Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT

félisten

válasz generatoros #19618 üzenetére

Nem beszéllek le az E-twowról, én a Kugoo S1-et írtam elrettentő példának.:) Kolléga tapasztalata szerint a E-twow elektronikus féke sokkal jobb, tehát használható. Ettől függetlenül én azért jobban érezném magam egy mechanikus fék támogatása mellett. Lásd pl. E-twow GT. De ez én vagyok.:R

Alapvetően két iskola van, szerintem. Aki gyalogosként áll rá egy rollerre, és minimális elvárásai vannak a biztonsággal kapcsolatban (jó esetben ennek megfelelő a sebesség választása is), illetve aki motoros tapasztalattal már tudja, mi fán terem a közlekedés két keréken (nagyobb sebességgel is), és hogyan kellene használni a két független féket ilyenkor. Nyilván a kettő között helyezkedik el, aki biciklizik, tehát elvileg tudja, hogy alapvetően két fék létezik, és melyik mire, mikor, hogyan... Sajnos sokan vannak, akik nem merik (!) használni az első féket egyáltalán, mert attól félnek, hogy pofára esés lesz belőle. Ez amúgy részben jogos félelem, hiszen ha belemarkol (ész nélkül), abból így, vagy úgy tényleg esés lesz. Viszont ha csak azt tanulja meg, hogy a hátsó fék a minden, akkor az első éles helyzetben csúszó hátsó kerékkel fog belerongyolni az akadályba. Én mindig azt mondtam, hogy ha lehetne választani a fék hibák közül, akkor a két fékkör közül a hátsó menjen inkább tönkre, mert az elsővel magában is jól megáll a motorkerékpár, a hátsóval magában viszont nagyon nem.:N

A gázkarral kapcsolatban teljesen jól érezted, hogy nem olyan a viselkedése, mint egy belső égésű motornál, hiába nem digitális kapcsoló egyik rolleren sem. Ennek alapvetően az az oka, hogy a legtöbb roller vezérlő nem közvetlenül nyomatékot szabályoz: az analóg gáz jel csak a motor kívánt fordulatszámát* állítja és slussz. Hogy mi kell ahhoz, hogy oda jusson, azt majd a vezérlő eldönti. Ezzel szemben mondjuk egy VESC alapvetően a motorra engedett áramot állítja be a gázkar jelével, tehát ezzel megvalósítja a közvetlen nyomtaték szabályozást, ezzel pedig konkrétan a gyorsulást szabályozza. Azt persze még nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyire lesz majd jó így vezetni a rollert, de az elmélet teljesen tisztán ez. Üresen 1-2A elég, hogy a motor akár végsebességre felpörögjön, és ehhez nem kell padlógáz, vagy nyélgáz egyáltalán, sőt... Ahogy egy belső égésű motor is túráztatható kicsi gázzal, ha csak a súrlódást kell legyőznie. (Esetemben beszélhetünk LE-ről is, bár üresen tök mindegy: amikor az 50 kilós vasat kell mozgatni, már nem.:R)

*: ill. ebben sem vagyok teljesen biztos, lehet, hogy csak a Duty Cycle-t, ami közvetetten állítja a fordulatszámot a terhelés függvényében, de ezt megint meghagynám korrigálásra a nálam hozzáértőbb fórumtársaknak.:))

Új hozzászólás Aktív témák