Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-13 09:39:52

LOGOUT.hu

A Topik fő témája a hazai bankok (kivéve az OTP):

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28851) pictigjis válasza Jim74 (#28848) üzenetére


pictigjis
senior tag

barmi lehet. akar az osszeg nagysaga miatt is kaphatott alacsony prioritast

sose lehetett ralatni a kincstar mukodesere igazan

(#28852) Jim74 válasza pictigjis (#28849) üzenetére


Jim74
nagyúr

Nem hisztiztem, csak érthetetlen számomra, hogy mi tart ezen napokig...
Nagyobb összeget fogok elutalni a MÁK-ból, csak első körben csináltam egy tesztet, hogy hogyan működik, a CIB-nél számolnak-e majd fel a bejövő utalásra költséget (elvileg nem, de szeretném gyakorlatban is megnézni), stb.

Szerintem az összeg nagysága nem kellene, hogy befolyásolja az utalás átfutási idejét. Vagy ezeket full manuálisan csinálják még??? :Y

[ Szerkesztve ]

(#28853) sifarr válasza Jim74 (#28852) üzenetére


sifarr
senior tag

csak érthetetlen számomra, hogy mi tart ezen napokig...
Devizák tekintetében nálunk nincs AFR, sem a nemzetközi utalásokra, de a belföldi devizás utalásokra sem. Lehetne, euró övezet tekintetében euróra is, de nincs.
Ettől kezdődően az utalásban közreműködő pénzintézetek folyamatain múlik, hogy mennyi idő alatt teljesül egy megbízás. És ezért értelmezhetetlen a kérdés, hogy "mi tart ezen napokig".
Nekünk, ügyfélként az azonnalihoz képest minden sokáig tart. :K

Szerintem az összeg nagysága nem kellene, hogy befolyásolja az utalás átfutási idejét.
Írtam már, nem befolyásolja. Az utalás tekintetében az összeg csak egy adat, a folyamatra nézve semleges adat.
A költség tekintetében lehet szerepe az összegnek. A pénzintézetnek is, de főleg neked, ha fizetsz az utalásért. De a MÁK-nál nem fizetsz, ha természetes személyé a célszámla. A te eseted ez, tehát neked ez mindegy.

(#28854) sifarr válasza .tnm (#28847) üzenetére


sifarr
senior tag

mi az istent jelent akkor az értéknap, ha még meg sem indítják aznap?
Amikor még nem volt AFR, és egy utalás célbaérkezése 1-3 napig tartott, a pénzintézeteknek lehetett jó pénzt keresni az éppen "utazó" pénzeken. A küldő is, az érkeztető is vagy mindkettő. Különösen szerették a hétvégét.
AZ AFR-rel ez a lehetőség a forintra nagyjából megszűnt. A többit a fantáziádra bízom. ;)

(#28855) SzGee válasza sifarr (#28854) üzenetére


SzGee
aktív tag

Hol lehet hétvégére kamatot kapni a bankoknak? Mert szerintem (!) az O/N kamat csak hétköznapra számítódik

If you leave me, can I come, too?

(#28856) Boond válasza Jim74 (#28812) üzenetére


Boond
addikt

3 munkanap minimum volt legutóbb Revolutra MÁKból. Korábban 1,2 munkanap kellett.

Revolutnál utalt valaki volt Takarék Bank számlára? TakHub Bic kódot ír be automatikusan. Budapest Bank esetében olvastam itt hasonló beszámolókról. Az megoldódott? A Bic változott MKB-ra, a levél alapján. Mi történik egy utalással ekkor?

(#28857) sifarr válasza SzGee (#28855) üzenetére


sifarr
senior tag

Mert szerintem (!) az O/N kamat csak hétköznapra számítódik
Hát? Akkor szerinted hogyan működik a rendszer?
Az O/N kamat a jegybanki ügyletekre vonatkozik.
Akkor
- a jegybank hétvégére minden egynapos betétet visszaautal és minden egynapos hitelt visszafizettet a pénzintézetekkel? Vagy
- pénz marad a jegybanknál/pénzintézeteknél, de hétvégére mind az egynapos betétkamat, mind a hitelkamat nulla lesz?
Másképp működik ez. És azt is figyelembe kell venni, hogy ezekkel az egynaposakkal mit akar elérni, szabályozni a jegybank. Pl. a pénzpiacot (bankközi piacot) is, ahol szintén köttetnek ügyletek, akár 1 napra is. Az itteni kamatlábakra is hatással akar lenni a jegybank az O/N kamatlábakkal.
De ez a topic témáját csak nagyon áttételesen érinti. Nem kell vele foglalkozni.

(#28858) RR-13 válasza Jim74 (#28845) üzenetére


RR-13
őstag

Amikor unszimpatikus valaki, és ez ki is derül elég hamar, azzal már nem érdemes érdemben tovább egyeztetni az ügyet, én pl. ráteszem a telefont az ilyen ügyintézőre, mert időpocsékolás..., én ilyen telefonos bemondáson alapuló "tájékoztatást" amúgy sem szoktam első körben elhinni, ha nem nézi meg közben a belső leírásukat, hogy az alapján mond valamit.

Akkor a teljesíthető státusz még nem elfogadottat jelent :F Kétlem, hogy nem azt jelenti, ezért, ha már minimum 2 napja teljesíthető státusz, akkor már hétfőn utalásra kellett volna indítaniuk a CIB felé az összeget a MÁK. szabályozása szerint:

"A SEPA sztenderdnek megfelelő átutalások az elfogadás napját követő banki munkanapon jóváírásra kerülnek a kedvezményezett bankjának számláján."

Ez A MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR SZABÁLYZATA A DEVIZASZÁMLA-VEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁRÓL egyik mondata. (Ők írták nagybetűvel)
Vagy nem MÁK. Devizaszámláról történt az utalás?

Ha beszélnél egy másik esetleg kedvesebb ügyintézővel, akkor kérdezd meg, hogy elfogadták-e már az utalást, és, ha azt mondják, hogy már tegnap vagy hétfőn elfogadták, akkor csak a fenti mondat alapján kell rákérdezni, hogy miért nem indították már el?

[ Szerkesztve ]

(#28859) Boond válasza RR-13 (#28858) üzenetére


Boond
addikt

Volt több telefonos ügyfélszolgálatos ismerősöm is. Értelmes emberek. Elég bunkó dolog rátenni valakire a telefont, de ennél durvább dolgokat is művelnek embereket, amit meséltek. Hamar ott is hagyták, mert nincs szükségük erre. Talán ha moderáltabbak lennének az ügyfelek akik felhívják a szolgálatokat, a szolgálatok minősége is más lenne.

"Hiába kellett volna utalnia" Gyakorlatban legutóbb pár hónapja is 3 munkanap volt, mire megjött az euró a számlán. Külföldi bankból 1 munkanap vagy 2. Korábban Máknál is ez volt.

[ Szerkesztve ]

(#28860) RR-13 válasza Boond (#28859) üzenetére


RR-13
őstag

Senki nem mondta, hogy nincs köztük értelmes, mert azt is meglehet állapítani az első percben.
Volt már, hogy ügyintéző tette rám a telefont köszönés nélkül, mert nem tetszett neki, hogy én jobban tudtam, amit neki kellett volna tudnia, és ő a céget képviseli nem saját magát, ezért sem teheti rám a telefont ilyenekért, és akkor ez milyen :F
Egyébként én köszönés után teszem le, ha nincs értelme tovább egyeztetni...

(#28861) RR-13 válasza Jim74 (#28845) üzenetére


RR-13
őstag

Mondjuk azt nem értem, ha nem ment el az összeg, akkor a teljesíthető státusznál már miért zárolták az összeget 2 napja :F (azt írtad este, hogy "Az összeg már nem szerepel a szabad pénzeszközök között")

Beszéltem a MÁK. ügyfélszolgálatával, egy kedves nő fogadta a hívást, de nem nagyon tudott válaszolni arra, hogy mit jelent a SEPA utalásnál a másnapi banki teljesítés.
Viszont azt mondta, hogy a teljesíthető státusz elfogadottat jelent.
És majd az MNB-től függ, hogy mikor megy el az összeg a CIB felé...
Nekem több napot mondott, és pontosan nem tudta megmondani, hogy mikor történik meg a kiutalás :U
Nincs értelme őket hívni ez ügyben, semmi konkrétumot nem tudnak mondani.
Ezzel le is zárhatjuk most ezt az egészet... :B

(#28862) Boond válasza RR-13 (#28860) üzenetére


Boond
addikt

Hidd el esélyes, hogy előbb elhagyják a pályát rövid időn belül. (pár nap, hét, kitartóbbak talán hónap). A telefonrácsapás még a legenyhébb... de akkor sem etikus viselkedés. Egy hölggyel szemben pl még pluszban illetlenség is. Akárki csinálja.

Nem mindenki szereti a kioktató stílust :) Volt már, hogy én is rá tettem valakire, pedig nagyon nem szokásom.. ahhoz már nagyon fel kellett bosszantania...de utána ő kért bocsánatot. (nem ügyintéző volt, magán hívás).

[ Szerkesztve ]

(#28863) SzGee válasza RR-13 (#28860) üzenetére


SzGee
aktív tag

Én is voltam ügyfeles bankban, nekünk pld ki volt adva, hogy nem tehettük le a telefont és nézték is, hogy a hívás végén az ügyfél szakította meg a hívást vagy mi... Ha megszakadt azonnal vissza kellett hívni az ügyfelet mielőtt az IVR új hívót nem kevert ránk :D

If you leave me, can I come, too?

(#28864) Jim74 válasza RR-13 (#28861) üzenetére


Jim74
nagyúr

Ma megérkezett a pénz... Két tételt utaltam, egyet a magaméról, egyet a feleségem kincstári számlájáról (EUR szabad pénzösszegből).
Kb 11 EUR-t utaltam összesen, de csak kb. 7 EUR lett az egyenlegem, mert 2-2 EUR "AD-Nostro díj" került terhelésre.
Felhívtam a CIB-et. Azt mondták, hogy erre akkor kerül sor, ha a külföldi bank nem vállalja költséget. Erre mondtam, hogy milyen külföldi bank? A MÁK-ból utaltam EUR-t a magyar CIB EUR számlámra?

Meg tudja valaki mondani, hogy pontosan hogyan működik a MÁK szabad pénzegyenlegből történő utalás?

Kincstári értékpapír számlám van, ezen vannak vegyesen HUF és EUR állampapírok. Az EUR-os most fizetett kamatot és azt szerettem volna a szabad EUR pénzeszközkből CIB-es EUR számlára utalni.
Tudtommal természetes személy számlájára történő utalásnál nem számol fel a MÁK költséget és elvileg a CIB sem számol fel díjat a bejövő jóváírások után.
Kivétel ez alól az alábbi eset a kondíciós listájuk alapján:

"Nem EGT-n belüli székhellyel rendelkező pénzügyi szolgáltatónál számlavezető kedvezményezett részére történő devizautalások esetében, amennyiben a megbízó a külföldi
bankköltségek viselését nem vállalja, az indított összeg a kedvezményezett számláján az esetlegesen felmerülő, bankonként eltérő mértékű közvetítő banki költségekkel
csökkentve kerülhet jóváírásra."

MÁK EGT-n belül van, legjobb tudomásom szerint CIB is. Akkor milyen közvetítő banki költségről lehet szó?

CIB elvileg pár napon belül megvizsgálja, de elsőre azt mondták, hogy az utalás indításától függ, hogy ezt a költséget felszámolják-e, vagy sem.

Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire bonyolult lesz :(.

(#28865) RR-13 válasza SzGee (#28863) üzenetére


RR-13
őstag

Igen, a megszakadás esetén sem hívnak vissza minden esetben...
Általában akkor teszem le, ha nem engedi, hogy elmondjam, hogy én mit szeretnék, nem nagyon enged szóhoz jutni, és helyette mást magyaráz, amikor nem is azt kérdeztem, vagy kértem... akkor már nincs értelme tovább erőltetni a beszélgetést, hívok másik ügyintézőt.
Jó téma ez, ezek szerint kb. mindenkit is érint. :))

(#28866) RR-13 válasza Jim74 (#28864) üzenetére


RR-13
őstag

A deviza jóváírások után nem is kellett volna felszámolniuk díjat az EUR számládon, az EUR devizaszámla díjjegyzék szerint.
Elvileg csak akkor számolt fel a CIB jutalékot, ha konverziót igényelt a deviza jóváírása. :U
Jóvá kellene majd írniuk a díjakat. :K

[ Szerkesztve ]

(#28867) Jim74 válasza RR-13 (#28866) üzenetére


Jim74
nagyúr

Ha meglesz a CIB válasza, akkor mindenképpen közkinccsé teszem. :K

(#28868) RR-13 válasza Jim74 (#28867) üzenetére


RR-13
őstag

A CIB-nél ez az EUR számla nem kártyafedezeti devizaszámla igaz?
Amit nyitottál annak 462 Ft havi díja van?
A hirdetményben sincs díja a deviza jóváírásának. :(

(#28869) Noxy válasza Jim74 (#28864) üzenetére


Noxy
veterán

A Revolut meg a Wise számlámra is utaltam ki €-t a MÁK-ból.
2 nap múlva, €centre pontosan megkaptam az elutalt összegeket a számlákra. Nem értem mi ez a kavarás, időhúzás, levonás a CIB-l? :U

''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is''

(#28870) Boond válasza RR-13 (#28865) üzenetére


Boond
addikt

Már azt is tudjuk, miért kellett neked 5 ügyintéző minimum a Gránitnál, extrém fáraszt ügyfél lehetsz :DDD

Jim74 Mákból Ausztriai bankba és Litván bankba is utaltam már eurót, mindig pontos összeg jött meg. Fordított irányban sem volt gond. Mostanában ez a szokásos 1 nap helyett 3 is volt.

MVMet hívtam tavaly, ott nem hívtak vissza, de megfelelő menüpontban készségesen tovább kapcsolt ha nem tudta a választ kerülő úton bejutottam a legnagyobb zsúfoltságba is :) Én végig hallgatom mit mond aztán elmondom, én mire gondoltam, ha már ez a téma.

[ Szerkesztve ]

(#28871) sifarr válasza Jim74 (#28864) üzenetére


sifarr
senior tag

Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire bonyolult lesz :(.
Szerintem jóváírják, meglepődnék, ha nem. A magyarázat pedig engem is nagyon érdekel.
Nekem pénteken lesz egy automatikus tesztutalásom a Wise-ra, akkor esedékes egy kötvény kamatfizetése. Az itt elhangzottak szerint is nem lesz díja, se gondja.

Amikor felvetetted a problémád, már akkor sem értettem, miért nyitottál egyáltalán devizaszámlát. Megkérdezni nem mertem. De most, ezek után? :) Tényleg érdekel, ha megosztható.
Szerintem általában nem érdemes devizaszámlát kötni magyar bankoknál, talán a Rafinál egyedül.
A CIB-nél fizetsz havi 1,2-1,3 euró számlavezetési díjat, ha utalsz is fizetsz (1-2 csomag esetét kivéve, pl. az Online sepa utalás). Ha kártyát is kérsz, akkor az havi 2,8 - eszméletlen drága. A kettő együtt kb. 4 havonta. Kamatot nem kapsz.
Az eurós lekötéseid államkötvényben tartod. Ha diverzifikálni akarsz, akkor pár tízezer euróig jó a Wise - ingyen. Nincs lényegében kockázata, viszont jelenleg fizet évi 1-1,2 % hozamot. Ha nagyobb az összeg, akkor nyitsz egy számlát a sógoréknál, és havi 5 euróért kapsz számlát, kártyát és még havi 1-2 ingyenes utalást is. Minek akkor a CIB? Vagy más?
Én a helyedben, ha lejárt a 6 hónap, felmondanám. :)

(#28872) bigdady válasza Boond (#28856) üzenetére


bigdady
nagyúr

Nem változtak a swift kódok

(#28873) Jim74 válasza RR-13 (#28868) üzenetére


Jim74
nagyúr

Pontosan. Amikor nyitottam rá is kérdeztem a havidíjra és elhangzott a 462,-Ft. Én sem láttam a hirdetményben deviza jóváírjásra vonatkozó díjat.

(#28874) Jim74 válasza Noxy (#28869) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszönöm az infót :R.
Ráadásul a Wise IBAN szám BE-vel kezdődik, a CIB-es HU-val, tehát még országon belüli a. CIB-re küldés a MÁK-ból.

(#28875) Jim74 válasza Boond (#28870) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi :R
Ez is azt erősíti meg, hogy a CIB lehet a ludas.

(#28876) Jim74 válasza sifarr (#28871) üzenetére


Jim74
nagyúr

Wise-on nem mernék több tízezer EUR-t tartani, egyébként van Wise számlám is.
Ausztriában sajnos nem tudok számlát nyitni. Se lakcímem, se munkahelyem nincs ott.
CIB-nél van kb. ingyenes forint számlacsomagom, gondoltam jó lesz ott az EUR.

(#28877) Boond válasza bigdady (#28872) üzenetére


Boond
addikt

Pedig változott. Ugyan ezt olvastam korábban Budapest Bank beolvadáskor is. Akkor ez kuka, utalás szempontjából.

Nemzetközi, SEPA és belföldi deviza megbízások esetén változik a Takarékbanknál korábban alkalmazott működés, ugyanis 2023. május 1-jétől az MKKBHUHB SWIFT/BIC kód lesz használatos. Amennyiben partnere továbbra is TAKBHUHB SWIFT/BIC kódra címzi a megbízásokat, úgy azokat még átmenetileg, 2023. május 31. napig az MBH Bank Zrt. feldolgozza, azt követően azonban ezen jóváírási tételek visszautasításra kerülnek. A forgalmazott devizanemek köre a Teljesítési rend 3.6.1-es pontjában meghatározottak szerint bővül.

Ezt még akkor küldték ki levélben és emailben is.

Sifarr wiseal azért óvatosan, nincs garancia a betétekre, ha tényleg olyan eset állna fent. A kamatok után adózni is kell.

[ Szerkesztve ]

(#28878) sifarr válasza Boond (#28877) üzenetére


sifarr
senior tag

Sifarr wiseal azért óvatosan, nincs garancia a betétekre, ha tényleg olyan eset állna fent.
Ez igaz, ezért írtam, hogy lényegében nincs kockázat. De az is igaz, hogy az OBA sem abszolút védelem.
A Wise régóta, tartósan nyereséges. Működési kockázata nincs, mert nem foglalkozik hitelezéssel. A működéséhez nagyon kis kockázatú nagy bankokkal működik együtt. A működése során keletkező likviditásfelelslegét vagy ilyen bankokban, vagy likvid állampapírokban tartja. A Wise háttérkockázata az, ha egyes bankokkal vagy állampapírokkal lenne gond, keletkezik veszteség.
A magyar bank hitelez. Ennek kockázatát az OBA kivédi (100e EUR-ig). Viszont a bankoknak is van háttérkockázata, ez pedig az országkockázat. Ha egy állam csődbe megy, akkor a bankszámlák is befagynak. Hozzáférsz a pénzedhez, de alacsony napi limittel. Visszakapod, de részletekben, hosszabb idő alatt. Megeshet, hogy nem is az egészet.
A Wise kockázatát én nem látom nagyobbnak, mint a helyi bankok országkockázatát. Mindkettő esetében nem kizárt, de elenyésző - jelenleg. A Wise esetében is megjelenik az országkockázat, de csak a forintegyenlegre nézve. Euróra nincs országkockázat.
Szóval én nyugodt vagyok, akár a magyar banki forintszámlám, akár a Wise-os forint- és eurós számlám tekintetében.
A folyamatokat pedig figyelem, próbálom időben észrevenni a figyelmeztető jeleket, hogy időben léphessek, ha kellene.

A kamatok után adózni is kell.
Ezt komolyan mondod? A magyar devizaszámlák nem fizetnek kamatot. A Wise fizet némi hozamot adóval terhelten. Melyik a több? :D

(#28879) RR-13


RR-13
őstag

Előbb nem megy a CIB Mobilapp. :U
Mire megírtam már ment, azért tettem OFF-ba

[ Szerkesztve ]

(#28880) Boond válasza sifarr (#28878) üzenetére


Boond
addikt

Euróra is van kockázat.. minden pénzre van. Wiset elég nehéz elérni, erre is panaszkodtak páran. Egyre több a megállítás, papírok bekérése. Nekem nincs elég bizalmam hozzá.

A magyar devizaszámlák nem fizetnek kamatot.
Ezért van állampapírban. Igaz azt lerontották, kamatolttal majd eldöntöm mi legyen. De biztos nem Wise. Lightyear többit is fizet, oda nem rakod? :D

[ Szerkesztve ]

(#28881) Jim74 válasza RR-13 (#28866) üzenetére


Jim74
nagyúr

Felhívott a személyes tanácsadóm, mert "magnifica" ügyfél vagyok (nem mintha jelentene ez bármit is a tapasztalataim szerint). Állítólag a kondíciós lista lábjegyzetében van ez a költség, de én sehol nem találtam meg. Biztos én vagyok a béna, bármi előfordulhat.
Egyébként kb. semmit nem ér a személyes tanácsadó.
Mindenesetre panasszal éltem, mert kifejezetten rákérdeztem a devizaszámla nyitáskor, hogy van-e költsége a bejövő utalásnak és nemleges választ kaptam.
Beleírtam a panaszba, hogy kérem a kondíciós listát, meg azt is, hogy ezért a költségért milyen tevékenységet végezte. Elmennek a fenébe, hogy a számlavezetési díjon felül még a bejövő pénzért is legombolnának...
Úgyhogy ketyeg a 30 nap...
Ha a forint számlám nem olyan lenne, hogy ingyen utalok bármennyit, akkor valószínűleg ma felmondanám az egész csomagot p*cs@ba...

(#28882) Jim74 válasza Boond (#28880) üzenetére


Jim74
nagyúr

Egyelőre a kamattal vagyok én is bajban. MÁK-ba nem szeretném visszapörgetni...

(#28883) sifarr válasza Boond (#28880) üzenetére


sifarr
senior tag

Euróra is van kockázat.. minden pénzre van.
Így van. Úgy pontos, hogy mindenre van kockázat. Kimegyek az utcára, beülök az autómba, elindulok ... és lehet, hogy meghalok. Az euró kockázata kisebb, mint hogy meghalok autóbalesetben.
Elméletileg mindennek van kockázata. Viszont van egy szint, ami alatt a gyakolatban nem foglalkozol azzal a kockázattal. Nem találsz olyan devizát, amelynek ne lenne kockázata. Viszont van olyan deviza, amelynek a többihez viszonyítva nincs gyakorlati kockázata.
Így már érthető?

Ezért van állampapírban.
Mondd, te érted, amit írok? :F
Összehasonlítom a hazai devizaszámlákat a Wise számlával - hozam tekintetében. Te pedig az eurós államkötvény kamatát hozod fel kontrának. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Tudod: almát az almával, körtét a körtével.

(#28884) sifarr válasza Jim74 (#28881) üzenetére


sifarr
senior tag

Állítólag a kondíciós lista lábjegyzetében van ez a költség, de én sehol nem találtam meg.
Tippem szerint Online csomagban vagy.
Olvasd el a kondíciós listájának 6-os lábjegyzetét! Az utolsó előtti mondat a kulcs.
Szerintem erre utalt a tanácsadód.

(#28885) Jim74 válasza sifarr (#28884) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi :R, de ezen lábjegyzetben hol a 2 EUR?
Egyszer említ 5-15 EUR között, de az én értelmezésem szerint az kimenő utalásra, és helytelenül kitöltött megbízásra vonatkozik.

Ez pedig egy vicc. Felmerülhetnek, terhelésre kerülhetnek.
Gyakorlatilag bármit felszámolhatnak kényük-kedvük szerint... Ráadásul itt forint ellenértékről írnak, nekem EUR-ban terheltek.
A deviza átutalási jutalékok és (pl. SWIFT) költségek forint ellenértékei a teljesítéssel egyidejűleg, a
lebonyolításba bekapcsolt bankok, pénzintézetek vagy egyéb intézmények jogosan felszámított költség- és jutalékkövetelései (pl. az általuk kézi feldolgozást igénylő átutalások
után felszámított pótdíj) azok felmerülésekor kerülnek terhelésre. Ezek a költségek, mind kimenő, mind bejövő deviza átutalásoknál felmerülhetnek és így terhelésre kerülhetnek.

Igen, Online csomagban vagyok.

(#28886) sifarr válasza Jim74 (#28885) üzenetére


sifarr
senior tag

... de ezen lábjegyzetben hol a 2 EUR?
A devizatranzakciók utalások költségszerkezete, bankok közötti megosztása és elszámolása sokkal összetettebb, mint a belföldi forinttranzakcióké. Ezek figyelembevételével állapítják meg az ügyfelet terhelő díjat. Viszont ezek a költségek nem szabványosak, függnek a küldő és a fogadó bank országától, régiójától, de akár a tranzakcióban résztvevő 2 konkrét bank megállapodásától is. Egyes pl. részköltséget a küldő vállalhat vagy nem vállal, ettől is függ, hogy a fogadónál megjelenik díjterhelés vagy sem. A lábjegyzetben általában utalnak ezekre, a szereplő konkrét esetek és a kapcsolódó díjak csak példálózó jelleggel vannak feltüntetve. Erre nem lehet minden potenciális esetre kondíciós listát összeállítani, mert az önmagában sok 10 oldal lenne, csupa apróbetűvel.
Ezért kulcs az utolsó előtti mondat. Általánosságban mondja ki, hogy devizás tranzakciók esetében felmerülhetnek nem részletezett és nem is részletezhető költségek.
Azt nem értem, hogy a MÁK devizautalása neked miért lett fizetős ebben az esetben. Az viszont igaz, hogy ha bankból utalsz a kincstárszámládra forintban, akkor nem a normál utalás dját fizeted, hanem jóval kevesebbet. Van itt egy a hazai szabványtól eltérő díjszámítás.
Nem tudom, lehet, hogy az EUR utalásoknál is van valami eltérő a kincstárnál a normál belföldi EUR utalásokhoz képest, és ezért van az egész. Megjelenik plusz költség a fogadó banknál, amit a CIB nem vállal át, más meg esetleg igen. Nem tudom.
De az is lehet, hogy kiderül, hogy a CIB szúrt el valamit, és mégis jóváírja. Ezt sem tudom. A panaszodra viszont ki fog derülni.

[ Szerkesztve ]

(#28887) axioma válasza Jim74 (#28881) üzenetére


axioma
veterán

Semmi nem tiltja hogy egy szolgaltatast az eygik banktol, egy masikat egy masiktol vegyel igenybe. Nekem jelenleg van 3 folyoszamlam es csak 1 kozos bankilag a 4 hitelkartyammal peldaul. Mondjuk a dev.szlam pont a metszetnel van, de ez veletlen, a kondiciok miatt [Raiff, ossz dij: a kartya dija amivel revo-ra felteszem, de ez is megkerulheto lenne].

(#28888) Jim74 válasza sifarr (#28886) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi :R. Majd kiderül. Csak ez így tök gáz, hogy pl. ha egy számla ellenértékét akarod fogadni, vagy utalni, akkor nem tudod pontosan megmondani, hogy mekkora összeget küldjél, vagy küldjenek.
Gyakorlatilag fogalmad sincs róla, hogy egy adott tranzakció mennyibe fog kerülni...

(#28889) Jim74 válasza axioma (#28887) üzenetére


Jim74
nagyúr

Igen, volt nekem is ilyen időszakom. Maradt a Rafi és az Unicredit, vagy OTP :DDD.
Folyószámlát tartanám a CIB-nél, mert már nincs ilyen sehol. hogy ingyen utalok bármennyi HUF-ot belföldön bárhova.

(#28890) sifarr válasza Jim74 (#28888) üzenetére


sifarr
senior tag

Csak ez így tök gáz, hogy ... Gyakorlatilag fogalmad sincs róla, hogy egy adott tranzakció mennyibe fog kerülni...
Azért nem ennyire rossz a helyzet. :N
Sosem volt a CIB-nél devizaszámlám, forint számláról sem volt nemzetközi utalásom. Viszont a SEPA kimenő utalások díja megegyezik a kimenő belföldivel. A bejövő SEPA fogadása is hasonlóan okok miatt - szerintem, mert tapasztalatom nincs - díjmentes. A magánszemélyek eurós utalásainak 90 %-a ebbe a típusba tartozik - megint szerintem. A legtöbb devizaszámlás nem is találkozik a gyakorlatban ilyen esettel.
Ha ezen a körön kívülre utalsz, és ott megjelenhetnek részköltségek, akkor az utalás során pl. megkérdezhetik, hogy bizonyos költségeket vállalsz-e, és akkor a fogadónak ezt nem kell fizetnie. Ha ilyen irányból te fogadsz utalást, akkor viszont készülj fel rá, hogy esetleg neked számíthatnak fel díjat. Szóval a gyakorlatban azért kiderülnek ezek, és összességében az utalásaid, jóváírásaid töredékét érinti.
Ismét mondom, a MÁK devizás utalása nem értem, hogy került ebbe bele.
Azt pedig én is tanácsolhatom, hamár hazai devizaszámla (bár nagyon keveseknek indokolt), akkor Rafi. CIB semmiképp - mondom én, a 22 éve elégedett CIB-es. ;) Hallgass axioma tanácsára, nem kell mindent egy helyen! :N

(#28891) SzGee válasza sifarr (#28890) üzenetére


SzGee
aktív tag

[link]
SEPA-átutalás esetén az összeg teljes egészében – a közvetítői díjak levonása nélkül – jut el a fizető fél számlájáról a kedvezményezett számlájára. Mindkét fél kizárólag a saját pénzforgalmi szolgáltatójának díját viseli.

Ezek alapján a teljes összeget könyvelni kell a számlán, és a díjakat, amennyiben a saját bankod számít fel bármit a fogadásért, külön soron kell szerepltetni
Egyébként én arra gondolok, hogy sok bankhoz hasonlóan a CIB is számíít fel díjat a konverzió nélküli devizajóváírásért, csak ezt "elfelejtették" megemlíteni a kondi listában

If you leave me, can I come, too?

(#28892) sifarr válasza SzGee (#28891) üzenetére


sifarr
senior tag

SEPA-átutalás esetén az összeg teljes egészében ... Mindkét fél kizárólag a saját pénzforgalmi szolgáltatójának díját viseli.
Ez igaz, de csak részigazság. A SEPA csak az euróban történő utalásokra érvényes, valamint az EU-n belüli utalásokra - kivéve az EU-s ország belföldi eurós utalását!
Ez pont úgy működik, mint a telkó cégek esetében a roaming. EU-s országban a belföldi díjazásod szerint fizetsz. Mind a két szabályozást az EU hozta. Pont azért, mert a telkó cégek is, a bankok is imádták a roamingot és a nemzetközi utalást, degeszre keresték magukat. És nem örültek a szabályozásnak.
Viszont mivel a SEPA belföldön euró esetében sem hatályos, ezért "furcsa" helyzetek alakulnak ki.
Jim74-nek Online csomagja, belföldre korlátlanul díjmentesen utal forintot. Benne van a kondíciós listájában (fenn linkeltem), hogy a CIB-es eurós számlájáról díjmentesen utalhat bármennyit pl. bármely osztrák bankszámlára. Viszont ha a devizaszámlájáról egy belföldi devizaszámlára utal, akkor már díjat kell fizetnie. Nem +furcsa"? Külföldre ingyen, belföldre pénzért?
A MÁK-os euró utalás belföldi utalás, azaz nem vonatkozik rá a SEPA. Ezért itt megjelenhet díj.

[ Szerkesztve ]

(#28893) mcwolf79


mcwolf79
veterán

Sziasztok !
Egy weboldalon ki akartam próbálni a szolgáltatást . Egy 1 napos időintervallumot vettem . Gondoltam az a legtutibb , ha apple pay-jel fozetek , hogy ne kelljen ki adnom a bankkártya adatokat . A weboldal használata közben mivel eléggé hiányos volt a rajta lévőinfó rányomtam a “kérem” gombra egy másik szolgáltatásnál, és ezzel megvettem egy másik szolgáltatást , amiért ismét fizetni kellett . Tulképp nem is láttam , hogy ott akármiért fizetni kellene .0
Ha apple pay-jel fizetek ilyenko nem kellett volna újra kérnie a fizetés jóváhagyását?
Utána olvastam az apró betűs részt , hogy automatikusan az ismétlődő számlázást alkalmazzák . Lemondani viszont elég macerás : végig vezet a lemondási procedúrán ( miért mondom le, biztos elmondom-e) , és a végén kiköpi , hogy a support -on keresztül tudom lemondani .
Viszont meg akarom előzni , hogy megint vonjanak egy fillért is . Ki tudja mikor intézkednek ,és bár azt írják igyekeznek 24 órán belül reagálni , de nem akarom hogy holnap megint vonjanak akár egy fillért is.
Lehet ilyenkor valamit tenni felhasználói oldalról ? Mondjuk írni az Apple support -nak , hogy tiltsák a további levonást? Vagy bármi mást csinálni ?
Köszi a segítséget előre is!

[ Szerkesztve ]

Xbox Series X GT: Mcwolf79xy PSN ID: x_mcwolf_79_x

(#28894) RR-13


RR-13
őstag

Érdekes hsz-ek születtek a 2 EUR díj ügyében... amit most én is bővítek.

A CIB-nél a 2 EUR AD-nostro díj létező díj volt hirdetményileg is, csak valamiért kivették, és az ügyintézők sem találják, akiktől telefonon rákérdeztem, hogy hova van leírva. :U

1,5 éve nekem is terhelték ezt a díjat forintra váltva (2x716,48 Ft), konverziós díjnak beállítva, de jóváírattam még aznap telefonon mindkettő 2 EUR - 716,48 Ft-os díjat, mert aránytalan is volt az eBay-től érkezett, átváltva 17 Ft, és 13 Ft-os micro deposit ellenőrző utalás jóváírásai után felszámolni ezt a díjat.

Jelenleg egyetlen egy hirdetményben találtam én meg a 2 EUR díjat, amit az ügyintézőnek is én mondtam, mert ő sehol nem találta:

CIB HOZAM BETÉT TECHNIKAI SZÁMLA KONDÍCIÓS LISTA

Beérkező devizatételek jóváírása: díjmentes
(A CIB költségeit - a nostro banki költséget - terheljük az
ügyfél számláján, amely jelenleg 2 EUR vagy 5 USD.)

Volt olyan, aki ezt a díjat mint levont költséget, a pénz fogadásával indokolta.
Vagyis a CIB fogadja az EUR devizát, és ezt a 2 EUR díjat számolja fel érte, és a számlán a deviza jóváírása egyébként díjmentes.

Most is vonalban vagyok a CIB-el 47 perce keresik ezt a 2 EUR díjat. ;]
Belső leírásuk szerint 2 EUR vagy 5 USD vagy 500 Japán Jen lehet ez a fix díj, amit a hirdetményekben nem találnak...

[ Szerkesztve ]

(#28895) mcwolf79 válasza mcwolf79 (#28893) üzenetére


mcwolf79
veterán

Valamint ha minden kötél szakad (mert olvasom neten, hogy ez a retek oldal a lemondás után is vonja a pénzt ), ha letiltatom a bankkártyám , és az újat hozzá rendelem az Apple pay-hez az megoldja a problémám? Vagy onnan ugyanúgy vonni fogják majd az Apple pay-en keresztül az új kártyámról ? Már holnap reggelre kértem egy visszahívást az Apple support-tól , hogy az ő oldalukról lehet e segítséget kérni.

[ Szerkesztve ]

Xbox Series X GT: Mcwolf79xy PSN ID: x_mcwolf_79_x

(#28896) RR-13 válasza RR-13 (#28894) üzenetére


RR-13
őstag

63 perc sikertelen keresés után megszakadt a vonal, nem hívott vissza az ügyintéző férfi. :U

Pedig jó lenne tudni, hogy ezen 2 EUR díjat a CIB az EUR devizaszámlára is minden esetben terheli-e, mivel nekem a kb.1,5 évvel ezelőtti eBay, micro deposit utalásokra is felszámolta, igaz akkor a forintszámlámra számolta fel a 0,040 EUR-ra, és a 0,050 EUR-ra, a 2-2 EUR díjakat.

A CIB hirdetményének 6. lábjegyzetben olvasható leíráshoz a fix 2 EUR AD-nostro díjhoz semmi köze.

[ Szerkesztve ]

(#28897) RR-13 válasza mcwolf79 (#28895) üzenetére


RR-13
őstag

Mivel nem nagyon tudjuk, hogy milyen oldalról van szó, így nem tudunk konkrétan válaszolni sem esetleg tapasztalatból, ezért a kártya letiltása megoldhatja a problémát, és az új kártyát meg nem fogják már látni, hogy bármit terheljenek rá.

(#28898) mcwolf79 válasza RR-13 (#28897) üzenetére


mcwolf79
veterán

Tehát ha Apple pay van megadva akkor az új kártyát már nem tudják majd terhelni ?Ez tuti ? Én azt hittem hogy Apple pay esetén tulképp pont hogy a kártyát nem látják , és az Apple rendszerén megy végbe a tranzakció .
amúgy a flirt.com-ról van szó :B

Xbox Series X GT: Mcwolf79xy PSN ID: x_mcwolf_79_x

(#28899) Peter.70


Peter.70
őstag

Sziasztok,
Mindenkit lebeszélek, hogy a gránit banknál nyisson számlát. Búcsúzóul ( szla megszüntetés ) még beterhelt egy SMS díjat. Kezdetek óta ISMS volt beállítva. Állandóan hadakoztam velük a jogtalan sms terhelések miatt

(#28900) RR-13 válasza mcwolf79 (#28898) üzenetére


RR-13
őstag

SZVSZ. nem ők döntik el, hogy melyik kártyát használhatják terhelésre az Apple pay-ben.
Elvileg látják a kártya utolsó 4 számjegyét a terhelés előtt, a GPay-ből kiindulva.

Majd valaki aki használ Apple pay-t az talán konkrétabban megmondja, mert én nem használok de, ha a kártya tiltva van, amihez társították a terhelést az Apple pay-en belül, akkor elvileg a másik kártyára nem terhelhetnek szó nélkül, mert az Apple pay-ben te választottad ki elvileg a kártyát a fizetés előtt.
Vagy nem?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.