- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lortech
addikt
Itt se valami fényes a helyzet, a Bodrog elsőfokú készültségen van. Alig egy hete még horgásztam, azóta majdnem két métert emelkedett.
Nemhogy ma nem fogok, de még egy jóideig sem tudok menni. A holtágakra szintén nem érdemes menni, mert oda is engedik be a vizet, úgyhogy az is fos.
-
Doviziozo
aktív tag
Érdekes ez a giliszta. Épp a tegnap reggel beszéltem egy horgásztárssal, aki mondta, hogy a héten gilisztával nyomta a horgászatot. Fogott is 4-5db 5-6 kiló környéki potykát, míg a többség csemegekukoricával a 2-3 kilós páldányokat apritják.
A héten mindenképp megpróbálok gilisztával feederezni - hátha. -
-
myrra
senior tag
ilyenkor a legérzékenyebbet szokás használni, de attól is függ milyen halra mész. vagy hogy folyóra,tóra stb...
nálam a piros a legérzékenyebb, de ez minden gyártónál máshogy van asszem. nem is feltétlen előírás hogy pont 3 spicced legyen, 2 ill 4 is előfordul
fogd meg a végüket egyformán és amelyik a legjobban behajlik az lesz az
legalábbis ha jól csinálod
ja és a bedobás, nem kell annyira finomkodni ha messzire akarod akkor muszály meghúzni, de azért ésszel, egyrészt mert vékonyabb a zsinór, másrészt mert a bot is törhet akár. nagyon kell figyelni minden bedobáskor hogy a zsinór nincs rátekeredve, mert az szívás lesz.
szerintem ha nem pakolod túl az etetőkosarat a bot dobosúlyán akkor azért nem olyan könnyű eltörni.
[Szerkesztve] -
myrra
senior tag
én nem rakom teljesen 90 fokra a botot. a damil és a bot olyan 80 fokot zár be kb. a zsinór feszes legyen, úgy állítsd be hogy mikor lerakod a botot akkor a bot gerincéhez képest kb 5 centit hajlik a be a spicc. persze ha a legérzékenyebbet rakod fel akkor a víz majd magától beállítja ahogy tesz egy kicsi ívet a zsinórba.
a kapás sok véle lehet vagy kicsit rángatja, vagy nagyonl begörbíti a botot az már ponty
vagy kiegyenesedik teljesen. rá fogsz jönni. sokkal érzékenyebb mint a hagyományos fenekező+karika.
bevágni akkor kell mikor kapás van -
Scream007
őstag
jujj ez így merész lesz ezen a szinten feederrel kezdeni
egyszerübb let volna egy pingponglabdás fenekező, de mind1.
amit leírtunuk azok jók szerelésnek.
bedobás zsinór bothoz fog és 10ó óránál elereszt, de óvatosan először csak mert elszáll.
nem feltétéálen fontos oda lógnia ha hely megnegedi lógjon és legyne közel a vizszinthez,nem kell feltétlen 90 fok jo a 75 is sőt a 60 is elég,feszesnek kell lennie mert itt abból látod hogy kapás van, hajoljon picit be a spicc, amikor nagyon behajlika vége vagy kiegyenesedik, netán berántja a vízbe a hal, rángatja, huzza beengedi a spiccet ez a kapás feederen.
-
Doviziozo
aktív tag
A zsinór jó választás. A horog is, bár ha nem pontyos vizre fogsz járni, akkor érdemes 12-14-es horgokat próbálni. Bár ezzel a 8-assal legalább egy picit lehet szelektálni a halak méretét.
Nekem pl. pontyra nagyon bevált az Owner Cutting Point (lándzsahegyű) horga. Fekete 6-os méretben.[link]
-
törölt tag
Szerintem jól választottál, nem rossz szerkezet az az Alivio, 1 csapágy+tűgörgő, ha jól emlékszem, új fejlesztés, szerintem neked tökéletes lesz.
Milyen horgokat vették?
Igazából figyelj, veszel 16os előkét, kötsz egy 5-6 dbot vegyél még mindenképpen forgókapcsot, akár készíthetsz olyat is, -hogy föntröl lefele-, karabiner, gubancgátlócső, rajta az etetőkosár, karabiner, előke, ez egy egyszerő cucc, szerintem beválik.
MOD: Látom Gyulabá, is hasonló módon pecázik, ennek örülök, és lefekszek.
[Szerkesztve] -
janati
őstag
''Álló vízi szerelék: A fő zsinórra húzzuk fel a gubanc gátlót, majd egy gyöngyöt, vagy gumiütközőt. Ha nincs, akkor egy sörét ólommal is megoldhatjuk a kérdést. Kössük fel a forgót, majd a másik végébe a horoggal ellátott előkét. Az előke hossza a pár centistől a fél méteresig változhat, sőt néha ennél hosszabb is lehet. Az ideális hosszúságot a halak kapókedvéhez kell igazítani. A horgászat megkezdésekor kezdjünk hosszabb előkével. Ha a halak erőteljesen kapnak, és a megakasztott halak túl mélyre nyelik a horgot, akkor lehet rövidíteni az előkén. Ha sok az üres akasztás, akkor az előke hosszát növeljük meg. Ha hosszabb az előke, a halak később találkoznak a bot spiccének az ellenállásával, így a „kényesen” kapó halakat is meg tudjuk fogni.''
ezt valaki el tudja magyarázni, hogy én is meg tudjam csinálni? -
myrra
senior tag
szávízi tó. Bősárkány mellett. a Rábca táplálja
szerelékjavaslat. egy megfelelő méretű horgot kell választanién csak ránézésre szoktam választani, a számozással nem szoktam sokat törődni, mivel összevissza számoznak. találd ki milyen halra akarsz horgászni és milyen csalival. pl gilisztának kicsit másabb horog kell, mint csontinak, hogy ne tudja letekerni magát. na nem ragozom tovább.
szal horog. 14es előke illik a 20as főzsinórodhoz. szerintem abból vehettél volna onkább 16-18ast. utánna forgókapocs, e gyönygyszem majd a gubancgátló cső amira ráakasztod a feederkosarat. jah és közben ahol kell kössél csomókat
aztán ennyi
majd rakd be a fényképet mit sikerült elkapnod
[Szerkesztve] -
törölt tag
Igazából lényegi különbség nincs, illetve dehogynem, egy elsőfékes orsó midíg sokkal erősebb mint az ugyanolyan hátsófékes verzió, ennek az orsónak is brutal féke van, finomszerelékes pecánál, kihasználhatatlanul nagy. Viszont cserébe talán kényelmetlenebb, báár ez abszolut megszokás kérdése szerintem, én már megszoktam.
Tényleg ez lenne a legjobb megoldás, most veszel egy feedert, elpecázol vele oktoberig, aztán oktoberbe meg veszel 3-4ezerért egy kemény pergetőbotot, rábaszod ezt az orsót, és örülsz hogy van 2 jó pecád.
-
Scream007
őstag
jó kérdés
Picit utánanéztem, de nem túl sok mindent találtam.Talán annyi hogy az agressive sorozat páratlan csapágyazású, értsd van belőle XL=5 csap.os meg XLS=7 csap.os verzió, míg a hardliner pont fordítva van 4 és 6 csap.os verzió van belőle.
Mindkettő megbízható tutira.
Mind4 verzió fém lyukacsos dobos, van hozzá pótdob, a hardliner drágább és talán széleskörübben hasznáűlható, mert ennek azt írják titániumozott a fémdob pereme, ergo kevébbé kopik.
Szerintme pofára dönts melyiknek szimpibb a színe alakja neked.
1 kis segítség ehhez:
[link]
[link]
[link]
[link]
Ezek alapján talán picit a hardliner tünik jobbnak, de speciel én az XL-t választanám.
5-6-7 csap. ilyne szinten már nem számít, a technológia számít amivel csinálták.
Lásd PumPi meg én is vettünk 8-10 csap.os orsót nem is tom pitiáner árért de semmit nem ér mert ócska, lehet egy 3 csap.os elveri.
Amugy google a barátod, mert most néztem pont Nyíregyen van egy bolt bizonyos Halcatraz horgászcentrum nevű hely, bizonyos _Szegfű utcában gondolom te vágod hol van, és most van akcióba egy szett proton feeder bot amiről PumPi mondta jó márka és a 4 csap.os 40es hardlinert adják hozzá, 23 helyett 15é szerintem tuti vétel, persze ha mindenáron 30at akarsz költeni akkor ezt hagyd figyelmen kívül.
Szerintem tuti vétel azt vedd meg. -
törölt tag
Nekem a Shimanoval van tapasztalatom, ami nagyon jó vele kapcsolatban, Spro orsóm még nem volt.
A Silstar bottal sem jársz szerintem olyan rosszul hány év gari van rá?
Scream: Mondhatod nyugodtan, nekem a Shimivel kapcsolatban van tapasztalatom, ennyi, egy valami viszont tény, ha esetleg utána télire be akar szerezni egy pár ezres pergetőbotot, azt az orsót gond nélkül át lehet pakolni, jár hozzá egy tarcsi aluminimum(!) dob. Én mondom az eggyik matchbotomon használom, nekem jó tapasztalataim vannak vele, szerintem egy univerzális orsó, match/feeder/pergetés, mezei fenekezés, mindent meg lehet vele oldani.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Miért lennél kezdő? Először furcsa lesz biztosan, de a bot lerakásáig ugyanúgy pecázol mint egy hagyományos bottal, csak itt pont merölegesen rakod a botod, a lehető legközelebb a víztükörhöz, a spiccét, kicsit megfeszíted, ha még életedben nem pecáztál így akkor is tökéletesen érezni fogod a kapást, ezt garantálom.
-
myrra
senior tag
én nem azt mondom hogy kezdő lennél a feederhez, mert szerintem biztos eredményesebben tudnál vele fenekezni mint egy hagyományos fenekezővel.
én a rablóhalazáshoz nem tudom ajánlani. egyrészt a vastag zsinór miatt törhet a bot. másrészt ha nem heavy feedert veszel akkor akár még az is előfordulhat hogy ha úszós csukázás közben túlléped a dobósúlyát a botnak. és szerintem medium bottal érdemes kezdeni, mert sokkal érzékenyebb
tehát feedert fenekezésre, és esetleg úszózásra lehet használni, leginkább békéshalra hogy elég legyen a 16-20as főzsinór.
ha meg mindenre akarod használni akkor universzális botot vegyél legalább 80-150g-os dobósúllyal
további problémák jutottak eszembe. feederhez merülőzsinór érdemes használni hogy a hullámzás, és a szél kevésbé szivasson. de pl úszózáshoz nem annyira jó a merülő zsinór, mert plusz súlyt jelenthet az úszónak és így nehéz lesz belőnöd hogy mennyi ólmot rakjál rá, mivel ha messzeb dobod akkor kevesebb kéne, ha meg közelebb akkor több.
[Szerkesztve] -
myrra
senior tag
hi. igazából mindenkinek szól. az előbb itt feederbotot ajánlgattatok egy olyan srácnak aki pl csukázni is szeretne. nem tudom mennyire jó ötlet ez. mivel csukázáshoz 30-35ös damilt szoktak használni minimum. ez böki a szememet, mert elvileg elég nagy a bot törésének veszélye.
még fonott zsinór esetleg bejátszhatna, de én úgy sem ajánlom.
tudom hogy a feederezés baromi jó dolog, én is szeretem csinálni. de ez akkor is egy speciálisan tervezett bot ami egy speciális horgászmódszerhez lett kifejlesztve.
ergo speciális téma
viccen kívül ha univerzális botot akarsz akkor válassz olyan botot amit úgy alakítottak ki hogy pont erre legyen jó, amennyire csak lehetséges.
de nem muszály elfogadni a tanácsom. -
törölt tag
De mondom, ha a boltba ennyiért, kapsz, Diabolot akkor az is egy nagyon jó alternativa lehet, sőt!
Szerintem orsóból fogsz Sproból, Shimiből, akár Balzerből rávalót találni, 8k körül, 4 max 5csapágyas korrekt darabot, próbáld rá a szóbajöhető darabokat a botra, és amelyik a legjobb an kézreáll azt vedd meg. Az aranyszabályt mindíg tartsd szem előtt, 1 márkás csapágy 1000ft,- és ez csak a csapágy-, 4 jóminőségű csapágy 100szor többet ér mint 8 szar.
Az a baj hogy a Balzerről csak annyit tudok hogy irgalmatlanul jó botokat csinálnak, bővebbet nem annyira, mert neten nem nagyon találtam infot róla. Boltbon fogdostam, kellemes.
1 szó mint 100, kiválasztod a 3márka ebben az árkategóriában lévő botjait, mindegyiket megfogod, és amelyik jobban tetszik azt veszed meg.
Jaa, és valami jobbfajta 20as zsinórt vegyél rá, annál vastagabbat semmiképpen.
Scream: Én azért nem általánositanék a Top Mixel kapcsolatban, minden gár volt kezdő, valamivel meg kell a hírnevet alapozni, én kipróbálnám azt a Stradivarit.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Scream007
őstag
szerintem várj meg egy akciót
én 11eért vettem anno maver feedert.Tom full alap de a maver akkor is maver.
Amugy a top mix lejáratta magát előttem, nem tom mit képzelnek, ők nem egy DAM, Spro, Shimano, Milo, Tubertini, akiknek van nevük minőségűk, multjuk nagy, stb...közbe meg ugyanannyikért adják mint az említett márkák a botjaikat.Egekből szálljanak le, csak árral tudnának hódítani -
törölt tag
Sprot a haldoradonál olcsóbban nem kapod meg
, a Shimanot igen, nézd meg mennyi egy Alivio. Haldoradon ezt tudom még jószívvel ajánlani:[link], figyelj, hosszú időre veszed gondolom 4rongy ide vagy oda szerintem már nem a világ.
Esetleg ez a Shimi lehet még alternativa:[link]
balzerről nem tudok nyilatkozni, nézd meg a Diabolo feeder mennyibe van, ha jó áron akkor vedd meg nyugodtan kiváló bot. -
törölt tag
Na akkor sorban, a feeder azért is jó mert az általad vázolt 3horgászmódszerhez talán ez a a legjobb, fenekezőre van tervezve, de mivel hajlékony a bot, és vékony zsinórral tudsz horgászni majdnem tökéletes úszózáshoz is, a pergetéshez meg felraksz egy erősebb damilt, és finoman, de a legtöbb rablóhalhoz jó, persze nem a 80kg os harcsához, de, 10kg ig szerintem bármit kiveszel vele.
A feeder, az azért más mint a sima fenekező, mert nem kell rá kapásjelző, í vízzel párhuzamosan beállítod, és a spicc görbülése jelzi a kapást, az eggyik legfinomabb horgászmódszer, azonos körülmények mellett, tutira több halat fogsz, mint vaterod, a régi jó öreg csipeszes bottal. Kisebb horoggal és jóval vékonyabb zsinórral tudsz horgászni, a vékonyabb zsinór miatt, természetesebben viselkedik a horog, a halak gyanakvását kevésbé kelti fel és több halad lesz.
Figyelj, ne úgy nézd hogy 16k úgy nézd hogy egy minőséget veszel, ami a te komfortodat szolgálja, és évekig használni fogod, sokkal több örömöd lesz benne mint teleszkopos fenekezőben, hidd el, fantasztikus élmény a hal összes rezdülését átérezni. Szerintem inkább vegyél hosszú időre egy tuti botot mint fele ennyiért egy kevésbé jót.
Egy aladalé az orsóhoz, tartsd azt szem előtt hogy az orsóba egy jó minőségű csapágy 1000ft, tehát egy 9+1 csapágyas orsó, hát enyhén szólva kétes, nem biztos hogy jó vétel.
Nem sima normális 18ast, egy ilyen hajlékony bottal tökéletesen elég, de legyen inkább 20as gyakorlatilag bármit ki tudsz vele szedni. A csoffadton ~100ft/100mes madzagot értek, hogy ne az egész dobon az 1000ft/100mes madzag legyen, mert úgyse használsz 100mnél többet, az aljára raksz olcsót a tetejére meg márkásat.
-
Scream007
őstag
abszolut kivitetelezhető.
de pergetés, fenekezés, úszózás mind3 3 különféle botot kíván, talán az orsó lehet egy, de az is necces.
4 csapágyas dam vagy spro, zsinórnak, 25ös és 30as 1-1 dobra, horgok 12-8-6-4-2es méretben mindegyikből 10 db.Ólom nem kell állóvízre etető kell, olyan 30-40gr-os kb 6db , forgókapocs kell kb 10. 150es bot kezdésnek kicsit kemény lesz egy 50-100as 330as kell neked, most nem akarom ajánlani az enyém mert részrehajlás szaga lesz de mit tegyek ha tényleg jó spro premium 50-100 kb 8e., az orsó szintén enyii, 4eből meg kijöna többi.(kukorica, aeteő pufi)
ÚŐszózáshoz több mindne kell össztetteb bonyolultabb de ha barátkozni akarsz vele végy egy 4es spiccet.daminalnak 16ost a 12es horog jó oda, 1.5-2gros úszó franko sörét(angol verseny).
pergetést szerintme hagyd nincs foganatja manapság, kevés a rabló.
a fenti bot jó csukára és pontyra is amurra is keszegre jó a spicces.
30ból bőven kifér tán még 25ből is.
good luck -
törölt tag
Üdv koma!
Szerintem, ha már horgászatra adtad a fejed akkor mindenképpen érdemes egy minőségi felszerelést venni, ami hosszú ideig megállja a helyét, és sok örömöd lesz benne. Mivel úszózni, és fenekezni is szeretnél szerintem neked a legjobb választás egy feederbot, fenekezni nincs jobb, de ha a helyzet úgy kívánja akkor úszózni is tudsz vele.
Ennek alapján én ezt ajánlanám, kapsz hozzá egy dvdt is, amiből az apró trükköket meg is tudod tanulni.[link] Kitűnő bot, sokáig ki fog szolgálni, szvsz. Orsóból, valami 4-5csapágyas márkásat ajánlok, nem feltétlenül kell 10csapágy, elég 4-5jó minőségű, mint 8-10 szar. Tehát egy ilyesfajta orsót vennék erre a botra,(mivel egy bot ezért a nyeletőféknek nem érzem szükségességét)[link] ebből a hátsófékes szerintem tökéletes erre a botra, én matchen használom az elsőfékest az is tökéletes. Damilt hozzá, nézzél 150m es kiszerelésben valami márkásabbat, szerintem a nagy gyártók, közül biztos találsz olyan 1500ft körül 150m 18/20as damilt, és vegyél hozzá ugyanolyan vastagságú csoffadt alátekernivaló damilt, 200mt.(ez pár 100ft)
Szükséged lesz még 2 jó ágasra, ezt akár lakatos ismerős is csinálhat(like me), merítőre, szákra. ez olyan 2000ft, nem érzem különösebb szükségét, hogy ebből is kiváló minőséget vegyél, amire neked kell tökéletes, a low end árkategória.
Szerelék, 1horgos szereléket csinálj, haldoradon utánanézel tutira találsz 5leteket, hogy milyet, pontyozni 8as 10es horgot vegyél hozzá, márka szerintem ilyenszinten tökmindegy, Gamakatsu, Owner, Hayabusa, tökmindegy eggyikben sem fogsz szerintem csalódni. Etetőkosárból szerintem vegyél 4-5darabot, 20-30grammos kosarat, akár gubancgátlócsővel, esetleg erőgumit is beiktathatsz. Ezt már fantázia kérdése, rákeresel haldoradon feeder szerelékekre szerintem csomot fogsz találni, a legtöbb az az előke&etetőkosár kombinációja lesz, esetleg erőgumival.
A kaja, az majd kialakul, ha horgászol, úgyis ki fog alakulni, egy saját recept, ebben tanácsot adni nagyon nehéz, veszel egy van den eynde pontyos kaját, és egy jó pontyos vizen nem a kaján fog a halfogás múlni.
Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed van állok rendelkezésedre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike 1.6
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- TP-LINK routerek
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- Quadro FX 570 eladó
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest