- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #10595 üzenetére
Definiald pontosan mit ertesz a tobben alatt, illetve hogy azon tobbek kozul mennyinek van irasi, olvasasi, irasi es olvasasi joga. Es hogy melyik az a legtobb ERP rendszer.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
bambano #10590 üzenetére
Miert kene, hogy legyen? Ha tobb alkalmazas irja ugyanazt az adatbazist, az a kaosz fele vezeto ut egyik elso lepcsofoka. Jo persze csak ha ket alkalmazas irja tenyleg, s szigoruan az egyik tablat csak az egyik irhatja, a masikat meg csak a masik, akkor nem lesz gond, de a db nem erre valo. Meg kell oldanod, hogy rajojj mikor jott uj uzenet, olvastak-e az uzenetet, feldolgoztak-e, stb. Onnantol kezdve, hogy ez nem igaz, baj lesz, mert nem lehet tudni ki mifele adatert felelos. Van-e erosebb kutya, vagy mero veletlen ki lesz a source of truth. Meg lehet persze history tablakba bevezetni oszlopot, hogy ki az iro alkalmazas/processz egy adathoz de elegge nyakatekert lesz. En hasznalnek socketet, vagy valamilyen felette levo absztrakciot. Vagy rmi-t. Vagy ha nagy megoldas kell, akkor Kafka, vagy Jms. Vagy persze elhangzott ezer, meg ezer Api, amit amugy tok egyszeru kezelni, pl. Soap, Rest, s kifejezetten erre valok.
-
Drizzt
nagyúr
-
Drizzt
nagyúr
Ebből sajnos úgy tűnik, hogy éppen nem érted az OOP lényegét, de majd idővel az is eljön.
Én az öröklésből elsőre a polimorfizmust emelném ki. Van például egy Alakzat osztályod. Ebben van egy teruletSzamitas metódus. Van két Alakzatod, Kor és Negyzet. Kor és Negyzet nyilván teljesen máshogy számítja ki a területét, más belső tényezők alapján. De mindkettőben közös, hogy rendelkeznek területtel, és neked ha van egy raklapnyi Alakzatod, egyszerűbb dolgod van, ha mindegyik objektum megmondja magáról, hogy az ő területe mennyi. Persze itt is megcsinálhatod, hogy valamilyen típus változóban elrakod az Alakzat típusát, és ez alapján döntöd el a területszámító függvényben, hogy mit kell tenni. De ez hosszú távon teljesen fenntarthatatlan lesz. Ugyanis ha hozzáadsz egy új Alakzatot, 99%, hogy nem fogod megkeresni az összes if-et, ami Alakzatokat kezel, s el fog romlani a programod. Míg ha a teruletSzamitas abstract metódus, vagy interface-ben van megadva, akkor amint létrehozol egy újfajta Alakzatot, kötelező lesz megadnod a teruletSzamitas fuggveny implementaciojat. Másik probléma: hogyan kezeled azt, hogy egy Kor átmérővel rendelkezik, de egy Negyzet pedig oldal hosszúsággal? Mondhatod, hogy van egy változód, ami vagy az egyik, vagy a másik dolgot reprezentálja. Viszont ha bevezetsz egy téglalapot, akkor már nem lesz elég egy oldal, kettő kell. Ilyenkor mit csinálsz? Ha az Alakzatokban csak az a közös, hogy van számítható területük, akkor nem kell ezzel foglalkoznod. Minden osztályod csak annyit fog magából megmutatni a külvilágnak, ami feltétlenül szükséges.
-
Drizzt
nagyúr
Arra van-e valamifele library, ami valamilyen jsonban megadott filter/sort kriteriumokat kozvetlen Jpa criteria queryve tudna alakitani? Igazabol a formatum annyira nem is fontos, felolem lehet akar QueryParammal, vagy PathParammal. Irni tudnek, de ha van, akkor nem szeretnek ezzel foglalatoskodni. Viszont nem talalok ra hirtelen jo keresofeltetelt a guglihoz.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
#68216320 #10493 üzenetére
Szerintem a legérdemesebb beszerezni valamelyik beginner Udemys Spring traininget. Általában nagyon szájbarágósak és a végletekig praktikusak. Ha szerencséd van, olyan helyed dolgozol, hogy van ingyen access. Ha nem, akkor érdemes kinézni valamelyik akciósat és rákölteni vagy 10-20 eurót. Szerintem ezerszer könnyebb megérteni egy ilyenből, mint könyvekből, vagy írott tutorialokból.
-
Drizzt
nagyúr
Connection pool beállításokról van itt egy adag, de elég régi verzióhoz.
Ezen kívül ami gyanús lehet még, hogy esetleg az alkalmazásban nincsenek a kapcsolatok felszabadítva használat után. Hogyan szerzel EntityManagert, hogyan commitolsz, hívsz-e rá close-t? Valahogy injektálod, vagy EntityManagerFactory-val készítesz? Utóbbi esetben elvileg mindig kell close-olni.
-
Drizzt
nagyúr
-
Drizzt
nagyúr
válasz
#68216320 #10428 üzenetére
Ha külön vannak, akkor mindenképpen nyered:
- Az egyes komponensek fordítása jóval gyorsabb lesz.
- Kisebbek, célszerűen jobban értelmezhetők lesznek a komponensek.
Hátrány:
- A verziószámokkal komoly kavarodást lehet összehozni. Bár ha követi az ember a semver szabályait, akkor igazából nem kéne, de én azt tapasztalom, hogy mégis nagyon nehéz eldönteniük embereknek, hogy mikor melyik verziószámot kellene léptetniük.Extrémebb eset, ha kiszervezed teljesen független alkalmazásokba a modulokat, amik különféle API-kal kommunikálnak. Előny:
- Lehet skálázni csak azt a komponenst, amit kell.
- Lehet heterogén az architektúra.
Hátrány:
- Amint valami kimegy a hálózatra, fel kell arra készülni, hogy a kommunikációval bajok lesznek. Timeout-ok, elveszett üzenetek, duplikált üzenetek.Még lehet message bus architektúrát is alkalmazni. Ez olyan, mint az utóbbi, de az üzenetek tárolása, küldése, etc. nem a saját alkalmazásod feladata, hanem egy message bus-é. Mint pl.: a Kafka, vagy JMS.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
#68216320 #10411 üzenetére
Szerintem határozottan nem érdemes nulláról SE-vel elkezdeni megírni. Hiszen éppen ez lenne a Spring, meg az EE lényege: ne kelljen feltalálni a spanyolviaszt, s lehessen a business logic-ra fókuszálni.
Szerintem érdemes mindkettőhöz amúgy valamilyen maven archetype-ból kiindulni. Vannak pl.: egyszerű REST + EJB + JPA skeletonok, azokat már elég jól testre lehet szabni és kibővíteni, mégis faék egyszerűek.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Orionk #10365 üzenetére
Egyfelől van SQL topic, ez oda jobban illene.
Másfelől:
- Indexeket kell használni. Azt az oszlopot kell indexelni, ami a where feltételben szerepel elsősorban. Ebből is elsősorban azok lesznek gyorsak, amikor konkrét értékre vonatkozik a feltétel, vagy arra, hogy egy érték egy tartományban van-e. Ha több oszlop is van a keresésben, lehet kompozit indexeket definiálni. Ha pl.: van a,b,c oszlopra egy indexed, azt az olyan feltételekre lehet használni, ahol vagy csak a-ra, vagy a-ra és b-re, vagy a-ra, b-re, s c-re van megszorító feltétel megadva. Az index gyorsítja a keresést, de lassítja a beszúrást, törlést. Ezen kívül még fontos, hogy ha csak az indexben szereplő dolgokat fogsz kikeresni a select-tel, akkor az szinte biztosan csak memóriában fog történni, de a többi mező lekérdezéséhez már lehet a diszkhez kell fordulni, ami lassítani fog erősen. Másik megfontolás a select oszlopok számánál, hogy minden extra oszlop megnöveli a visszaadott adathalmaz méretét, emiatt ha a sávszélesség probléma az adatbázis és az alkalmazás szerver között, akkor ronthat a sebességen. Erre szoktak DTO-kat használni(olyan objektum, ami csak a teljese tábla oszlopainak egy részét tartalmazza. Azt, amire éppen minimálisan szükség van az adott probléma megoldásához.).
- Nem árt megnézni azt sem, hogy a lekérdezés tényleg fogja-e használni az elkészített indexet. Erre általában adatbázisonként különbözik, hogy milyen paranccsal, de le lehet kérdezni, hogy mi lesz a query excution plan. Abból kiderül, hogy fog-e használni indexet, vagy nem. Illetve melyiket. A kritikus lekérdezésekre szerintem mindig ellenőrizni kell.
- Ha gyakran használ az ember joint, akkor érdemes lehet elgondolkodni a joinolt tábla foreign key-ként használt oszlopának indexelésén. Ez nagyban felgyorsíthatja a join-ok sebességét.
- Ha a beszúrás és a törlés is nagyon gyakran történik meg és a tábla nagy, akkor érdemes lehet particionálni a táblát több részre. Mondjuk ha neveket tárolsz, akkor az egyik tabla csak a-b, a másik c-d, ... kezdetű neveket tartalmazza. Viszont ilyenkor pl. nehéz lesz jó foreign keyeket definálni a nevekre, s sok egyéb komplikáció előjöhet. Ha ilyen jellegű a probléma, akkor lehet érdemesebb valamilyen noSQL db-t választani RDBMS helyett. -
Drizzt
nagyúr
Én ugyan nem értek az AWT-hez, de az hogyan találja ki up, vagy down arrow lenyomásra, hogy fel, vagy le kell állítania az aktuális sort?
A handler amit írtál, mindenképpen beállítja a textet a kijelölt sor alapján. De mi állítja be a kijelölt sort? Van valami az AWT-ben ami automatikusan állítja a sor billentyű lenyomásra? Ebben az esetben valamilyen olyan listenert kellene meghívni ami biztosan a selection megváltozása után lesz meghívva. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Aethelstone #10325 üzenetére
En azt igy szoktam: [link]
-
Drizzt
nagyúr
Kérdés:
Használok bean validationt. Ebben CDI injectionnel Eventet is használok, amivel megszerzek felsőbb rétegtől adatokat, amit a validáció során fel akarok használni. Persze a teszt esetén az injektált event null lesz, meg amit az event handler által meg akarok kapni, az se lesz kitöltve, teljesen jogosan. Junit 4.12-nél valamilyen módon meg tudom-e egy ConstraintValidatornak a dependenciáit adni? Nem tudom hogyan szedi össze a Hibernate validator a ConstraintValidatorokat(felteszem annotation processorral, vagy runtime package scanninggel). Illetve hogy ebbe a procedúrába bele tudok-e nyúlni. Hmm. elsőre úgy tűnik az unwrap alkalmas lehet erre, de ki kell próbálni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Aethelstone #10308 üzenetére
Runtime reflectionnel a feldolgozasa, meg Beandescriptor/Introspectorral az mar nagyuzemben megy, de a compile time osztaly generalas AbstactProcessor extendalassal az meg ujdonsag nekem. De hat nagyon elirigyeltem a Jaxb-tol meg a JPA-tol a metadata definialast annotaciokkal.
Most kb. ahhoz hasonlot csinalok, mint amit a JPA modelgen csinal az Entity metamodel generalasakor. A zavart pont az okozza, hogy compile time a reflectionnel nem lehet kb. semmit cainalni, hanem AnnotatedConstruct, Element, meg Type, TypeMirror es tarsaik allnak rendelkezesre.
-
Drizzt
nagyúr
Most először írok annotation processort. Elsőre nem túl intuitív a dolog, nagyon szokatlanok az Elementek, meg a Type-ok. Olyanok leellenőrzése, hogy valamelyik annotált method enclosing osztálya implementál-e egy interface-et, eléggé nyakatekerten és indirekten megoldhatónak tűnik(Stringre konvertálás és annak az equals-e).
-
Drizzt
nagyúr
Most hétvégi Java önképzésem részeként ezt a videot(GoF patterns in functional light) néztem végig. Szerintem elég tanulságos volt, úgyhogy aki még nem látta, vagy nem játszadozott ebben a témakörben, annak szerintem jó móka lehet. Ha más nem, az olasz akcentus szokására is jó.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
XP NINJA #10291 üzenetére
Akkor vagy szed le egy böngésző segítségével a weboldal SSL certjét és importáld be keytool-lal a cacerts-be, vagy kapcsold ki az SSL tanúsítvány ellenőrzést. Ez a link meg azt mutatja meg, hogy hogyan tudod a saját SSL validatort összeilleszteni a FileUtils adott függvényével.
A cacerts-es importra elsőre nekem ez a kis bash utility tetszik: [link]. Persze ez Windowson nem fog menni, hacsak nincs minGw-d(esetleg git bash/ git for windows, aminek szintén a része).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
axioma #10244 üzenetére
Alapvetően probléma nincsen vele, de én inkább csinálnék egy másik mátrix típust(Matrix), ami teljesen a ProjMatrix implementációitól. És akkor nem lenne generikus a ProjMatrix interface, a getUnderlying helyett meg lenne egy Matrix getMatrix. És az egyes implementációknak lenne az az implementation detail-je, hogy a belső saját mátrixából hogyan fog mátrixot csinálni, factory-kal, különböző bemenő adatok alapján. Pl.: lenne egy ilyen a Matrix createMatrix(double[][] mtx), illetve valami más értelmes adat. A konstruálás paramétereit mindig az vezényelje, hogy milyen adataid lesznek ahol felhasználod ezt az interface-et.
Működni tökéletesen működni fog amit csináltál, viszont az nem fog nekem tetszeni, hogy a felhasználó kódnak végül mindenképpen tudnia kell a konkrét implementáló osztályokról, mert van olyan method az interface-ben, ami implementáció specifikus értéket vár/ad vissza. Így nem tudod pl.: ServiceLoaderrel betölteni az implementációkat, hanem minden új implementációnál újra kell majd fordítanod a kódot. Ami nem feltétlenül probléma, de egy megfontolandó dolog.
Ami sérül ebben az interface-ben, az a SOLID design elvekben a "dependency inversion principle". Nem jó practice, ha az interface felhasználója bármilyen specifikus dolgot kell tudjon az implementációból(esetedben az M típust).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
#68216320 #10229 üzenetére
Még egy aspektust akarok felvetni. Milyen táblákhoz kapcsolódik a termék még? Ha van olyan, ami termék ID-t használ, akkor innentől kezdve abban a táblában ha akarsz foreign key-t használni, akkor kénytelen leszel 3 különféle oszlopot felvenni. (Utóbbit mondjuk úgy is ki lehet küszöbölni, ha minden 1:1, 1:n kapcsolatot is kapcsolótáblával valósítasz meg, mintha n:n lenne, mert ilyenkor a foreign key a kapcsolótáblába kerül át.)
Másik dolog amit fontolj meg, hogy érdemes lehet Flywayt, vagy Liquibase-et használni, ami jelentősen meg tudja könnyíteni az életed, ha később mégis kell változtatni az adattáblák struktúráján, s ilyenkor a meglevő rendszerek update-elése automata kell, hogy legyen.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
#68216320 #10217 üzenetére
Teljesen nem olvastam vegig az alabbi linket, de szerintem minden kerdesedre valaszt kapsz belole. A valasz: attol fugg. 3 fo megoldas van: egy tabla az osszes termektipussal. Ezzel lehet a leggyorsabban lekerdezni termektipusokat ativelo modon, de constrainteket not null constrainteket nem tudsz megadni, ha az altipusok egy reszenel kellene, de legalabb egy altipusnal nem. Aztan lehet mindegyik tioust sajat tablaba rakni. Ekkor az osszes tipus lekerdezesehez tobb tablat kell lekerdezni. Aztan van a kozos tabla a kozos mezoknek, majd egyedi altipus mezoknek kulon tablak, amik visszareferalnak a kozos tulajdonsagokat tartalmazo tablara. Itt joinnal lehet lekerdezni az osszes altipus osszes elemet egyszerre. [link]
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Lortech #10212 üzenetére
Miért nem simán T a paraméter az első add függvényedben, az interface-ben? Ha azt csinálod, akkor azzal meg tudod akadályozni, hogy a "impl1.add(impraw);" illetve a "impl2.add(impraw);" leforduljon. Persze az impraw.add fogad mindenféle típusú interface-et. Aztán ha type mismatch van, akkor futási időben száll el a
paramEnforcerMatrix.add(paramEnforcerVector); sor.public interface ParamEnforcer<T extends ParamEnforcer<T>> {
void add(T other);
}
class MatrixType implements ParamEnforcer<MatrixType> {
@Override
public void add(MatrixType other) {
}
}
class VectorType implements ParamEnforcer<VectorType> {
@Override
public void add(VectorType other) {
}
}
class Tester {
void test() {
MatrixType matrixType = new MatrixType();
ParamEnforcer paramEnforcerMatrix = matrixType;
VectorType vectorType = new VectorType();
ParamEnforcer paramEnforcerVector = vectorType;
matrixType.add(matrixType);
vectorType.add(vectorType);
paramEnforcerMatrix.add(paramEnforcerVector);
}
} -
Drizzt
nagyúr
válasz
Szmeby #10191 üzenetére
Ezzel én is egyetértek, de sajnos állásinterjún kitalálni, hogy ki esik ebbe a kategóriába, elég nehéz feladat. Meg magadról átadni állásinterjún, hogy erre képes vagy, az is hasonlóan nehéz lehet.
De én is ismerek olyat, aki 5 év Java tapasztalattal azt hiszi, hogy a Java nem működik jól, mert két Integer objektum ==-vel összehasonlítva false, pedig ugyanaz az érték van benne... -
Drizzt
nagyúr
Hat en siman el tudom kepzelni. 2018-ban egy java fele magas szintu nyelven mire hasznalna az ember 8-as szamrendszert? Ha ilyet latnek, oklendeznek a code smelltol, kiveve ha a problem domain megkivanja.
Megcsinaltam amugy ezt az Oca mockot tegnap este. Nem szamoltam, hogy milyen eredmenyt kaptam, de erosen a kuszob kornyeken billegek erzesre. Ilyen vizsgat amugy van ertelme letenni? Egyik munkatarsam tervezi. Azert kerdem, mert mig pl. Network/security emberek duskalnak a certekben, addig sw. fejlesztoknel talan az eddigi 10 evem alatt egyaltalan nem lattam olyat, aki certtel rendelkezett volna. Leszamitva az agile certeket(cspo, csm).
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Miertvansote #10119 üzenetére
Ha elso munkahelyet ertjuk a junior alatt, akkor szerintem 600k fele menni lehetlennek hangzik. Par ev utan ossze lehet hozni, vagy jo korabbi referenciakkal, de full elso munkahelyre nulla tapasztalattal szerintem kizart. Ott inkabb a 400-500k a realitas manapsag.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Dinter #10108 üzenetére
Valahol van erre minta kódod?
"Ha én az EventHandler-t az App-on belül valósítom meg, akkor minden gombnak az App osztály adattagjának kell lennie, hogy a handle függvényben le tudjam ellenőrizni, hogy melyik osztályban történt a kattintás."
Ez szerintem nem így van. Vagyis nem teljesen értem, hogy mit értesz az alatt, hogy le kell tudd ellenőrizni, hogy melyik osztályban történt a kattintás? Miért kellene ezt leellenőrizni? Ha bárhol csinálsz EventHandler-t implementáló osztályt, azt be tudod állítani event handlernek. Akár csinálhatsz egy olyan függvényt az Appban, ami EventHandler<MouseEvent>-et ad vissza, pl. így:
Class MyApplication {
EventHandler<MouseEvent> createTeamHandler(Team t) {
return new EventHandler<MouseEvent>() {
@Override
public void handle(MouseEvent e) {
System.out.println("MouseEventhandler runs");
t.doSomething();
}
};
}
}És akkor ahol akarod használni:
MyApplication app = new MyApplication();
Team t = new Team();
button.addEventHandler(app.createTeamHandler(t));Mondjuk Javafx-hez sem értek. De ehhez hasonló dolog simán megy pl.: Consumer-ekkel:
public class Book{
public Book(String name) {
this.name = name;
}
private String name;
private Consumer<Book> consumer;
public String getName() {
return name;
}
public void setName(String name) {
this.name = name;
}
public void setConsumer(Consumer<Book> bookConsumer) {
consumer = bookConsumer;
}
public void consume() {
consumer.accept(this);
}
}
public class Tester {
public static Consumer<Book> getBookConsumer(int number) {
return new Consumer<Book>() {
@Override
public void accept(Book book) {
System.out.println(number);
}
};
}
public static void test() {
Book b1 = new Book("AGILE workflow");
b1.setConsumer((book -> {
System.out.println(visitables.size());
}));
b1.consume();
b1.setConsumer(getBookConsumer(8));
b1.consume();
}
} -
Drizzt
nagyúr
válasz
smallmer #10103 üzenetére
Még szebb éenne amúgy, ha try with resources-t haszbálnál. Ezt olyan osztályokra lehet alkalmazni, amik implementálják az AutoCloseable interface-t. Ilyenkor a try blokk végé a try után közvetlenül zárójelbe írt példányok close-a implicit meg lesz hívva.
Tehát valahogy így nézni ki:
try(PrintWriter kuldes = new PrintWriter(beerkezoKliens.getOutputStream(), true);) {
for (int i = 0; i < szamCimek.size(); i++) {
kuldes.println(szamCimek.get(i));
}
} catch (IOException ex) {
System.out.println("Nem kuldott semmit");
}Persze lehetne még csomó mindent csinálni. Kinn is try-with-resourcest használni, többszálúság, etc.
-
Drizzt
nagyúr
Én nem értek a Springhez, de először azt nézném meg, hogyha leszeded a ".antMatchers("/blogposts/**").hasRole("ADMIN")" sort, akkor beenged-e. A blogposts-ot amikor eléred, s ki akarod írni, hogy "jogok:", akkor abból megjelenik bármi? Ha nem, akkor valahol a configure-ban kellene lennie a gebasznak. Még amit javaslok: minél fine-abb logging bekapcsolása a configban:
@EnableWebSecurity(debug = true)Hátha valamivel többet mond.
-
Drizzt
nagyúr
Ebből a példából ezt egy több éves projekt esetében elég nehéz lenne azért kijelenteni. Egy ennek megfelelő általános osztályt azért pár perc alatt java EE-hez is össze lehet dobni. Ebből a példádból az látszott, hogy könnyebb egy bonyolultabb alkalmazás alapjait összerakni. De arra nem lehet belőle extrapolálni, hogy bonyolultabb use case-ekben van-e olyan eset, amiben esetleg a Java EE-ben van egyszerűbb megoldás. Nem azt állítom, hogy van, csak az érveléseddel szállok vitába.
Ui.: REST szerver funkcionális tesztelésére mit javasoltok? REST assured-t nézem most, elsőre tetszik amit látok, de kíváncsi vagyok van-e jobb javaslat. Az, hogy Java alapú, előnynek számít most nálam. Főleg ha a webszerver is Java alapú. Vannak dolgok, amit így kis fájdalommal újra lehet használni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Aethelstone #10029 üzenetére
Java EE-hez is tudsz fat jart gyártani. Igaz a minimális méret ami szükséges így is jóval nagyobb, mint a minimális Spring boot csomag. Többet is nyújt out of the box, de tény, hogy nagyobb. Mondjuk 50 MB alatti méretről beszélünk, ami vagy számít, vagy nem.
(#10030) mobal: Java EE-ben ez pont ugyanennyi, csak más annotációkat kell használni. Egy dolgot leszámítva: A JpaRepository-nak megfelelő ősosztály nincs külön benne a Java EE-ben, azt csinálni kell egyet magadnak.
-
Drizzt
nagyúr
Pedig itt stimmel mind a két dolog: zöld mező és java EE(7). Amúgy nekem mint kívülállónak, segítsetek megérteni miért jobb a Spring pl. a Java EE7-nél. Mi az, amit nem lehet, vagy nagyon nyakatekerten megcsinálni Java EE7-ben, de Springben nagyon simán.
Ami problémám van a Java EE-vel, hogy nem sok hozzá a jó anyag, illetve tesztelés nagyon nehézkes. Ezekben feltételezem jobban áll a Spring.
-
Drizzt
nagyúr
Java EE-hez milyen anyagot ajánlanátok leginkább, kezdő Java SE tudás mellé? Nézek most egy ilyet, ez nagyon tetszik: [link]. De szerencsére ezt ingyen tudom nézni. Ezen kívül tudtok valami jó Java EE képzést? Főleg általános jellegűekre gondolok. Amit említettem, az csak CDI, JPA, EJB és JAX-RS fókuszú. Érdekelne mik vannak amikről esetleg nem tudok, de érdemes lenne utána nézni. Olyan anyagokat keresek, amivel minél gyorsabban meg lehet tanítani Java SE programozókat, illetve pályakezdőket EE-re.
-
Drizzt
nagyúr
Találtam egy ilyet:
[link]Viszont ezt az org.apache.commons.collections.BinaryHeap dolgot hogy tudom beimportálni Eclipse-ben?
-
Drizzt
nagyúr
Kupac adatszerkezet van valahogyan implementálva Javaban?
-
Drizzt
nagyúr
Egy kérdés: egy egyszerűbb hűlózati szimulátort írok épp. Ami jól is működik általában, de ha nagyon sok résztvevőt, meg számításigényt növelő paramétert állítok magasra, akkor a jó működést azt már nem hozza. LinkedList-et használok, gondoltam rá, hogy talán ezzel foglalok el túl sok memóriát. Van esetleg valami másik List típus, amivel több elemet tudnék tárolni? Bár érdekes, mert hibát nem küld a program, simán csak rosszul működik nagy fájlokra.
-
Drizzt
nagyúr
Kösz, s egy másik kérdés: azt szeretném, hogy egy exceptiont dobjak, ha egy sztring nem ''V'', vagy ''D'', de ha egy if utáni feltétel részbe írnám őket or-ral összekapcsolva, akkor mindig azt mondja, hogy már korábban zárójelet vár. Mi lehet ilyenkor a megoldás? Néezegettm ezt-azt, de nem lettem sokkal okosabb... :S
-
Drizzt
nagyúr
Akkor a kérdés pontosan. Szóval van egy java fájlom, ami applet, s a htm megjeleníti. Kéne nekem egy exception leszármazott osztály intervalexception néven. Ha simán belerakom az eredeti javaba public class intervalexception extends exception, akkor azt írja ki, hogy ezt egy másik fájlban kellene definiálni. Na ekkor mit csináljak?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
loszerafin #877 üzenetére
Az volt a para, hogy a htm file bírálta felül. :S
Na más egyszerűbb kérdésem van. Appletet kell csinálni, írtam egy filet IntervalException.java néven, ahol van. Az importálásához kell még valami, hogy lássa? Elég idegesítő, hogy Unixon kell fejleszteni(ssh loginnal), így elég nehézkes, míg valamit kipróbálgtok... -
Drizzt
nagyúr
Van egy frame-m, hiába csinálok rajta setSize-ot, nem változik meg a mérete, úgy rémlik, hogy még valami extra kéne ezek után a showon kívül, nem?
-
Drizzt
nagyúr
Hello, lenne egy kérdésem.
Van egy olyan osztálystruktúrám, hogy van GameObject, s annak vannak leszármazotta: Gyerek, Automata, stb... Ezek hozzá vannak rendelve mezőkhöz referenciák által. Egy mező GameObject típusú referenciában tartalmazza, hogy ki van rajta. Namost, ha gyerek van rajta, s ennek egy saját tagfüggvényét szeretném meghívni, akkor mit kell tenni? -
Drizzt
nagyúr
Huhh, ha meglesz valahol az, hogy mi volt a zh Javaból, akkor felrakom majd... Itt fogtok hüledezni, de tényleg.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Jester01 #540 üzenetére
Ez volt a suliban is, de nálam ment jól.
Nah, bocs, de most ezzel egyelőre nem foglakozom, amúgy a gép kb. 5 mp-enként lőne, egyre közelebb hozzád., te meg akkor lőhetsz újra, ha az előző lövedéked már valamilyen módon megsemmisült.
Mégegyszer köszi mindent, mert ha arra a kisbetű, nagybetű eltérésre nem hívod fel a figyelmem, még mindig itt sírok... -
Drizzt
nagyúr
[link]
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! Ilyen lett a vége... Nálam jól fut netbeansben, de a tanárnál nem volt ez jellemző.Azért elfogadták. Koppkoppkopp. Most kezdhetek készülni a holnapi zh-ra.
-
Drizzt
nagyúr
Huhh, a ferde hajítás modellezése már tökéletes!
Már csak gyorsan össze kell dobni valami gagyi Mi-t. Meg a fránya ütközéskezelés... Mindez 40 perc alatt.
-
Drizzt
nagyúr
[link]
Helló. Na valaki akkor megtudná majd nézni valamikor? Nagyon megköszönném. Azt nem értem, hogy miért működik ez a dolog rosszul. Ami rossz: Egy lövés után behal a golyó, pedig nem kéne. 2: számomra teljesen érthetetlen módon a nyavalyás ágyúcsövet nem bírja kirajzolni, pedig szerintem matematikailag helyesen írtam le a helyét. Vagy akkor valami gond tényleg az inputtal van. :S -
Drizzt
nagyúr
[link]
Help! Nem értem, miért nem csinálja azt csomó részen, mint kéne. Gondolok itt az inputkezelésre(self.processinput), s a Self.Draw-ban miért nem rajzolja ki az ágyúcsövet rendesen? -
Drizzt
nagyúr
válasz
Jester01 #496 üzenetére
Azt nem lehet, a Graphics nem inicializálható, legalábbis azt írja, amikor a szokásos módon, konstruktorhívással inicializálom. Máshogy kell?
Az a baj, hogy egy példaprogram alapján írtam nagyrészt a cuccot, s ott nincsenek ilyen problémák, pedig nincsen látszólag nagyobb különbség.
[Szerkesztve]
Ha a window.selfet próbálom előbb meghívni, akkor arra is azt írja, hogy nullpointer hiba, pedig az inicializálva van.
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
válasz
Diskcopy #477 üzenetére
Koszi. Nalam az a helyzet, hogz van egz osztalz, amiben van egz masik osztaly, ami a threadbol szarmazik. Ebben nem tudom elerni a tartalmazo osztaly semelzik valtozojat sem, nah, ezt nem ertem miert van, illetve hogz lehetne kikuszobolni. Tehat ez a threadbol szarmazo osztalz a masik osztalzon belul van definialva.
-
Drizzt
nagyúr
Nah, volt egy pár, amire rájöttem, hogy mitől van, de van mégegy, most annak az okát keresem...
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Diskcopy #473 üzenetére
Helló, ez volt a gond, nem egyezett a file neve, bocs, hogy ilyen hülységgel zaklattalan, de tényleg nagyon gagyin tanították ezt nekünk. Összesen 4 gyakorlat volt egész félévben, aztán tanuljunk meg abból javazni, meg egy elmagyarázott slide-ból...
Most már fut, de nem csinál semmit, amit kéne, s a mainem azt írja, hogy dob egy NullPointerExceptiont, amikor példányosítom a GameEngine-t, s nem tudm miért? :S
A GameEngine végső soron a Frameből származik, s a konstruktora onnan örökölt, egy stringet vár, így pinicializáltam:
GameEngine a=new GameEngine(''lőjj!'');
hm... hol itt a nullpointerexception oka? -
Drizzt
nagyúr
Megcsináltam nagyjából a cuccot, de rögtön van gond...
Azt írja, amikor futtatni akarom, hogy nincsen main class. Na most, van nekem egy Frame-ből származó GameWindow, abból GameEngine, aminek van egy loopja(MyThread), meg egy load függvénye... a konstruktora nekem pont jó lenne main függvénynek? Mit tegyek? A netbeans folyton azt írja, hogy nincsen main class, hiába hozok létre akár egy különállót is magam...(Pedig van benne public static void main(String[] args){ ...} is...) -
Drizzt
nagyúr
válasz
Diskcopy #470 üzenetére
Köszi, de arra már írtam egy saját kis átalakítót, mire szóltál. Éppen egy nagyházival szopok... A lényege az, hogy van két kis tank, az egyiket én, a másikat az ellenség irányítja, valós időben mennek az események, s a golyó röppályája a ferde hajítás fizikai képleteiből számolandó.
-
Drizzt
nagyúr
Egy meglehetősen láma kérdés: melyik package-t kell importálni, hogy lehessen szionuszt, cosiunust, meg ilyesmit számoltatni, s utána melyik függvénnyel? Köszi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- GTA V
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Xbox Series X|S
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Medence topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óra topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Tom Clancy's The Division - Sleeper Agent Edition Xbox One
- IBM Thinkpad T42 15" IPS + Dock II +tartalék alkatrészek
- Precision 7550 15.6" FHD IPS i9-10885H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 5600X +Új RTX 3080 +Új 32-64GB DDR4 +1-2-4TB NVME SSD! GAR/SZÁMLA!
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest