Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Mi alapján tudja a hegesztő, hogy le akar ragadni a pálca, és le kell venni a kraftot ?
Nem levenni kell, hanem ráadni. Ez egy PWM-szabályzós rendszer, alapjáraton nincs kihajtva, hogy túl ne szaladjon a feszültség. Terhelés hatására kezd rászabályozni, közben méri az áramot és a feszültséget is.
Ha például a sönt megnyúlik és a "Controle mesure de courant" elnevezésű áramkör túl nagy jelet kap emiatt, akkor túl hamar bekorlátozza az áramot, így csak taknyolni fog a pálca.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Van valahol beiktatva egy áramérzékelő sönt, a hegesztőáram mérésére. Ennek jele kerül – illesztés után – az U04_1 IC Isense lábára.
Lehet persze más oka is, hogy nem bír elég áramot, illetve feszültséget leadni, ez csak egy elvi felvetés volt.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Megtaláltam a hiányzó részt, ami a rajzon nem szerepel. Ugyan GYSMI 133 helyett 142-höz való, de egy a lényege szerintem:
Tehát ez kapcsolgatja a trafó pimerjére az áramot. Source-ellenállások vannak, azon eső feszültséget vezetik el (Mes_I) az áramot mérő részhez.
10N60A Power MOSFET, noha a rajzon első ránézésre bipoláris tranzisztornak tűnik, de a Gate-nél berajzoltak egy "szigetelést".
-
Kernel
nagyúr
Hasonló, de annál sem szerepel a kapcsolóáramkör rajza.
Mindenesetre én megvizsgálnám a puffereket is, hátha kapacitásszegény:
Ezek szűrik az egyenirányított 230 V-ot.
Persze lehet még sok más gond is, például az eredeti hiba okát és lehetséges következményeit is célszerű visszafejteni, mert ilyen diódák nem szállnak el ok nélkül.
-
Kernel
nagyúr
válasz Hyperion #51582 üzenetére
Üzemi segédfázisú motornál nem elég belökni, állandóan igényli a segédfázis áramát. Úgy is szokták megkülönböztetni a kétféle motort, hogy az indítórelés akkor morog / melegszik, ha feleslegesen kapja a segédfázist (indítás után is), az üzemi pedig akkor, ha nem kap segédfázist, illetve túl kicsi a kapacitás.
Szakadt kondenzátorral el sem indul, kapacitásszegény kondenzátornál produkálhatna ilyen hibát, de menetzárlatnál is. Úgyhogy legjobb lenne kimérni.
Saccolásra van lehetőség egyébként ellenállásmérővel is, némi rutin birtokában. Nagyobb kapacitásnál a sípoló részével, kisebb kapacitásnál (mint ebben az esetben is) nagyobb méréshatárra kapcsolva. Ilyenkor először zárlatot mutat, majd folyamatosan növekvő értéket. Utána megfordítani és kezdődik elölről, pontosabban a negatív tartományból, mivel előzőleg már feltöltődött egy feszültségre. A változás gyorsasága a kapacitástól és a méréshatártól (vagyis a mérőáramtól) függ, így lehet végezni akár összehasonlító mérést is, másik kondenzátorral, amiről tudjuk, hogy jó.
Mivel egy kondenzátor sok esetben vagy jó, vagy rossz (esetleg minimális kapacitású), ennek eldöntése így is lehetséges.
De ezt inkább csak szakmai fogásként írtam le, egyfajta "túlélő trükk", szükséghelyzetre.
(#51581) Lompos48
Pedig először én is IGBT-re gondoltam, de az adatlapon nem láttam erre utalót, ezért írtam a másik verziót.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #51586 üzenetére
Akkor az egy másik, én csak a rajzon látható típusszámra kerestem rá. Nem gondoltam volna, hogy ennyire hasonló számozással kétféle is létezik.
(#51587) (jan)
A kimenet a trafó szekundere, ott nem nagyon tudsz ellenállást mérni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Nem láttam diódát a rajzon, de kövesd le, hogy hová vezet:
Van egy másik rész, ami elvileg a kapcsolótranzisztorokat is tartalmazza, de mivel nincs előttem a szerkezet, ezt így nem nagyon tudom értelmezni, hogy mi merre van még elrejtve:
Lehet hegeszteni egyébként váltakozóárammal is, régen nem voltak ilyen erős diódák, hegesztőtrafók akkor is léteztek. Volt, aki házilag gyártotta.
De ha van dióda és zárlatos, az is okozhatja a problémát.
Az 50 Hz-es hegesztés egyik hátránya az ív egyenetlensége, nullátmeneti szakadozása. Ez itt nem játszik, mert nagyfrekvenciás a kimenet.
Az egyenáram előnye viszont, hogy az elektronok egyirányú ütközése miatt a pozitív sarok jobban felhevül, illetve bizonyos fokú anyagvándorlás is történik. Ezért a pozitívot kötik a munkadarabra. Forrás:
-
Kernel
nagyúr
Ezeket a Ni-Cd akkukat szerszámgépekben egyszerű trafós-diódás-ellenállásos módszerrel szokták tölteni.
1500 mAh kapacitású akkut 150 mA árammal 15 óráig kell tölteni, de akár 24 óráig is maradhat rajta, mivel ennyi áramtól nem bír túlmelegedni.
Ez megoldható valamilyen DC-adapterrel is, ellenállással beállítva 150 mA áramot.
A Li-ion töltőmodul árama is konfigurálható a 122 jelzésű (1,2 kΩ) ellenállás értékének módosításával. Alapesetben 1 A árammal tölt, a végfeszültség eléréséig, de ha nem szükséges gyorstöltés, ez lejjebb is vehető.
Nekem is van egy 2,4 V-os csavarhúzóm, ehhez csak egy trafó van töltésnek és a csavarhúzóban van egy dióda, ennyi az egész. A trafó belső ellenállása biztosítja az áramkorlátot.
De nemrég átalakítottam Li-ion akkura, így sokkal jobb. A motorjának nem okoz gondot ez a kis túlfeszültség, úgyis túl lassú volt eddig, most pont jól forog.
Tehát arra próbálok kilyukadni, hogy ilyen átalakítás is szóba jöhet, az elavult Ni-Cd helyett.
2 db 16340 Li-ion akkut építettem be párhuzamos kötésben, de elfért volna 1 db 18650, csak ahhoz belül faragni kellett volna.
Ha esetleg mást is érdekel ilyen átalakítás, 18650 beépítéséhez azt a belső részt kellene kivágni, ahol nyíllal jelzett csavar átmegy. Ezután a csavar természetesen megszűnik, de egy kerékpárgumiból vágott darab pont ráhúzható a nyélre, ami a rögzítést hibátlanul megoldja. Csak nem akartam szétfaragni, egyelőre a 16340 akkukkal is jól működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz Hyperion #51604 üzenetére
Az sem mindegy, hogyan oldották meg a fordulatváltást?
Ha a motor tekercsének átkapcsolásával, lehet éppen zárlatos valamelyik része, de egyébként egy menetzárlat mindenképp terhel és növeli a melegedést, bármelyik fokozatra van kapcsolva. Csak elképzelhető, hogy egyik fokozatban kevésbé.
Alábbi rajz egy háromsebességes mennyezeti ventilátor megoldását mutatja:
-
Kernel
nagyúr
Van olyan, hogy csak egy trafó, de akkor a szerkezeten belül kell lenni egy diódának legalább.
Pontosan a 140 mA-hez nem kell ragaszkodni, 1500 mAh akkunál 140-160 mA megfelel a normál töltéshez.
Nagyobb áramú töltés is lehetséges, de akkor már valamilyen automatikus töltő kell, ami a túltöltés ellen véd. Úgyhogy van sokféle lehetőség.
-
Kernel
nagyúr
Nem gond, ha nagyobb árammal tölt, mert a gyorstöltők -dU túltöltésvédelemmel vannak ellátva. Vagy a 200 mA körüli típusok 14-16 órás időzítővel szoktak működni.
Nekem is van egy régi Ansmann 500 mA-es töltőm, 2x 2,4 V-os.
Az egyik 2,4 V-os ágát simán kivezettem, egyebek mellett a 2,4 V-os csavarhúzóm töltésére is használtam egy időben. Automatikusan leállt, az akku meg se melegedett tőle.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Épp akartam is írni, ha esetleg félreérthető lenne, AA / AAA töltőkről beszéltem, azoknak is arról a fajtájáról, ami kettesével tölti a cellákat.
Jó a Li-ion töltőmodul is, de én inkább úgy csinálnám, hogy az áramát átállítanám 150 mA-re, ehhez csak egy ellenállást kell cserélni rajta (1,2k helyett 8,2k). Egy diódára viszont így is szükség van, mert alacsony feszültségen csak csepptöltést engedélyez.
Előnye, hogy pontosan stabilizált áramot ad, ami 5 V-ról szimplán egy ellenállással nem lenne megoldható (csökkenő áramra lehetne belőni).
Vagy 12 V-ról is lehet tölteni, egy nagyobb ellenállással, úgy valamivel stabilabb az áram.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Leginkább a töltésre is való modul:
http://www.ebay.com/itm/191673918658
Van a listában, amelyik mutatja a feszültséget, de áramkorlátot csak az IC rövidzárvédelme képez, az túl sok.
-
Kernel
nagyúr
Ez természetes, az EMI/RFI filter kapacitásain átfolyó áram miatt, de ez ártalmatlan.
Itt nem a bemeneti oldalon lévő védőföldet kell nézni (ami a kettős biztonsági szigeteléssel ellátott tápegységeknél nincs), hanem a kimenetnél a GND-re kapcsolódó kapacitásokat:
Egy kettős szigetelésű készülékekre nem is szabad védőföldet barkácsolni, csak úgy passzióból, mert ezzel lerontunk egy jobb minőségű védelmet rosszabbra. A védőföld ugyanis csak addig biztonságos, míg nem érkezik rá valahonnan külső feszültség, valamilyen hiba miatt.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy a védőföldet csak jobb híján alkalmazzák, amikor a kettős biztonsági szigetelés nem valósítható meg tökéletesen. Esetedben megoldották, mégis ráz, de nem ellentmondás, ez így működik.
Tehát emberre ártalmatlan a jelenség, normális esetben a készülékek jelkábelének csatlakoztatásakor is ártalmatlan, mert először mindig a külső fémrészeknek kell érintkezni, ami kiegyenlíti a feszültségkülönbséget. Gyakorlatban azonban nem árt vigyázni, jobb először a jelkábelt összedugni és csak utána bedugni a hálózatba, mert tönkremennek néha HDMI-portok például, áram alatti dugdosás miatt.
Más a helyzet, ha két összekötendő készülék egy közös védőföldben találkozik, ekkor nincs feszültségkülönbség a fémvázak között.
-
Kernel
nagyúr
Ez annyiból érdekes, hogy földhurok csak akkor alakulhatna ki, ha kap egy földet a gép is, meg külön az erősítő is. Utóbbi honnan kapja a tápot egyébként?
Konkrétan ilyen van neked is, mint a képeken, szimpla villásdugóval?
Ez mondjuk fel van készítve a védőföldelt rendszerre is, valamint teljesíti a kettős szigetelés feltételét is, ezért univerzális.
Legalábbis, ha feltételezem, hogy a fémcsap össze van kötve a kimeneti GND-vel is, meg a védőfölddel is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Volt egy ilyen sejtésem (ezért szerkesztettem bele a végén), hogy csak mechanikai rögzítést szolgál, a fémcsap is, meg maga a háromvillás dugó is.
Mivel földhurok így nem áll fenn (legalábbis galvanikusan), talán a már említett kondenzátorokon keresztül létrejövő kis áramra tudnék gondolni, hogy az zavar be. Mondhatnám, hogy ez is egyfajta hurok, amiben valamennyi áram folyik, ha nem is záródik galvanikusan.
(#51629) Ribi
FI-relé a fázis- és nullavezető áramát egyaránt érzékeli. Ha a két ellentétes áramirány összege nem nulla, akkor leold.
Így elképzelhető, hogy a nullavezetőre sikerült valamilyen kis áramot küldeni / terhelni az eltérő potenciálon lévő föld irányából, miközben a fázison semmi, tehát ez már hibaáram. FI-relé meg igen érzékeny.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #51633 üzenetére
A világítás bekapcsolásának érzékelése úgy semmiképp sem jó, mert nincs szintbeli kötődés (közös viszonyítási pont) a hálózat és az elektronika között, de maga a bevitel módja is szinte követhetetlen.
Vagy úgy kell csinálni, hogy az elektronika GND-szintje legyen közös a hálózati nullával (természetesen szigetelve az egész áramkör).
Vagy lehet trafóval galvanikusan leválasztott az elektronika, de akkor az információt is valamilyen leválasztott módon kell bevinni. Optocsatoló, áramszenzor (ACS712), vagy ha tudsz keríteni 230 V behúzótekercsű relét, vagy esetleg külön kis trafóval (telefontöltővel) lehozni az izzóról a feszültséget.
Elképzelhető egyébként trafómentes megoldás is, bizonyára ismerős a konnektorba dugható timer. Azokban is van egy relé (24 V, esetleg 12 V-os tekerccsel) és van elektronika. Egyszerű kapacitív előtét biztosítja a feszültség csökkentését, illetve a kellő áramot is, a relé meghúzásához.
A hálózati egyenirányító általában úgy van megoldva, mint a GLE2 lépcsőházi automatánál is:
Ennek az a trükkje, hogy a Graetz-hídban két dióda helyett Zener van. 470 nF a kapacitív előtét és van még két 180 ohmos ellenállás is, ami egyébként más reléhez túl sok lenne, de itt az átlagtól érzékenyebb relé van.
Közben láttam egy másik rajzot, ez is lépcsőházi automata:
Ezeket csak ötletadásként mutattam, nyilván nálad más az igény, de nem is nagyon érthető:
A lényeg, hogy ha a késleltetési idő alatt lekapcsolom a villanyt, akkor reszetel az időzítés is, nem kapcsol fel a ventilátor. Ha viszont a bekapcsolási késleltetés lejár, lekapcsolom a lámpát, a ventilátor forog tovább*, míg a kikapcsolasi késleltetés le nem jár.
*Hogyan forog tovább, ha be sem kapcsolt? Vagy mikor kapcsol be?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Az olcsóbbik nem alkalmas folyamatos üzemre, noha van egy jumper, de az nem azért, hogy "végteleníthető" legyen (ahogy más moduloknál előfordul ilyen jumperes megoldás). Az csak annyi, hogy amikor áramot kap, rögtön elindul egy ciklus.
De csak 1 db trimmer van rajta, amivel egy idő állítható.
eBayen láttam ilyen időzítőket:
http://www.ebay.com/itm/252316611343
http://www.ebay.com/itm/121873531698
http://www.ebay.com/itm/271665260202
http://www.ebay.com/itm/321952575486
http://www.ebay.com/itm/121816086603Azért figyeltem fel ezekre, mert évekkel ezelőtt terveztem egy automatikus öblítőszelep-vezérlő és egyéb funkciókat ellátó áramkört a konyhai reverz-ozmózis víztisztítómhoz. Akkor még nem eBayeztem, vagy talán nem is voltak ilyenek.
Most már egyszerűbb dolgom lenne, ha egy ilyen modult használtam volna fel alapnak, kiegészítve a célnak megfelelő áramkörökkel.
Mindemellett a fenti linkeket most nem elemeztem egyenként, hogy számodra alkalmas-e.
-
Kernel
nagyúr
Egyszerűen a ciklikus módnak két időzítési szakasza van, ahhoz legalább két beállító potméter szükséges. Vagy egy sem, de akkor valamilyen mikrovezérlős megoldás.
Nem lehetséges, hogy azért nevezi elektronikus olajpumpának, mert ebben már integrálva van az elektronika?
Nem ismerem, csak a kereső feldobott róla egy videót:
-
Kernel
nagyúr
A hűtőborda takarásában van az inverter, illetve ott látszik a trafó is.
A vastagon szigetelt vezetékek a fénycsövek vezetékei, az megy be a kijelzőbe közvetlenül.
(#6575) IstvánLászló
Valamit rosszul olvashattál, nyilván felesleges EEPROM és egyéb kérdéseket feszegetni, ha kizárólag a háttérvilágítás hibás, amit okozhat csőhiba, kis kék kondi áthúzása is, vagy ami kiderül egy alaposabb vizsgálatnál (nem fórumon keresztül).
A háttérvilágítás alaplapról érkező DC-kapcsolójele könnyen megtalálható és ellenőrizhető, valamint van még egy PWM-jel, ami a fényerőt vezérli.
Ha véletlenül beindulna, inkább talán a háttérvilágítás csökkentésével lehetne próbálkozni, hátha úgy könnyebben indul legközelebb, persze ettől ne várj sokat.
De így azt sem tudom, hogy ennél lehet-e szabályozni, esetleg fix háttérfénye van? Vestel alaplapok általában tudnak vagy három fokozatot, melyiken szoktad járatni?
Lehet, ki kellene dobni a fénycsöveket, LED-szalagot beragasztani, 12 V-ot adni neki és hadd menjen...
Egyszer majd arra is sort kellene keríteni, hogy ha máshol nem, akkor majd itt elmagyarázom egyszer, hogy a kijelentő, kérdő, óhajtó, felszólító mondatok végére milyen írásjelet kell tenni, mert ez már túlzás, amilyen öntörvényűen kezeled ezeket a dolgokat (miután láttam a problémád a másik topikban is, a kettő együtt kicsit már sokk).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz IstvánLászló #51650 üzenetére
Amiért ezt szóltad, most már én sem tartom magamban:
Próbáld megérteni, hogy amikor egy összetett mondat első fele kérdő, második fele kijelentő, akkor pontot teszünk a végére. Ha a második fele kérdő, akkor az kérdőjel. Mindig a vége számít. Dekódolható ez az információ?
Hidd el, nagyon furán jön ki, amikor ezeket összevissza kevered. De miért is vennéd zokon, amikor magad írod:
"...tanulás az egész élet."
(#51653) biker
Így van és mivel általában szívesebben használok magyar szavakat (nyilván vannak kivételek), ezért fénycső, vagy épp alaplap, nem mainboard, vagy pláne a szerelők által használt "main", amitől már hülyét kapok.
Melegkatódos egyébként az elektroncső, képcső, VFD-kijelző is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #51657 üzenetére
Köszi, de úgy korrekt, hogy sajnos kénytelen vagyok hozzátenni, külföldön a világítási fénycső is CCFL néven fut, akár kompakt fénycső, akár lineáris.
Megtévesztő lehet, mert a két végén két izzószál segíti a begyújtást, a gáz felhevítését, de üzem közben nem folyik izzítóáram, nincs fűtött katód. Ezért elvi alapon a hidegkatódos kategóriába esik minden ilyen fénycső.
Nem is szükséges egyébként a gyújtáshoz izzítás, amennyiben nagyobb feszültséget tudunk generálni. Az elektronikus előtétek általában nem izzítással operálnak, csak nagyfeszültséggel. Ezek érdekessége, hogy szakadt izzószálas fénycsöveket is fel lehet használni vele, mindegy neki.
Kompakt fénycsövekben gyakori az izzószálas megoldás, amit PTC izzít fel. Az áram hatására a PTC felmelegszik, ellenállása megnő, így már nem izzít utána.
LCD háttérvilágításoknál nincs izzítás, csak nagyfeszültség üti át a gázt, utána a feszültség lecsökken, az áramgenerátoros meghajtás miatt. Az alkalmazott driver több paramétert figyel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Egyértelműen ki kell mérni, hogy melyik vezeték van összeköttetésben a kimeneti csatlakozó negatívjával (GND), az a védőföld.
Hiába is mondanám, hogy USA és kanadai szabvány szerint:
- Fehér vagy szürke a nulla.
- Piros a fázis.
- Zöld vagy sárga-zöld a védőföld, de előfordul kék is a gyakorlatban (utóbbi már nem szabványos). Szabványosan kék a másik fázis szokott lenni, amikor már több fázis is van. De még olyan is van, hogy kék a nulla (ez sem szabványosan).Tehát ezeket nem veheted figyelembe, ki kell mérni.
Egyébként a levágott dugót is meg lehet vizsgálni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #51678 üzenetére
Leginkább a betett merevlemez áramfelvételét kell nézni. A házban lévő elektronika a kisebb rész, talán 100 mA körül lehet.
Az USB 3.0 900 mA-ig terhelhető, a TV-k 500 mA-es csatlakozójából kettő is szükséges lehet, de ez HDD-függő is. 1A táp elegendő elvileg.
Y-kábelnél a vékonyabb ág csak kéteres tápvezeték, adat nem megy rajta.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #51680 üzenetére
Nem azt mondom, hogy nem működne, csak nem jó bekeverni a rendszerbe ilyen töltőt, főleg ha valami utángyártott, bizonytalan minőségű. Főleg, mióta a fórumon is láttam olyan esetet, hogy egy tablet töltője agyonvágta a TV-is, tabletet is, ahogy bedugta a konnektorba. Mert volt valami átvezetése, zárlata a hálózat felé, ami a földelt rendszeren keresztül záródott a másik irányba.
A TV-k csatlakozója USB 2.0, tehát szabványosan 500 mA-t kellene tudnia, de lehet több is, valószínűleg épp a merevlemezek miatt adhatnak neki többet is.
Csak egy példa, ami javítás miatt épp kéznél van nálam, egyszerű Orion-Vestel LCD alaplap részlete:
Az ISET lábon kb. 800 mA-re van beállítva az áramkorlát.
Úgyhogy ki kell próbálni szimplán a TV-vel, ha működik, akkor nem érdemes variálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #51685 üzenetére
Pedig jól írta, az ellenállások párhuzamosan kapcsolódnak az 5V tápra:
Én is a fórumokon találkoztam ezzel, hogy sokan mennyire nem értik a soros és párhuzamos kapcsolásokat, amiről pedig azt hinné az ember, hogy alap dolog.
Persze, itt főleg olyan témákra gondolok, amikor laikusok írnak. Például egy szokványos, 12 V-os LED-szalag toldására azt hiszi, hogy sorba kötés. De akár egy párhuzamosított halogén sorra is rámondják, hogy sorba van kötve.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Kaptam egy nem működő Nilfisk Alto Aero 25-21 száraz-nedves porszívót. "Természetesen" motor hibás, mint kiderült a boncolás során, a forgórész ki van égve egy helyen, megszakadt. Új motor 12 ezer, majd ha szükség lesz egy ilyen gépre, talán veszek bele, addig ezt a részét hanyagolom.
Viszont találtam benne egy érdekességet, amiről hirtelen azt hittem, a kétfokozatú kapcsolóval összefüggésben, kétféle fordulatra lehet kapcsolni a gépet vele.
De nem. Ez egy master-slave áramkör. Van ugyanis a gépen egy slave-aljzat, amibe szerszámgépet lehet dugni (porelszívás, fűrészpor stb.). Amikor a szerszámgépet bekapcsolom, a porszívó elindul automatikusan.
Ehhez a főkapcsolót a II. állásba kell tenni, maga az áramkör pedig ugyanaz, mint ami régebbi hozzászólásban is szerepelt: [link]. Triac típusa: [link]
Korábban is gondoltam, hogy kellene építeni egy ilyet, de ha már így sikerült, kipróbáltam az áramkört a konyhai TV-vel, amihez van egy DVB-T set top box is. Masterként kötöttem be a TV-t, slave a box. Ha a TV nincs bekapcsolva, vagy csak készenlétben van, a box nem kap áramot. TV-t bekapcsolom, a box is indul.
Más kérdés, hogy erre eddig is volt megoldásom, de ahhoz a TV-ből ki kellett vezetni a 230 V-ot. Viszont ez a TV időnként cserélődik, olyankor kellemetlen, hogy alakítgatni kell. (Kényelmi szempont, hogy egyszerre lehessen kapcsolni a kettőt.)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz -conrad- #51702 üzenetére
Szimplán egy potméter nem bírja azt a terhelést, esetleg valami komolyabb huzalpotméter.
Csak meg akartam mutatni, de úgy látom, már eBayről is kipusztult az a fajta, ami lényegében egy potméterből állt. Csak az van, ahol a potméter mellett egy tranzisztor is látszik, ami elfűti a hőt:
http://www.ebay.com/itm/182006579098
Ilyen lehet építeni házilag is, de ez lineáris, disszipatív szabályzó.
Vagy vannak a sokkal jobb hatásfokú PWM-szabályzók:
http://www.ebay.com/itm/221944848979
http://www.ebay.com/itm/201533353831Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Nekem az erősítő hátán gyárilag van egy kapcsolt 230 V aljzat, azt már csak tovább kellett osztani, így lényegében az erősítő távszabályzójával (ami persze nem külön van, hanem egy taníthatóban egyesül) lehet kapcsolni mindent.
Annyi, hogy az erősítőben külön biztosíték védi, amit kicsit nagyobbra vettem, hogy a plazma TV se nyomja ki, bár az tulajdonképpen lágyabban indul, mint sok más TV, ami volt az évek során. (Legtöbb plazmában NTC lágyindító van, amit a bekapcsolás első másodpercében rövidre zár egy második relé, ezért van ezeknek egy jellegzetes, kettős kattanó hangja.)
Természetesen a biztosíték növelése előtt arra is figyeltem, hogy az erősítő belső áramköre mennyit bír, de az jó vastag vezetékezés, relé kapcsolja az aljzatot, semmi gond vele.
A konyha más eset, ott általában képcsöves TV-k szoktak lenni, USB eleve nincs. Bár volt már itt LCD is, amihez DVB-T box sem kellett. Nálam ez szakmai okból változó, van több TV is raktáron, néha eladásra kerül stb.
Arra én is gondoltam már, hogy a DVB-T box USB-csatlakozójára lehetne relét kötni, de a konyhában praktikusabb úgy, hogy simán csak a TV főkapcsolóját kelljen nyomni, be- és kikapcsoláshoz egyaránt.
-
Kernel
nagyúr
válasz Predator2 #51735 üzenetére
Vagy felrakni egy kültéri mozgásérzékelőt, ezeken lehet állítani az érzékenységet, az időzítést, valamint a szürkületi szintet (hogy nappal ne kapcsoljon be):
http://www.ebay.com/itm/181974751914
Nekem mondjuk lámpával egybeépített van, ezt csak a példa kedvéért mutatom, általam nem tesztelt.
-
Kernel
nagyúr
válasz FireKeeper #51747 üzenetére
TL431 precíziós söntstabilizátor, ezt használják általában a tápegységek feszültségének pontos beállítására is.
Alábbit csak példának mutatom, fordítva dolgozik, mint ahogy neked kellene, vagyis akkor világít a LED, amikor a vezérlőláb feszültsége meghaladja a 2,495 V belső referenciát:
De értelemszerűen alakítható tovább. Mivel az IC működése nagyon pontos, csak az ellenállásosztó pontosságán múlik a többi.
(#51746) yohnsee
Flexibilis gégecső néven is fut.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #51759 üzenetére
Nem tudom, milyen "sima" töltő, a legbutább töltők nem foglalkoznak a minimumfeszültséggel.
TP4056 modul már okosabb, mert 2,9 V alatt csak kímélő árammal tölt, utána rákapcsol rendesen.
A cellába integrált védelem szokott letiltani 2,5 V alatt, de akkor nem tudsz rajta feszültséget mérni. Viszont ilyenkor is rá lehet tenni a töltőt, egy idő múlva elindulhat.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #51762 üzenetére
Nem a feszültséget kell nézni, ebben az esetben lényegtelen.
5x20 mm a szokványos biztosíték, ami 250 V-ot is meg tud szakítani.
Itt van hozzá tok:
http://www.ebay.com/itm/191828540226
Késes biztosítékhoz is van:
http://www.ebay.com/itm/401053359557
Maga a biztosíték kapható az üzletekben is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz King Unique #51765 üzenetére
Ha a külső adapter megbízható, jó minőségű, akkor mehet. A másik válaszban a bizonytalanságra utaltam / gondoltam. Ha valaki nem tudja, milyen adaptere van, nem tudja szétszedni, megvizsgálni, akkor kár kockáztatni. Főleg, ha nem is szükséges, mert elbírja a TV magában is.
Földhurkot nem okoz, mert a hálózat felé elválasztott.
A tápforrások párhuzamosítása elvileg nem probléma, ha korrekt az eszköz.
-
Kernel
nagyúr
válasz King Unique #51767 üzenetére
Az a gond, hogy amire figyelni érdemes, az nem látszik boncolás nélkül.
Primer-szekunder oldal biztonságos elválasztása, megfelelő szigetelési távolságok. Szűrés minősége, kapacitások, stabilitás, ez mondjuk a kimenet műszeres vizsgálata alapján is ellenőrizhető.
A tekercsek közötti szigetelés minősége viszont még szétszedve sem látszik, sajnos a legbiztonságosabb megoldást nem is szokták alkalmazni (tekercsek egymás mellett, látható műanyag "fallal" szeparálva).
Szigetelésvizsgáló műszerrel lehet esetleg adni neki:
http://www.lygte-info.dk/info/usbPowerSupplyTest%20UK.html
http://lygte-info.dk/review/USBpower%20SU100%20UK.html
http://lygte-info.dk/review/USBpower%20Samsung%20ETA-U90EWE%20UK.html
Akinek nincs különösebb belső rálátása, legfeljebb annyit tehet, hogy az olcsó darabokat, hamisítványokat kerüli. Főleg ezeknek olyan alkalmazását, ami nem csak egy készülék önálló töltését célozza, hanem galvanikus kapcsolatba kerül további rendszerekkel.
-
Kernel
nagyúr
Tehát itt arról volt szó, hogy Ni-Cd / 2,4 V / 1500 mAh akku töltése.
Bemenetre kell legalább 8V, mert a panelon van egy 7805 stabilizátor (referenciafeszültség az áramgenerátorhoz), ami kb. 3V többletet igényel.
Az adapter stabilizálatlan, egyszerű trafó van benne, átkapcsolható leágazásokkal. Vagyis terhelés nélkül feljebb szalad. Ha nagyon melegedne a töltőpanel, akkor lejjebb lehet kapcsolni, de maradjon a bemeneten kb. 8 V, üzem közben.
Kimeneten beállíthatsz 3 V-ot, terhelés nélkül, de C/10 töltésnél ez sem kritikus érték, nagyobb áramú töltésnél van jelentősége. (Cellánként 1,55 V az elméleti végfeszültség.)
Az áramot úgyis be lehet állítani, hogy az áramkör kimenetét az ampermérővel rövidre zárod. A műszert 10A DC állásba kell tenni, 150 mA-t beállítani.
150 mA árammal 15 óra alatt lehet feltölteni az akkut, de ha tovább marad rajta, az sem vészes, mert ilyen kis áramtól nem bír túlmelegedni, Ni-Cd akkunak nem árt.
Ebből következően lényegtelen a középső trimmer beállítása, a töltést egyébként sem befolyásolja, csak a felhasználónak jelez vissza. Li-ion töltésnél van jelentősége, amihez mellesleg úgy kell beállítani, hogy amikor az áram tizedrészére esik vissza, akkor jelezzen.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
A szilikonkaucsuk vulkanizálódásakor keletkező ecetsav korróziót okozhat, ilyen célra nem mondható ideálisnak, ha nem is mindig támadja meg a fémet.
A melegragasztó semleges, de az is gányolásnak számít. Valamilyen csavaros-távtartós megoldás számíthat például komolyabbnak.
Egyébként az 1,2V-os akkukhoz való töltőkön feltüntetett 1,4V, illetve 2,8V csak névleges töltőfeszültséget jelöl. Mint amikor azt mondjuk egy autóakkura, hogy 12V-os, de mindenki (hozzáértő) tudja, hogy az valójában nem annyi.
Ilyen az 1,4 V érték is, nem kell szó szerint venni. Nem biztos, hogy elég a teljes feltöltéshez, meg egyébként is a töltés árammal történik. A kialakuló kapocsfeszültség csak következmény, ami függ a cella belső ellenállásától is.
Továbbá, ahogy korábban is említettem, ilyen akkut tartalmazó szerszámgépek, borotva stb. gyári töltője feszültségkorlátot nem is tartalmaz, addig tölt, amíg rá van dugva. Ennek az az oka, hogy ilyen kis árammal (C/10) nem is lehet túltölteni, különösen a Ni-Cd akkuk jól tolerálják ezt. Ettől függetlenül persze nem ajánlott folyamatosan töltőn tartani.
C/10 feletti áramnál (gyorstöltés) már más a helyzet, túlmelegedhet, ezért szükség van valamilyen védelemre is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Legjobb erről próbatöltés során meggyőződni, közben időnként mérni a feszültséget és figyelni a melegedést is. 15 óra alatt be kell állni a hőegyensúlynak, amikor tovább már nem melegszik.
Ha túl hamar bekorlátoz a feszültség miatt, akkor lehet még engedni rá. Ni-Cd akkunál egy kellemes langyosság gond nélkül megengedhető. Valójában kicsit több is, de mondjuk, hogy óvatosságra játszunk (és továbbra sem gyorstöltésről beszélek, ami más műfaj).
Cellánként 1,55 V lenne a gázfejlődési küszöb, ha nem tartalmazna gázrekombinációs összetevőt, de tartalmaz ma már mindegyik. Ettől függetlenül ez egy jó támpont, hogy fölé inkább nem kell menni.
De 150 mA árammal elvileg nem is tudsz, az adott esetben (1500 mAh kapacitásra vonatkoztatva).
Regenerálás céljából lehet egyébként impulzusokkal 1,55 V-on tartani, "főzögetni". Amikor már úgyis tönkre van, nem tartja a töltést, ez használhat neki.
darvinya:
Itt látszik néhány egyszerűbb rajz is:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz McSzaby #51809 üzenetére
Autóban ilyen szerkezetek fémesen a karosszériával érintkeznek, illetve a negatív tápon keresztül közösítődnek, ezáltal a GND adott. Így elvileg nem lenne feltétel a jelkábel árnyékolásának mindkét végen történő bekötése (egyik végén azért szükséges), sőt földhurok is létrejöhet.
Csak gyakorlatilag a karosszérián folyó áramok is okozhatnak zavart, úgyhogy ez majd kiderül a gyakorlatban.
(#51815) darvinya
Konkrét forrást nem tudok, a szokásos keresésektől eltekintve.
-
Kernel
nagyúr
válasz t72killer #51822 üzenetére
Öreg kaputelefon még hagyján (a digitálisba már nem lehet így beavatkozni), de a réginél is észnél kell lenni, viszont ezt így távolról nem tudom megítélni, hogy mit akarsz megszakítani. De ha próbára egy sima kapcsolóval működik, akkor az már kiváltható egy relével is.
Időkapcsoló van jobb is szerintem, a konnektorba dugható változat olcsón kapható. Akár digitális:
Vagy mechanikus, szinkronmotoros:
Ezek 24 órára programozhatók, több ciklusra is. Beállítható, hogy például mindennap 22-08 óra között lekapcsoljon, így később foglalkozni sem kell vele.
-
Kernel
nagyúr
válasz t72killer #51824 üzenetére
Timer van sokféle, korábbi hozzászólásomban is például:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51640-51640.html
Egyébként a konnektorost is értelemszerűen gondoltam, a kapcsolt 230V-ot is fel lehet használni további vezérlés alapjául.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest