Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5602) Intruder2k5


Intruder2k5
MODERÁTOR

AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 EE35-XA3 tapasztalat, csak így itt hagyom.

Egy routerre szerettem volna 3,5"-os HDD-t kötni, ehhez kerestem külső USB-s házat a minap. Körülnéztem, ez tűnt szimpatikusnak, és árban is barátságosnak látszott. Gyorsban meg is vettem, bele egy 1TB-os WD kék HDD-t, és irány haza beüzemelni. Összeraktam, rákötöttem a a Xiaomi Mi Router 3G routerre, semmi... Nem látja! Rákötöttem egy ASUS RT-AC57U-ra, nem látja. Átdugom a laptopra (Lenovo T500), nem látja sem Linux alatt, sem Windows alatt. Próba fiam gépén, ami egy újabb i7-es ASUS notebook, azon működik. Visszaballagtam vele az üzletbe, hogy ez így nagyon nincs rendben, azért egy USB port már nem űrtechnika, tehát szerintem illene működnie neki minden gépen, és nem csak random minden negyediken. Ott készségesek voltak és kicserélték egy másik "original" darabra, amit az imént próbáltam a laptopon (Lenovo T500), de ez ugyanúgy nem működik. Fiam gépén persze ez is oké, tehát nem egyedi eszközhibáról volt szó, hanem egyszerűen csak ez ilyen. Időközben a routerre vettem már egy Sharkoon Swift Case PRO-t, amivel persze semmi gond egyik routeren se és a laptopon se. Mondanom sem kell, a laptopon korábban volt már legalább két féle 3,5"-os, és legalább 5-6 féle 2,5"-os külső HDD ház, számtalan pendrive és más USB eszközök is, rádió adó-vevőt és rádió scannert programozok rajta rendszeresen, sosem volt még semmivel problémája, szóval erre sem tudom rákenni a hibát. A routereken 3.4-es Linux kernel fut, a rack dobozán 2.6 van megjelölve minimumként, tehát ezzel sem magyarázható a probléma. Nem állítom, hogy komoly eséllyel ez másoknál is így lesz, de gondoltam leírom, ha valaki ilyet szeretne venni, ez is meg legyen itt.

Részemről nem ajánlott!

(#5603) Beni2360 válasza Intruder2k5 (#5602) üzenetére


Beni2360
félisten

Én kb 2 hónapja vettem ugyan ilyet itt valaki vett és minden rendbe volt vele. Nálam minden rendszeren egyből indult a berakott 2 TB WD Reed HDD-vel. :F Most is egy amlogic boxban használom. Volt a ZIDOO X9S-ben is.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5604) King Unique válasza Intruder2k5 (#5602) üzenetére


King Unique
titán

Itt egyrészt ki lehet fogni akár gyári hibás külső házat is, de akkor minden eszköz és OS esetén produkálnia kellene a hibát, azaz hogy nem működik és sehol semmi. Ellenben ha a fiad gépen oké volt és rendesen működött Windowson/Linuxon (?), akkor ezért az előbbi nem igazán reális. Másrészt többször említve volt már ebben a topikban is, hogy az ilyen eszközöknél támogatás szempontjából az elsődlegesen preferált a PC, Mac + desktop OS környezet, ettől eltérőnél előfordulhatnak furcsaságok, lásd egy korábbi routeres példánál. + Routerek, tévék, lejátszók és társaik készülékeknél pl. a GPT partíciós séma, egyes fájlrendszerek, ezeknél bizonyos kombinációk megfelelő támogatása sem mindig adott és amiatt is lehetnek felismerési, kezelési problémák (példa). Valamint Linuxok esetében a kernel verziója sem teljesen mindegy, volt akinél adott kernellel meg sem nyikkant a külső ház, ellenben másikkal már működött (példa). Sőt, ilyenbe már magam is belefutottam, hogy 5.x kernellel nem kezelte a desktop Linux az adott külső házat, de érdekes módon csak azt a JMicron JMS567 chipes modellt, ellenben más külső házakat (pl. ASMedia vezérlősöket) meg igen. Ellenben másik kernelverziót használó Linuxon, valamint Windowson az előbbi is megfelelően működött. Szóval Linuxok esetén a kernel verziója mellett a külső háznál az USB-chip típusa (+ firmware) sem teljesen mindegy.

Ha szabad tudni, akkor ez a "nem látja" pontosan mit jelentett pl. a laptopnál Windows esetében, sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelent meg a külső meghajtó, az előbbinél nem volt hibakód? Valamint maga a külső ház működött, mármint bekapcsolt, rajta az állapotjelző LED világított, HDD felpörgött benne? A másik laptopnál gondolom igen, amelyiknél rendben működött, de akkor a Lenovo T500 laptop esetében is kellett volna normál esetben, meg ha maga a külső ház jó és nem gyári hibás.

Egyébként köszönjük a beszámolót! :R
Bár az nem teljesen tisztázott, hogy általános, vagy csak egyedi problémáról van-e szó az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvényében.

[ Szerkesztve ]

(#5605) BullZeye válasza Intruder2k5 (#5602) üzenetére


BullZeye
veterán

Nekem is fura dolgokat produkált eleinte.
USB 2.0-ra kötve abszolút nem ismerte fel, viszont USB3ra kötve mindkét gépen ment.

És most napok óta megy, ha működik, fixen fog működni.

Gondolom T500 és Router is USB 2.0, emiatt nem megy az.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.