Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
Aktív témák
-
alienpapa
senior tag
Sziasztok!
Van 50 golyó: 13 piros, 13 fekete, 13 kék, 11 fehér. Mennyi az esélye annak, hogy 3 húzásból pontosan 2 fehéret választok ki? -
Metalwarrior
tag
Helló!
Kéne egy kis segítség. A példa:
1., n darab ember közt k darab csokit kell szétosztani, de nem kell hogy mindenki kapjon
2, ugyanez csak most mindenki kap legalább 1-et
Ha megkérhetnélek akkor ne csak az eredmény küldjétek, hanem egy kis magyarázó szöveget is. Légyszi nagyon fontos lenne. Előre is köszi -
szandisas
őstag
sziasztok! holnap vizsgázok ebben a témában, és egyáltalán nem értem. segítséget kérnék!
12 színes ceruzával (mind különböző), egy 4 színű zászlót, hány féle képpen lehet kiszínezni, hogy a szomszédos szinek különbözőek legyenek
részletesen elmagyarázná nekem valaki? -
DanteHix
tag
válasz
Kephamos #234 üzenetére
Hat,lehet,h baromsagot irok,de ha sztem ez lesz(felteve,ha jol ertettem,amit irtal, es 1-x^2 szerepel, NEM (1-x)^2
At lehet alakitani a nevezoket (1-x)(1+x) illetve (1-x)(1+x+x^2)
Igy emeljunk akkor ki 1/(1-x) -et mind2 tortbol.ez lesz:
1/(1-x) * ocsmanysaggal(vezesd le, nem nehez,hozd kozos nevezore)
Miutan belul osszevontad, etc...igy kell kineznie a tortednek:
1/(1-x) * TORT
ahol a TORT=
szamlalo: 2x^2-x-1
nevezo: (1+x)(1+x+x^2)
A szamlalo, egy szorzat, (2x+1)(x-1) amit at lehet igy irni: -1(1-x)(2x+1)
Igy mar lehet vele egyszerusiteni a nevezoben levo (1-x)-el
Azaz, igy kell kineznie:
szamlalo: -1(2x+1)
nevezo: (1+x)(1+x+x^2)
ennek a lim-esze 1ben = -3/6 = -0,5
Remelem segitettem -
djyuri
őstag
Nah megvan a második is...
Igaz nekem a szövegértéssel volt csak bajom...
Miután rájöttem,hogy a maradék 54 helyezéssel nem kell törődnöm,így könnyen kiszámoltam,hogy három variáció van az eslő három helyezésre...
És így kijött az a képlet,hogy:
( 21*21*36)/(1*2*1) és ez háromall szorozva....Gyakorlatilag ennyi...
22680 -
Kephamos
addikt
Tud valki segíteni nekem? Határértékszámítás.
[link] -
djyuri
őstag
Nah az elsőre megvan a megoldás....
Kibogyóztam 5 lánnyal és 6 fiuval számolva az összes variációt...
És kijött számításra is....
ami 200-as végeredménnyel bír és ez 101%...
De a boros feladatban van még egy olyan bajom,hogy figyelembe kell venni szorzásként a 4. 5. 6.....helyezést is a sorrendben? Csak mert akkor kb 50 számjegyű szám lesz -
djyuri
őstag
Szasztok!
Szeretnék kérni egy feladatban egy kis segítséget...Asszem elfelejtettem a kombinatorikát
első:
1 egyetem elsőéves matematikus évfolyamának 20 lány és 30 fiú tanulója van.a hallgatói önkormányzat alakuló ülésére 5tagú küldöttséget választanak,és pedig 2lányt és 3fiút.hányféleképpen tehetik ezt meg?
Második:
Egy borversenyen 21 féle vörös és 36 féle fehérbort bírálnak.hányféle ''dobogós'' sorrend lehetséges,ha tudjuk, h az első 3bor között 2vörös és 1fehérbor volt?
Harmadik:
Egy konferencián 18 különböző előadást tartanak,3-3at egymással párhuzamosan,azaz, 3szekcióban. hányféleképpen állíthatják össze az előadásokat meghallgatni kívánók a programjukat?
Köszönöm!...
És elég sűrgős...elég egy medolgási képlet is...vagy egy eredmény
Az elsőre jó az,hogy (20*19*30*29*28) / (2*3*2) ?? -
pamacska
tag
Egy igényes hozzászólás: UP!
-
pamacska
tag
Na... Lassan érik valami ''nehezebb''
De addig is...
Véget ért 5 lány(Kati, Évi, Zsuzsi, Panni és Rozi) körmérkőzéses ping-pong versenye. Szüleik
azonban - mivel nem utaztak le a nagy vetélkedő színterére - kiérdemelték gyermekeik jogos
haragját. Ezért a lányok megállapodtak abban, hogy mindegyikük csak féligazságot ír majd
haza levélben, azaz egy igaz és egy hamis hírt. Ezeket írták a versenyről:
Kati: Panni a versenyben második lett. Sajnos én csak a 3. lettem
Évi: Örömmel írom, hogy az első lettem. Zsuzsi pedig a második.
Zsuzsi: Harmadik lettem. Szegény Évi az utolsó.
Panni: Második lettem. Rozi lecsúszott a negyedik helyre.
Rozi: A negyedik helyen kötöttem ki. De jó Katának, ő lett az első.
Ki hányadik lett? -
pamacska
tag
Ez a fenti a kié a hal jellegű, de sokkal gagyibb... Pár perc, néhány apró csuklómozdulat.
-
pamacska
tag
Egy iskola matematika, fizika, illetve biológia tanáráról a következőket tudjuk:
-Aladár gyakran kirándul a matematikussal, aki nem tud németül
-a németül tudó a legidősebb hármuk közül
-a fizikus fiatalabb, mint Csaba
-az angolul tudó haragban van Csabával, de barátja a fizikusnak
-Béla nem ért a fizikához és nem is tanítja
-egyikük jól beszél franciául
Melyikük mit tanít, és milyen nyelven tud? -
-
pamacska
tag
Hogy ne legyen uncsi...
Van 10 ládánk, mindegyikben sok-sok szemre egyforma érme. 9 ládában minden érme 100grammos,
1 ládában minden érme hibás, 101grammos. Hogyan lehet a legkevesebb méréssel kiválasztani
a hibás érméket tartalmazó ládát egy egykarú (a súlyt számokban kifejező) mérleg
segítségével? -
pamacska
tag
Nos... A feladat, bármilyen meglepő, alsós diákoknak készült. Így a mátrix fogalma az ő esetükben leragad a Keano Reeves főszeprelésével bemutatott filmnél...
De leírom, kb mire gondoltam: mivel 35 mező van, és sakktábla, ami tudjuk, hogy fekete-fehér négyzetek váltakozása, ezért 18 fekete lesz és 17 fehér. Ha meggondoljuk, akkor minden hangya, mivel le-fel-jobbra-balra mehet, ellentétes színű mezőre lép. És 18 fekete volt, tehát 18 fehérnek kellene lennie.
Na ezt mindenki felfoghatta sztem... -
-
pamacska
tag
Apolló nyert!
Egy másik:
Van egy 5x7-es sakktábla. Mindegyik négyzeten egy hangya ül. Vezényszóra mind feláll, és
jobbra, balra, fel vagy lefele egy mezőt halad. Lehetséges-e, hogy egy vezényszó után
mindegyiknek lesz saját kockája? Ha igen, miért, ha nem, miért?
hajrá
Aktív témák
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Építő/felújító topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Synology NAS
- Elektromos autók - motorok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Apple MacBook Air 15,3" M2 (2023) 23 Ciklus - 100% akku , 8GB, 256GB (MQKR3MG/A) Ezüst - MAGYAR
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest