Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Digitális Állampolgárság Program
- Samsung PRO Ultimate microSDXC 512GB (MB-MY512SA/WW) a Galaxy A5x-be
- Kodi LG webOS-re! Lehetséges?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #21401 üzenetére
Ebben az MAN TGL-ben nem.
De a Volvo sem mutat pontosan. Mindig van ráhagyás. S örüljünk is ennek!
Mivel különböző méretű tankokkal szerelnek fel autókat, így még az sem azonos, hogy ha kigyullad a lámpa, akkor hány literes marad. A szervizben meg tudják mondani, hogy a tank hány százalékánál gyullad ki. Onnantól fogva tudsz kalkulálni, ha tele a tank, azt kiírja, hogy mennyi van benne, abból kiszámolod, hogy kb. mennyi marad a lámpa kigyulladásakor. Aztán matekozol, hogy mennyit tudnál még menni vele. S jól meglepődsz, hogy a lámpa már könyörög, hogy tankolj, a kijelző már 0-án áll, s te még mész vele.
Tapasztalatból írom. Biztos voltam már benne, hogy kifogyok, már vártam minden kanyarnál, fékezésnél, hogy ott áll meg, aztán beértem a telephelyre, tankoltam bele 1000 litert (annyinál blokkolt a kút, napi limit) másnap reggel, indulás előtt megint rátankoltam és több mint 90 litert tankoltam bele, pedig teli tankkal 1090 litert írt ki mindig. Így tuti, hogy minimum 50 liter volt még benne, máskülönben levegőt kapott volna az üzemanyag pumpa.
De, mint már írtam, jobb nem kacérkodni ezzel.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
otto14
őstag
válasz Teodor52 #21384 üzenetére
Súlytól függően 20-30-36 literrel szoktam számolni. De mindig betartom, hogy ha 100-200-300 kilóméterre van a kinézett üzemanyag kút, akkor minimum dupla hatótávot írjon a számítógép.
Ha például valahol rá kell tankolnod egy keveset, és vásárolsz például 40 liter dízelt, akkor tudod, hogy a következő 100 km -re jó vagy, + ami még volt a tankban.
asd
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #21384 üzenetére
Az függ jó pár dologtól, pl.: a rakomány súlya, emelkedők száma, dőlése. De, ha 30l/100km-rel kalkulálsz, akkor nagy meglepetés nem fog érni. ¼ tanknál már legyen biztos kutad betervezve. Ha nagyon kezd világítani a kis lámpa, akkor inkább tankolj egy keveset (50-100l) bármilyen kúton ahol elfogadják a DKV vagy UTA vagy amilyen tartalék kártyád van. Mert mindenképpen olcsóbb lesz, mint szervizessel hozatni naftát+ a beindítás. Nem beszélve az idegesség elkerüléséről.
Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
veterán
válasz Teodor52 #21361 üzenetére
Hat, eleve az akku a max kraftot 20 fok kornyeken tudja kitolni magabol. Altalanos szabalykent az 1fok 1%-ot lehet elfogadni, tehat 10 fokon mar csak 90, 0 fokon 80 szazalekot tud a vatta uj akku.
Ahogy foszfatosodik a cella, ugy lesz egyre kevesebb ez az ertek.
Ahogy foszfatosodik, ugy egyre kisebb teljesitmeny leadasara kepes.
11.5v mar melykisutes egy 12vos akksinak. Ezert nem indul be 23-on, de mar 23.5-on nyogvenyelos.
A 12v igazabol 12.7 (25.4) teljesen feltolve, jobb akksiknal 12.9 (25.8)10.5on mar reg kuka az akksi, folef ha rainditasz, es ezzel meg is huzod a lemezeket a cellakban.
23.5nel legkesobb indits telen.Azt is tartsd szem elott, hogy ezek az ertekek fel ora allas utan ertendoek. Tehat nem akkor amikor leallitottad az autot.
mod:kepcsere
ja, es lehetoleg ugy indits, hogy mindent kapcsolj le elotte. Futest, laptopot, mindent. Az sem art, ha az alapjaratot egy szazassal feljebb kuldod.
Es tarts magadnal kabelt. Lehetoleg minimum otmeterest.
En csinaltam magamnak, 9 meteres, 50es hegesztokabelbol, es rez csipeszekbol. Volt vagy 100ezer forint, de amikor a gyori audinal a lengyel gyerek konkretan leegette az akkurol a csonkot (fogalmam nincs hogyan) es szenvedtek a tyukbel kabellel, rovid is volt, inditani sem tudtam vele, akkor jottem en
Mondom, kollega, kabel… kikerekedett szemekkel neztek A Csodat, mondom negativ, negativ, pozitiv klikk, odanyomtam a pozitiv csonkjahoz az en kabelem, es pocc-roffre indult
Meg akartak venni A Csodat, mondtam nem elado, sry
Szoval mukodik, ez teljesen lerohadt akkus kamiont is beindit.
Tekintve, hogy 5-600 euroert jon ki a szerviz bebikazni, ha csak egyszer megmenti a seggem, mar megerte…[ Szerkesztve ]
A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #21356 üzenetére
Nekem mindegyik szivargyújtó csatlakozónál esett 0,2Voltot. S mivel egy elosztóba csatlakoztattam a mérőt, így ha a kijelzőn 23,5V van, akkor az akksikban még megvan a 24V (~23,9V), szóval még simán indította.
szerk: az elméleti indokot autóvillamossági ember tudja neked elmagyarázni.
otto14 : ha elosztóba dugod, akkor jelentkezni fog a veszteség.
[ Szerkesztve ]
-
otto14
őstag
válasz Teodor52 #21356 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy akku típusától függően más a feltöltött feszültség érték. A Scániában 23.5V volt a feltöltött feszültség, de nem a gyári típusú akukkal. 22.2V -al még épphogy beindult, de 22V -on már sajnos kábeleznem kellett. Amikor cserélni kellett őket, akkor a főnök eredeti akkukat vett, és feltöltött állapotukban 24V felett volt a csomag egy picivel.
Egyébként nekem a szivar gyújtóba dugott voltmérő és a fedélzeti számítógép is ugyan azt a feszültséget írta.
asd
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #21354 üzenetére
Ha ez új Volvo, akkor menj lejjebb a kijelző menüjében, ott látod a V értéket is meg az akku állapotát. Ha már csak két egység van, akkor mindenképpen járasd egy órát. Szerezz be egy Volt kijelzős töltőt (28-30V-ot bírja!), így mindig látod, hogy hol tart az akksik töltöttsége. Vagy egy szivargyújtó csatlakozóval összehozott feszültség kijelzőt, amit egy elosztóba csatlakoztatsz, s ha már 23,5V-ot jelez(+a 2x0,2V, ami a csatlakozásoknál vész el, így még megvan az indításához kellő szaft) indíts rá! 2 évente érdemes az akksikat cseréltetni.
-
veterán
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #21096 üzenetére
Igen (s, ez nem zárja ki, amit lazoltan ír ). De arra is ügyelni kell, hogy mindenkori 4 egymást követő hétben kell lennie 2 rendszeres heti pihenőnek is! Tehát, ha van 2 darab csökkentett heti pihenő, akkor azt 2db. rendszeres heti pihenőnek kell követnie!
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #21096 üzenetére
Ne munkahétben gondolkozz: egy 24 órás ciklusban kell minimum 9h pihenő, 2db heti pihenőidő között 6x24h telhet el.
HoTaZo: szerviz át tudja állítani
#Bozsokiandra
A jogosítványt is a szülinapodig kaptad és innentől is addig kapod.[ Szerkesztve ]
"A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #21052 üzenetére
Na, csak megtaláltam a 60 órás emlékemet! S itt van szó arról amit lazoltan és otto14 említett:
"3.10. Heti munkaidő
A Kkt. szerint a gépjárművezetők esetében munkaidőkeret megállapítása kötelező, szemben az Mt. általános szabályával, mely más munkavállalók tekintetében csupán lehetőségként fogalmazza meg.
Ennek legkisebb mértékét a Kkt. nem határozza meg, de ez az Mt. általános rendelkezései szerint 1 hét. A Kkt. a munkaidőkeret maximális hosszát 4 hónapban határozza meg, melyet kollektív szerződés legfeljebb 6 hónapra emelhet meg.
Az Mt. a hét fogalma alatt a naptári hetet vagy a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli 168 órát ért, ha a munkáltató működése miatt a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik.
36. Ebből adódóan az Mt. szerinti munkaidőkeret sem feltétlenül esne egybe a naptári héttel, naptári hónappal. Tekintettel azonban arra, hogy a Kkt. a hét fogalma alatt a hétfő 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig terjedő naptári hetet érti, így a munkaidőkeret meghatározására is csak ekként kerülhet sor.
A Kkt. rendelkezése szerint a heti munkaidő a megállapított munkaidőkeret átlagában a 48 órát
nem haladhatja meg.
37 Egy egyhetes munkaidőkeret esetében ez abszolút értékben is 48 órás heti korlátot jelent. Hosszabb időkeret esetében azonban már kellő rugalmasságot biztosít a munkáltató vagy
az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató gépjárművezető számára az, hogy az abszolút korlát heti 60 órában jelenik meg.
Az abszolút értékben vett 60 órás heti munkaidőn belül azonban természetesen minden egyéb, a
vezetési időre, a pihenőidőre vonatkozó feltételnek is teljesülnie kell. Nem véletlenül fogalmaz az 561/2006/EK rendelet 6. cikk (2) bekezdése a heti vezetési idő kapcsán akként, hogy a heti vezetési idő nem haladhatja meg az 56 órát, és nem vezethet a 2002/15/EK irányelvben meghatározott maximális heti munkaidő túllépéséhez. Azaz az 56 órás heti vezetési idő nem eredményezheti a heti munkaidő munkaidőkeret átlagára vetített 48 órás, illetve abszolút értékben a 60 órás felső határtúllépését."Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #21052 üzenetére
Az 56 óra a nettó vezetési idő. A 60 óra az a heti munkaidő, ami a vezetési időből és az egyéb munkából (aka kalapács) áll. Ez azért bonyolultabb, mert itt heti átlagot néznek x hónapra, ebben nem vagyok képben én sem, mert könyvelési kérdés és nálunk a rendőr alezredes is csak azt mondta az oktatáson, hogy ezzel nem foglalkoznak.
A 2 egymást követő 6x24-nek semmi akadálya, miért lenne? A szabály úgy szól, hogy "a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie." Link
102/6 oldal alja.
De lehet ám, hogy én nem értek valamit.."A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #21039 üzenetére
Mit jelent, hogy 2x6 bekezdés?
Bekezdhetsz 8x is 2 db heti pihenő között. Ha megvan a 45h, ami a normál heti pihenő, akkor újra lehet 6x24 órás ciklust tartani.
Tehát szerdán reggel 6-kor bekeszdesz, 6x24 óra múlva kell megkezdeni a heti pihenőt (min. 24h), tehát legkésőbb következő hét 5:59-kor. 45 óra múlva mehet minden elölről."A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
HoTaZo
addikt
Szerintem, lehet, mert megcsinálod a 45 órás pihit. A csökkentett héti pihenőből enged már a Mobilitási csomag kettőt egymás után. Azzal keverhették. Azelőtt csak egy lehetett.
Viszont! Egyik naptári héten sem lépheted túl a 60 óra vezetést és egyik kétheti időszakban sem lépheted túl a 90 óra vezetést.
A vezetési idő naptári hétre vonatkozik.
Neked pedig mindegyik ciklusod munkahét, amelyek átérnek a másik hétre, amivel nincs semmi gond. Vannak országok, ahol vasárnap is lehet menni, ők ezt így oldják meg, ahogy írtad.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
veterán
Mar lehet 2 hatnapos heted, utana kell 45ot csinalni plusz ele a potlast.
De ez igy jo kerdes, amugy szerintem a harmadik heten a hatosnapos ciklus mar nem okes.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
veterán
válasz Teodor52 #20927 üzenetére
Beteszed a kártyát, onnantól datálódik a 6*24.
A pihenő és munkaidőket fogd fel úgy, hogy a munkából lehet kevesebb, a pihenőből meg több, de fordítva nem.
Annyi kezdésed van amennyit akarsz, ha arra fizetnek, hogy 15 órán át ki-be dugd a kártyát, az sem baj.
A hat*24 után kell lennie egy 24nek, így van meg a 7*24.
Ilyen hétből lehet három egymás után, a lényeg az, hogy a harmadik héten, a 45ös kezdete _előtt!_ legyen meg a két 24es visszapótlása. Vagy amennyi maradt a 24 és a 45 között.
Tehat ha az első 24 mondjuk 30 lett, akkor a maradék az 15 óra.
A második 24 mondjuk 35 lett, akkor a maradék az 10 óra.
Tehát a 15+10, azaz 25 óra pihenőnek az előtt kell eltelnie, hogy a 45öst megkezded. És ezeknek egyben kell lenniük!kb ennyi.
mondjuk ezt ember nem fogja nézni, de azért kb-re legyen meg
ami fontos az a napi pihenők, a napi vezetések, és a heti pihenők.
visszapótlással nem nagyon foglalkozik a kutya sem.[ Szerkesztve ]
A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #19790 üzenetére
Ezt írja az oldal amit linkeltel:
A nemzetközi áruszállításban dolgozó sofőrök egymás után két csökkentett heti pihenőt is tarthatnak. Előtte és utána viszont meg kell tartani a 45-ös pihenőt is.
De ennél.hivatalosabbat nem találsz: link
6. Cikk a) bekezdesen belül b) bekezdés:Az első albekezdéstől eltérve, nemzetközi áruszállítást végző járművezető a székhely szerinti tagállamon kívül két egymást követő csökkentett heti pihenőidőt tarthat, feltéve, hogy a járművezető bármely négy egymást követő héten legalább négy, heti pihenőidőt tart, amelyek közül legalább kettő rendszeres heti pihenőidő.
"A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
veterán
válasz Teodor52 #19788 üzenetére
Lehet, csak a visszapotlas bajos. Meg a 45os megkezdese elott meg kell lennie a teljes idonek.
De ha nenzetkoziben mesz, es jol szervezet, akkor jo esellyel elobb lesz meg a ketheti 90, es akkor ugyis allni fogsz kovetkezo hetfoig.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19777 üzenetére
Ha nem tudod igazolni, hogy ilyen áruért mész, akkor tilos. A fuvarozók megbízás alapján dolgoznak, a fuvarszervező feladata, hogy a megbízás, vagy az annak alapján kiállított fuvar utasítás (hőfok megadásával, rakodás időpontjával) a sofőrnél legyen. De! Nem igazán tudok róla, hogy rendőr, M.o.-on legalábbis, megállítana hűtőst, hogy ez a része rendben van-e.
Még az jutott eszembe, hogy lehet olyan fuvarfeladat, hogy dobozossal (szigetelt) kell vinnie hűtős boxokat, ami a szükséges ideig tudja tartani a kívánt hőmérsékletet, amire a hűtő nem igazán tenne hozzá. Így, a megfelelő dokumentummal mehet. Sőt, van hűtős, szigetelt ponyvás is. Ezek is mehetnek, ha megvan a papír.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19767 üzenetére
Ha az autóban alszanak, akkor nem sok értelme van. Minden reggel írhatják vissza a pihenőt. Viszont, ha hazamennek minden nap, akkor már van értelme, mert a kártyának nálad kell lennie, ha elhagyod az autót (nem műszak alatt, ha beugrasz boltba).
Előfordult, hogy a sofőr benne hagyta, másnap nem tudott menni, a kolléga kivette, félretette (nem adta le az irodán), kapott egy full kontrollt, kabin ellenőrzéssel, előkerült a kártya. Volt balhé, de megúszta. De lehetett volna súlyos következménye is.Semmi gond. Bemegy a telepre, megnézi, a óra állását (én turnus kezdéskor kiolvasom a kártyát), beül átállítja a tacho helyi idejét, beteszi a kártyát és visszaírja a pihenőt addig, amíg be nem ért a telephelyre. Onnantól már munkát ír vissza a kártya betételéig, majd hagyja munkán, míg adminisztrál, bepakol. Ezzel lefedte azt az időt, amikor manipulálta a tachót.
Menni lehet, az hogy nem szabad, az egy másik kérdés.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19741 üzenetére
- A fagyasztott áru, ha megfelelően ügyelnek az előírt hőmérsékletre, s annak betartási lehetőségére (gázolaj a tankban, hálózatra csatlakoztatva, felkapcsolva, működési hiba esetén, azt mihamarabb elháríta/t/ni, stb...), akkor az mem romlik meg, mint a tej, tejtermék, a virág, a friss zöldség, gyümölcs... A megrendelőn múlik, hogy milyen járművel kívánja szállíttatni a termékét, de ha biztosítani kell egy adott hőmérsékletet, akkor inkább hűtőre gondolnak.
Hajdanánt szállítottam Mars termékeket (csoki, fagyi, cukor és alapanyagaik). Egyszer szivattak egy kollégát csoki volt rajta, dobozossal volt, nyáron. Nem akarták leszedni, mondta, hogy nem hűtős, nem tud temperálni, nem érdekelte őket. Valamikor pár nap múlva szedték le, ott, akkor nem is volt gond, csak amikor kikerültek a termékek a boltokba és mind megolvadt valamennyire. Rá akarták verni, ő dokumentált mindent és meg tudta védeni magát.
- Kilehet jelenteni hogy...?
"(#19733) Tüzi válasza
romlandó a kulcsszó (tejtermék, húskészítmény,fagyi,* stb.
a chipsz, szotyi, gyufa, víz stb nem az
egyszerűbben: amit a boltban hűtőben/fagyasztóban* látsz, az mehet. amit máshol, az nem."
*áthúztam, mert a fagyasztott áru nem kivétel, hűtős igen.
Példák fent.- Igen, újra kell kezdeni! Ha megszakítod, akkor már csökkentett lesz vagy ha újra kezded, akkor azt is figyelembe kell venned, hogy a megszakításoddal nem léptél-e túl a 6x24 órás időszakon, mert akkor azzal kezded meg az új 6x24 órát! Ha még nem, akkor csak annyi, hogy újtakezded a 45 órás pihit. Itt a kulcsszó az egybefüggő!
A pótlás megint egy másik művelet. Az alap felállás, hogy 6x24 óra műszak után kötelező a 45 óra egybefüggő Rendszeres heti pihenő. De, adtak lehetőséget arra, hogy minimum 24 óra (most már akár 2x is egymás után /Mobilitási csomag/) heti pihenőt tartson csak a delikvens, aminek a különbözetét a 45 órához kell 3 héten belül pótolnia. De az attól még csökkentett lesz. A rendszeres pihenőnek egybefüggőnek kell lennie. Mint, ahogy az fel sem merül benned (remélem! ), hogy a csökkentettet (minimum 24 óra) két részletben vedd ki.- A videóban azt mondja, hogy a sofőrnek a jármű honossága alapján kell végeznie a munkáját. Az ellenőr ha hibát észlel az UTC időbeni kiértékelésben, akkor néznie kell a helyi időt is, s ha mindkettőben megállapítható a hiba, csak akkor büntethet.
Amikor kéri, vagy ő nyomtatja ki a szalagot, akkor mindig az UTC időt fogja kinyomtatni. Ha túlvezettél, vagy valami miatt érdemes nyomtatnod, hogy arra írd rá az okot, akkor is UTC időt nyomtass és a vétek, hiba időpontját is UTC időben add meg!Semmi gond, kérdezz mindig nyugodtan! Azért jöttünk itt össze, hogy ha tudunk, akkor segítünk egymásnak . Ha téves vagy vitatható a javaslat, akkor kijavítjuk, megvitatjuk. Nem fb csoport, ahol lecsesszük a másikat, mert az nem vagy nem jól tud valamit.
-
veterán
válasz Teodor52 #19732 üzenetére
romlandó a kulcsszó (tejtermék, húskészítmény, fagyi, stb. a chipsz, szotyi, gyufa, víz stb nem az
egyszerűbben: amit a boltban hűtőben/fagyasztóban látsz, az mehet. amit máshol, az nem.Zolás:
Nagyon helyes... mondjuk a múltkor úgy átmentem ausztrián ponyvással, csak füstölt, elfelejtettem, hogy 3tól van stop, nem 10től[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Teodor52 #19728 üzenetére
Figyu
Stopban csak romlando/elelmiszer/gyogyszer/viragot vihetsz.
Pont.
A chips nem az, a narancsle sem, a szotyi sem.
Belfoldi boltok rendszeresen azt jatszak, hogy telebasznak szaraz aruval, a vegebe betolnak harom hutokontenert, es irany vasarnap.
Ez szabalyellenes.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
kesenyi
tag
válasz Teodor52 #19728 üzenetére
Kellene, de sokszor nem érdekli őket, a bírságot meg te kapod te fizeted, majd elintézik egy kar széttárással legfeljebb. 90%-uk sosem volt kamionozni, kevés a rálátásuk, nem tudják a valóságban mi hogy működik. Ne hagyd magad csőbe húzni, nem azért melózol, hogy bírságot fizess vagy, hogy büntipontokat kapj a jogsira amivel "kenyeret" keresel.
A papír a lényeg mindig, nem a bemondás.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19725 üzenetére
Kekszre, biztos, hogy nem. A dobozossal, ezek közül max. A friss pékárut, talán friss zöldséget tudsz vinni, de utóbbit, tudomásom szerint előírt hőmérsékleten szállítják, még ha nem is hűtik igazán le.
Előbbit pedig nem nagy autóval szokás kiszállítani.
S, ha még olyan is az áru, hogy viheted dobozzal és a tilalom alatt is mehetsz vele, akkor is igazolnod kell tudni a hatóságnak, hogy te olyan áruért mész üresen, ami feloldja a rád vonatkozó tilalmat.
Van olyan papírod, utasításod, hogy X időre foglalt (ami miatt neked X - megteendő útidő) Y áru rakodásra meg kell jelenned?Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
Zolás
addikt
válasz Teodor52 #19721 üzenetére
Ha azt mondod hogy élelmiszert mész rakodni akkor mehetnél, csak nem tudom hogy a ponyvás póttal milyen romlandót tudsz vinni, amivel nem röhög ki a rendőr. Hűtős póttal is megy a hümmögés, meg a duma, hogy szerinte csak át akarom verni, mikor tilalomban megyek rakodni.
Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19721 üzenetére
Nem.
De, ezek közül, melyikre is gondolsz?
Hogyan hozod kapcsolatba az üres, vagy göngyöleges, netán a száraz élelmiszert szállítót ezekkel?Nem vonatkozik továbbá a rendelet, azaz a kamionstop
...
7. az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, friss zöldséget (árut) szállító és az ilyen szállítási célból üresen közlekedő tehergépkocsira.További finomság, hogy egyes járművekkel csak egyes útvonalak nem vehetők igénybe a kamionstop idején. Ilyen (természetesen 7,5 tonna össztömeg feletti járművek) a
az Európai Közösség és a Magyar Köztársaság közötti közúti árufuvarozás meghatározott feltételeinek kialakításáról és a kombinált fuvarozás elősegítéséről szóló Megállapodás kihirdetéséről rendelkező törvényben meghatározott kombinált áruszállítást az átrakó állomás (kombiterminál) és a le-, vagy felrakóhely között vagy a határátkelőhelyhez legközelebb lévő átrakó állomás és határátkelőhely között végző,7.az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig - a 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti időszakban - közlekedő,
-
Teodor52
senior tag
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19712 üzenetére
Mikor váltottál órát?
-Ha már pénteken műszakzárás előtt, hogy ne kelljen bajlódnod vele vasárnap, akkor hiba, mert még műszakban "csalsz" vissza egy órát. Ami az UTC időbe nem szól bele, csak a helyi időnél hozhat ki furcsaságot.
-Ha vasárnap, műszak kezdéskor, akkor remélhetőleg kivártad a 45 óra elteltét, s utána kezded el a műszakot, melynél munkára teszed és azután állítod vissza a helyi időt. Mivel az UTC időd nem változik, azzal megvan a 45 óra, így a helyi idő lényegtelen, hogy min áll.
- Ha vasárnap hajnal 3-kor felkeltél és akkor váltottad át, akkor elég nagy balgaságot követtél el, mert azzal megszakítottad a Rendszeres heti pihenődet, mivel minden tachográf manipulálás munkának számít. Ezen esetben, az átállítás után kezdheted újra a minimum 45 órás pihenődet. Az addig eltelt pihenő meg megy a levesbe.Egy szó, mint száz, óraátállításkor nem csinálunk semmi extrát. Előző műszak végén zárunk, kivesszük a kártyát, felírjuk, hogy mikor vettük ki. Ha kell, kitöltünk min.45 óra pihenőt, + pótlást, ha kell. Miután letelt a kellő pihenő idő, betesszük a kártyát (én előtte szoktam kiolvastatni a telephelyi kütyün), vissza váltjuk a helyi időt és elkezdjük a műszakot. Ellenőrzéskor úgyis az UTC időt figyelik.
Képzel el, hogy pénteken még egy spanyol cégnél végeztél, vasárnap egy portugál cégnél kezdesz, hány óra pihenőd van a tacho kártyán, s hány óra pihenőd van, ha a kivétel és berákás között 45 óra telt el?
-
-
-
veterán
válasz Teodor52 #19594 üzenetére
Onnantól kezdve, hogy beteszed a kártyát, indul a hét. A kártya berakása már munka. Ahogy a kivétele is megszakítja a pihenőt.
Én amondó vagyok, hogy inkább több legyen a pihi mint kevesebb.
De mondom, a 90 órára a két naptári hétben figyeljél, ha csütörtök lejár, akkor már hétfőig állni kell.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
lazoltan
csendes tag
-
veterán
válasz Teodor52 #19590 üzenetére
Amikor betetted a kártyád, onnantól van 6*24ed.
Ennek a végén kell lennie egy 24esnek. Azaz a hetedik 24es ciklus pihenő.
Ennek végén kezdődik az új heted, aminek az ötödik 24es ciklus végén legkésőbb kell megkezdeni a 45öst (most ne bonyolítsuk tovább).
Persze ha nem vonatkozik rád tilalom, akkor mehetsz vasárnap, ha vonatkozik, akkor szombat 10kor este stop van így is úgy is.
Ez a munkahét, mivel az 561 nem ismeri a nap fogalmát, csak a 24es ciklusét.
A naptári hét a vezetési idő szempontjából fontos, ott lehet összesen 56 az egyik, 34 a másik héten, összesen 90.
Ha mondjuk szerdán indultál, és vasárnap így is úgy is állnod kell, akkor igen, újra kezdődik.
Eléggé el.aszott ez az egész, ja.Amit én jótanácsként tudok mondani, hogy úgy próbáld értelmezi az egészet, hogy pihenőd lehet több, de kevesebb nem, munkád pedig lehet kevesebb, de több nem.
Ha a 24ben vezettél már 9et, és csinálsz egy 9es pihenőt, akkor mehetsz tovább, mert újra indul az egész ciklusi meló.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
veterán
válasz Teodor52 #19583 üzenetére
A minimum 24, Max 44.59 a csokkentett heti piheno.
A 45.00+ a rendszeres heti piheno.
Ezek csak akkor fogadhatoak el, ha megszakitas nelkuliek. Tehat agy, vegig.
Minden mas esetben elegtelen piheno, ami negyszamjegyes. Euroban.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
veterán
válasz Teodor52 #19580 üzenetére
A 45 az megszakitas nelkul van.
24+21 az nem 45, csak a matekban. 24+24 sem
A 24 az csokkentett heti piheno.
Fogd fel ugy, hogy minden heten 45ot kellene csinalni, de van ez a 24es lehetoseg, amit majd vissza kell potolni.
Identol mar van 2*24 utani 45 lehetoseg, igy is all azonban a visszapotlas, ami a 45 kezdese elott kell megtortenjen.Amit meg tudni erdemes, hogy a 45 nem nullaz semmit, a kartya behelyezese utani hatodik 24 oras ciklus vegen legkesobb kell a 24/45, a heti/ketheti vezetes az viszont naptari hetre vonatkozik.
Ha a ketheti elfogy mondjuk csutortokon delelott, mert az elozo heten 56ot mentel, akkor majd hetfon 0.00kor indulhatsz utra, addig pihi, hiaba tobb a piheno mint 45.[ Szerkesztve ]
-
csibe1
addikt
válasz Teodor52 #19291 üzenetére
Üdv!
Semmi gond.
Okés, köszi a választ!
Azért kérdeztem, mert amennyi kérdést feltettél lassan már tényleg írhatnál egy könyvet kezdő kamionosoknak, viccen kívül.
Azt hittem esetleg te is kamionozol, mert az átlag érdeklődők messze nem ennyire szakmai kérdéseket tesznek fel." Bármi megtörténhet, még a pók is foghat halat. "
-
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19291 üzenetére
Ha személyautóval, vagy busszal, villamossal, vonattal... mész a munkaszerződésedben telephelyként meghatározott helyre, ahol az autód van, akkor ugyanúgy pihenőt írsz vissza a kártyára, addig az időpontig míg be nem értél a telephelyre. Ha visznek vagy te vezetsz, akkor is. Ezt csinálom, amióta ennél a cégnél vagyok. Vezetek 135km-t beérek a céghez, ránézek az órára, bemegyek a kulcsért, kiolvastatom a kártyámat, beülök az autóba, beteszem a kártyám, visszaírom pihenőnek az érkezés időpontjáig, utána munka mialatt bepakolok, papírozok, míg el nem indulok.
Nem azért írok vissza pihenőt, mert még nem büntettek meg, hanem mert így van leírva az 561-ben.
Viszont! Ha már egy kapualjjal is odébb van*, a szervizben pl. az autó, akkor már nem a telephelyre mentél, vezettél*, buszoztál, vonatoztál érte, hanem egy telephelytől független helyre. Ilyenkor munka, ha te vezetsz, készenlét, ha visznek.*Ha érinted a telephelyet mielőtt átgyalogolsz, visznek, buszozol, villamosozol a szervizbe (pl.), akkor a telephelyig pihi, (kártyát kiolvastatsz) eljutsz az autóig és visszaírod a pihenőt a beérkezésig, utána munka (amit kiegészítesz készenlétettel, ha vittek).
Hülyén hangzik, mert otthonról elindulva 1½- 2 órát nem pihenéssel töltök, mégis azt írhatok vissza, még Somatom is tehette, de ha jól tudom, akkor azért nem zavarta útra rögtön a főnöke beérkezés után, hanem tudott egy 9-est legalább pihenni.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
csibe1
addikt
válasz Teodor52 #19272 üzenetére
Ugyan mondd már el miért jársz ide, néha elég érdekes kérdésekkel?
Nincsenek leírva a kolléga hsz-ben a válaszok? [link]
Nem elég egyértelműek a neten található leírások?
Könyvet, összefoglalót, tudástárat írsz kezdő kamionosoknak?Tényleg kíváncsi vagyok, várom a választ!
" Bármi megtörténhet, még a pók is foghat halat. "
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #19272 üzenetére
Ha rám hallgatsz nem hallgatsz senkire, hanem utánanézel magad, ugyanis a felelősség a tiéd, a parkolókban, fórumokon és a Facebookon pedig sok marhaság elhangzik.
Ez alapján dolgozunk:
561/2006/el rendelet, 3. és 13. Cikk a lényegSzervizbe menet és szólóban sem lehet OUT-ban közlekedni, szemben azzal ahogy a trans.info írja, nem onnan kell tájékozódni szvsz. Ráadásul munkaidőnek számít, tehát el kell tudni számolni azzal az idővel, és bizonyítani a mentesség valódiságát.
A Scanianal, de talán egy szervizben sem játszanak szervizkártyával, kiveszed a sajátod és ha végeztek nyomtatsz, azt pedig lepecsételteted velük és elrakod.
Minek számit a készenléti idő mert nem egyéb munka, nem munka?
Hát készenléti időnek"A világot nem úgy látjuk, ahogy az van, hanem úgy, ahogyan mi vagyunk." Epiktétosz
-
Zolás
addikt
válasz Teodor52 #19242 üzenetére
Gondolom az eus rendelet van lefordítva. Itthon már jó ideje a gen2 kártyákat adják, akinek még a régi van, annak meg addigra kikopik. Viszont a nem eus országból érkező kamionosok és járműveik részére ez fontos lesz.
Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve
-
KAMELOT
titán
-
-
-
KAMELOT
titán
válasz Teodor52 #19206 üzenetére
Nyugodtan indulhatsz. 24h pihenő megvolt. Kezded az új hetet. OUT-ban meg telephelyen rakodtál, semmit nem szólnak. Úgyis ilyen méterek vannak mozogva 5-10km/h azt a zsaru úgy is tudja.
HoTaZo: Ez akkor van ha nagyon gané zsaruval találkozol. Legtöbb semmit nem szól. Kártyát ellenőrzik, az meg neki tiszta. Volt már többször ellenőrzés kollégáknak, semmit nem szóltak, hogy OUT-ban mozogtál. Tudjaa zsaru miért volt.
Hehe ... akkor jó utat mentél. Legjobb bundások.
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #19208 üzenetére
Hétköznapi kontrollnál is látja, hogy valamit machináltál, persze csak ha akarja, mert a gépest össze tudja vetni a kártyáddal, az új tachok meg koordinatat is rögzítenek kártya ki és berakásnál. Én ilyennel nem játszanék.
HoTaZo: múltkor Lyon mellől raktam vissza, a végén a papírokon láttam, hogy csehbe szól a fuvar, nem haza. Elrontották.. én már attól is rosszul voltam, hogy pályán Brno-ig el kellett mennem és ott rakodni még egyet hazáig. Az utóbbi 10 évben kétszer volt ilyen hosszú köröm, 6000+
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19206 üzenetére
Telephelyi ellenőrzéskor felmerül a kérdés, hogy ki rakodott elő neked, hol a nyomtatás, hol van ez adminisztrálva?
Te váltig állíthatod, hogy te már a megrakott autóba ültél be (hacsak nem csinálod azt a butaságot, hogy a kártyád is bent van OUT alatt). De a főnököd számíthat büntetésre, ha nem tudja igazolni, hogy ki mozgatta az autót.
Ha csak belföldezel, akkor kevésbé rizikós (habár, állítólag egyre jobban nézik ezt is).
Aki még nemzetközizik, annak egyenesen balgaság ezzel játszania.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
KAMELOT
titán
válasz Teodor52 #19162 üzenetére
Itt vasárnap mikor kezdtél?
Qtya123: De ha nincs parkolási lehetőség, akkor nincs gusztustalan WC sem.
Avicularia: Mindenkinek jár is a 25 nap és ha minél több a ledolgozott éved egy cégnél akkor ezen napok száma növekszik. A ki nem használt szabadságot pedig automatikusan átviszed a következő évre, ahol az év feléig fel kell hazsnálni. (nálunk így van)
Mai etap letudva.
Grosebersdorf (LIDL) - Asten (paletta leadás) - Perg (felrakó) - Rankweil (lerakó reggel)
Munkaidő 14:50
Vezetési idő 9:45
Súly 41.300kg
Szállítmány (festék, ragasztó, cement)[ Szerkesztve ]
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19174 üzenetére
Persze, mindegy, csak kíváncsi voltam. Kár, hogy ezzel így megtörték a rendes menetet. A gond ezekkel a becsúszó csökkentett heti pihenőkkel, hogy csak kettőt tarthatsz egymásután és meg kell felelni a 4 hetes szabálynak is. Régebben, amikor csak egy csökkentett h.p. lehetett és nem volt rá szükség, de becsúszott egy másnapra kerülő le- felrakodás, akkor csak extra pihenőnek vettük ezeket.
Zolás + kzolisajnos
Az ok, de nem csinálhatsz folyamatosan csökkentett heti pihenőket.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19167 üzenetére
Mikor kezdted a munkahetet, aminek a végére került a rendszeres pihid?
Zolás : Lehúz X napot, csinál egy rendszeres h.p. -ra, kezd egy új hetet, vezet pár órát, kivesz 24 órát meghaladó pihit (nem kötelezően csökkentett h.p.), s ezután új hét kezdődik?
-
lazoltan
csendes tag
válasz Teodor52 #19170 üzenetére
A Scaniánál már az a mondás, hogy felesleges járatni vagy melegíteni az autót a motor jó hatásfoka miatt, elindítod és mehetsz.
Szerintem ha számítana, csak meleg motornál indítaná a regenerálást.
-
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #19162 üzenetére
Szombattól indul.
A szombati leallásod és vasárnap esti indulásod közti pihenő a következő héthez tartozik, de nem lesz attól még csökkentett heti pihenő, csak egy extra pihenő, ami meghaladja a 24 órát. Mintha egy hétvégére eső rendszeres pihenő után csak egy rövid kanyarod van hétfőn, de nincs melód kedd estig.
Csak arra ügyelj, hogy szombaton kezdesz be, így a következő pénteken már meg kell állnod!Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #18418 üzenetére
Most így hirtelen nem tudom, hogy honnan masoltam ezt ki régebben:
3.10. Heti munkaidő
A Kkt. szerint a gépjárművezetők esetében munkaidőkeret megállapítása kötelező, szemben az Mt.
általános szabályával, mely más munkavállalók tekintetében csupán lehetőségként fogalmazza meg.
Ennek legkisebb mértékét a Kkt. nem határozza meg, de ez az Mt. általános rendelkezései szerint 1
hét. A Kkt. a munkaidőkeret maximális hosszát 4 hónapban határozza meg, melyet kollektív szerző-
dés legfeljebb 6 hónapra emelhet meg.
Az Mt. a hét fogalma alatt a naptári hetet vagy a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli 168 órát ért, ha a munkáltató működése miatt a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik.36 Ebből adódóan az Mt. szerinti munkaidőkeret sem feltétlenül
esne egybe a naptári héttel, naptári hónappal. Tekintettel azonban arra, hogy a Kkt. a hét fogalma alatt
a hétfő 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig terjedő naptári hetet érti, így a munkaidőkeret meghatározására is csak ekként kerülhet sor.
A Kkt. rendelkezése szerint a heti munkaidő a megállapított munkaidőkeret átlagában a 48 órát
nem haladhatja meg.37 Egy egyhetes munkaidőkeret esetében ez abszolút értékben is 48 órás heti korlátot jelent. Hosszabb időkeret esetében azonban már kellő rugalmasságot biztosít a munkáltató vagy
az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató gépjárművezető számára az, hogy az abszolút korlát heti
60 órában jelenik meg.
Az abszolút értékben vett 60 órás heti munkaidőn belül azonban természetesen minden egyéb, a
vezetési időre, a pihenőidőre vonatkozó feltételnek is teljesülnie kell. Nem véletlenül fogalmaz az
561/2006/EK rendelet 6. cikk (2) bekezdése a heti vezetési idő kapcsán akként, hogy a heti vezetési idő
nem haladhatja meg az 56 órát, és nem vezethet a 2002/15/EK irányelvben meghatározott maximális heti munkaidő túllépéséhez. Azaz az 56 órás heti vezetési idő nem eredményezheti a heti munkaidő
munkaidőkeret átlagára vetített 48 órás, illetve abszolút értékben a 60 órás felső határ túllépését.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
veterán
válasz Teodor52 #18414 üzenetére
Van ám olyan ág, ami vasárnap is mehet.
Hűtős, élőállat, romlandó, stb.
Ők nem állnak vasárnap.
Ergo ha szerda reggel 8kor kezd, akkor jövő héten kedden 8kor jár le a hatodik 24es ciklusa, azaz a hete.
Ott kell egy 24est csinálnia, hogy értékelhető 24es legyen szerda reggel 8ig.De mondjuk ha ponyvát, vagy autószállítót, vagy silót, stb húzol, akkor praktikus úgy összerakni a hetet, hogy mivel vasárnap így is úgy is állni kell, akkor álljál.
[ Szerkesztve ]
-
kesenyi
tag
válasz Teodor52 #18415 üzenetére
https://aetr.hu/aetr-konyv/
Naptári hét, ami hétfő 00:00től vasárnap 24:00ig tart, mint egy normál akár irodista munkavállalónak.Te munka"héttel" számolj. De a munkaheted kezdődhet és fog is akár kedden, szerdán csütörtökön stb és onnantól kezdve számolsz 6x24órát, amikor meg kell kezdened a heti rendszeres pihenődet (45h) vagy csökkentettet (24h), így jön ki a 6x24=144óra. A vége az mindegy hogy mikorra lesz meg a pihenődnek, de amikor eléred a minimum 45h pihit vagy 24h pihenőt, vagy amennyi kell, akkor kezdődhet az új 6x24es ciklusod. A lényeg a kezdeten van, annak kell bele férnie.
A naptári hét tart hétfő 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig. Rád ez akkor vonatkozhat, ha több napnyi szabadásgról mész vissza dolgozni úgymond tiszta lappal, és hétfőn bekezdhetsz.Ha szombaton bekezdel x órakkor, akkor következő hét szombat x óráig meg el kezdened a rendszeres heti pihenődet (45h).
[ Szerkesztve ]
-
Zolás
addikt
válasz Teodor52 #18412 üzenetére
Mert a rendelet nem a naptári héttel dolgozik, és ezt sokan nem képesek értelmezni. Az egyetlen alkalom, amikor a naptári hétre kell figyelni, a 10 órás vezetés. Az naptári héthez van kötve, heti kétszer lehet. Minden más munkahét, és nem naptári.
-
Somatom
veterán
válasz Teodor52 #18410 üzenetére
Munkaheti pihenőidőt tartasz, nem naptárit. Ha Te szombaton 22:00 -kor kezdesz, akkor azon a naptári héten már nem muszáj heti pihenőidőt tartanod. A legközelebbi kötelező heti pihenődet 6x24 óra múlva kell megkezdened, ami már a következő naptári hétre esik.
Pont az a lényeg, hogy nem kell beleessen abba a naptári hétbe. A napi pihenődnek sem kell beleesnie abba a naptári napba. A különbség az, hogy a min. 9 órás napi pihenőt 24 órán belül kell befejezned, míg a heti pihenőidőt 6x24 órán belül kell megkezdened.[ Szerkesztve ]
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Somatom
veterán
válasz Teodor52 #18407 üzenetére
Mert a szabály nem köti hozzá a heti pihenőidőt. A kezdetét sem. 6x24 órát ír. Egyedül a kompenzációnál említ hetet, de az sem naptári hét, hanem munkahét. Nevezetesen, hogy a kompenzációt bármelyik héthez kapcsolhatod, de mindkettőhöz nem.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Zolás
addikt
válasz Teodor52 #18407 üzenetére
Számít. Pontosan meg van fogalmazva, hogy mikor kell megkezdened. Az a munkaheted.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #18316 üzenetére
Kozma Feri így írta:
Az persze látható, hogy ez nem mind munkával töltött idő. A fenti ábrán zöld színnel látható egy 2,5 órás készenléti idő (amikor várakozunk arra, hogy folytassuk a munkát – ez lehet akár egy négykezes járat készenléti ideje is), ami része a napi tevékenységünknek, de nem számít munkaidőnek.
Ezzel, részben, vitába szállnék K.P. Feri egyik válasza alapján (nem találtam meg, ezért nem tudom pontosan idézni).
Ott kezdődött a beszélgetés, hogy az én VDO tachográfom pihenőnek számolja a készenléten töltött időt, így például, ha 15 percet készenléten töltők, akkor az esedékes pihenő idő kezdetekor nem 0, hanem 15 percnél kezdi számolni a fennmaradó pihenő időt.
Amire a válasz az volt, hogy a régebbi tachográfok úgy számolták, de az újak már nem pihenőnek veszik. Ergo, a munkaidő része.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #18319 üzenetére
Igen, a pihenő idő csak a tevékenységi időt (13 vagy 15 óra) fogyasztja.
Hogy mi van egy kollektív szerződésben, azt nem tudom, mert nálunk nincs, pedig nagy cég vagyunk, vagy inkább, voltunk.
De gondolom, hogy ilyen 10-12 órás éjszakai munkavégzésre, s egyéb közös érdekekre vonatkozó dolgok.
Az érdekesség akkor kezdődik, amikor egy sofőr nem kíván élni ilyen lehetőségekkel, hátrányokkal.Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.
-
veterán
Nem vagyok aetr tanácsadó, de még csak ügyvéd sem tezsvírem'
Nekem az éjjeles vezetéskor a munka véget ér 10-11 órával a kezdés után, abból baj nem lehet, nem vagyok joglexikon sem, és ennyi szabályt sem szeretnék betűre pontosan megjegyezni.
Van épp elég marhaság amivel foglalkozom nap-és-vezetés közben, nemhogy még az éjszakás időket húzkodjam, irogassam, vezessem, fejben tartsam...A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
HoTaZo
addikt
Ha van kollektív szerződés, melyben meg van határozva, hogy az éjszakai műszakban (00:00 - 04:00) végzett munka ellenére is vállalja a max. 12 óra munkát.
Ezt kifelejtettem.S, igen, a rendelkezésre állási idő is a munkaidő része, mint a vezetés, egyéb munka és a 15 percnél rövidebb pihenő.
Ha a sofőr (kollektív szerződés hiányában) kezdéskor 5-10 percet tölt a jármű ellenőrzésével és nincs egyéb teendője (tankolás, rakodás, stb.), akkor vezethet 9 óra 50-55 percet is, ha nem kell dugóban állnia, mert az azalatt húzott, állásidő - munkát is ki kell vonni a 10 órából.
-
veterán
válasz Teodor52 #18310 üzenetére
Ha a munka/műszak kezdete hajnal 4re, vagy korábbra esik, akkor 10 óra lehet a műszak.
Ami szerintem tök jogos, és a vérszívást némileg csökkentő kevés szabály egyike...
Ezt én kitolnám hajnal 5re (így is négykor kell kelni) valamint bevezetném, hogy éjfélre nyúlt munka után csak teli pihenőt lehessen tartani.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Teodor52 #18306 üzenetére
Vasárnap 22től lehet 6*24 órája, hacsak nem kell 45öt csinálnia.
Azt azért tudjad, hogy az éjszakai munkavégzés miatt csak tíz órás műszakja lehet, szóval nem biztos, hogy megéri vasárnap éjjel elzavarni a delikvenst.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
veterán
válasz Teodor52 #18278 üzenetére
2022. május 21. után a kistehergépjárművek vezetéséhez továbbra is elegendő a „B” kategóriás jogosítvány, és nem lesz szükség GKI-kártyára sem. A változás lényege, hogy a díj ellenében belföldi fuvarozást végző vállalkozásoknak (2,5 t legnagyobb megengedett össztömeg felett) árutovábbítási engedélyt kell kiváltaniuk, a nemzetközi piacon mozgó vállalkozások pedig közösségi engedély kiváltására kötelezettek
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Teodor52 #17634 üzenetére
Meg lehet indulni, de ne vegyenek ki ellenőrzésre
Bár, most olvastam vissza az eredeti postod, nincs hűtő a szekereden, szóval úgy inkább ne.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
veterán
válasz Teodor52 #17631 üzenetére
Tejtermékes hűtős konténert, amibe jégakkukat tesznek. Így már frisset is viszel... Hiába nem szabadna elvileg semmilyen száraznak fent lennie, a frisset betetetik veled a végébe, és szevasz.
zsid
Azt hittem a tacskó hasonlóan működik a többihez...
Mindegy, az biztos, hogy elvileg semmilyen száraz nem lehetne a raktérben friss árus napokon.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Teodor52 #17629 üzenetére
Azt megoldják úgy, hogy tesznek a végébe 3 hátőkonténert, így a navos kpmes nem látja, hogy amúgy tök szárazáru az egész... pennynél ugyan ezt csinálták anno.
-
Zolás
addikt
válasz Teodor52 #16982 üzenetére
Magyarországon szerintem senki se fog éjjel kérdezősködni, de szabály szerint csak ha olyan árut visz, vagy olyan árut megy rakodni. Ez utóbbi egy kicsit trükkös, mivel bemondásra kell elfogadniuk, így mindig elkérem a fuvarmegbízást, és kinyomtatom, azon rajta van hogy frissáru, és nem tudnak kötözködni.
Előző cégnél jártunk ki vasárnap délután a Bécsi nagybani piacra, na ott a határon mikor kérdezgetnek, és furán is néztek, hogy igen, üres a plató, de amiért megyek, az friss. Nem büntettek meg soha, de látszott, hogy nem tetszik nekik.
Amúgy meg éjjel aludni kell! Ne zörögj az úton, neked is jobb lesz.Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve
-
veterán
válasz Teodor52 #16860 üzenetére
Normálnál és megánál is le szokták venni, mert lerázkódik/ megeszi a gumi.
Az egy műanyag, amit kb 5 másodperc alatt elreszel a gumi 90nél.
Mega külön szopás, mert alig van hely a húzó és a pót között.
Csak akkor kell rajta lennie, amikor nincs pót a csikón.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
HoTaZo
addikt
válasz Teodor52 #16862 üzenetére
Fel. A pót a nyereg lapján ül, a nyereg szintje akkor sem éri el a gumi magasságát, ha leülteted a nyerget (a Volvón lehet ~10cm-t kiemelni és leültetni a nyerget a vázhoz képest). Kanyargós emelkedőn érdemes kiemelni, hogy ne súrolja a sárhányót vagy a trepnit.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Óra topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Gurulunk, WAZE?!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Diablo IV
- További aktív témák...
- Asus TUF A15 FA507 - 15,6"QHD 165Hz - Ryzen 9 7940HS - 16GB - 1TB - RTX 4070 8GB - 2,5év garancia
- KARÁCSONYI AKCIÓ!!! ÚJ Surface Pro 10 EZÜST Ultra 5 135U 16GB RAM 512GB SSD Gar: majdnem 2027
- Csak VGA kell bele! Ryzen 7 félkonfig
- Dell Latitude 7480, I5-7300u, 8GB, 256GB M.2, POOR, FHD, Számla, Gari
- Teclast Mini PC/ 12. gen. processzor/16GB/512GB
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest