Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Ez itt az off topik
@ronin nem kellett pontosítsak (megismételtem magam), mert az első hozzászólásomban is pontosan azt írtam, hogy nyomás szempontjából vannak egy ligában. Ne felületesen olvasd kérlek a hsz-aimat. Akkor néhány totál fölösleges vitát megelőzhetnél.
Ezt már leírtam itt (is talán), hogy feltételezésekkel, előítéletekkel, és motivált beírásokkal már nem foglalkozom érdemben. Erős leegyszerűsítéssel élve, régen az hajtott, h mindenkinél okosabb legyek, ma meg az, hogy mindenkitől tanuljak. A végeredmény szempontjából ez utóbbi sokkal kecsegtetőbb attitűd (talán). Ha ronin úgy érzi, hogy méltó vagyok arra, hogy tőle tanuljak, akkor meghallgatom őt is. De türelmesnek kell lenni (velem is), mert könnyen megtaposom a jegyzeteimet és kettétöröm a tollamat, ha provokálnak, vagy motiváltan belém kötnek.
Ez itt full topik és hosszú lesz :-)
Pumpás vs karos: kimeríthetetlen téma. Nem akarom objektív igazságként feltüntetni azt, amit itt leírok. Ez a véleményem. Szerintem Ronin még nem merültél eléggé bele ebbe a dologba, amikor tényként próbálod rögzíteni azt, hogy egy karos készség (igazából nem gépek ezek), alkalmatlanabb/korlátosabb kávékészítésre mint egy agyonelektronizált pumpás monszter. Szeretem az autós analógiákat. Számomra ez pontosan ugyanez a szitu egy Morgan Super 8 és egy Maybach összehasonlítása esetén. Azzal a különbséggel, hogy mostanában a legszofisztikáltabb pumpások segédelektronikájának egy része pont a pumpa kedvezőtlen tulajdonságait hivatott orvosolni, szabályozni vagy épp egy tisztességes előáztatást lehetővé tenni. Aztán többnyire mímelik a rugós karosok nyomásprofilját :-). Amúgy a karosoknak valamiért reneszánsza van. Állítólag a La Marzocco is küzd vele. A nyomásprofil (rugós) az extrakció szempontjából közel vagy teljesen ideális. Ahogy mosódik ki a párna, úgy esik a nyomás.
Néhány szakmai észrevételedre reagálva:
"ha használtál már Pavonit, és kiismerted, Te is tudod - egy karos géppel soha sem fogsz olyan profilokat megcsinálni, mint amit egy pumpás."
Több is volt (egy maradt, koros darab, lassan ötven lesz). És mindet napirenden használtam. Azt gondolom, kiismertem, de mivel 2 éve, kitúrta a helyéből egy Cremina, azóta a Pavonit ritkábban kapcsolom be. De jól ismerjük egymást, köszönöm.
"Te is tudod"
?! Nem tudom. Sőt az ellenkezőjét tudom 3 hete. Bármilyen profilt, bármikor meg lehet vele csinálni csuklóból. A 9 bar húzása ugyanis egyáltalán nem megerőltető mutatvány ezért nem is remeg egyáltalán az ember keze.A videón a 10 baros "vargabetű" mindössze azért csúszik be, mert a mobil képernyőjét csekkoltam húzás közben, hogy minden jól látszik-e. Mutatványnak nem volt persze rossz, mert köztem és a Cremina között ott terpeszkedett a fotoállvány.
"Más az egész karaktere, és egyiket sem arra tervezték, hogy kőkorszaki mechanika mellett hőmérő, vagy esetleg PID legyen rajta, vagy bármi, amivel kontrollálni lehetne húzáskor a nyomást."
Nem erre tervezték, de minden további nélkül okosíthatók kompromisszumok nélkül mindezekkel. A hűtőkör (a spirál a pohárban) sem kell a nyomásmérő elé, ha nem réz, hanem rozsdamentes a manométered érzékeny része.
"Ehhez persze ismerned kell(ene) közelebbről ezeket a karos gépeket, és tudnod, érezned húzás közben, ahogy remeg a kar, miközben átpréseled vele a vizet a pogácsán, és megtapasztalni sokadszor is, hogy bizony ezeknél nem fog kétszer ugyanúgy sikerülni a húzás, de az erdmény végképp nem lesz ugyanolyan, miközben van valamiféle konstans minőség a kész kávéban is... És mihelyt kiismered a folyamatot, benne a gépet, azonnal felébred benned a felismerés, hogy ezeknek itt a vége, és ezen semmiféle trükkel, elektronikával nem tudsz segíteni.
"A fentieket, ha elhiszed, amit írtam fentebb, akkor tételesen megcáfoltam. Ha nem, akkor meg legyen elég az, hogy homlokegyenest mást gondolok róla, mint Te.
"Téged inkább a folyamat elméleti része érdekel (érdekesek a felvetéseid, és a mérések is, a videókról nem is beszélve!
), csak nem vagyok róla meggyőződve, hogy egyáltalán le tudsz főzni bármivel is normálisan egy kávét... "Engem nem hajt a vágy, hogy Téged meggyőzzelek bármiről is. Annyi pozitív impulzus ér (nemcsak a filmek miatt :-)), hogy békében meglegyek az Általad rólam kialakított képpel is. A home-barista-n 1,5 éve írtam az öreg Cremina-ról egy meglehetősen terjedelmesre dagadt témát, ami viszonylag sok érdeklődőt vonzott, hozzászólást generált és felkeltette az Olympia érdeklődését is. Olyannyira, hogy az ügyvezető egy bécsi túráját megtoldotta egy kétnapos magyarországi körrel és megkérdezte, hogy nincs-e kedvem ismét méricskélni. Ha lenne, akkor küldenek nekem egy új Creminát. Mondtam, hogy ne küldjenek, mert szeretném meglátogatni a gyárat, és így lett. Ott a tulajdonos (Thomas Schätti) várt már összekészített szettel (két plusz fúrható/faragható fejjel, tömítésekkel és a Creminával). Jól elcsevegtünk, közben csináltunk az üzemi Maximatic-jukon (ott azt használják) egy-egy egész elfogadható presszókávét, aztán meg körbevezetett a Schätti-műveken. Szóval most az aktuális Creminát méricskélem. Az a topik is ketyeg. Ha egyszer vége, akkor kilóra megveszem tőlük a ronccsá diagnosztizált, perforált Creminá-t
(szerencsére sikerült úgy "behatolni", hogy az eredeti állapot gond nélkül helyreállítható). Mindenesetre eddig még senki nem mért kis karost ezeken a helyeken, vagy ha igen, az eredményeit megtartotta magának. Ennyit arról, hogy mennyire másztam bele a lelkivilágába a kis karosoknak.De vissza a lényeghez! Karos vs pumpás. SZERINTEM a pumpásoknál a gomb megnyomása/kar billentése után már csak egy tehetetlen szemlélődő vagy. Ha nem volt töki az előkészítés, akkor szopóágon vagy. A karossal számos esetben menthető a shot. Sokkal direktebb visszajelzést kapsz, könnyebben diagnosztizálsz, hogy hol toltad el. A Caravel-ről (azt még tényleg nem ismertem ki) egyenesen azt állítják, hogy szinte képtelenség elrontani vele a kávét. Ebben magam is kételkedem, de majd egyszer lelököm a pultról a Creminát.
Ja, igen. Jónéhány pumpás gépem volt (még 5-6 még ma is, egy a szomszédos CNC műhelyben dolgozik). Azokat is használtam. Sőt van egy nem működő Olympia Dosomat (az első pumpás gasztro Olympia), amit muszáj lesz felújítanom és megtartanom. Karosból jelenleg 2 rugós és négy manuál van. A Caravel-lel még nem "tegeződünk", egy Carimali-t széjjelbombáztam és vár, a többi pedig mindennapos használatnak örvend, így jól ismerjük egymást. Szerintem Ronin, érdemes lenne közelebbi ismeretségbe kerülnöd (közelebbibe az eddiginél) egy karos géppel. Kis figyelemmel a kicsik is totál reprodukálható minőségre képesek. Nekem nem lesz több pumpás gépem, mert nagyon elégedett vagyok velük és az eredménnyel, valamint szeretem a csendet :-).
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4062
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
"
), csak nem vagyok róla meggyőződve, hogy egyáltalán le tudsz főzni bármivel is normálisan egy kávét... "
(szerencsére sikerült úgy "behatolni", hogy az eredeti állapot gond nélkül helyreállítható). Mindenesetre eddig még senki nem mért kis karost ezeken a helyeken, vagy ha igen, az eredményeit megtartotta magának. Ennyit arról, hogy mennyire másztam bele a lelkivilágába a kis karosoknak.