Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blue Eagle
őstag
válasz
stevengoldy #68 üzenetére
Én ezt raktam bele: [6V 13 Ah AGM gél akkumulátor B38-6A Moretti 6V 13 Ah]
Ez az egyedüli, ami teljesen illeszkedik a Jawa 250 559 típus akkutartójába a méretei alapján, a leszorító pánt tökéletesen lefogja. Természetesen az akksi alól/mögül nem szabad kihagyni a rezgésvédő alátétet (3-as számú alkatrész): [Houkačka - Spínací skřínka - Akumulátor - Zadní svítilna] .
Én ipari olajvelszívó "pelenkát" (egyik fele fekete, a másik szürke) raktam. Duplafixel rögzítettem a dobozhoz. Összenyomva kb 2-3 mm. -
stevengoldy
újonc
válasz
Blue Eagle #67 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Blue Eagle
őstag
Hali! 6V 14 Ah az eredeti speckóban, de 12 Ah is teljesen jó.
-
stevengoldy
újonc
Sziasztok.
Elég régi ez a fórum ezért rákérdeznék, hogy van-e itt még valaki?
Van egy 1993-ban vizsgázott szürkeforgalmis, nevemen lévő 559.-em. És most úgy döntöttem hogy levizsgáztatom és felújítom. Ehhez lenne szükségem pár információra. Először is azt szeretném megkérdezni, hogy hány A/h aksit vegyek bele, a dinamó, feszültség szabályzó eredeti.
Választ előre is köszönöm. -
Dog124
újonc
Sziasztok!
A minap lelkes tulajdonosa lettem egy 1982 -es JAWA Czetka 250 -nek.
Tudom, hogy nem a topic témájába vág, de szeretném kérdezni, hogy hol találok hozzá leírásokat?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
dewil666
őstag
Szia!
Nekem az eredeti volt fent és teljesen jól működött.
Esetleg őket hívd fel hátha tudnak segíteni. -
matis55
újonc
Szia! A nagy kihagyás után újra jelentkezek.Már 90-95%-ban kész a Jawa csak egy apró problémám van,ha nem zavarlak. A fesz. szabályzó teljesen új de nem akar müködni. Egy másik alternativ megoldással a villamos szerelő szerint állítólag működik.Ezt az új elektronikus fesz. szbályzó fajtát nem ajánlja.Más fajtát nem is találtam mikor vásárolni akartam.Nincs valami gyakorlati megvalósítási ötleted ezzel kapcsolatban? Te milyennel oldottad meg? Ez még 6 V-os.Előre is köszönöm a tanácsot,információt. Józsi!
-
dewil666
őstag
Szia!
Írni akartam hamarabb is de nem működött rendesen az oldal délután.
Első teleszkóp:
Én csak ezt a képet csináltam az elsőről (nem olyan bonyolult mint a hátsó):
A villára elsőnek a szimeringet húzod rá (ami a menetes résszel egybe van építve). Majd az alu távtartót (könnyen melegítés nélkül rá kell mennie), azután a perselyt amit csak melegítéssel tudod ráhúzni. Azután jön a távtartó cső, majd ismét a persely (amit melegítéssel teszel fel). Azután a legvégére a záró gyűrű kerül a villa szár legvégén található horonyba.
A belseje a harmadik képen látható amit úgy kell betenni ahogy a képen van csak a csövön belül legyen a rudazat. De az első képen szerintem jól kivehető mit hogyan kellTank és váz között nem volt semmi. Csavarral (2db elől, 1db átmenő hátul) simán felfogatod (kormánynál vigyázni kell a csavar hosszúságára nehogy megszorítsa a kormány tengelyét).
Az utolsó kérdésedre ha a hátsó teleszkóp szilentekre gondolsz:
akkor igen lehet venni vadonat újat. És jó feszesen fogja tartani a teleszkópot (kicsit el lehet bajlódni a beszerelésével, mert jó passzos az új).Remélem tudtam segíteni!
És ha valami nem világos lehet kérdezniÜdv Laci
-
matis55
újonc
Még elmaradt valami a tegnapi kérdéseim közül. A 80-as évek közepén szedtem szét a JÁWA-t és azóta néhány dolog homályba maradt,mert kosárban volt. A tank és a váz között van valami gumi,vagy csak a tank rá van téve a vázra és lecsavarozva? A hátsó teleszkóp "U" villája alatt van egy vastag gumi tömítés 27mm külső átmérő 11mm vastag és 10mm furat átmérő és gondolom olajálló. Ez speciális vagy be lehet szerezni a kereskedelembe? Előre is köszönöm a választ. Józsi!
-
matis55
újonc
Szia ! Elnézést,hogy még mindíg zavarok.A saját figyelmetlenségem miatt vagyok bajban. Nem fényképeztem le a szétszerelést.Az első teleszkóp összeszerelésénél vagyok gondban.A felmelegített perselyek sorrendjével van a problémám,illetve az egész első teleszkóp összeszerelésével. Ha tudnál egy értelmezhető rajzot, fényképet vagy az eddigiekhez hasonló hasznos magyarázatot vagy mindhármat ezzel kapcsolatban nagyon hálás lennék. Előre is nagyon köszönöm! matis55
-
dewil666
őstag
Szia!
A labirint gyűrűt le kell esztergálni mégpedig azt az oldalát amelyik a kis fogaskerék felől van.
Fontos, hogy a másik oldala sértetlen maradjon mert a belső csapágy felől lesz és úgy van kialakítva a labirint gyűrű sonka felőli oldala hogy az üzemanyag szépen tudjon áramlani a kis lyukon a labirint felett.
Az eszergálás úgy történjen hogy a szimering vastagságát kell le esztergálni. Így a labirint és szimering vastagsága pont olyan vastag lesz, mint az eredeti labirint.
A szimering legyen kintebb azután az esztergált labirint majd csapágy és végül a főtengelyt innen helyezed be. Persze a seeger gyűrűk a megfelelő helyére.
A szimeringeket kicsit be kell olajozni hogy ne szárazon forogjon a főtengely benne. -
matis55
újonc
Szia! Nagyon köszönöm a hasznos sgítséget.Egyértelmüen irtad remélem holnap a gyakorlatban is működni fog .Ha a labirint helyett mégis simmeringet tennék és ezzel kapcsolatban van valami amire oda kell jobban figyelni légyszives ird le.Ide 2 simmering kell? Hálás köszönettel matis55
-
dewil666
őstag
Szia!
A berugó tengelyt úgy tedd be, hogy:
- A fél fogaskereket amin a rugó van azt teszed be tengely nélkül. Úgy hogy a rugó vége ami gömbölyű az a kis hosszúkás kialakításba kerüljön de ne told be teljesen.
- A fél fogaskereket hátrafele-lefele tengely irányba elforgatod addig míg nem tudod betolni az alá ahová a rugót akasztottad. Itt kicsit ügyeskedni kell, mert a kuplung mögé is be kell tenni.
- Ha ez megvan jöhet a berugó tengely amire a kis rugót ráhúztad. Ezt már könnyű lesz betenni kis mozgatással (mert a rugó enyhén feszíti hátrafelé).A főtengely ház részei (főtengely két végétől haladva) bal oldalon:
csapágy, labirint gyűrű, seeger gyűrű, csapágy
jobb oldalon:
seeger gyűrű, szimering, seeger gyűrű, csapágy
Ha szorulást tapasztalsz ha csak az egyik oldalon van berakva a főtengely mint esetedben akkor valószínűnek tartom hogy valami nincs teljesen a helyén (kicsit keresztbe áll) ezt alaposan át kell nézni, mert kézzel is mennie kellene ha teljesen össze is van rakva.
Labirint gyűrű helyett jobb megoldás egy olyan méretű szimering beiktatása mint ami a jobb oldalra is került. Jobb tömítés miatt. Ha ez érdekel leírhatom pontosan mit, hogyan kell.A kuplunggal kapcsolatban egy képet felteszek és ha megtalálod rajta a kimaradt alátétet akkor megoldódott. Ha nem akkor fényképet kérek hogy milyenről is van szó.
Remélem érthetően írtam le
Ha kérdés van szívesen válaszolok! -
matis55
újonc
Köszönöm a képeket tudtam hasznosítani. Még szeretnék rákérdezni 2 problémára. A berugó tengely és a vele együtt lévő rugó megfeszítve sehogy sem akar a helyére menni.üresen rendben van de feszítve nem tudom a helyére tenni.A másik gond, a főtengely a jobb és bal oldali egy-egy csapággyal könnyen mozgott,de ahogy a balodali csapágyhoz betettem a labirintgyürüt élég szoros.Csak kulccsal tudom mozgatni a főtengelyt.Befujtam olajos spray-val de még mindíg elég szoros.Lenne rájuk valami jó ötleted? Bocs de még van egy harmadik gond. A kuplung összerakásánál maradt egy elég nagy lapos alátét,nem találom a helyét talán távtartó lehet? Nem emlékszel,hogy hova tartozhat? Bármilyen infót bármelyikről szivesen vennék.Szombaton raknánk össze ha sikerülne.Addig is hálásan köszönöm afáradozásodat.matis55
-
matis55
újonc
Szia! A sebváltóval vagyok gondban. A fogaskerekek valahogy nem jönnek össze. A két tengelyen lévőt összekevertük és nem akar összejönni. A feltett képed jó de más szögből is jó lenne látni,hogy biztos legyek az összerakásnál. Ha van valami ötleted vagy infód vagy más szögből képed nagyon hálás lennék. Köszönettel matis55
-
dewil666
őstag
Szia!
A hátsó lengővillát illetve annak tengelyét TILOS ütni!
Másik fórumon olvastan hogy speckós szerszámot készítettek hozzá és ki kellett nyomni (talán itt olvastam). Akkor a hátsó teleszkópot sikerölt szétszedned? Tudok képet feltenni hogy hogyan is néz ki pontosan és az alkatrészek hogyan következnek egymás után
Az első teleszkópot úgy tudod szétszedni hogy:
-közepén levő hollandert ami egyben van a szimeringel kicsavarod,
-a teló alján 10-es kulccsal kihajtod a csavart.
És már szét is lehet húzni.
Viszont ha első szimeringet cserélsz akkor a teleszkóp alján lesz két alumínium távtartó gyűrő ezt csak melegítéssel tudod levenni, ha nem így próbálod akkor csak roncsolással jön le!Ja és van hátsó telóhoz speciális olaj lehúzó gumim (külön csináltattam nagyon jó anyag) aminek redős a belső része és jó passzos. Az enyémbe is ilyet tettem és nagyon jól bevált! Ha érdekel keress privátban!
Ha van még kérdés jöhet nyugodtan!
-
matis55
újonc
Sziasztok! Én is Jawa felujításba kezdtem,de megakadtam elöl a teleszkópnál és hátul a lengővillánál. a teleszkópnál nem jöttem rá,hogy lehet szétszerelni. Csak az olajat tudtam leengedni belőle. A lengővillánál pedig a perselyt nem tudtam kiütni.A tengelyt ami a kenésre is szolgál kivettem és a persely rögzítő csavart.Nem akarom nagyon erősen ütni mert lehet,hogy van egyszerübb és kiméletesebb megoldás is A hátsó teleszkópnál megtaláltam a megoldást a szétszereléshez.Ha valakinek van jó ötlete vagy utbaigazítást tud adni nagyon megköszönném
-
dewil666
őstag
Köszönöm az elismerő szavakat!
Nem volt annyira vészes. De kitakarítottam a jól bevált módszerrel.
1. Rozsdamaró a tankba kb 1deci. Ezzel alaposan átlögybölni úgy hogy a benzincsap és a beöntő nyílás be legyen dugaszolva. Majd kiönteni a rozsdamarót.
2. Megvárni hogy kiszáradjon a rozsdamarótól és egy marék (max 6-os) csavart és anyát (anyából lehet 8-as is) bele a tankba (ezek nem okoznak sérülést mert nem nagyok és mindenhova befér).
3. Jöhet a "csörömpölés" a belerakott vasat rázni kell hogy lecsiszolja a rozsdát. A végén kompresszorral ki kell fújni a port.
Ezt a három lépést több alkalommal meg kell ismételni.
Én tettem bele a csavarokhoz homokot is a csiszoló hatása miatt. Majdnem fémtiszta lett a tank belseje.
A legvégén 2-3 szor benzinnel kimosni és kész.
Nekem bevált. Sok türelem kell hozzá! -
dewil666
őstag
Szia!
16" kerék van benne?
Ha igen én ezt vettem és tökéletes ezt.Ja igen és kész a motor majdnem
A nyerget kell áthúzni. Az alsó csapszeget nem cseréltem ki és igen ki kellett volna mert most csörög. Így is jól megy csak ugye a hang ami zavaró. Nem baj megrendeltem hozzá az újat és a donor blokkból kiveszem a főtengelyt azt újítom fel. Majd télen kicserélem -
Jani 79
újonc
Sziasztok.
Érdeklődnék esetleg nem tudja e valaki a Jawa 250 559 és küllőméretét?
Mert újitgatok fel egy ilyen motort és nem igazán vagyok vele tisztába hogy milyen méretűt rendeljek.Előre is köszi.
-
dewil666
őstag
Igen szimering van.
Beszéltem a bolttal és azt mondta a hölgy (meglepően ért a régi motorokhoz és tisztában van vele mi hol, hogyan működik) van olyan labirint gyűrű ami nekem kellene ~3200ft de van olyan is aminek a közepében egy kissebb szimering van ami jobb mint a sima, mert jobban tömít. Ez eddig is tudtam viszont speciális méretű az a szimering így ha azt veszem meg akkor ha ismét cserélni kell a szimeringet labirint gyűrűvel együtt tudom. Ez nem jó ötlet és ekkor jött az isteni szikra hogy így csináljam meg és ne csak a labirint közepét esztergáltassam ki hanem felezzem meg és mellé egy szimeringet és kész is. Természetesem a szimering kívűlre került és a labirint belülre (labirint kűlső részét esztergáltattam így a sonka felől megmaradt a spéci kialakítása a benzin számára.Most csiszolom és holnap megveszem a szórógittet, alapozót, festéket (lakk az van). Sok munka van még a csiszolásból de tudom hogy jó lesz.
Kíváncsi leszek hogy jó lesz e ha összerakom üzemképesre?! -
dewil666
őstag
Több helyről is rendeltem de a Futár motorosboltból (kicsit drágább, a kiszállítás is drágább), és az E-motorosbóltból szoktam általában.
A labirint gyűrűt leesztergáltattam (erről nem csináltam képet)olyan vastagságra hogy egy olyan nagy szimering mellé férjen, mint a dinamó oldalon is van. Így két nagy szimering van most a főtengelyen, bal és jobb oldalon 1.
-
dewil666
őstag
Egy információ a felújításról:
Eredetiség vizsga után átíratás során kiderült hogy nincs a motor a rendszerben így műszaki vizsgára kell vinnem 60 napon belül, mert addig érvényes az eredetiségi papír.Kerék csapágy cserélve lett 2x2db illetve a hátsó lánckerék csapágy is.
Első hátsó teleszkóp teljesen szétszedve kitakarítva. Új szimeringet kaptak az első villák és a hátsóban is cseréltem az olajlehúzó gumi tömítést.
Kerekeket lekezeltem és ezüstre fújtam illetve lakkoztam. Hátra új küllő sor került a fékdobok felszabályozva és új fékbetéteket is kapott. Természetesen abroncsot is vettem rá.
Műszaki vizsgán (K.P.M) simán levizsgázott
Most a blokk szét van húzva és kapott új csapágyakat, szimeringeket és a bal oldalon levő labirint gyűrű is át lett alakítva, mert az olajat már nem tartotta.
A léptető villának a két rugóját törve találtam benne ezért rendeltem újat ami tegnap érkezett meg.
Az összes tömítést kicserélem azokat kell még kivágni az erre megfelelő anyagból (Temasil NG 250 °C).
Most egyenlőre itt járok.
Ha a blokk össze lesz rakva akkor tovább bontom a vázat és jöhet a festés előkészítés majd festés.
Azután vezetékelés és az összerakás. -
zoltanz
nagyúr
-
dewil666
őstag
Szia! Köszöntelek a fórumon! És köszönöm a képet is!
Pár éve nálam is volt egy 350-es cspptankos átutazóban (papírok nélkül sajnos). Hallottam hogy a gyújtása el szokott állítódni de szerintem ha jól be van állítva és a csavarok a megszakító panelon jól meg vannak húzva akkor ilyen nem fordul elő. Legalábbis én sosem tapasztaltam. MZ ts 125 volt nekem és könnyen szerelhető volt az is. Emlékszem hogy a gyújtását a satupadra kihelyezett blokkon könnyedén be tudtam állítani (alsó csapszeg csörgött ez volt cserélve). Sosem volt baja annak.
Boldog Karácsonyt!
-
sisu2
aktív tag
Grat.
csapágyból milyen kell illesztésbe mert a főtengelyhez általában C3 szoktak használni és simeringből meg viton a legjobb ez nem a márka hanem az anyaga .én is magam szereltem az etz és nagyon jó lett blokk széthúzás léptetővilla csere stb.
Mennyi km. van a jawaba .. -
dewil666
őstag
Mindent én csinálok
A fényezéstől a blokk széthúzásig a vezetékelésig (18 évesen már egyedűül csapágyaztam MZ blokkot) (bútorasztalos, számítógépes adatrögzítő és biztonsági őr vagyok az utobbiban dolgozom). A szimeringet és a csapágyakat kiveszem és viszem magammal a csapágy-szimering boltba. Ott tudnak pontosan olyan méretű alkatrészt adni és nem is lesz olyan drága (a kerék csapágyat néztem és 490ft/db). Nem a legolcsóbb gagyi csapágyakat teszem bele hanem a közép árkategóriából nézek valamit. Van egy service manualom hozzá de ismerem a motort így csak szükség esetén lesz szükség rá. -
sisu2
aktív tag
KI CSINÁLJA A MUNKÁKAT NEKED VEZETÉK STB. MERT LEHET TUDOK SEGÍTENI BENNE.
-
sisu2
aktív tag
Sok sikert hozzá lesz munka vele fényezés se olcsó én P20 és P21 alkatrészeket csináltam egy srácnak azok is szép gépek esztergályos vagyok és imádom a motorokat, van hozzá valami leírás alkatrész katalógusod hogy milyen csapágy meg simering kell bele vagy ha szétszeded úgyis látod..
-
dewil666
őstag
Én most akarom a nevemre íratni (március 30) az apám 1973.03.30-án újonnan vett 559-es Jawaját.
Nem lesz olyan szép mint ha új lenne mert nagyon sokba kerülne (most is üzemképes). Viszont újra fogom fényezni és ha már szétszedem akkor kap új vezetéket is. A blokkot is szét akarom húzni hogy a csapágyakat és a szimeringeket kicseréljem. Sajnos a felni és a kipufogó nem krómozott lesz mert azt aranyárban csinálják és az új is nagyon drága. Nyárig szeretném megcsinálni és azzal járni dolgozni és a városban bóklászolni vele -
sisu2
aktív tag
szépek ezek a motorok kár hogy nem sok van már belőle és nagyon rossz állapotban .
-
dewil666
őstag
Egy külső fórumon találtam egy felújításról képeket. Igaz nem 559 hanem 353 típusú.
Hasznos lehet ezért linkelem:
FELÚJÍTÁS KÉPEKBEN -
dewil666
őstag
Ezt a Fórumot azért nyitom hogy a nagyra becsült régi Jawa 250/350 (csepptankos) motorok előtt tiszteletet tegyek. És azért is hogy akinek bármilyen kérdése vagy tanácsa van ezeknek a motoroknak az életben tartásával kapcsolatban legyen hol beszélni róla! Itt tudunk egymásnak segíteni minden ehhez kapcsolatos témában!
Remélem leszünk egy jó páran akik szívesen eszmét cserélünk akár felújításról akár alkatrész beszerzésről vagy szimplán csak látogatóba benéznek a fórumra.
Megpróbálom folyamatosan bővíteni a fórumot műszaki leírásokkal de bárki megoszthat hasonló képeket dokumentumokat, leírásokat!Elsősorban a 250-es (559) típusú motorkerékpárról tudok sokkal többet, mert ilyen van a birtokomban és műszakilag is ismerem valamennyire. Nagyobb retusálást hamarosan szeretném elkezdeni ezért várhatóan később sokkal nagyobb tapasztalatom lesz a műszaki témához.
Teljes serice manuál van hozzá!
Akit érdekel írjon nyugodtan a fórumba és feltöltöm azt is!
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Google Pixel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kézilabda topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak korrekt áron
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest