Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5051) mike1334


mike1334
veterán

Hrabalnak van még olyan könnyed, sztorizgatós könyve, mint a Díszgyász, a Sörgyári vagy a Táncórák? Illetve van még olyan író van, aki írt ilyen sztorizgatós könyveket?

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#5052) ígyvanferi válasza mike1334 (#5051) üzenetére


ígyvanferi
addikt

A Harlekin millióit mindenképp olvasd el, az zárja Pepi bácsiék történetét. Nem annyira könnyed azért, mint a Sörgyári, az igaz. Aztán ott van még A városka, ahol megállt az idő. Valahogy ez is illeszkedik abba a sorba. Szerintem még a Házimurik is szóba jöhet.
A Svejk megvolt már? Annál könnyedebb, sztorizgatós könyv nincs. Bár kérdés, pontosan mit értünk sztorizgatáson. Mást hirtelen nem tudok, úgyhogy kíváncsi vagyok a többi ajánlásra, ha még lesz.

(#5053) mike1334 válasza ígyvanferi (#5052) üzenetére


mike1334
veterán

Köszi! Ezeknek a többsége megvan a polcon, csak még idő nem volt elolvasni őket. Svejket olvastam jó pár évvel ezelőtt, de lehet előveszem újra :)
Ami még hasonló sztoris volt, az Gerlóczy Mártontól A csemegepultos naplója, meg félig-meddig Esterházytól a Harmonia.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#5054) Littoral


Littoral
aktív tag

Egy felejthetetlen könyvet ajánlok a t. összegyűlteknek.

Keith Roberts: Gőzkorszak (Pavane)

Alternatív történelmi fikció. Minden (_minden_) a helyén van benne. Csak ajánlani tudom!
Ez egy új könyv, a könyvesboltokban most kapható.

(#5055) Anonymusxx


Anonymusxx
aktív tag

Most fejeztem be Stephen ingtől a Rémkoppantókat, jobbra számítottam, , a vége fele olyan volt a hangulata mint valami 80-as évekbeli trash filmnek... A többi könyve remélem jobb lesz...

[ Szerkesztve ]

(#5056) rétisün válasza Anonymusxx (#5055) üzenetére


rétisün
veterán

ha jól emllékszem, erre a könyvére mondta a King, hogy nem is emlékszik, mikor írta.... :U

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#5057) rétisün


rétisün
veterán

csak megjelenik a harmadik rész is! Justin Cronin: A tükrök városa :)) :C

[ Szerkesztve ]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#5058) HKorn


HKorn
addikt

Krimi/Thriller rajongóknak ajánlanám Daniel Cole Rongybaba című könyvét, ami szerintem rettentő jól sikerült, ahhoz képest, hogy viszonylag fiatal író első könyve.

Izgalmas, érdekes karakterek, sztori is kifejezetten jó. Nálam 5/5.

Run&Ride

(#5059) Petreszku


Petreszku
senior tag

Joe Abercrombie Half.... sorozatát is befejeztem. Az első két könyv nagyon tetszett, de a harmadikra szerintem kicsit elfáradt. Szereplők, történet, párbeszédek hozzák a szokásos magas letehetetlen színvonalat . Akik szerették az eddigi könyveit, munkásságát azoknak csak ajánlani tudom.

(#5060) Cheesus válasza Petreszku (#5059) üzenetére


Cheesus
senior tag

Nyilván költői kérdés, de ha végigszáguldottam az Első Törvény világa könyveken (beleértve a "kiegészítő részeket " is), akkor mindenképp vágjak bele ebbe is? :R

https://www.twitch.tv/csehla

(#5061) Petreszku válasza Cheesus (#5060) üzenetére


Petreszku
senior tag

Más világ, más karakterek, de valahol még is hasonló. Talán az író stílusa miatt. Így én pihentetném és olvasnék valami teljesen mást. De nem hagynám ki. :DD

[ Szerkesztve ]

(#5062) Cheesus válasza Petreszku (#5061) üzenetére


Cheesus
senior tag

Hát nem mostanában fog rá sor kerülni, mert épp befejezem a Tűz és Jég Dala 5. kötetét, utána pedig King: Végítélet műve lesz a soros :))

https://www.twitch.tv/csehla

(#5063) doc


doc
nagyúr

regen hoztam konyvajanlot, az utobbi idokbol harmat is leraknek itt ami NAGYON tetszett :)

Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei

Csajkovszkij-rajongó lettem!
Nagyon sokan nagyon dícsérték ezt a regényt, emiatt tartottam tőle hogy túl nagyok az elvárásaim és hiába jó a könyv, mégis csalódást okoz (jártam már így nagyon hype-olt könyvekkel). A poént az első mondattal már lelőttem: nem okozott csalódást a regény, sőt, nálam a legjobbak között van.
Amellett hogy egy szenzációs sci-fi regény, ez egy nagyon precíz műgonddal megalkotott mérnöki munka, egy remekül megkomponált szimfónia. A cselekmény két szálon folyik, ráadásul ennek a két szálnak a ritmusa, ahogy bennük az idő múlik teljesen különböző. A “zöld bolygó” sztoriját sok generáción keresztül követhetjük, a fontos eseményekbe pillantva bele mindegyik itt játszódó fejezetben. A Földről indított bárka, a Gilgamesh főszereplői ugyanazok maradnak végig, bár az idő itt is telik, pörögnek az évszázadok (ezen sokat segít a kötelezően szerepeltetendő hibernáció).
A cselekmény több pontja is összekapcsolódik, gyakran két olyan esemény összefügg, amiket a könyvben többszáz oldal választ el egymástól. Emiatt a nagyon alapos, precíz tervezés miatt nincs szükség légből kapott deus ex machinákra, a cselekményt továbbmozdító hirtelen írói leleményre.
Ráadásul nagyon sok rétege van a regénynek. Ebből sok a jelenünk aktuális problémáira reflektál (például a nemek szerepe, a migráció, stb).
Többször írtam már róla hogy nagyon zavar ha a sci-fiben szereplő idegenek egyszerűen csak máshol élő, máshogy kinéző emberek, ugyanolyan társadalommal és gondolkodásmóddal mint ami ma is körülveszi az embert. Csajkovszkij ezt a problémát is remekül megoldja: az ő idegenjei egyrészt indokolhatóan közel állnak a földi élővilághoz, másrészt egyszerre kényelmetlenül ismerősek és ijesztően idegenek.
Ahogy fogytak az oldalak, egyre jobban aggódtam hogy milyen lezárása lesz a regénynek, tartottam attól hogy valami blőd befejezéssel sikerül elrontani ezt a zseniális regényt. De ez az aggodalom is alaptalan volt, a lezárás igazán jól sikerült. Ráadásul amellett hogy remekül lezárja a sztorit, még az állítólag készülő folytatás lehetőségét is megadja. Az biztos hogy amint elérhető lesz, én elolvasom!
Csajkovszkij-rajongó lettem!

Brandon Hackett: Az ember könyve

Régi adósságom volt már az Ember könyve elolvasása. Még 1-2 évvel ezelőtt vettem meg a Poszthumán döntéssel egy csomagban, de annyi negatív véleményt olvastam róla, hogy eddig mindig inkább félretettem. Ráadásul a Poszthumán döntés nem is tetszett, és nagyon úgy tűnt az olvasói vélemények alapján hogy ez még gyengébb lesz. De minap az Isten gépei második kiadásának bemutatóján (ahol végre személyesen is meg tudtam jelenni) elhangzott hogy mennyire megosztó ez a regény, van aki utálja, van akinek a kedvence. Utóbbi véleménnyel nem nagyon találkoztam még, de az hogy egyáltalán van ilyen, bizalomgerjesztő volt.
Nnna, nem érdemes adni az olvasói véleményekre! Írom ezt olvasói véleményként, nyilván.
Gyorsan kezdeném is azzal, hogy az Ember könyve elképesztő, abszolút ötcsillagos regény! Imádtam, és tökéletesen látom azt is, hogy miért vannak olyanok, akiknek nem tetszik.
Igazi science fiction ez, ahol tudomány és fantasztikum egyaránt a maximumon pörög. A Xeno című regényről írtam, hogy mennyire örülök az embertől különböző idegeneknek. Pedig akkor még fogalmam sem volt arról hogy milyen idegenek is szerepelnek az Ember könyvében. Itt aztán tényleg elengedte magát Botond, lubickol a saját féktelen fantáziájában. Ezek az idegenek tényleg teljesen eltérő civilizációt alkotnak, a miénktől teljesen különböző életmóddal, kommunikációval, szokásokkal, értékrenddel, biológiával. Ilyesmit vártam mindig is a sci-fitől, nem pedig kicsi, vékony, technikailag nagyon fejlett embereket.
Az alapszituáció maga nem kimondottan nagy durranás: háromezer ember egyszercsak egy űrhajón találja magát, és útnak indulnak az ismeretlenbe, anélkül hogy tudnák hogy ki, hova és miért viszi őket. Eszembe jutott Stephen King Under the Dome-ja, ahol szintén egy viszonylag nagy létszámú közösség kerül hirtelen egy izolált környezetbe, elzárva a külvilágtól. A párhuzam nem csak ennyi, mindkét regényben nagyon fontos a szerepe a helyzet miatt megváltozott emberi vonásoknak, abban ahogy egyesekből a klisésen hangzó legjobbat illetve legrosszabbat hozza ki a szituáció.
És ha már könyves párhuzam: az ember számára teljesen idegen, érthetetlen viselkedés és civilizáció miatt Clarke kultikus regénye, a Randevú a Rámával is eszembe jutott, de Botond idegenjei még sokkal jobban különböznek tőlünk.
A Hackett-regények általában kellőképpen monumentálisak, és még ha nem is szerepelnek a könyvben Jupiter-agyak mint az Isten gépeiben, vagy távoli csillagrendszerek mint a Poszthumán döntésben, akkor sem tud megmaradni szűk határok között. Még a csak itt a Földön játszódó időutazás-duológiában is megjelennek a kis zseb-univerzumok. Az Ember könyve ilyen szempontból is különleges: nagyon kicsi területen játszódik a cselekmény, a leírások alapján talán egy megyényi lehet összesen. Mégis, annyira “sűrű” a bemutatott világ, annyira nyüzsög a fantáziadús élettől, annyira MÁS mint bármi amit az ember akár csak elképzelne, hogy valahogy mégis sikerült a monumentalitást ilyen kis méretekben is átadni.
Na meg persze ott vannak a hatalmas repülő fák és gombák…
A könyv vége nagyon bátor, mentes a csöpögős hollywoodi happy endtől, igazi optimizmust is csak nyomokban tartalmaz, merész de remekül működő megoldás, örültem neki! Egy apró megjegyzés még a végére: a borító nagyon igényes, nagyon hangulatos, de sajnos nagyon spoileres is, kár érte.

Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása

Kellemes, langyos, humoros limonádé-kaland.
Az eleje.
Aztán mire az olvasó észbekap, a regény már acélos vikingmarokkal szorítja a tökeit (PC: már ha vannak, ha nincsenek akkor tetszés szerinti egyéb, fájdalommal fenyegető testrészt). Annyira finom, selymes átmenettel alakul át a könnyed, jópofa sztoriból durva sci-fi thrillerré hogy csak a „célbaérkezésnél” lehet észrevenni.
A sztori profin megszerkesztett, időnként elképesztő lezserséggel dob be egy-egy apró informaciómorzsát, amitől MUSZÁJ továbbolvasni. Remekül futnak össze a SZÁLAK (sic! Majd mikor elolvasod a könyvet, rájössz :D).
Mint könyv is remek a szerkesztés, naplórészletek, chatlogok, sőt, viking sagak keveréke adja elő az egyszerűnek induló, de végül nagyon komplexé váló történetet.
A karakterek kicsit egyszerűek, kevés a menet közben változó személyiség, de jól ki vannak találva, változatosak.
A sztori a vége felé egyre gyorsulva rohan a káoszba, amitől csak még izgalmasabb lesz.
Tulajdonképpen kerek, egész történet, de nagyon szívesen olvasnék folytatást.

[ Szerkesztve ]

(#5064) gbors válasza Cheesus (#5060) üzenetére


gbors
nagyúr

Én a Szilánkos-tenger könyveket már olvastam, az Első Törvényt most olvasom (a harmadik kötetet kezdtem tegnap). Szerintem az ET minimum egy nagyságrenddel jobb, de ettől még a SzT is jó, csak nem szabad túl nagy elvárásokat támasztani felé.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#5065) Petreszku válasza gbors (#5064) üzenetére


Petreszku
senior tag

Az ET tényleg jobb mint az SZT, de ez leginkább a harmadik könyvre vonatkozik. Az SZT az Ütközetben (harmadik könyv) kicsit elfárad, de addig nálam hozta az ET színvonalát.
Igaz ezt már írtam és magán vélemény.

(#5066) brownus válasza doc (#5063) üzenetére


brownus
veterán

ember könyvére ráugrok, köszi az ajánlást.

első oldal:

"Az ártatlanok óvatlanul mozognak." - FH :R :C

[ Szerkesztve ]

(#5067) brownus


brownus
veterán

könyvszerda a bookline oldalán, ezt meg is vettem gyorsba:

Vegetáriánus finomságok - Yotam Ottolenghi

(#5068) kr:sz


kr:sz
tag

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, hmm karácsonyra megvagyok lőve egy kicsit édesapámmal kapcsolatban. Pár karácsonnyal korábban megvettem neki az ember akit Ovénak hívnak című könyvet és imádta. Szeretnék idén is valami jó könyvet, de nem nagyon tudom, hogy mi ami hasonló jellegű és kellően jó véleménnyel vannak róla. (tetszett mgég neki a könyveim közül neki David Beniofftól a Tolvajok Tele is.) Tudnátok esetleg ajánlani vmi jó könyvet? :)

Köszi előre is!

Krisz

(#5069) rétisün válasza kr:sz (#5068) üzenetére


rétisün
veterán

hasonló stílusban (bár a vége vidámabb) szintén skandináv (ennél közelebit most hadd ne keresgéljek) Jonas Jonasson könyvei, pl. A százéves ember.... de szerintem a többi könyve is jó.

illetve Christian Moore könyvei, bár az helyenként fárasztóan/elborzltan vicces.

[ Szerkesztve ]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#5070) mike1334 válasza kr:sz (#5068) üzenetére


mike1334
veterán

Az Ove írójának megjelent azóta jó pár könyve magyarul:

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak 96%
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs 91%
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie 91%
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék 93%
Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb 91%
Fredrik Backman: Egymás ellen 95%
Fredrik Backman: Életed üzlete 91%

A százalék a moly értékelés.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#5071) Phülöp válasza mike1334 (#5070) üzenetére


Phülöp
addikt

az első kettőt féredobtam, nem jött be

viszont a százéves embernek van folytatása

(#5069) rétisün: Biff evangéliuma nagyot ütött, utána viszont erősen ment lefelé a tetszési index. A vámpíros sorozat egyenesen gyász.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#5072) kr:sz válasza rétisün (#5069) üzenetére


kr:sz
tag

Köszi, utána fogok olvasgatni!

@mike: Fredrik Backmantől nézegettem én is még, de valahogy az ajánlókat elolvasva nem éreztem, hogy ütne majd mint az Ove :)

(#5073) brownus


brownus
veterán

eheti szerzemény, nagyon klassz:
Yuval Noah Harari -
21 ​lecke a 21. századra

(#5074) ígyvanferi válasza brownus (#5073) üzenetére


ígyvanferi
addikt

A másik két könyvét olvastad már? Sapiens, Homo Deus Még nem volt szerencsém egyikhez sem, de azok is érdekesen hangzanak. Szép sorban szeretném őket elolvasni.

(#5075) brownus válasza ígyvanferi (#5074) üzenetére


brownus
veterán

be akarom azokat is szerezni, de majd csak jövőre. még nem olvastam

[ Szerkesztve ]

(#5076) abridabri válasza ígyvanferi (#5074) üzenetére


abridabri
veterán

Homo Deus nagyon jo volt :K

(#5077) doc válasza ígyvanferi (#5074) üzenetére


doc
nagyúr

En a Sapienst olvastam, nagyon erdekes, foleg az eleje, aztan egy kicsit nekem kevesbe erdekes iranyt vesz, de amugy abszolut ajanlom.

(#5078) doc


doc
nagyúr

valaki meg tudna mondani hogy a 'Madarak a dobozban' ket kiadasa kozott van-e tartalmi kulonbseg, vagy csak a borito/kemenyfedel az amivel tobb az ujabb valtozat?

(#5079) k.kristof válasza doc (#5078) üzenetére


k.kristof
őstag

Javított szöveg és egy bónusz novella van benne: [link]. Én csak ezért nem veszem meg ezt is, nekem általában nem tetszenek a filmes borítók :)

(#5080) doc válasza k.kristof (#5079) üzenetére


doc
nagyúr

:R

(#5081) #79715584


#79715584
törölt tag

Sziasztok!
Ezotéria témakörben ajánlott könyveket/szerzőket szeretnék! :)
Köszönöm előre is! :R

(#5082) VIBO


VIBO
őstag

Sziasztok

Tudtok nekem ajánlani jó Sci-fi trilógiákat?

Fateromnak akarom karácsonyra venni.

:R

S21 Ultra, Buds Pro, WatchActive 2, MK7 GTI, Zenbook i7

(#5083) sztanozs válasza VIBO (#5082) üzenetére


sztanozs
veterán

A világ leghosszabb trilógiája öt részben: [link]

(#5085) VIBO - Hááát - scifinek ez azért nem annyira scifi

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5084) Phülöp válasza sztanozs (#5083) üzenetére


Phülöp
addikt

És ez az egyetlen 5 kötetes trilógia!

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#5085) VIBO


VIBO
őstag

Ez lett végül

Mark Lawrence
A ​Széthullott Birodalom trilógia

Remélem jót választottam :))

S21 Ultra, Buds Pro, WatchActive 2, MK7 GTI, Zenbook i7

(#5086) k.kristof válasza VIBO (#5085) üzenetére


k.kristof
őstag

Ez fantasy, nem tudom, ki rakhatta rá a sci-fi címkét.

(#5087) sztanozs válasza k.kristof (#5086) üzenetére


sztanozs
veterán

(jövőbe játszódós - ergo scifi :D)

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5088) leslieke válasza VIBO (#5085) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Jól választottál, bár ez nem a klasszikus sci-fi vonal. De amúgy rendben van.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#5089) VIBO válasza leslieke (#5088) üzenetére


VIBO
őstag

Ha jó, akkor jó :R

S21 Ultra, Buds Pro, WatchActive 2, MK7 GTI, Zenbook i7

(#5090) Anonymusxx válasza VIBO (#5082) üzenetére


Anonymusxx
aktív tag

Én a Hyperiont ajánlottam volna, a kiadónál lett is volna rá -40 % kedvezmény, de szerintem az se rossz.

(#5091) elessar válasza VIBO (#5089) üzenetére


elessar
tag

Ha tetszett, akkor Húsvétra 3.5 Úti testvérek. Aztán jöhet a következő trilógia: A vörös királynő háborúja, majd az Ős könyve trilógia. (Bár ebből még csak két kötet jött ki magyarul).

(#5092) Phülöp válasza elessar (#5091) üzenetére


Phülöp
addikt

Mondjuk a trilógia behatárolja a lehetőségeket, 2 vagy 4, esetleg több kötetes sorozatokból is van sok jó.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#5093) VIBO


VIBO
őstag

Köszi az 5leteket :R

Szép sorban haladunk akkor :R

S21 Ultra, Buds Pro, WatchActive 2, MK7 GTI, Zenbook i7

(#5094) Petreszku válasza VIBO (#5093) üzenetére


Petreszku
senior tag

Igaz fantasy könyvek, de Joe Abercrombie könyveit tudom ajánlani.

(#5095) brownus válasza #79715584 (#5081) üzenetére


brownus
veterán

Szepes Mária, Dan Millman, Deepak Chopra, Müller Péter, Popper Péter

(#5096) szőröscica


szőröscica
addikt

A Libri webshop jol lejaratta magat nalam: ebookot nem lehet venni ajandekkartyaval es torzsvasarloi pontok felhasznalasaval. Vicc, hogy 2018-ban meg mindig konnyebb ellopni egy konyvet, mint megvenni.

Ezek utan en elvbol nem fogok naluk ebookot venni, amig ezen nem modositanak.

(#5097) doc válasza szőröscica (#5096) üzenetére


doc
nagyúr

Ebookra szerintem a dibook.hu klubos megoldasa a legjobb. negy honapra befizetsz, negy barmilyen ebookot ingyen megkapsz (havonta egyet), a tobbit meg 25% kedvezmennyel.

(#5098) baryll


baryll
tag

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék - elsősorban a sci-fi műfajában járatos olvasóknál -, hogy esetleg tudnátok-e ajánlani nekem olyan magyarul megjelent minőségi könyvet, ami az emberiség világűrbe és más bolygókra történő - úgynevezett - "kirajzásáról" szól?
Köszönettel!

(#5099) Phülöp válasza baryll (#5098) üzenetére


Phülöp
addikt

Asimov Alapítványa, meg úgy az egész életműve.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#5100) gerii válasza baryll (#5098) üzenetére


gerii
addikt

Seven Eves
Ennél realisztikusabb scifit a témában még nem olvastam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.