Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
gordonfreemN #64993 üzenetére
A parafa elég kemény ahhoz, hogy nem törje el a lamináltat egy rossz helyre tett létra? - 3 mm vastagságig jó, de itt jön a laminált fektetési útmutatója: sík aljzat, azaz bármely két méteres távon az aljzatban lévő szintkülönbség max 2 mm lehet a vízszinteshez képest. Trükközhetsz te bármilyen alátéttel a kavicsos horvát tengerparton...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
philoxenia #64992 üzenetére
Konyhában két ellensége van a burkolatoknak: a fizikai sérülés és a víz.
A parafa karcálló, persze, de milyen sűrűn ejtesz le edényt, fazekat, forró zsírral teli tepsit?
A parafa vízálló, persze, hiszen ezért használják tömítésekhez, palackdugókhoz. Na és a lakk, ami rajta van? Ugyanúgy fel lehet csiszolni, mint bármilyen más parkettát, csak a parafához való anyagokat kell használni. Laurum-Wicanders-nek vannak erre jó rendszerei.Mást kap nálunk is a céges teakonyha (néha kerékpártároló, néha műhely), mint az otthoni konyha.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
gordonfreemN #64991 üzenetére
A laminált egy vékony szar, a leggyengébb része a klikkes illesztés, főleg a sarkoknál van elgyengítve. Ennél fogva kimondottan igényli a kiegyenlített aljzatot. Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy majd az 5 mm-es polyfoam megoldja, de ezek a szarok nem tartanak eleget. Az alátétfólia terhelés alatt összenyomódik, minél vastagabb, annál nagyobb vertikális mozgást enged a burkolatnak, amit a burkolat kapcsolódási rendszere nem bír el. Ez nem a burkolat hibája, hanem a fektetésé.
Azért írtam, hogy lépésálló alátétlemezt használj, mert azok kb 900 kg/m2 terhelhetőséget már elviselnek, így a laminált nem hasal el olyan könnyen.Ez például 5 mm vastag, 0,22 m2k/W értéket szigetel, egymásba tudnak kapaszkodni, tehát szét sem csúszik, és 7 tonna/m2 terhelést elvisel. Ha fér, teszel több réteget egymásra, ez a hőszigetelést is növeli. Esetleg egy 4 mm-es farostlemezt teszel a rétegek közé.
Itt az egyik importőr árlistája.Salakfeltöltést mire teszed? Van a salaktól könnyebb, hőszigetelő anyag, zsákos, párezer Ft köbmétere. Párnafa, közé beszóród, rá 15-20 mm vastag OSB és burkolsz. Van drágább anyag, az párnafát sem igényel, tömörítve teherhordó.
-
pomk
őstag
Van 2 db Velux tetőtéri ablakunk, amit a kedves előző tulajok elég jól elhanyagoltak, uh elég gusztustalanul néz ki: penészes, ragacsos, fekete massza van körben az üveg és a fa között, a fa ezeken a részeken olyan puha hogy az ujjammal be tudom nyomni. Eredeti lakk réteg itt teljesen eltűnt, kb a közepétől(ahol a forgó pontja van) felfelé viszont jó állapotban van. Arra gondoltam felújítom. Hogy álljak neki? Mit mivel kezeljek, fessek? Lazúr, lakk? És egyébként mi lehet ez a fekete massza?? Az ellen mit ajánlotok?
-
Na_Ta
csendes tag
Üdv!
Miközben kerestem, hogy/milyet is lehetne vályogba dűbelt tenni, amire felrakhatom a konyhaszekrényt, kidobta a google ezt a topikot
A mellékelten látszik, hogy az eredeti megoldás nem vált be, azért is kellett levenni, mert elkezdett kifelé dőlni.
Faléc a vályogba+bele a facsavar.
A léc helyén akkora lyuk keletkezett, hogy befért a porszívó csöve.
mivel tudnám ezeket a lyukakat kitömni, úgy hogy teherbírása legyen?
A régi lyuk pozíciókat is felhasználom, csak jóval mélyebben belemegyek a vályogba.
Amúgy a hiba oka szerintem, hogy az ajtók nyitogatása miatt mozgott és fokozatosan elporladt a vályog.
A csak függesztett terhelést még bírta volna ez a megoldás talán -
föccer
nagyúr
válasz
~200e egy padlóra nem sok? Sajnos nem. Ha normálisan csinálod. Nekem a 21-22 nm jött ki majdnem 300k-ba. Mondjuk ott volt majd 8 m3 bontás, ellenben a sittet kvázi ingyen el tudtam szállítani.
üdv, föccer
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Nekünk most laminált lesz cserélve, az alatt csak sima habszivacs volt, nem törik az olyan könnyen létráztunk sokszor rajta. Nem festőlétrával járkálva, de szerintem azt is bírná. Az aljzatkiegyenlítő fontos, hogy ne feszüljön sehol. Nekem egyszerűen más minőség a parafa, mint a bőr/műbőr esetében. A jó laminált amúgy nem túl olcsó...A parafa alá most parafa alátét megy. Azt lehet laminált alá is, az nem drága.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
philoxenia #64992 üzenetére
A parafa valóban tetszetős de 2800ft m2-e a 10mm-esnek.
Számoljunk:
Betonozás alá szigetelő lap 1500ft*20=30.000
betonozás munkadijjal sacc 50.000ft
laminált padló alá szigetelő 600ft*20=12.000
laminált padó 3300ft*20=66.000
parafa 2800*20=56.000.
~200e egy padlóra nem sok? Főleg úgy, hogy elég sok benne a többismeretlenes változó?
A parafa elég kemény ahhoz, hogy nem törje el a lamináltat egy rossz helyre tett létra?
Vagy ettől többet a "zárt cellás táblás alátét" sem tud garantálni?
Ha nyomástűrésre megegyeznek akkor a szigetelőlap az olcsóbb nem?
Esetleg ha van mondjuk 10mm parafa a laminált alatt akkor nélkülözhető a beton alól a szigetelőlap?Sajnos nincs tapasztalatom csak annyi, hogy egy szoba már le lett betonozva. nem tettem a beton alá szigetelést és a 10mm padlószőnyeg meg a 15mm alátét szivacs ellenére is hideg télen a szőnyeg,
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
macilaci78 #64988 üzenetére
Most néztem a tavasszal konyhaiakat és valószínű, hogy a kerámia felverése helyett, majd kap egy ilyet a mostani hidegburkolat. Az üzletben ami le volt rakva jópár éves, nem is olyan kemény fajta és oda nem papucsban járnak az ügyfelek. Nemigen látszott rajta kopás, vagy sérülés.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
macilaci78 #64988 üzenetére
NNA, zárt cellás táblás alátét. Ez milyen lehetne?
Mert korábbi hsz-ekben azt olvastam, hogy a laminált meg tud törni ezeken. Ha van olyan megoldás amivel izmosan alá tudok szigetelni az megoldja ezt a magassági kérdést, illetve lehet a beton alá sem kell akkor szigetelő XPS, mehet a beton a salakfeltöltésre (emelet). -
macilaci78
nagyúr
válasz
philoxenia #64984 üzenetére
A parafa tényleg baba, de kopásállóság=/=keménység.
Ha 25 mm helyet kell meghagyni, akkor aljzatkiegyenlítő, csapnútos OSB, valami alátétfólia és klikkes burkolat. OSB helyett valami lépésálló zárt cellás táblás alátét hőszigetelésnek. -
DoItYourself
addikt
válasz
gordonfreemN #64981 üzenetére
A betonra azért egy önterülő aljzatkiegyenlítőt illik tenni. Ha kiszáradt, akkor mehet a 3mm-es tekercses alátét, és arra a min. 8mm-es laminált. Kopásállóságot fejből nem tudom, de kerülni kell a legkisebbet.
-
fero02
nagyúr
Teljesen mindegy, hogy miként funkcionált. Az életvédelem mindenek felett áll. Most "csak" szerviz dugalj, meg mást nem is használok róla. Ezután nem is fogod használni. Aztán egyszer csak valaminek kell egy dugalj és eszedbe fog jutni ez. Ha esetleg e mellé párosul egy hibás készülék, már meg is lehet a baj. És egy 5-8e ft-os dologról beszélünk...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gordonfreemN #64981 üzenetére
Parafa, bár drága, de nagyon baba. A laminált enyhén hideg érzetű télen.
-
M@nH.
aktív tag
válasz
csemberlen #64951 üzenetére
Jogos
Legközelebbi hazalátogatásomnál orvosolom ezt a problémát, őszintén szólva ebbe bele sem gondoltam
fero02: Annak a dugaljnak azért sem raktam ávk-t, mert igazából csak "szervíz" konnektorként funkcionált (amíg a lakáson belül kellett néhány fúrást, vágást, vésést végezni) A házban 2,5-es vezetékek vannak most már. A lakáselosztóig mennek a 10-es vezetékek. Ávk természetesen ott már van.
A sorkapcsok ónozottak, azért nem kaptak érvéghüvelyt az aluk. -
gordonfreemN
addikt
Üdv
Következő kérdés:
Ha megvagyok a betonnyal kellene valami laminált burkolat. Sajnos párom a padlószőnyeget elvetette es nőuralom van...
Milyen vastag milyen kopásállót. Alá mit kell és érdemes rakni.
Jó lenne ha 25mm-t át tudnék hidalni valami alátéttel ha később mégis meggondoljuk és padlószőnyeg lesz.
Köszönöm a szót -
Csabroncka
addikt
"Olyant hol lehet venni?Esetleg hogyan keressem itt a neten?"
Ezt remélem nem mondod komolyan a google világában mert elsírom magam!
-
Orlin
addikt
válasz
DoItYourself #64976 üzenetére
Itt olvastam kommentben...
Okés értettem!
Olyant hol lehet venni?Esetleg hogyan keressem itt a neten?Köszi!
-
Orlin
addikt
A tegnapi trapézlemez/betonoszlop témához!
Van itthon betonoszlop amit pár éve raktunk le és hasonló oszlopra gondoltam a mostani kerítésnél is.Próbából megfúrtam ma,hogy mennyire megy bele mennyire akad meg esetleg egy fém pálcában.Lehet szerencsém volt és átment a fém pálcák között,de nem akadtam meg semmiben.
Egy záró kérdésem lenne akkor a témában egyelőre!Szerintetek ha tudom fúrni a beton oszlopokat akkor arra lenne jobb felfogatni zártszelvényeket hosszában hasonlóan mint itt a képen van csak beton oszlopra.A zártszelvényeken 4,8*19mm önmetsző fém csavar tartaná a lemezeket.Vagy fa oszlopok és fa lécek és rájuk 4,5*35mm önmetsző fa csavarral a lemezeket?Melyik fogná jobban?Köszönöm!
-
eszmilan
tag
Ez nem éppen így megy.
Egyrészt, ami nem engedélyköteles, azt is csak szabályosan szabad építeni, különben lebontathatják.
Építésügy nem e-mailezik senkivel, nem is szabad neki. Vagy ügyfélfogadási időben bemész és akkor mondanak neked valamit, vagy építésügyi hatósági szolgáltatást kérsz ÉTDR rendszeren keresztül, ahova csatolhatsz rajzokat, írásokat, konkrét kérdéseket, és arra válaszolnak, ami utána köti őket.
-
ALI_G
veterán
válasz
kelly416 #64965 üzenetére
Ha nem engedélyköteles, akkor miért nem csinálod úgy, ahogy neked jó?
ha meg mégis kell valamiféle vélemény az építésügytől, akkor adják írásba. E-mailben kötelesek válaszolni.
nicht boríték.Az 50 cm-nyi hely, amire utaltál, az a szolgalmi jog amit adnod kell a szomszédnak.
-
pjen
félisten
Írtam volna,de jött a víz órás.be kellett engedni.A hatost csak azért írtam mert kevesen ismerik.
Javasoljuk, hogy ha van rá mód, akkor a vezetékvéget csupaszolják újra, de ebben az esetben
is javasolt a fém megtisztítása az oxidrétegtől például egy csiszolóvászonnal.Azért a wagó is tud írni hetet-havat :Az alumínium tárgyakat összefüggő, vékony, szabad szemmel nem látható oxidréteg vonja be. Ez a védőréteg óvja meg az egyébként nagy reakciókészségű fémet az oxidációtól. Mi történik, ha sikerül megbontani a védelmet?
-
fero02
nagyúr
válasz
philoxenia #64964 üzenetére
Ebben az a poén, hogy ekkora keresztmetszetű kábelhez nincs Wago. Ahhoz már sorkapocs, préselhető, vagy szakadófejes toldó hüvely van.
A paszta kérdése megint vicces, mert a 240-es toldó hüvelyben is van paszta (igaz az nem Wago alupaszta néven szerepel), azon pedig akár 250A is csordogálhat...
-
kelly416
veterán
válasz
eszmilan #64772 üzenetére
Na ilyenkor ne boruljon ki az ember. Bementem a Pógár Jenőhöz az infókért, és láss csodát:
Egyrészt egyből előugrott egy olyan szabály, hogy 5 méter az előkert... hát ez simán tartható, amúgy sem akartam utcafrontra tenni a garázst, de amint mondtam, hogy ez bőven jó, mert én akár 10 méterre is akarnám tenni, kapásból jött a válasz, hogy "de tartani kellene az 5 métert".Ami több, mint öt méter az nem jó? De jó, csak tartani kellene az 5 métert. Tovább léptem egy "ez hülye" gondolattal.
Jött a másik, oldalkertet nem ír elő sem az országos, sem a helyi, ezért legyen 4 méter.WTF????
Aztán meg jött az aduász, "a szokásoknak megfelelően kell építeni", azaz ha mindenki a telek bal oldalába épít, akkor nekem is oda kell (pedig pont a jobb oldalba akarok építeni). Na ez a totális WTF. (A kép csak illusztráció, de nálunk is hasonló a helyzet, mindenki az utcáról nézve a bal oldalra épített, nekem is ott van a ház, de miért ne lehetne a garázs jobbról?)Tutira várja a borítékot az ürge, de mire is adjak Neki borítékot? Egy semmire? Merthogy nem engedélyköteles az építkezés, ha adok Neki egy borítékot és rábólint, jövőre meg kijönnek vizsgálni és elbontatják, én kenhetem a hajamra azt a mondatomat, hogy "de adtam borítékot is és szóban engedélyezték is...", max. kiröhögnek.
-
fero02
nagyúr
válasz
gordonfreemN #64961 üzenetére
Igen, ezért van rá szükség. Annyival előnyösebb a helyzet még, hogy rápréselt hüvely mellett kevésbbé szenved deformációt az alu, illetve alaktartóbb marad, mivel nem tud annyira ellapulni sem, mint ha pucéran lenne.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
fero02 #64960 üzenetére
Gondolom itt az érvéghüvely bevonatát használjuk fel, hogy ne legyen közvetlen réz-alu kontakt?
Ettől még a kötés szerintem kilazul, hiszen a gond az aluval legfőképp, hogy puhul. Vagy nem?
Illetve az érvéghüvelyt mechanikailag szerintem nem szerencsés tömör vezetékre alkalmazni, bár nem lehetetlen és ha azt mondod működik akár el is hiszem. -
fero02
nagyúr
válasz
gordonfreemN #64956 üzenetére
Igen, a tömörre is kellett volna, mivel a N és PE gyűjtő sínek rézből vannak. Így alkalmazva ugyanaz lesz az eredmény, mint amikor a réz és alu vezetékeket összecsavarják.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
eszmilan #64949 üzenetére
- bejövő nullát nem az ÁVK-ba kell kötni, hanem előtte PE sínre kötni, ugyanide a földelőszondát. Innen egy vezetékkel bekötni az ÁVK-t és összekötni az ÁVK-t az N sínnel, továbbá a PE sínt is az N sínnel. Ezek minimum 10 mm2 MKH jelű vezetékek (különösen hajlékony sodrott réz vezeték).
A kiemelt részt kifejtenéd (ugye ÁVKs rendszer)?
-
emre
veterán
Kérdezd meg a Kótaji kerítésgyárat.
Ha jól tudom szőlészetekbe bizonyos megrendelési mennyiség felett gyártanak furattal is oszlopot.
De szerintem egy bilincses rögzítéssel jobban járnál. -
gerisz23
őstag
válasz
csemberlen #64953 üzenetére
A szolgáltató ne mfogja nézni hogy van-e fent Fi-relé,csak a mérőhely legyen szabványos.Vegyél majd egy dobozt a kőtőelemeknek,akkor jó lesz.
-
gordonfreemN
addikt
-
fero02
nagyúr
válasz
DeFranco #64947 üzenetére
Kicsit túl liheged ezt az dolgot.
Ami észrevételeim voltak, azokat leírtam. Láthattad, más is igazat adott. Sőt, leírta még egyszer kicsit bővebb lére engedve. A lényeg nem változott. De azért azt lásd be Te is, hogy interneten keresztül nem lehet (és nem is szabad) villanyt szerelni. Illetve senkitől nem várható el, hogy írjon neked 2.5 órán keresztül itt. Vagy legalábbis nekem erre nincs kapacitásom. Akkor inkább adj egy tel. számot és felhívlak, beszéljünk.
M@nH.: A 16A-as megszakítóból hogy lett 32A-os? Ahogy csemberlen is mondta, igazán vehettél volna egy falon kívüli kis lakáselosztó táblát, amibe berakhattad volna ezt az egészet. Illetve az éghető anyagra való szerelés így ebben a formában elég veszélyes is lehet. Lehet csak a képen nem látszik, de a sorkapocsba bejövő alu vezetékről hiányolom az érvéghüvelyt, továbbá annak a dugaljnak én tettem volna egy ávk-t is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- iPhone topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Villanyszerelés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Cyberpunk 2077
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Keresünk dokkolókat
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest