Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Thrawnad

senior tag

válasz Thrawnad #24743 üzenetére

Erről a sok hexa betűről eszembe jutott:

Egy mai hobbit meséje...
    Nemrég meglátogatott egy barátom, aki hatalmas komputer-mágus, és sok titok tudója. Beszélgetés közben megemlítettem neki, hogy épp mostanában telepítettem egy Windows Rendszert. Megmutattam neki a telepítő CD-t is, amely tökéletesen kerek
    volt és csodálatosan fénylett. A barátom arca elsötétedett, amikor meglátta a korongot.
    Megdöbbenésemre kikapta a kezemből, és mielőtt tiltakozhattam volna, behajította a mikrosütőbe, majd a maximumon bekapcsolta a grillezést. Rémülten ugrottam volna a mikróhoz, de a komputermágus visszatartott. Bennakadt lélegzettel figyeltem, ahogy a CD a mikró belsejében forog. A mágus hirtelen kivette, majd a kezembe nyomta:
    - Egészen hideg! Fogd!
    A CD szemmel láthatóan sértetlen volt, hideg, és mintha megnőtt volna a súlya, ahogy a tenyeremen tartottam.
    - Tartsd fel! - szólt a mágus. - És nézd meg közelebbről!
    Szót fogadtam. Először semmi különöset nem láttam, de aztán mintha finom vonalak tűntek volna elő, valamiféle finom, apró betűs írás, amely a CD központi lyuka körül húzódott. A betűk szemkápráztatóan ragyogtak, mégis messziről, mint valami
    feneketlen kútból.
    4F6E-6520-4F53-2074-6F20-7275-6C65-2074-6865...
    - Nem tudom elolvasni ezeket a lángoló betűket - rebegtem remegő hangon.
    - Te nem - bólintott a barátom -, de én igen. A szöveg hexadecimális kódban van írva, régies írással, de Microsoft nyelven, amit most nem akarok használni. De a Közös Nyelven
    nagyjából ennyit jelent:
    "Egy Rendszer mind felett, Egy Rendszer kegyetlen,
    Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."
    E sorok csak részei egy versnek, amelyet már régóta ismer a Rendszergazda-tudomány:
    "Három Rendszert használjanak multik irodái,
    Hét teremjen Szilícium Völgyének mélyében,
    Kilencet a halandó dotkom cégek gépén csillantson a fény,
    Egyet kínáljon a Sötét Gates, programozónyájat terelő,
    Redmond éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején
    Egy Rendszer mind felett, Egy Rendszer kegyetlen,
    Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.
    Redmond éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején"
    Elhallgatott, majd lassan, mély hangon folytatta:
    - Ez itt a Nagy CD, az Egyetlen, a Windows eredeti forráskódját tartalmazó. A gazdája elveszítette, miáltal jócskán meggyengült a piaci befolyása. Rettenetesen vágyik rá - de nem szabad visszakapnia.

Új hozzászólás Aktív témák