehet van minőségibb izzója vagy jó szériája de alapjában véve egy rakás....... az összes!
Ha van lehetőséged mérj már rá érdekességként a 17W-os izzó mennyit fogyaszt valójában. -
TeeJay
félisten
válasz
Flowtation #88486 üzenetére
javaslom cseréld le a világításod LED-re
VTAC Samsung LED chipes E27 izzó 17watt 1521lumen 3000K baromi jó
950forint / darab mixvillbe -
mezis
félisten
válasz
Flowtation #88472 üzenetére
"....3 izzó is tönkrement, és mind3 leverte a lenti és a fenti kismegszakítókat is...."
A hagyományos (wolfrám szálas) izzók így szoktak kimúlni. Az izzó szál fokozatosan vékonyodik, azon a helyen még forróbb lesz végül a szakadás pillanatában plazma állapotba kerül a gáztöltés az meg kb zárlatot jelent. Az áram ezekben a pillanatokban 30 - 50A is lehet.
(A Tungsram anno híresen egyenletes vastagságúra tudta gyártani az izzóinak wolfrám szálját....)
-
beers
addikt
válasz
Flowtation #88481 üzenetére
-
ktr_lala
csendes tag
Sziasztok!
Ez lesz az első hozzászólásom a fórumon és a topikban is. Elég sokat olvastam ezt a topikot, de a kérdésemre nem találtam választ.
Vennénk az asszonnyal egy felújitandó családi házat. Van is nagy esélyes, már megnéztük, ajánlatot is tettünk. Amennyiben ez lesz otthonunk, meg kellene oldanom többek közt a padló szigetelését. Az egyszerűség kedvéért arra gondoltam, hogy a betonig visszamenne minden és arra helyezném a szigetelést, a fóliát, arra pedig MFP lapot raknák. Így nem kellenne visszabontani a betont és nem kellene megint betonozni. Időben és pénzben is jobban jönnénk ki.
A kérdés az, hogy az MFP lap megfelelő lenne e beton helyett, illetve, hogy azt milyen vastagságban, egy vagy két rétegben kellene lerakni.
A segítséget előre is köszönöm.
-
beers
addikt
válasz
Flowtation #88479 üzenetére
Tegyél fel egy 8 modulos falon kívüli lakáselosztót, abba schneider csengő trafó, csengő és még egy aljzat is belefér!
Persze csak akkor, ha a csengő valahol a közelben van! -
Flowtation
őstag
válasz
TeeJay #88473 üzenetére
Köszönöm a választ!
Én nem vagyok ennyire bátor (ne értsd félre), sajnos tényleg majdnem a nullával egyenlő az elektromos ismeretem. Nem gond egy kapcsoló vagy aljzat csere, de, hogy egy kötődobozban mit mivel kössek, hogy jó legyen az már necces. Ez a csengő csak azért lényegesebb, mert a vevő egy sima konnektorba dugós, tehát ha akarnám most is beüzemelhetném, de nem akarok erre elpazarolni egy aljzatot, főleg, hogy ott a réginél az áram. Én - balga módon - azt hittem, hogy itt egy pár vezeték jön a csengőhöz, ezek szerint nem. Van villanyszerelő ismerősöm, inkább szólok neki.(#88475) fero02
Köszönöm a válaszodat! Így tisztább a dolog. Arra esetleg lenne tipped, hogy balra fent a lyukból kiálló halmaz az micsoda?
-
Kiskokó
veterán
válasz
TeeJay #88473 üzenetére
Nálam most ilyen a gépház, bár nem én csináltam ezeket, csak bizonyos kábelcsatornázásokat a gépházban + vezetékelés amit én csináltam.
Az elosztódoboz már kész van be van kötve csak régi a képPjen : Ja nem rossz a tracon amúgy.
Állítólag Magyarországon csak nekik van olyan hiteles fénymérő berendezés, hogy még a fogyasztóvédelem is oda jár az izzókat bevizsgálni -
Kiskokó
veterán
válasz
TeeJay #88471 üzenetére
Tracon az vegyes vágott, vannak neki jó dolgai is de van abból is gagyi, bár még mindig többre tartom mint az XBS-t.
Illetve senki más nem gyárt kombinált Fi relét automatával 1 modulban csak a tracon, és azok jók is.
Ahol nincs hely nagyon hasznos 1 modul és firelé + automata egyben.
Van a Schneidernek is csak az 2modult foglal.Traconos Led izzók egy időben például elég jók voltak ahhoz képest.
-
fero02
nagyúr
válasz
Flowtation #88464 üzenetére
Alsó sor balról jobbra:
- vezérelt áram (éjszakai) Hangfrekvenciás vezérlőkészüléke
- vezérelt mérés, 1 fázis
- minden napszaki mérés, 3 fázisKözépen fent a fehér elosztó az elmenő áramkörök biztosítékai.
-
TeeJay
félisten
válasz
Flowtation #88472 üzenetére
ha felújítást tervezel akkor ezt kukázhatod is
veszel egy 18-as dobozt abba a fí relé 2 helyet kér meg veszel sorolható csengőt az 1 helyet és még marad 15helyed kismegszakítóknaktessék ezt mindet magam csináltam egy kis fórumozás meg netes olvasgatás után
villanyszerelő rokonom mondta hogy teljesen frankó minden -
Flowtation
őstag
válasz
Kiskokó #88468 üzenetére
Azt a macskabajuszát neki! Hál Isten nem tervezek teljesítménynövelést. Inkább azon morfondírozám, hogy a házon belül lenne jó esetleg a felújítás, mert hát 30 éves, de azt hozzá kell tennem, hogy semmi, de semmi gondunk nem volt eddig. Amúgy alu az egész ház, ha jól gondolom. Amit furcsállok, hogy az elmúlt 2 hétben 3 izzó is tönkrement, és mind3 leverte a lenti és a fenti kismegszakítókat is. Emiatt kezdtem el gyanakodni, hogy öregecske a hálózat. Bár amilyen hagyományos izzókat gyártanak manapság...
(#88196) beers és mindenki aki szaki ebben:
A csengős kérdésemet tovább vittem. Eldöntöttem, nem én leszek az, aki ezt megszereli, leszedtem a takaró műanyagot, ez a látvány fogadott:Az hagyján, hogy egy sima konnektornak nincs hely, de itt több a kábel mint mint én azt elképzeltem.
Tegyük fel, csak egy kósza gondolat erejéig, hogy ha mégis tennék fel egy tök egyszerű, sima falon kívüli aljzatot, akkor elég lenne az a két vezeték, amelyikből az egyiken mértem a cerkával? Tényleg nem fogok neki állni, jobban féltem az életem azért, csak kíváncsiságból. Bah, mit nem adnék ha jobban figyeltem volna általánosban a fizika órán....
-
TeeJay
félisten
válasz
Kiskokó #88470 üzenetére
unokatesómhoz Tracon meg XBS-t rakott a nagy szaki
a Tracon olyan foscsi ahogy csavartam be a fésűs sínt a burkolatat nyeklett össze vissza meg majdnem szétnyílt, ezzel szemben a Schneider betonbiztos masszív volt és már a csavarok minősége is mutatja melyik a komolyabb. ja a legszebb az volt milyen finoman megy a kapcsolója a Schneidernek a kínai meg szintén elég gagyi módon kattan felde az XBS doboz tényleg gáz volt, teljesen el volt vetemedve össsze vissza a sín, a kismegszakítók között néhol 1-2mm rés volt pedig hátul egymás mellé voltak tolva
nálam olyan patentul áll hogy csak nakábelből meg 1,5-ös réz MBCU bőven elég kb. mindenhova és nem kell hallgatni a nagy szakikra
C13A kismegszakító szabványos rá mehet mindenhova az
max ahol nagyobb teljesítményű eszköz lesz oda kell 2,5-ös réz meg C16A
én csak mosógéphez meg a konyhába viszek két 2,5-ös kábelt mindenhol máshol 1,5-ös van
klímának is húztam két kábelt mindkettőn elmegy 2-2 klíma ha nagyon olyan kedvem lesz a jövőben
ja kötéshez meg csak WAGO-t mert mixvillben nagyon ajánlották az XBS kötő kockát de inkább kihagytam -
TeeJay
félisten
válasz
#46372352 #88463 üzenetére
Schneider 40A 30mA A osztályos 2P fí relé volt 7000 forint körül ID-1 villanynál (duna pláza mellett van váci úton)
Schneider R9R01240 Fi relé A osztály 2P 40A 30 mA Schneider-1
7 026 Ft
most néztem
10évig biztos jó lesz akkor évente 700 forintunk legyen már ráXBS ugyanilyen 5500forint, ne azon az 1500 forinton múljon
most voltam unokatesómnál egy XBS elosztódobozban valami foscsi 10A megszakítót 13A Schneider-re cseréltem mert csütörtökön két klímát fognak rákötni és kell a 13A
hát jó hogy nem XBS elosztódobozt vettem, a Schneider sokkal tágasabb meg jobb minőségű és nem nyeklik össze vissza -
Kiskokó
veterán
válasz
Flowtation #88464 üzenetére
Ez egy régi szép faszekrény, ha teljesítmény növelést kell akkor azonnal szabványosítani kell. Vagy ha lekapcsolnák valamilyen okból ide már nem kötnének vissza. ( Új doboz, Kintre, új bekötés minimum 100-150e ft kiadás de mivel neked 3 fázis van így 150ezer + minimum amit költeni kell rá.
Az órák alatt a 3 az Émász tulajdona és automatája azokhoz nem szabad senkinek se nyúlni.
Az Éjszakainál dettó.
Ami fent vannak automaták azzal már tettszőlegesen csinálsz amit akarsz, anyni automatát raksz (annyi kört) amennyit csak akarsz. Igen ezt csak kapcsolgatással tudod kikeresni HAcsak nincs feliratozva -
Kiskokó
veterán
"amire jobban oda kell figyelnem, hogy ne b@sszák el?"
ezen jót nevettem.
2 év építkezés áll mögöttem.
Ha rám hallgatsz, amire jobban odafigyelsz azt mégpedig : mindenre is !Mindent el tudnak baszni, mindent!
Ha lenne időm szívem szerint minden magamnak csináltam volna csak akkor 6szor annyi ideig tart meg hát profin én se érthetek mindenhez.Aza legnagyobb baj hogy HA rászánod az időt és ott vagy "segítesz" elmondod mit szeretnél, és hogyan. Akkor sem képesek jó munkát csinálni.
Ismétlem JÓ munkát, nem tökéletest!Schneider vagy Legrand cuccokat vegyél azokkal nem lesz bajod szinte sose,
kínai szarok mint az XBS meg sok kisnevű gyártó kerüld el.
A vezeték mind1 csak réz meg megfelelő vastag, új szabvány szerint ha 16A-re akarod biztosítani a dugaljakat már 2,5 vezeték kell, 1,5 nem elég különben csak 13A-t lehet rátenni.Szigetelésnél, dűbelezzék fel tisztességesen és egyenesen rakják fel, CSISZOLJÁK össze és hálózás előtt minden dűbelt üssenek be ne álljon ki mert súrlófényben okádék lesz a színezés.
hirtelen ennyi.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Sokak számára amatőr kérdésem lenne, szeretném megkérdezni, hogy az alábbi képen mi micsoda? Az oké, hogy kismegszakító, de pl, miért van 3 régi külön, miért van 6 új, az egy különálló az az éjszakai-e, ilyesmik...ha felújításra kerülne sor, mit kell cserélni? 3 fázis van, azt tudom. Azt, hogy melyik fogyasztó (konnektor, lámpa) melyik kör azt csak lekapcsolással tudom megállapítani igaz?
Köszönöm a válaszokat! -
Ispy
veterán
Mostanában többet fogom fárasztani a topiklakókat, sorry.
Most kezdenek majd neki a házban a villanyszerelésnek és a külső szigetelésnek, van valami amire jobban oda kell figyelnem, hogy ne b@sszák el?
A ház fagerendás lesz, 30-as közeggyapottal, 30-as porothern NF tégla, 12 centi falszigeteléssel és 10 centi lábazatszigeteléssel.
Villanyszerelésnél van jelentősége, hogy a szakik milyen anyagokat használnak? Én ezekhez teljesen tök vagyok, annyit tudok, hogy a dróton jön az áram.
-
szab13
aktív tag
Sziasztok!
Csempére csempézek, (Ceresit CT19+ CM16) 20x60 as csempével.
6x6-os fogazott glettvasam van. Nagyobb csempékhez szükség lehet a 10x10-re?Köszönöm
-
pjen
félisten
válasz
philoxenia #88455 üzenetére
Az alsó amina krém van,vagy a teteje?
-
pjen
félisten
válasz
philoxenia #88453 üzenetére
Van 15 mázsa fánkotok?Képviselő,farsangi vagy csak a sima?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #88451 üzenetére
Mióta gáz van, (idén húsz éve) nem fogyott el a tizenöt mázsa körüli maradék fánk fele csak. Az is nagyrészt grillezés, bográcsolás...
Mondjuk a nagy palack drága...
A felhalmozás viszont megvan és nyáron is lehet főzni, "melegvízni"... -
pjen
félisten
Szevasztok.Grees lapon megsérült a zománc.Lehet ezt valamivel javítani,a cserén kívül?
-
Az, hogy a fát fel kell halmozni, szerintem pont előny is. Nem vagy hálózatfüggő: ha nincs gáz, fagyoskodsz, de a fa jó esetben nem tűnik el a kamrából. Ha olcsón kapsz fát, brikettet, bármit, sokat veszel belőle, félreteszed, de a gázt nem tudod.
A gázberendezések engedélyezése, telepítése, karbantartása nagyon drága, a kályha sokkal olcsóbb és gondozásmentesebb, ott a fát kell "gondozni" (aprítás, pakolgatás, stb.), de az saját hatáskörben megoldható.Egy szép papírra fel kell írni, hogy mi a pro és mi a kontra, aztán mindenkinek el kell döntenie mit szeretne
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Activision - Indul a csata a Cronus és társai ellen
- Milyen okostelefont vegyek?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 4 mm alá fogyhat a Galaxy Z Fold7
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- További aktív témák...
- Mobil klíma Tarrington House eladó!
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- SzoftverPremium.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest